Sent i aftes sendte Enhedslisten en mail med et klokkeklart budskab til regeringen: »Det her skal stoppes«

Dagens overblik: Et dansk-britisk firma har eksporteret masseovervågningsteknologi til diktaturstater. Naser Khader undrer sig. Og de Radikale har fundet en ny Venstre-minister at flirte med. Hele dit politiske overblik her.

Arkivfoto: Finansminister Kristian Jensen taler til pressemødet, hvor regeringens 2015-plan fremlægges. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Her får du dit samlede overblik over alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Vi begynder dagen på forsiden af Information, hvor avisen kan fortælle at:

Et dansk-britisk firma har eksporteret masseovervågningsteknologi til diktaturstaterne Saudi-Arabien, Oman og Qatar.

De danske myndigheder har godkendt salgene og holdt tilladelserne hemmelige.

Systemerne kan overvåge en hel befolkning og bruges med stor sandsynlighed til at slå ned på regimekritikere, vurderer eksperter.

Avisen fortæller, hvordan virksomheden BAE Systems Applied Intelligence sidste år fik en tilladelse til at eksportere udstyret. Firmaet er et datterselskab af den britiske våbengigant BAE Systems. Godkendelsen kom fra Erhvervsstyrelsen i februar 2016 kort tid inden et omdiskuteret erhvervsfremstød til Saudi-Arabien med både danske ministre og kronprinsparret.

Seniorforsker Nicholas Weaver fra University of California, Berkeley, er en af verdens førende eksperter i masseovervågning. Han vurderer, at den danske teknologi kan overvåge en hel befolknings gøren og laden på internettet.

»Med det her system kan man se, hvilke hjemmesider folk besøger, hvor folk bevæger sig hen, og man kan læse alle ukrypterede e-mails og beskeder til eller fra personer i landet,« siger han til Information.

Du kan finde læse hele historien hos Information her.

Hverken Kristian Jensen (V) eller Troels Lund Poulsen (V), der var ansvarlige ministre, da tilladelsen til Saudi-Arabien blev udstedt, har villet stille op til interview. Det har heller ikke nuværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Sidstnævnte skriver dog i en mail til Information, at han nu vil tage initiativ til en drøftelse i regeringen af, om der er behov for skrappere kontrol på området.

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, er dybt forarget, forklarer han i en mail sendt klokken 22.21 i går aftes.

»Det her skal stoppes,« skriver han. Enhedslisten og Alternativet har i fællesskab kaldt erhvervsministeren og udenrigsministeren i samråd og kræver en redegørelse for forløbet.

Således opløftet videre til dagens andre historier.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Jeg forstår ikke, hvad der går af én«

Det bringer os til Jyllands-Postens forside.

Her kan man læse, hvordan et flertal i Folketinget nu vil have flere tal og prognoser, hvor tredje generation af indvandrere ikke tæller med som danskere, sådan som det er tilfældet i dag.

I dag er det kun de to første generationer – indvandrere og deres børn – der registreres med udenlandsk herkomst, mens børn af efterkommere, dvs. tredje generation, typisk figurerer som personer af dansk oprindelse.

Ønsket fra flertallet kommer, efter Jyllands-Postens i søndags skrev om, at tredje generation fra ikke-vestlige lande halter lige så langt bagefter i folkeskolen som anden generation.

Martin Henriksen, DFs integrationsordfører, siger:

»Så længe de bliver gift inden for egne rækker og ikke bliver kulturelt integrerede, skal børn af efterkommere og for den sags skyld også senere deres børn tælle med.«

Integrationsminister Inger Støjberg (V) argumenterede tidligere for, at det var nok at se på første og anden generation. Men hun har ændret holdning og varsler mere statistik på tredje generation.

Også hos de Konservative vil man nu have opgørelser, hvor tredje generation af indvandrere ikke tæller med som danskere.

»Jeg forstår ikke, hvad der går af én, hvis man bliver kaldt for indvandrer eller efterkommer. Se på de amerikanere, der efter 10 generationer bliver ved med at sige, at de er af irsk oprindelse,« siger Naser Khader til avisen.

Du kan læse historien her. Og her kan du læse en længere baggrund om emnet (kræver abonnement).

Mortens nye flirt

De Radikale har tidligere i år kastet beundrende blikke efter Venstres næstformand, Kristian Jensen. Som Sofie Carsten Nielsen udtrykte det hos Berlingske dengang:

»Elsker er et stærkt ord... Men jeg er fandeme begejstret for Kristian Jensen.«

Nu har de Radikale fundet endnu en Venstre-mand, som partiet er begejstret for. Denne gang er det uddannelsesminister Søren Pind (V), som partileder Morten Østergaard flirter med i Politiken.

Trods årelangt samarbejde med Socialdemokratiet ser den radikale leder nemlig Pind som sin stærkeste allierede i uddannelsespolitikken.

Hvor Søren Pind (V) har brugt sin forholdsvis korte tid som uddannelsesminister til at tale om respekten for viden, kvalitet i uddannelser og dannelse som en samfundsopgave, oplever Morten Østergaard, at Socialdemokratiet bevæger sig i en anden retning. En retning, hvor en »trumpsk tilgang« har smittet af på den danske debat, der skaber skel mellem højtuddannede og lavtuddannede.

Han forklarer, at den »socialdemokratiske uddannelsesrindalisme« er med til at skabe netop skel i samfundet.

»Jeg synes, at der er sket en kraftig bevægelse væk fra det, vi stod for i fællesskab i regering,« siger han til avisen.

Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Christine Antorini, er overrasket over, at Østergaard »skamroser Søren Pind«.

»Det er super ærgerligt,« siger hun blandt andet til Politiken i en historie, som du kan læse her.

Apropos Pind og uddannelse.

Uddannelses- og forskningsministeren beklager i dagens Berlingske, at mange studerende tilsyneladende ikke finder det svært at tage en videregående uddannelse. »Måske er de faglige forventninger for lave,« lyder det fra ham.

Den historie kan du læse mere om her.

No deal

Og så til Politikens forside. Her skriver avisen, at Somalia lægger pres på Danmark.

Danmark skal således løslade den 36-årige Abdulle Ahmed, før Somalia vil indgå en aftale om at modtage udviste somaliske statsborgere fra Danmark, skriver avisen.

Det er den kontante melding fra den nye somaliske regering til de danske myndigheder.

»Jeg har bogstaveligt talt sagt til den danske ambassadør, at der ikke bliver nogen aftale vedrørende flygtninge, som skal returneres tilbage til Somalia, så længe Abdulles sag ikke er løst«, siger  landets EU-ambassadør, Ali Faqi, til Politiken.

Abdulle Ahmed er retspsykiatrisk patient og er på 16. år spærret inde på den topsikrede retspsykiatriske institution Sikringen ved Slagelse. Hans sag blev tidligere på året et højdiplomatisk tema mellem de to lande, da Ali Faqi på vegne af Somalia krævede ham udleveret og hyrede en dansk advokat til at varetage kravet.

Læs hele den historie her.

En konge uden land - en konge uden land

Vi springer til Børsen, der i dag skriver, hvordan Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ifølge danskerne er den mest magtfulde mand i dansk politik. Det viser en meningsmåling foretaget for avisen.

I målingen siger 39 pct. af danskerne, at Kristian Thulesen Dahl har haft mest indflydelse på de politiske aftaler, der har været indgået på Christiansborg siden folketingsvalget i 2015.

Til sammenligning mener 17 pct. af danskerne, at Løkke har mest indflydelse.

Til avisen siger Kristian Thulesen Dahl næsten 'hvad sagde jeg'.

»Når vi ser tilbage på diskussionen efter valget i 2015, hvor folk undrede sig over, at vi ikke gik i regering, der sagde jeg, at vi ville få størst indflydelse ved ikke at gå i regering. Nu er der gået to år, og indtil nu må man give mig ret i det synspunkt. Det tyder på, at vi fik mest indflydelse med den beslutning frem for at gå i regering.«

Socialdemokratiets Dan Jørgensen har tidligere - og i en anden forbindelse - skrevet i Politiken:

»Reelt er Lars Løkke en konge uden land. En statsminister der ikke kan regere.«

Nicolai Wammen, politisk ordfører for Socialdemokratiet, har muligvis haft det debatindlæg liggende ved siden af telefonen, da Børsen ville have en kommentar. Til avisen siger han om meningsmålingen:

»Lars Løkke Rasmussen er jo en konge uden land, og han står i spidsen for en historisk svag regering.«

Hele historien hos Børsen her (kræver abonnement)

Dagens gode nyhed

Folkemødet på Bornholm begynder officielt i dag. I Berlingske har avisens politiske kommentator, Thomas Larsen, taget de optimistiske briller på. Som optakt til Folkemødet skriver han i en analyse:

»Selv om udfordringerne for det danske folkestyre er til at få øje på, er styrkerne også åbenbare. Alene det faktum, at så mange vil rejse til klippeøen for at debattere i døgndrift er et tegn på vitaliteten i demokratiet. Deltagelsen er ligeledes et lille bevis på, at den demokratiske samtale langt fra er død. Følger man politikerne rundt i Allinges små gader, og ser man dem tale fra scenerne og deltage i de utallige debatter, vil man kunne iagttage en udpræget styrke ved det danske folkestyre – nemlig at de folkevalgte de facto befinder sig tæt på det folk, som de repræsenterer og er valgt af.«

Du kan læse det hele her (kræver abonnement).

Apropos: Berlingske har kigget årets program på Folkemødet igennem og fundet frem til ti politiske debatter, der bliver værd at følge. Tag f.eks. temperaturen på Sass Larsens Socialdemokrati eller hør Søren Pind revse Politiken.

Læs guiden her (kræver abonnement)

Dagens citat fra i går

Lise Nørgaard i interview i Berlingske:

»Man kan jo ikke have en saglig politisk debat kørende på Twitter. Jeg kender mange politikere, jeg godt kan lide. Men når jeg hører, de meddeler sig på Twitter – hvad er det for noget? Det er pinligt.«

Hele interviewet her (kræver abonnement).

Dagens debatindlæg

Forhenværende overvismand Christen Sørensen skriver i Politiken om regeringens plan for Skat:

»Man skal være meget optimistisk, hvis man skal tro, at den organisationsplan, som skatteministeren 13. juni præsenterede for at sikre en mere effektiv og tillidsvækkende skatteadministration, vil bidrage til en markant opretning.«

»Planen, der blev præsenteret under overskriften ’Fra én til syv styrelser’, vil jo i realiteten ikke indebære den opdeling af det administrative ansvar, som hævdes at have været styrende for syvdelingen.«

Læs det hele her.

Her er tre korte nyheder, du ikke må misse:

1: Listen over religiøse forkyndere, der ikke må rejse ind i Danmark, tæller nu otte mænd.

To nye personer er nemlig kommet på den nationale liste over navngivne udenlandske religiøse forkyndere, som er udelukket fra at rejse ind i Danmark af hensyn til den offentlige orden. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet ifølge Ritzau.

Nyheden her.

2: Til et debatarrangement på Christiansborg om Brexit opponerede den britiske ambassadør mod Kristian Jensen, der forinden spydigt havde kaldt Storbritannien for en »lille nation.«

Læs mere hos The Guardian her.

3: Tidligere folketingsmedlem Christian H. Hansen havde planlagt at tage sit eget liv, da han blev ramt af den frygtede Hortons Hovedpine. I dag hjælper han andre, der rammes af sygdommen.

Den historie her.

Det sker i dag

Folkemødet på Bornholm begynder i dag i Allinge på Bornholm. Den politiske festival varer frem til søndag.

I dag med blandt andet:
12 Officiel åbning af Folkemødet

13.00-14.00 Partiledertale: Alternativet, Uffe Elbæk.
16.00-17.00 Partiledertale: Radikale Venstre, Morten Østergaard.
20.00-21.00 Partilederdebat med Clement Kjersgaard, Kristian Thulesen Dahl (DF), Morten Østergaard (R), Uffe Elbæk (AL) og Pernille Skipper (EL).

Du kan finde hele programmet og alle debatterne her.