»Selvfølgelig vil det blive kritiseret. Det er lige meget, hvad vi gør«

Dagens overblik: Dansk Folkeparti bliver beskyldt for gevaldig kovending, Villy Søvndal vender tilbage, og så mener Inger Støjberg, at 64 procent af muslimerne herhjemme slår »hul på fundamentet i Danmark«. Hele dit overblik her.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet fredag og dermed tid til ugens sidste politiske morgenpost.

Vi begynder med et løfte, der blev væk.

I begyndelsen af oktober sidste år havde Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt et debatindlæg i Jyllands-Posten. Anledningen var den forestående folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december.

Overskriften på indlægget:

»DF garanterer fortsat medlemskab af Europol.«

I teksten kunne man blandt andet læse:

»Vi vil ikke acceptere et andenrangsmedlemskab af Europol, men kræver mindst lige så gode konditioner som i dag.«

Men nu lyder der ifølge DR nye toner fra Dansk Folkeparti. Partiet stiller sig således tilfreds med en såkaldt registeradgang i Europol - altså en aftale som er signifikant mindre end den, Venstre-regeringen forsøger at forhandle hjem i EU.

»Vi er tilfredse med registeradgang. Selvfølgelig kunne man altid drømme om, at rigspolitichefen kunne tage til møder. Men jeg har svært ved at se katastrofen i, at Danmark ikke eventuelt må sidde med ved bordet,« siger EU-ordfører for partiet, Kenneth Kristensen Berth, til DR.

Den udmelding får flere partier på Christiasnborg til at fare i flint.

Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen: »Vælgerne er blevet snydt og bedraget. Dansk Folkeparti lovede danskerne, at vi sagtens kunne være medlem af Europol fuldt og helt, selvom vi stemte nej. Nu kan man se, at det løfte var helt tomt.«

Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov: »Det er et kæmpe vælgerbedrag.«

De Konservatives EU-ordfører Rasmus Jarlov: »Det er pinligt for dem, at de har brugt nogle falske argumenter.«

I et længere interview med DR forklarer Kenneth Kristensen Berth, at han »har svært ved at se katastrofen i, at Danmark ikke eventuelt må sidde med ved bordet. Det må jeg altså sige.«

Men du vil ikke anerkende, at I betryggede vælgerne på et grundlag, som der egentlig ikke var basis for i valgkampen?, spørger DR.

»Nej, det vil jeg ikke. Jeg synes, at vi tilkendegav, hvilket mål vi havde med et 'nej'. Og der tror jeg, at vi lander et sted, der er ret tæt på.«

Du kan læse hele nyheden samt en eksperts vurdering af forskellen på fuldt medlemskab og registeradgang af Europol her.

Og her kan du læse en analyse af sagen fra DRs politiske korrespondent, Uffe Tang.

Og herunder et tweet fra Rasmus Jarlov:

Således opløftet skal vi se på, hvad der ellers findes af politiske nyheder i dagens medier.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Okaaay ...«

Det bringer os til forsiden af Jyllands-Posten, hvor Dansk Folkeparti faktisk kommer med endnu en forudsigelse.

Ifølge gruppeformand Peter Skaarup (DF) vil det borgerlige Danmark miste magten ved næste valg, hvis topskatten lettes på den måde, som Liberal Alliance ultimativt kræver.

»Hvorfor tabte Lars Løkke valget i 2011? Det var jo, fordi der – med rette eller urette – blev ført en massiv kampagne mod de skattelettelser, der var lavet ufinansieret af den borgerlige regering på det tidspunkt. Det var det, der gjorde udslaget. Og det vil jo ske igen,« siger Skaarup til avisen.

Liberal Alliance afviser, at lavere topskat vil udløse et valgnederlag til blå blok.

»Selvfølgelig vil det blive kritiseret. Det er lige meget, hvad vi gør. Men Socialdemokratiet reducerede selv topskatten i 2012 ved at hæve grænsen. Det tror jeg simpelthen ikke, at vi taber et valg på,« siger skatteordfører Joachim B. Olsen (LA) til Jyllands-Posten.

Du kan læse hele nyheden her. Og inde i avisen kan du desuden læse et længere dobbeltinterview med de to hovedpersoner. Her forklarer Joachim B. Olsen blandt andet undervejs, at han tror på, at Dansk Folkeparti kommer til at give sig:

Peter Skaarup: »Joachim, du siger, at du ikke tror, at der bliver valg. Hvordan kan du egentlig sige det? Så skulle du tro, at DF vil være med på de fem procent?«

Joachim B. Olsen: »Jeg tror på, at der kommer noget på bordet, hvor I ikke kan sige nej.«

Peter Skaarup: »Okaaay ...«

Hele det interview her - kræver abonnement.

»64 procent af muslimerne mener, at man skal slå hul på fundamentet i Danmark«

De danske muslimer skal lade være med at påtage sige en offerrolle og i stedet gå ind i kampen for at reformere islam.

For det er et kæmpe problem for det danske samfund, at over halvdelen af Danmarks muslimer ikke går ind for de danske værdier.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i et interview med Politiko om politikernes tone over for danske muslimer.

»Jeg bliver nødt til at kritisere og råbe op, når jeg ser et kæmpestort problem. For det er da et problem, når 64 procent af muslimerne mener, at man skal slå hul på fundamentet i Danmark,« siger Inger Støjberg.

Er du ikke bange for, at du som minister og profileret politiker er med til at skabe konflikt og et skel mellem muslimer og ikke-muslimer med sådan udtalelser?, bliver Støjberg blandt andet spurgt.

»Jamen, jeg vil da have lov til at sige, at det er et problem, hvis 64 procent mener, man skal indskrænke ytringsfriheden i visse tilfælde. Og jeg vil også have lov til at gøre alt, hvad jeg overhovedet kan, for at ændre på det. Men igen; det er jo ikke alle muslimer. Der er så 64 procent, over halvdelen, og det mener jeg ikke, vi kan acceptere i et frit samfund.«

Læs hele interviewet her.

Og et tweet fra Socialdemokratiets Mattias Tesfaye herunder:

»Det bliver ikke som stegte duer«

Den tidligere SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal melder sig igen under fanerne. Det skriver netavisen Altinget.dk fredag morgen.

Søvndal opstiller til næste års valg til regionsrådet i Syddanmark, hvor han satser på at få vippet flertallet efter Carl Holst-skandalen, forklarer han i et interview med netavisen.

»Jeg har kræfterne til det nu. Jeg har det godt, og jeg er helt rask igen. Og jeg savner politik efter tre års pause. Jeg føler mig fuldstændig klar til kampen,« siger Villy Søvndal.

Satser du ligefrem på at blive regionsrådsformand?, spørger Altinget:

»Nej, det er ikke mit primære mål. Jeg satser på, vi får skiftet det politiske flertal i regionsrådet. Der skal flyttes fire mandater, før det lykkes. De ekstra mandater kommer ikke af sig selv, det bliver ikke som stegte duer, der flyver ind i munden på en. Men det er inden for rækkevidde.«

»Hokus pokus«-beregninger

Og så til Børsens forside.

Avisen skriver i dag, hvordan tal fra Dansk Erhverv viser, at boligskatterne med regeringens boligskatteudspil allerede i 2025 vil overstige den boligskattelettelse, som regeringen foreslår fra 2021.

Det til trods for, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har lovet at »de samlede boligskatter reduceres i mange år frem.«

Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, har på baggrund af regeringens tal beregnet, hvordan fremtidens boligskatter vil se ud, når man medregner inflationen, som også vil påvirke boligpriserne.

Tallene viser, at i 2024 vil staten hive 45,2 mia. kr. op af boligejernes lommer. Dermed vil boligskatterne være højere i 2024, end de var i 2020, før boligskatten bliver lettet.

Men ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) er det »hokus pokus« at regne på andre måder end regeringens.

»Alle seriøse økonomer og samtlige regeringer i dette land har de sidste mange årtier regnet i faste priser. For alt i samfundet vokser jo over tid - priserne på smør såvel som lønninger - og det tager man selvfølgelig højde for,« siger han til avisen. Du kan læse hele den historie her - hvis du har abonnement.

Fem nyheder, du også SKAL have med i dag

1: Uddannelsesminister Ulla Tørnæs mener, at det er i strid med EU-retten at bruge et bopælskrav på den måde regeringen gør, når man sender danskere på integrationsydelse.

Dermed sår hun tvivl om ministerkollega Inger Støjbergs integrationsydelse. Det kan du læse i Politiken her.

Politiken har i den forbindelse spurgt Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, hvorfor han alligevel mener, at integrationsydelsen er lovlig. Du kan læse interviewet med Knuth her.

2: 16 eksperter anbefaler, at det allergifremkaldende stof HDDA kategoriseres som »særligt problematisk« og fjernes fra hylderne.

Men miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har valgt at gå imod eksperternes anbefaling og har netop stemt for et forslag i EU om, at stoffet ikke skal optages på den såkaldte kandidatliste for særligt sundhedsskadelige stoffer. Læs historien og hvorfor hos Politiken her.

3: På blot syv år er antallet af sager om bedrageri steget med hele 300 procent. Den eks­plosive vækst skyldes den stigende digitalisering i samfundet, og netop det er en af de største udfordringer for dansk politi i fremtiden, lyder det fra rigspolitichefen. Læs den historie og justitsminister Søren Pinds reaktion hos Berlingske her.

4: Danmark og flere andre Schengen-lande er på vej med en fælles anmodning om at forlænge deres midlertidige grænsekontroller ind i 2017. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forventer, at et brev med anmodningen vil blive sendt til EU-Kommissionen i den kommende uge. Mere om den historie her.

5: Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, mener, at det offentlige skal stoppe samarbejdet med den forhenværende chef for Politiets Efterretningstjeneste Jakob Scharfs sikkerhedsfirma Certa. Det har hun sagt i kølvandet på, at PET har politianmeldt Scharf for brud på hans tavshedspligt i forbindelse med bogen.

Forlagsredaktøren på People's Press, der udgiver PET-bogen, mener, hun er gået langt over stregen.

»Du dømmer så voldsomt, at du faktisk opfordrer til en slags statsligt berufsverbot mod manden, før det overhovedet er dokumenteret, ja, sandsynliggjort, at han har gjort noget forkert. Det, synes jeg, er helt vildt,« sagde Jakob Kvist torsdag i Debatten på DR2. Hele den historie her.

Fik du læst?

En onsdag eftermiddag gik tre topsocialdemokrater til et hemmeligt møde hos finansministeren.

Mødet blev en central del af en regulær politisk krig på ord mellem en af regeringens tungeste ministre og Socialdemokratiet.

Politiko er dykket ned i beskyldningerne om magtmisbrug – og ser nærmere på, hvem der har ret.

Du får hele historien her.

Forgæves fægtning

Tusinder af elever og studerende gik i går på gaden landets fire største byer for at demonstrere mod de foreslåede besparelser på både uddannnelser og SU'en, som er en del af regeringens helhedsplan frem mod 2025.

I Politiken skriver uddannelsesredaktør Jacob Fulgsang i dag i en analyse, hvordan de »Unge fægter forgæves mod sparekniven«

»Vil grønthøsteren så stoppe brat, hvis der kommer en ny regering? Nej, det er der ikke meget der tyder på. Socialdemokraterne vil heller ikke i det spørgsmål love, at rulle allerede vedtagne besparelser tilbage,« hedder det i analysen, som du kan læse her - hvis du har abonnement altså.

De Konservatives formand, Søren Pape, var i øvrigt ikke del af demonstrationen.

Det sker i dag

9.15: Regeringen mødes med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre til forhandlinger om Helhedsplanen.

10:00 Folketinget mødes til lovbehandling i salen. Blandt dagens behandlinger er blandt andet en ændring af lovene om valg til Folketinget, EU-valg og kommunal- og regionalvalg, som skal hjælpe med stemmeafgivning.

10:00 Møde i Udenrigspolitisk Nævn

10:00 Skatteudvalget har kaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) i åbent samråd om beskatningen af Uber-chauffører og SKATs indsats på området. Skatteudvalget har blandt andet bedt ministeren svare på, om ministeren anser virksomheden Uber for at være deleøkonomi.

10:45 Møde i Europaudvalget

14:30 Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) skal sammen med social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i dag i åbent samråd om mistrivsel blandt børn og unge.