»Samuelsen må lære, hvordan man opfører sig ordentligt og ikke som en bonderøv fra Horsens«

Dagens overblik: Her er alt, hvad du skal vide om Danmarks nye regering, de nye ministre og alle analyser og reaktioner.

Nyt regeringsgrundlag præsenteres på Marienborg. Lars Løkke, Søren Pape og Anders Samuelsen. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne uges første politiske overblik.

Det bliver en hæsblæsende dag - det tør vi godt love.

Klokken 11 får Danmark nemlig en ny regering, når Lars Løkke Rasmussen præsenterer sin nye - hans tredje - regering for dronningen. Det sker på Amalienborg, og Berlingske er med hele dagen med nyheder, analyser og overblik.

Og vi starter med sidstnævnte allerede nu. For her får du overblikket over det regeringsgrundlag, som Løkke præsenterede sammen med Anders Samuelsen og Søren Pape Poulsen i går på Marienborg.

Du kan læse regeringsgrundlaget »For et friere, rigere og mere trygt Danmark« her.

Senere i denne morgenpost får du desuden alle de navne, som diverse danske medier siden i går aftes har erfaret skal være en del af Danmarks nye regering.

Regeringsgrundlaget på 57 sekunder

Men vi starter altså med det grundlag, som Løkke, Samuelsen og Pape Poulsen har brugt den seneste uges tid på at blive enige om.

86 sider og 27 kapitler fylder regeringsgrundlaget, der er det længste af sin art nogensinde. Og hvad står der så? I ultrakort form får I her 20 nedslag:

Meget af interessen samledes naturligt nok allerede i går om topskatten.

Væk er Anders Samuelsens ultimative krav om, at topskatten sænkes med fem procentpoint hele vejen op. I grundlaget står, at regeringen vil arbejde for lavere skat »for alle«. Det skal ske ved at sænke skatten i bunden, så »det bedre kan betale sig at være i arbejde«, står der. Samuelsens fem procentpoint er erstattet af en formulering om, at »topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag.«

Det skal blandt andet ske, når regeringen fremlægger sit forslag til JobReform II, der ifølge regeringsgrundlaget markant skal mindske antallet af danskere, der betaler topskat. Anders Samuelsen sagde i går, at regeringen agter at hæve grænsen for, hvornår topskatten sætter ind.

Vi bliver ved den økonomiske politik. VLAK-regeringen lægger op til at gøre Danmark 80 milliarder kr. rigere – V-regeringen lagde oprindeligt op til at øge velstanden med 65 milliarder kroner.

Derudover skal beskæftigelsen øges med 55-60.000 personer, og det offentlige forbrug skal vokse med 0,3 pct. om året.

»Vi har lavet et fælles regeringsgrundlag, og det her er virkelighedens verden,« sagde Søren Pape Poulsen i går på pressemødet på Marienborg.

Nul x nul x minus har altså på Marienborg givet plus, som DF-formand Kristian Thulesen Dahl bemærkede, da han i går i 21 Søndag glædede sig over, at V, K og LAs valgløfter om nul- eller minusvækst ikke har fundet vej til regeringsgrundlaget.

De 0,3 er omvendt lavere end de 0,5 procent, som Venstre-regeringen havde sat som mål i sin 2025-plan.

»Det er ikke optimalt, men det er bestemt noget, jeg kan skrive under på,« sagde Samuelsen om væksten i det offentlige forbrug.

Regeringen vil afsætte flere penge til forsvaret, men siger ikke hvor meget. Det er en af de Konservatives mærkesager, og partiet tilslutter sig nu igen forsvarsforliget. Det forlod de, da de ikke kunne acceptere aftalen om at købe 27 nye kampfly. Det skal forhandles et nyt forsvarsforlig næste år.

Samtidig vil regeringen udflytte flere statslige arbejdspladser og fordele dem »i hele landet«. Det skal ske fra 2018, hvor regeringen vil fremlægge et forslag til »yderligere udflytning af statslige arbejdspladser«.

Også på boligområdet har de Konservative fået en vigtig sejr med i regeringsgrundlaget. Grundskylden bliver nemlig fastfrosset de næste fire år. De sidste to år har Pape og de Konservative fået en fastfrysning af netop grundskylden med på finansloven.

Regeringen vil arbejde for strengere straffe for især personfarlig kriminalitet. Der nedsættes desuden en straffelovskommission, som blandt andet får til opgave at se på de generelle principper for strafudmåling. På Justitsministeriets område slår regeringsgrundlaget i øvrigt fast, at den nye politiskole skal placeres i Herning - i modsætning til det, DFs formand Thulesen Dahl har ytret.

Ifølge regeringsgrundlaget vil VLAK-regeringebn indgå i et »aktivt internationalt samarbejde og overholde de internationale konventioner«. Men samtidig fastslår regeringen, at der er »behov for at se kritisk« på ikke mindst den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Regeringen ønsker desuden at stykre de fagligt svageste elever i folkeskolen. Det sker med en pulje på 500 mio. kr. over tre år til de 100 skoler, der har flest elever med et lavt fagligt niveau.

Regeringen ønsker at slanke DR, der ifølge regeringsgrundlaget skal »fokuseres«. Samtidig skal licensen sænkes, ligesom regeringen ønsker at privatisere TV 2, når den nuværende mediepolitiske aftale for 2015-2018 udløber.

Regeringen vil snart fremsætte lovforslag om indførelse af en midlertidig særlig jobpræmie målrettet langtidsledige, der kommer i arbejde.

Og så vil regeringen skære i SUen, der skal laves en ny naturkanon, et disruptionsråd, en ny klimaplan og så skal tilskuddet til de frie grundskoler hæves yderligere - LA har fået tilskuddet hævet i både finanslovsforhandlingerne i år og sidste år.

Endelig har regeringen et ganske langt afsnit om hestevæddeløb. Det får I her i sin fulde længde:

»Regeringen vil sikre gode vilkår for hestevæddeløbssporten i Danmark og vil derfor liberalisere spil på hestevæddeløb. Hestevæddeløbssporten skal have mulighed for at omstille sig og vil derfor i en overgangsperiode modtage støtte svarende til den nuværende støtte.«

I øvrigt er ordet registreringsafgift ikke nævnt en eneste gang i regeringsgrundlaget. Topskat er nævnt tre gange.

De nye ministre: Det ved vi lige nu

Politik før poster og personer. Sådan har parolen lydt i medierne den seneste uge. Ressortfordeling og ministernavne har skullet vente på, at parterne på Marienborg blev enige om politikken.

Det er nu sket, og så kunne stolelegen ellers begynde. Lars Løkke Rasmussen har, siden han overtog Statsministeriet sidste år i juni, haft held til at kunne holde navnene på nye ministre hemmelige, indtil han selv har valgt at offentliggøre dem.

Men i går var det som om, der var et afsløringens vindue, hvor diverse medier (tilsyneladende) lykkedes med at afsløre navnene på i hvert fald nogle af de nye ministre. De navne skal I ikke snydes for, men vi gør opmærksom på, at der ikke er meldt noget officielt ud nogen steder endnu. Følgende er udelukkende noget, medierne har erfaret.

Anders Samuelsen har valgt at gå i fodsporene på SFs Villy Søvndal og de Konservatives Lene Espersen, idet han ifølge Berlingskes oplysninger skal være ny udenrigsminister. Det er allerede blevet bemærket flere steder (blandt andet på tv2.dk), at LA så sent som i 2011 ikke havde nogen udenrigspolitik, og det er også blevet bemærket, at Danmark nu får en udenrigsminister, der for næsten præcis et år siden anbefalede et nej til afskaffelse af retsforbeholdet. Anders Samuelsen en dog en politiker, der qua sit radikale ophav dyrker at have internationalt udsyn.

Søren Pape Poulsen skal ifølge Berlingskes oplysninger være ny justitsminister. Mens Samuelsens indtog i Udenrigsministeriet er en overraskelse, er Søren Papes overtagelse af Søren Pinds nuværende ministerium alt andet. Hele ugen har der været hvisket i krogene om, at netop Justitsministeriet var Papes foretrukne. Det passer godt til partiets mærkesag om hårdere straffe, og i Justitsministeriet kan Søren Pape Poulsen markere sig værdipolitisk stærkt.

Flere medier erfarer desuden, at Kristian Jensen (V) skifter Udenrigsministeriet ud med Finansministeriet, at Simon Emil Ammitzbøll (LA) skal være ny økonomi- og indenrigsminister, og at Brian Mikkelsen (K) skal være ny erhvervsminister. Dermed bliver det regeringspartiernes respektive nummer to, der skal tegne den nye trekløverregerings økonomiske politik.

Samtidig er det interessant, at Løkke tilsyneladende skifter ud på finansministerposten, og at Kristian Jensen nu skal være regeringens tungeste økonomiske minister, ikke mindst i forhold til de formandsspekulationer, der indtil midtvejs i sidste uge kørte for fuld drøn i Venstre.

Endelig har vi her på Berlingske erfaret, at Liberal Alliances nuværende medieo- og kirkeordfører Mette Bock bliver ny kultur- og kirkeminister. Hun afløser Bertel Haarder (V).

Ifølge Berlingskes oplysninger bliver Mai Mercado desuden den tredje konservative minister, når hun sætter sig til rette i et nyoprettet Børne- og Socialministerium. Mai Mercado er i øjeblikket på barsel.

TV 2 erfarer desuden, at Ole Birk Olesen (LA) bliver ny transportminister. Dermed skal Hans Christian Schmidt enten have et nyt ministerium eller tilbage i Venstres folketingsgruppe. Ole Birk Olesen har været LAs finansordfører og er desuden formand for Folketingets Finansudvalg.

TV 2 erfarer desuden, at Claus Hjort Frederiksen, manden der i sidste weekend proklamerede, at han ikke har sovet i et år, skal være ny forsvarsminister og dermed stå i spidsen for et område, hvor Danmakr ifølge regeringsgrundlaget kommer til at opruste. TV 2 mener at vide, at det betyder, at den nuværende nummer 1 for det danske forsvar, Peter 'PC' Christensen, ryger ud. PC er ikke valgt til Folketinget og ryger således helt ud af dansk politik, hvis ikke han får et nyt ministerium.

TV 2 erfarer her til morgen, at Lars Chr. Lilleholt forbliver klima-, forsynings- og energiminister, mens Troels Lund Poulsen skal være ny beskæftigelsesminister.

Hvis ovenstående ender med at holde stik, har Danmark fået en ny justitsminister i både 2011, 2013, 2014, 2015 og 2016, og en ny udenrigsminister i 2010, 2011, 2013, 2014, 2015 og 2016.

Berlingske erfarer i øvrigt, at den nuværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen ikke får nogen ny ministerpost, når Troels Lund Poulsen overtager fra ham.

IIII analyser

Det handlede om at redde det borgerlige Danmark
I Politiken skriver avisens politiske redaktør Anders Bæksgaard, at Løkke igen (igen) har formået at overleve. Statsministeren har nu brugt sit tiende liv, skriver Anders Bæksgaard.

Men redningsaktionen, som han har iværksat og ført ud i livet, og som i går resulterede i et nyt regeringsgrundlag, handlede ikke kun om Løkke selv. Det handlede om hele den borgerlige fløj i Folketinget:

»Det handlede kort og godt om at redde det borgerlige Danmark,« skriver Anders Bæksgaard og fortsætter:

»Iagttagere har i ugens løb sammenlignet den parlamentariske situation med den i 00'erne, hvor DF fik udlændingestramninger i betaling for at godkende store dele af Foghs skatte- og fordelingspolitik. Men spillereglerne har ændret sig, DF er vokset og i takt med Socialdemokratiets højredrejning på asylområdet, risikerer Thulesen Dahl at blive placeret i en mere udsat position, der kan besværliggøre de kommende forhandlinger for V, LA og K.«

Ambitiøs regering – uden ultimative krav
Hos Berlingske mener politisk kommentator Thomas Larsen, at den nye trekløverregering kan vise sig mere levedygtig og langtidsholdbar, end de fleste tror.

»Lars Løkke Rasmussen har grund til at være tilfreds. Han har ikke alene undgået en livstruende regeringskrise. Han har også fået styrket sin smalle regering og forlenet den med større robusthed,« skriver Thomas Larsen i dag og fortsætter:

»Dertil er han lykkedes med at skrue et regeringsgrundlag sammen, som på samme tid er ambitiøst og pragmatisk. Ambitiøst, fordi det er båret af en grundlæggende tro på, at Danmark skal reformeres og styrkes. Pragmatisk, fordi han har fået manøvrerum til løbende at formulere specifikke udspil, som rent faktisk vil have en chance for at blive støttet af de afgørende 90 mandater.«

Læs hele analysen her.

Løkke blev dagens vinder

I Ekstra Bladet skriver avisens politiske kommentator, Hans Engell, at den helt store vinder af armlægningen om en ny regering er statsminister Lars Løkke.

»Løkke vandt stort. Respekt. Men hans alenlange regeringsgrundlag er en papirtiger. Masser af ord og ikke den fjerneste udsigt til, at bare forordet kan blive gennemført. Thulesen Dahl har ikke lige haft tid til at læse de 86 sider, men når han er resolveret, så ved papirtiger Løkke, hvor mange tænder der er tilbage i gebisset,« skriver Engell, der kårer Anders Samuelsen som den helt store taber.

Og selvom Anders Samuelsen prøvede at fremstå og tale som en minister på gårsdagens pressemøde, så er der stadig langt for Samuelsen.

»Samuelsen må lære, hvordan man opfører sig ordentligt og ikke som en bonderøv fra Horsens. Men hvad har han egentlig fået ud af at gå ind i den regering - altså ud over ministerposterne?«

Analysen er ikke online.

Nu bliver det sværere for Thulesen

I Børsen skriver Helle Ib, at det med den nye regering bliver sværere for Kristian Thulesen Dahl at smække døren i.
Der er simpelthen større chance for borgerlige resultater, skriver Børsens politiske kommentator.
»Den nye regering har skabt et forhandlingsrum, der ikke bare gør det muligt, men måske endda attraktivt, for DF's Kristian Thulesen Dahl at indfinde sig,« skriver Helle Ib og fortsætter:

»For det første har selve metoden med de ultimative krav og en skarp deadline tidligere gjort det let for DF's leder at afvise at forhandle med en pistol for panden. Selv mange Venstre-vælgere har givet udtryk for, at DF bare skulle holde fast i sin afvisning af LA.«

»For det andet kan statsministeren på baggrund af den fælles VLAK-kurs og -program bruge mere energi på at pleje forholdet til DF og trimme de konkrete udspil efter, at de skal gøres spiselige for støttepartiet,« skriver Helle Ib.
Læs hele analysen her (kræver abonnement).

»Herren giver. Herren tager. Herren være lovet«

Den nuværende justitsminister Søren Pind, der altså skal videregive sit ministerium til de Konservative, var ikke blandt de navne, som medierne erfarede noget om i går. Pind skrev i går på Faecbook:

Hvem der er »Herren«, og om det overhovedet har noget med regeringsdannelsen at gøre tør vi ikke lægge hovedet på blokken om.

Samuelsen: Vi har grinet meget

Anders Samuelsen fremhævede ved fremlæggelsen af det nye regeringsgrundlag, at forhandlerne for de tre regeringspartier har grinet »rigtig meget« i den uge, der er gået. Det gjorde de også i går:

...Her grinte Samuelsen til gengæld ikke

Anders Samuelsen aflyste i øvrigt i går sin taktik med ultimative krav. »Det var ikke kønt. Bestemt ikke. Og det var også ødelæggende for mange ting« sagde han i går på pressemødet på Marienborg.

»Jeg kommer ikke til at true med at vælte den her regering. Det tvivler jeg på,« sagde han og tilføjede om de seneste måneder:

»Det var også lidt ensomt i en periode. Derfor er jeg rigtig glad for at være blevet bragt ud af den ensomme situation og ind i et stærkt fællesskab.«

DF kan ikke støtte alt

Den nye regering kan have nok så gode intentioner og nok så store drømme for Danmarks fremtid.

Men med 53 mandater er der et stykke til de 90 mandater, der skal til, før regeringen kan få sin politik igennem.

Og her får Dansk Folkeparti en nøglerolle i stil med den, partiet havde op gennem 0’erne under først Anders Fogh og siden i Lars Løkke Rasmussens første regering.

Men han er allerede nu ude at feje flere ting af bordet.

Regeringen kan – stadig - glemme at sænke topkskatten, ligesom en vækst i det offentlig forbrug på 0,3 procent er uacceptabelt for DF, lød det i går fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl i TV-avisen på DR.

»Trekløverregeringen har et mere borgerligt-liberalistisk budskab til danskerne. Den vil gerne have, at dem, der er bedst stillet, får nogle skattelettelser, og at virksomhederne får skattelettelser. Der skal vi da ind og sikre den sociale balance,« siger han.

Han erklærer sig derfor klar til at udnytte alternative flertal i Folketinget til at få Dansk Folkepartis politik igennem, lød det.

»Der vil vi selvfølgelig hjertens gerne fortsætte den snak med Socialdemokratiet, som vi også har fået bygget mere og mere op på det seneste, til at presse mere af den her sociale samvittighed igennem, som jeg mener er en afgørende ting, at vi har i Danmark.«

Du kan se interviewet med Kristian Thulesen Dahl her.

Han har desuden fire krav til den nye regering. Dem kan du læse om her.

Ledere: Det mener aviserne om den nye regering

Berlingske
»Med trepartiregeringen har Løkke taget et vigtigt skridt mod at danne en regering, som er mere robust, står på et bredere fundament og er i stand til at føre en klar borgerlig kurs for Danmark. Om den bliver lige så stabil, som Fogh-regeringerne var i 00erne, afhænger i høj grad af Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahls vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Det regeringsgrundlag, som nu er lagt frem, har i hvert fald ikke opstillet forhindringer for, at det kan lykkes. Tværtimod.«

Politiken
»Den brølende liberalisme er holdt i kortere snor end frygtet i et regeringsgrundlag, der i dag følges op af nye ministerudnævelser. Men afmagten står malet hen over de 86 sider, der er tynget af luftige hensigtserklæringer, nedsættelse af kommissioner og paneler. De mange ord kan ikke skjule, at trekløverregeringen kommer til at føre politik fra en ekstremt svag position. Der er langt mellem konkrete udspil.«

Børsen
»Dansk Folkeparti, De Radikale og Socialdemokraterne burde kunne være med. Mindre skat på små indkomster, og dernæst at færre skal betale topskat, og procentsatsen sættes ned. Hvordan kan man være imod det? Lavere procentsats for topskatten er vigtigt, fordi det både bidrager til velstanden, men også fordi regeringen i sit regeringsgrundlag lover, at "styrke aktiekulturen," hvilket må betyde et opgør med den komplicerede og ødelæggende aktiebeskatning.«

Information
Men alt i alt er den nye regering ikke styret af Dansk Folkeparti og den europæiske populisme. Den nye regering bliver mere stabil, fordi den ganske enkelt bygger på flere mandater, og den bekender sig bemærkelsesværdigt til en liberal verdensorden. Det er det bedste, man kan sige om Lars Løkke Rasmussens nye regering.

Hvis du hellere vil læse en leder om brexitregningen, der nu skal betales, er Jyllands-Postens leder her.

Flere reaktioner

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har endnu ikke fundet anledning til at kommentere på den nye regering, men partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen siger:

» Vi vil være en skarp kritiker af regeringen, hvis man vælger at køre af et spor, der betyder, vi får et dårligere velfærdssamfund, og at folk skal gå senere på pension, så andre mennesker kan få en lavere topskat. Derfor tror jeg også, det bliver en svær dagligdag, der kommer for den nye regering,« siger Nicolai Wammen.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper:

»Regeringens målsætninger er en katastrofe for vores velfærd og helt almindelige danskere. Regeringen lægger op til en meget lav vækst i den offentlige sektor, som reelt betyder nedskæringer, mere privatisering og udlicitering til virksomheder, som kan lave mere profit på den fælles velfærd.«

SFs formand Pia Olsen Dyhr:

»Løkke, Samuelsen og Pape vil fortsat kæmpe for at gøre de rigeste endnu rigere og skære ned på SU og uddannelse, kontanthjælpsmodtagere med børn og ser stort på klima og miljø. Det løser på ingen måde Danmarks udfordringer, siger hun i en skriftlig kommentar.«

De Radikales leder, Morten Østergaard ser positive elementer i regeringsgrundlaget.

»Vi møder gerne op til forhandlinger om reformer af forskellige arter, hvis det, det handler om, er en generationsgave til dem, der kommer efter os. Det er der i regeringsgrundlaget ikke lagt op til – men jeg håber, at man finder ambitionerne, når nu man er blevet enige med hinanden og for alvor kan komme i arbejdstøjet.«

Alternativet:

Røde partier raser over miljøet

Først var der egentlig en vis glæde at spore i den røde lejr over den grønne profil i regeringsgrundlaget.

Men efterhånden som det står klart, at Miljø- og Fødevareministeriet ikke bliver splittet op i to, som der ellers var spekuleret i, og at de Konservative ikke får en minister inden for miljøområdet, er tilfredsheden vendt til vrede i rød blok.

»Det er en sort nyhed for miljøet, som uden tvivl vil betale prisen for, at Det Konservative Folkeparti er blevet snydt for en grøn ministerpost. Området bliver business as usual. Det vil sige alt for meget gylle og sprøjtegift og al for lidt fokus på at beskytte vores grundvand,« siger Christian Rabjerg Madsen, Socialdemokratiets miljøordfører til TV 2.

Læs om det her.

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv er til gengæld glade for det nye regeringsgrundlag:

»Det er et stærkt og gennemarbejdet regeringsgrundlag, som lægger op til at styrke virksomhederne og deres medarbejderes muligheder for at skabe vækst og job i Danmark,« siger DI’s adm. direktør Karsten Dybvad.

Læs mere om det her.

Også vindmølleindustrien er glad for regeringsgrundlaget:

LOs formand, Lizette Risgaard, er knap så glad :

»Vi får en regering, der skaber øget ulighed. Vi risikerer, at det bliver tryghed for de få og utryghed for de mange. Der er grund til at minde Lars Løkke om, at han på Venstres to seneste landsmøder har lovet at være regering for hele Danmark. Så sent som for en uge siden understregede han, at ”vi er regering for alle danskere.«

☘️-emojien er blevet politikernes foretrukne

En ny emoji har i øvrigt fået sit helt store gennembrud den sidste tid. Og især i går var den populær: ☘️-emojien.

Udenrigsminister Kristian Jensen, der ifølge mange medier nu skal være finansminister, var en af de første fra forhandlingslokalet, der på Twitter signalerede, at forhandlingerne var tilendebragt med succes. Naturligvis med en ☘️:

Liberal Alliances gruppeformand og politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll, der har været Samuelsens løjtnant under stort set alle forhandlingerne på Marienborg, var tidligt søndag ude med et emoji-fyldt tweet, der signalerede, at Danmark var få timer fra en borgerlig-liberal trekløverregering. Også med en ☘️:

Hos de konservative skrev Mai Mercado - der ifølge medierne skal være ny børne- og socialminister - også om den kommende regering. Også med en ☘️:

Venstre-manden Jakob Engel-Schmidt var vel snart sagt den eneste V/K/LA-politiker, der ikke mener, at den nye regering skal hedde en ☘️-regering. Han har til gengæld flere andre bud:

Dagens tweet

Venstres retsordfører Jan E. Jørgensen hyggede sig gevaldigt på Twitter i går. Ikke mindst med dette tweet:

Det sker i dag

Der sker muligvis andet i dag, men vi tillader os at samle opmærksomheden om én enkelt begivenhed: Danmark får en ny regering.

Det sker klokken 11.00, når statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans ministre i den ny treparti-regering mellem Venstre, Liberal Alliance og De Konservative præsenteres for donning Margrethe på Amalienborg.

Efterfølgende vil der være vild aktivitet i diverse ministerier, hvor overdragelsesforretning og lignende vil fremkalde både smil, gode minder, nye velkomster og formentlig også en lille tåre hist og pist. Sådan plejer det at være.

Du kan følge med hele dagen lige her på Berlingske.