Sådan lægger partierne trykket på Thorning og Frederiksen

Dagens overblik: Mens de røde støttepartier forholder sig afventende, mener oppositionen, at der bør placeres et politisk ansvar for de fejl, der skete under terrorangrebet i København. Læs mere om det - og få overblikket over dagens politiske historier her (opdateret).

Justitsminister Mette Frederiksen (S) under pressemøde om evaluering af terrorangrebet i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) befandt sig i lidt af en balanceakt onsdag aften.

På den ene side kunne hun ikke fuldtonet kritisere indsatsen fra politiet, som blev beskudt under terrorangrebet, som fik befolkningens kys som tak, og som siden har ligget underdrejet for at beskytte København.

På den anden side skete der under angrebet så åbenlyse fejl, at kritik var påkrævet fra ministeren for lov og orden.

Politimæssigt var den mest iøjnefaldende fejl, at det tog næsten fire timer, før der blev placeret bevæbnede vagter til at beskytte den jødiske synagoge. Politisk står misinformationen af landets topministre frem som den alvorligste misere.

For som Mette Frederiksen redegjorde for på pressemødet, så oplyste PET efter terrorangrebet til regeringens sikkerhedsudvalg, at synagogen blev bevogtet med det samme efter de første skud fra Omar Abdel Hamid El-Hussein. En oplysning, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) videregav på et pressemøde efter attentatet.

»Dansk politi øgede helt automatisk øjeblikkeligt beskyttelsen af synagogen efter det første angreb i København,« sagde hun ifølge Ritzau.

Men det var forkert, og det er ikke første gang, at PET-chef Jens Madsen har givet »upræcis og utilfredsstillende information«, oplyser regeringskilder til Berlingske.

»Derfor, lyder det, var misinformationen om bevogtningen af de jødiske institutioner »den berømte dråbe«, der fik bægeret til at flyde over. Men uanset hvad ville hans afgang have været nærtforestående, for det er, som én bemærker, »helt uholdbart« at have en PET-chef, som landets øverste politiske ledelse ikke har den fornødne tillid til,« skriver avisen i dag.

Jens Madsen meddelte sin afgang som spionchef bare få timer før Mette Frederiksens pressemøde.

Det store spørgsmål er som altid: Hvad nu?

De røde støttepartier er ikke umiddelbart på krigsstien, men det er den borgerlige opposition at dømme ud fra de første meldinger fra partierne.

Venstre: V-formand Lars Løkke Rasmussen mener, at regeringen »skubber en PET-chef foran sig« og det politiske ansvar fra sig.

»Det jødiske samfund har et antal omgange over for skiftende justitsministre gjort opmærksom på, at sikkerhedsniveauet omkring jødiske institutioner har været utilstrækkeligt. Det store spørgsmål er, hvordan der er fulgt politisk op på det,« lyder det i P1 Morgen fra Løkke, der vil have statsministeren og justitsministeren i samråd i Folketingets retsudvalg:

»Man kan foranlediges til at tro, at hvis der var fulgt politisk tilstrækkeligt op, så havde der ikke været en situation, hvor der var gået timer, før man kom frem til, at det var en god ide at sætte betjente foran den jødiske synagoge.«

Dansk Folkeparti: »Der skal placeres et politisk ansvar i form af en kraftig påtale fra Folketingets side,« siger Peter Skaarup (DF) til Jyllands-Posten. Han mener, at regeringen skal have en næse, fordi det jødiske mindertal flere gange har bedt landets justitsminister om beskyttelse.

SF: »Det er en meget alvorlig sag, at man efterlader det politiske niveau i en tro om, at alt er i orden, når det ikke er det. Det man ikke bebrejde statsministeren eller justitsministeren – men man kan i høj grad bebrejde PET-chefen det,« siger Karina Lorentzen (SF) til Berlingske.

Enhedslisten: »Selvfølgelig skal vi have en politisk diskussion om, hvordan vi skal reagere politisk. Men jeg synes lige, at man skal klappe hesten en lille smule med valgkampen. Det er vigtigt at holde hovedet koldt og tage nogle saglige diskussioner om, hvor vi skal hen nu, og ikke lede efter syndebukke, inden man overhovedet har læst rapporten færdig,« siger Pernille Skipper til P1 Morgen.

Der er valg!
Storbritannien går til valg i dag, og det tegner til at blive et meget fragmenteret parlament, idet fløjpartier som EU-skeptiske UKIP og de skotske nationalister i SNP står til fremgang. En tendens, der viser sig i det meste af Europa for tiden.

»De to store partier har ført valgkamp ud fra den opfattelse, at de skulle sælge vælgerne en idé om, at det var et valg mellem Miliband og Cameron, og at der ikke ville komme nogen angreb fra højre eller venstre. Politikerne har haft svært ved at opgive to-partimentaliteten, men vælgerne ser anderledes på det,« siger John Curtice, professor i politik ved London School of Economics, til Politiken.

Helle Thorning-Schmidt vil være til stede i dag i Storbritannien sammen med sin mand, Stephen Kinnock, der står på stemmesedlen i Port Talbot. Han skal nok blive valgt i den sikre Labour-kreds, lyder meldingen derfra.

»Alle ved, han vinder. De kunne stille et æsel op,« siger Mike Kenifick, en lokal brite, som Ekstra Bladet stødte ind i på en fish and chips-restaurant i stålbyen.

Resten er ret så uforudsigeligt på grund af det britiske valgsystem, hvor 5 pct. af stemmerne ikke nødvendigvis giver 5 pct. af pladserne i parlamentet.

»Først på fredag kan man se, om britisk politik nu for alvor er ved at tage springet ud i en politisk virkelighed med koalitioner og alliancer, som man kender det i Danmark og mange andre europæiske lande,« skriver Berlingskes London-korrespondent, Uffe Taudal, i en optakt til et meget, meget mærkeligt valg.

Valgstederne lukker kl. 23 dansk tid.

Note: I går kunne man læse i politisk morgenpost, at et britisk valgsystem i dansk kontekst ville svare til, at stemmeslugeren Bjarne Laustsen (S) ville være det eneste nordjyske mandat i Folketinget. Men som en skarp læser bemærker i en mail, så ville flertalsvalg i enkeltmandskredse i Danmark snarere gå på de enkelte opstillingskredse - og ikke de 10 storkredse. Altså ville Bjarne Laustsen være eneste mandat i Frederikshavn-kredsen. Ergo ingen plads til f.eks. Bent Bøgsted (DF), der stiller op samme sted. Så fik vi det præciseret, og tak for det til vor skarpe læser.

Sikke det drypper
It’s raining men bør omskrives til it’s raining vækstforslag, sådan som regeringen drypper Thornings bebudede 50 initiativer udover ugen. I går kom fire topministre ud med 11 forslag i hånden. I dag har miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) et planlovsudspil hos Finans, så der bl.a. kan bygges endnu større butikker i småbyers midte. Læs mere her.

Apropos
1) Regeringen foreslår, at butikker skal kunne afvise betaling med kontanter.

2) V-profil revser vækstpakke: Regeringen genbruger gamle penge

3) »Det er et lille skridt i en rigtig retning, men det er ikke noget, som betyder noget særligt for dansk økonomi,« siger Nordeas chefanalytiker, Jan Størup Nielsen, til Berlingske Business om de 11 initiativer, der blev præsenteret i går.

Dagens citat
»Så sku' vi ha' en shawarmabar. Der er kun politisk korrekt mad. Vi trænger til en shawarmabar«.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) svarer på, hvad han ville lave om på Christiansborg, da Jan Gintberg passede ham op i sit »På kanten«-program, der blev sendt i aftes.

Opdateret kl. 9.13