»Sådan kæmper vi for danske værdier. For frisind og ansvarlighed mod Donald Trumps middelalderlige kvindehad«

Dagens overblik: Ulla Tørnøs har samlet en række lande til kamp mod Trump, Dansk Folkeparti angriber ombudsmanden, og Bertel Haarder fortsætter sin indædte kamp for retten til at se Skam. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson.
Læs mere
Fold sammen

Velkommen til dagens overblik over dansk politik. Her får du døgnets vigtigste og skæveste indslag fra den hjemlige politiske andedam.

Vi begynder dagens gennemgang i Politiken, der kan fortælle, at udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har samlet otte EU-lande om at gå mod Donald Trumps nye og udskældte abortlov.

Trump indførte som en af sine første gerninger som præsident den såkaldte global rule, der fjerner amerikansk økonomisk støtte til internationale organisationer, hvis de tilbyder, informerer om eller henviser kvinder til abort.

Derfor har de otte lande med Tørnæs i spidsen skrevet et brev til EU’s udenrigschef, Frederica Mogherini, og udviklingskommissær Neven Mimica, hvori de udtrykker bekymring over den førte amerikanske politik.

»For mig er retten til at bestemme over egen krop en dansk mærkesag i vores udviklingsarbejde. Både fordi det for mig er en grundlæggende menneskerettighed, men også fordi piger og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed er nøglen til udvikling. Hvis vi skal nå de nye verdensmål i 2030, så er vi nødt til at få nedbragt befolkningstilvæksten«, siger Ulla Tørnæs.

Udover Danmark er Sverige, Frankrig, Holland, Finland, Tyskland, Storbritannien og Belgien medunderskrivere på brevet, og med henvendelsen følger fra dansk side også 75 millioner kroner til organisationer, som kan blive ramt af det amerikanske forbud.

Både brevet og den økonomiske bevilling har bred opbakning i Folketinget.

På Facebook skriver de Radikales Zenia Stampe:

»Ulla Tørnæs træder i karakter. Sådan kæmper vi for danske værdier. For frisind og ansvarlighed mod Donald Trumps middelalderlige kvindehad. Flot arbejde!«

Du kan læse Politikens historie her.

Her kan du læse et interview med Ulla Tørnæs om sagen.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Kritik af Støjberg

Ombudsmanden kom i går med en skarp kritik af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i sagen om de såkaldte barnebrude.

Behandlingen af mindreårige gifte piger var »ulovlig«, fastslog ombudsmanden og kalder ministeriets fremgangsmåde for »særdeles kritisabel«.

Årsagen er en instruks, som ministeriet udsendte 10. februar 2016 i kølvandet på, at Berlingske kunne berette om barnebrude, der var indkvarteret sammen med deres voksne samlever. Den såkaldte instruks fra ministeriet var præcis magen til en pressemeddelelse, der blev sendt ud samme dag, og her stod, at »ingen mindreårige under 18 år (må red.) indkvarteres på samme asylcenter som en ægtefælle eller samlever. Det gælder også, hvis parret har et eller flere fælles børn«.

Men det er altså ifølge ombudsmanden i strid med både dansk ret og og Den Europæiske Menneskerettighedskommission.

Michael Gøtze, der er professor ved Juridisk Fakultet ved Københavns Universitet, kalder det en usædvanlig hård kritik, mens Støjberg i en pressemeddelelse skriver, at hun tager ombudsmandens kritik til efterretning. Hun fastholder dog, at det er afgørende, at asylansøgere med det samme bliver bekendt med, hvordan det danske samfund fungerer:

»Med demokratiske frihedsrettigheder, hvor man selv vælger sin ægtefælle.«

Du kan læse den historie her.

Martin Henriksen angriber ombudsmanden

I forlængelse af sagen om barnebrude går Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, til angreb på ombudsmanden.

Henriksen mener, at ombudsmanden - der også hedder Jørgen Steen Sørensen - agerer politisk i sine kendelser, siger han til Politiken.

Han peger på den konkrete sag om barnebrude, samt at Ombudsmanden tilbage i december 2015 kritiserede Inger Støjbergs flygtningeannoncer i libanesiske aviser.

»Jeg synes, han indtager nogle synspunkter, som er synspunkter, man typisk ville høre fra venstrefløjen og de radikale. Det er virkelig et problem. Det synes jeg. Og det vil jeg ikke lægge skjul på,« siger Martin Henriksen.

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen skriver i en mail til Politiken, at han »fuldstændig kan afvise disse påstande«.

Du kan læse historien her.

Minister stopper hjertepakker

Vi iler videre til Jyllands-Posten, der kan fortælle, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) nu sætter en stopper for de såkaldte hjertepakker, der skal sikre undersøgelser og behandlinger af hjertesygdomme inden for en bestemt tidsramme.

Men efter et opråb fra en række læger i går i Jyllands-Posten om, at hjertepakken resulterede i, at raske danskere blev undersøgt på bekostning af de rigtigt syge danskere, kører ministeren nu pakken ud på et sidespor.

»Vi udfaser hjertepakkerne, fordi de ikke fungerer optimalt og ikke sikrer den bedste sundhed for pengene. Det er nødvendigt nogle gange at stoppe op og revidere, hvis tingene ikke fungerer,« siger ministeren, der har opbakning til nedlukningen fra Sundhedsstyrelsen og hjertelægerne i Dansk Cardiologisk Selskab.

Den historie kan du læse her.

Her kan du læse et interview med professor dr.med. Frede Olesen, der kritiserer, at systemet belønner sygehusene økonomisk for at se flere patienter, mens de praktiserende læger straffes for det samme (kræver abonnement)

»Inger Støjberg har en bovlam og harmløs måde at omtale problemerne med islam og indvandring på«

»Hvad er det, der splitter lige nu? Er det os, der påpeger problemerne eller er det fordi, at politikerne har svigtet, så der i så mange år har fået lov til at vokse parallelsamfund så store, at der er områder i Danmark, der er decideret farlige for politifolk og brandfolk at færdes i. Hvor man er en fremmed i sit eget land. Det er splittelse. Splittelse er ikke at påpege, at den er der. Vi er bare budbringere. Det er ikke os, der har ansvaret. Ansvaret ligger hos de mennesker, der ikke har turdet tale ærligt om de problemer. Dem, der har magten og ikke har handlet.«

Debattør og filosof Eva Agnete Selsing er en markant kritiker af landets folkevalgte. Hun går i rette med både højre- og venstrefløjen, som hun beskylder for at svigte deres ansvar. Hvorfor går hun ikke selv ind i politik? »Min sjæl er mere værd end de 600.000 kroner, politikerne hæver om året,« lyder det i det næste kapitel i serien, »De politikere, vi ikke har«.

Læs interviewet med Selsing i Berlingske her (kræver abonnement).

Du kan læse de tidligere interview i serien herunder:

Bertel Haarder: »Eva Selsing har en mening om alt. Hvorfor stiller hun ikke op? For slet ikke at tale om Asger Aamund«

Asger Aamund afviser at stille op: Folketinget er fyldt med inkompetente kolbøtter

Stine Bosse har sagt nej til to ministerposter: »Jeg har besluttet mig en gang for alle«

Lisbeth Zornig: »Bertel Haarder forstår ikke, hvad fanden det er for en risiko, vi løber«

Svend Brinkmann: Min rolle er at irritere politikerne så meget, at de ønsker mig død

Morten Kirkskov: »Den skizofreni, man skal leve med i politik, tiltrækker mig ikke«

Skal barnløse have ret til at få børn med både sæd og æg fra fremmede?

Enlige kvinder og par med nedsat fertilitet bør have lov til at modtage både sæd og æg fra fremmede donorer, mener Det Etiske Råd, der mandag offentliggjorde sine anbefalinger om såkaldt dobbeltdonation, hvor både æg og sæd kommer fra en donor. Det skriver Berlingske.

Men forslaget splitter flere partier på Christiansborg.

»Vi holder fast på, at det er barnets tarv at kende mindst en af sine biologiske forældre. Det er den lovgivning, vi gerne vil bibeholde, for det er vigtigt for barnet at kende sit ophav. Vi hører dagligt om børn og voksne, der leder efter deres biologiske forældre, og de går rundt med et stort, sort hul, fordi de ikke kender deres historie. Og flere af dem får psykiske problemer,« siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, understreger, at Socialdemokratiet bakker op om en lovliggørelse af dobbeltdonation.

Du kan læse den historie og en ophedet debat om emnet lige her.

To hurtige nyheder, du bliver nødt til at få med

1) Det er en krænkelse af børnerettighederne, når forældre i dag prioriterer arbejdsrelaterede aktiviteter højere end tid med familie og børn. For børnene mistrives, og den diskussion skal forældrene konfronteres med. Sådan lyder det i et opråb til danske forældre fra formand for Børnerådet, Per Larsen.

Det kan du læse i Berlingske og lige her.

2) Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, vil optø vestens iskolde forhold til Rusland. Det skriver han om i sit nyhedsbrev, som Ritzau har lavet en nyhed på, som du kan læse her.

Her kan du læse nyhedsbrevet i sin fulde længde.

Dagens analyse

Finder vi i Børsen, hvor avisens politiske kommentator, Helle Ib, spørger: »Følger Samuelsen i Søvndals triste fodspor?«

Det svarer hun så selv på i analysen, hvor hun fortæller om, at faren er der, men at en række faktorer taler for, »at LA ikke bevæger sig ud i samme dødsdans som SF«.

»Som udenrigsminister har Anders Samuelsen med den hurtige kritik af Donald Trumps indrejseforbud praktiseret sin "straight talk". Usædvanligt og ikke videre diplomatisk. Men nok en mere sikker vej til at bevare troværdigheden blandt liberale vælgere, end hvis Samuelsen forvandlede sig til en blodfattig skygge bag et talepapir,« skriver Ib.

Du kan læse analysen fra Helle Ib her (kræver abonnement).

Dagens citat

Finder vi i Politiken, hvor avisens mangeårige politiske reporter Kristian klarskov har skrevet en analyse om regerings håndtering af Donald Trump.

»Nu gælder det Trump, hvis første uger i embedet har overgået de flestes fantasi. Som en diplomatisk elefant i en transatlantisk glasbutik. Danske ministre og partiledere har forholdt sig afventende. Som rådvilde ekspedienter i samme butik.«

Analysen er endnu ikke online.

Dagens Bertel-kamp for Skam

Den tidligere kulturminister Bertel Haarder (V) har efterhånden kastet sig ud i en utrættelig kamp for, at danskerne kan se de næste sæsoner af den populære norske ungdomsserie Skam. NRK har blokeret for, at man kan streame serien fra udlandet, og det fik i slutningen af januar Bertel Haarder til stille et §20-spørgsmål til kulturminister Mette Bock (LA) om, hvad hun planlægger at gøre for, at »der igen bliver uhindret adgang til den norske tv-serie«.

Mette Bock svarede - på norsk - på Facebook, at hun var enig i mange af Haarders betragtninger, og at NRK arbejdede på en løsning.

Men det er åbenbart ikke nok for Bertel Haarder.

I et opslag på Facebook har han taget direkte kontakt til den norske kulturminister, Linda Hofstad Helleland, og skriver blandt andet, at »geoblokeringen« er helt uhørt.

»Musikproducenterne tjener jo ikke noget, når der geoblokeres, så andre end nordmænd ikke kan se programmet. Derved skader de den nordiske sprogforståelse, uden at få noget ud af det.
Jeg er med på, at der måske skal betales, når programmerne hentes over grænser. Derfor må I (dere) kulturministre sætte en forhandlingsproces i gang og evt. bruge nogle licenspenge på formålet,« skriver han.

Se oplaget herunder:

Dagens interview

Christian Langballe er en mand med en sag.

Hvert halve år udkæmper Dansk Folkepartis indfødsretsordfører det samme slag for at begrænse det antal af danske statsborgerskaber, der gives til udenlandske statsborgere. Og spørger man Christian Langballe, er det en gave, der gives alt, alt for gavmildt.

»Dansk statsborgerskab ikke er en rettighed for folk, som bor her i landet. Og vi har en forbandet pligt til at sørge for, at folk, som får statsborgerskab, også er danske. For at citere Burke er samfundet en pagt mellem de levende, de døde og de endnu ikke fødte,« siger Christian Langballe

Læs et interview med DFs Christian Langballe, hvor han udpeger det konkrete samfundsproblem, han mener vi står over for.

Det sker i dag

Der er en hulens masse samråd i dag. Det ene med så stor interesse, at det er flyttet til Landstingssalen.

10.00 Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er kaldt i samråd om en ny prisportal, som ministeren lancerede 7. januar, hvor boligejerne skal kunne sammenligne priserne på boliglån.

13.00  Udenrigsminister Kristian Jensen (V) skal ii to samråd om henholdsvis reformer i FN og NATO.

13.30 Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) skal begge i samråd om regeringens holdning til såkaldt trafikal ligestilling for de danske øer.

14.00 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i samråd om bedrageri og svindel på internettet.

15.00 Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er kaldt i to samråd om henholdsvis indsatsen over for patienter med hjerneskade og hospitalslægers bibeskæftigelse.

15.00 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i samråd om arbejdsudbudsreformer.

15.30 Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) skal optræde i samråd om dobbeltuddannelser.

Her kan du læse en historie om, at Bertel Haarder og Uffe Elbæk er trætte af dem. Og Søren Pind mener, de aldrig skulle være indført. Men antallet af åbne samråd er steget voldsomt.