»Så meget for den trussel. Jeg blev ikke væltet i august. Vi er her endnu«

Dagens overblik: Lars Løkke Rasmussen tager Anders Samuelsens trusler om at vælte regeringen i stiv arm. Du får alt om regeringens nye boligskattestop - og så skal vi også forbi en hemmelig aftale mellem Samuelsen og Løkke og en politisk rebus, der måske kan sikre regeringens overlevelse.

Godmorgen og velkommen til en politisk morgenpost, der i dag kommer til at handle ganske meget om det, Lars Løkke Rasmussen i går løftede lidt af sløret for; fremtidens boligskatter.

Det er ganske sjældent, at ét emne får plads på alle avisers forsider - ikke desto mindre er det tilfældet i dag, hvor boligskatte-udspillet i forskellige varianter spiller hovedrollen.

Vi når igennem det hele: Baggrunden, et par nyheder om det, der bliver fremlagt senere i dag i Finansministeriet, et faktatjek og en finurlig forside.

Og så får du også historien om en hemmelig aftale i spillet om magten.

Åh ja, og fire analyser af Løkkes muligheder for at lande en 2025-aftale.

Der er nok at tage fat på, så vi tager fat på det.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Så meget for den trussel. Jeg blev ikke væltet i august. Vi er her endnu«

Men inden vi går boligskattestop-amok skal først omkring Lars Løkke Rasmussens egen reaktion på, at LAs leder Anders Samuelsen i går i Børsen var citeret for at sige, at han havde ret til at vælte Løkke, da det i august stod klart, hvad indholdet af regeringens 2025-plan var.

I et interview på DR i går affejede statsministeren LA-truslerne med et smil, da han sagde:

»Så meget for den trussel. Jeg blev ikke væltet i august. Vi er her endnu. Og det er måske en meget god anledning til at fokusere på det, der samler, i stedet for det, der spreder.«

Anders Samuelsen var i øvrigt i går »meget, meget glad« for Løkkes åbningstale, sagde han, inden han gentog sin trussel om at vælte regeringen, hvis der ikke kommer topskattelettelser på fem procentpoint for alle.

»De fem procent, dem gemmer vi til forhandlingslokalet,« sagde Samuelsen.

Baggrund

Lad os lige genkalde os, hvad det egentlig var Lars Løkke Rasmussen sagde i sin åbningstale i folketingssalen i går.

Der kommer et nyt og - ifølge Løkke - bedre boligskattestop, der skal afløse det nuværende. Det skal skabe »reel tryghed« for landets boligejere, sagde Løkke.

Konkret vil regeringen fra 2020 indføre et nyt og lavere skattestop på både grundskylden - der er steget voldsomt trods det nuværende boligskattestop - og på ejendomsværdiskatten. Og så kommer regeringen med et udspil til et nyt ejendomsvurderingssystem.

»Ingen nuværende boligejere vil komme til at betale mere end med de nuværende skatteregler. Og mange vil komme til at betale mindre,« sagde Løkke i går.

 

Udmeldingen kommer, fordi boligskatterne samlet steget med 18 milliarder kroner siden 2001 på trods af skattestoppet på ejendomsskatten. Det skyldes, at skattestoppet kun gælder ejendomsværdiskatten, men ikke grundskylden, der i alle årene har kunnet stige med op til syv procent om året.

Og fordi det nuværende ejendomsvurderingssystem har været suspenderet siden 2013, fordi der var fejl i tre ud af fire vurderinger, så nogle boligejere betaler for meget og andre for lidt.

Regeringen ønsker at indgå en aftale om det nye boligskattestop som en del af 2025-forhandlingerne.

DU KAN LÆSE MEGET MERE OM, HVAD LØKKE SAGDE I SIN ÅBNINGSTALE HER:

600.000 får særlig skatterabat

Statsministeren var ikke særlig konkret om regeringens planer fra talerstolen i går. Men i dagens aviser kan man blive lidt klogere på, hvad der kommer til at indgå som en del af det nye boligskattestop.

Udspillet indeholder en ny skatterabat til knap 600.000 af landets boligejere, erfarer Berlingske på avisens forside fra centrale regeringskilder.

Konkret vil regeringen nedsætte selve satserne både for grundskyld og ejendomsværdiskat. I dag er ejendomsværdiskatten på én pct. af en boligs værdi op til godt tre mio. kr. og tre pct. af resten.

Fremover skal skatten i den lave ende være på 0,6 pct., mens den i den høje ende blot vil være på én pct. Samtidig vil regeringen hæve den grænse, hvor den højere skat træder i kraft, fra godt tre mio. kr. til seks mio. kr., erfarer Berlingske.

For knap 600.000 boligejere vil gevinsten fra de lavere skattesatser dog ikke være tilstrækkelig til at opveje tabet fra de højere ejendomsvurderinger. Det er derfor, at disse boligejere samtidig vil få en såkaldt »skatterabat«.

I Enhedslisten er finansordfører Pelle Dragsted alt andet end imponeret over regeringens planer.

Regeringen vil indføre et »forsigtighedsprincip«

Også Politiken er kommet lidt nærmere, hvad skatteminister Karsten Lauritzen i dag konkret vil præsentere.

Det handler om det nye ejendomsvurderingssystem, der vil indeholde et såkaldt »forsigtighedsprincip«, der skal dæmme op for, at danskere i fremtiden får skæve boligvurderinger.

Konkret, skriver Politiken, lægger regeringen op til, at skære 20 procent af boligejernes fremtidige ejendomsvurderinger. Boliger vurderet til eksempelvis 5 millioner kroner  vil i fremtiden blive beskattet, som var de 4 millioner kroner værd, skriver Politiken.

350.000 boliger i tyndt befolkede områder skal vurderes manuelt, fordi fejlmargenen her er større.

Læs hele historien her.

Grundskylden stiger stadig frem mod 2020

Tilbage til noget af det, Løkke sagde i sin tale. For er det korrekt, når Lars Løkke Rasmussen lover, at »ingen nuværende boligejere vil komme til at betale mere end med de nuværende skatteregler« med regeringens nye skattestop?

Nej, lyder det i dag fra flere økonomer i Børsen.

For selvom stigningerne med Løkkes udspil aflyses efter 2020, har boligejerne stadig udsigt til store stigninger i grundskylden frem TIL 2020.

»De nuværende regler indebærer, at grundskylden kommer til at stige i de kommende år, og at man kommer til at betale mere i grundskyld i 2020,« siger Danske Banks cheføkonom Las Olsen i dagens Børsen.

»Boligejerne kommer ikke til at betale mere som følge af planen, men de vil betale mere under alle omstændigheder, fordi grundskylden stiger frem til 2020,« siger Curt Liljegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter i samme artikel.

Er det så helt forkert, det Løkke sagde?

Nej, det er det heller ikke.

Man skal bare have med, at de kommende stigninger i grundskylden frem mod 2020 (grundskylden er ikke en del af de nuværende skattestop på boliger, red.) ikke bliver sløjfet.

Men hvad vil det så betyde? Det svarer Børsen på i dag:

I dag betaler en boligejer på Frederiksberg i gennemsnit 43.367 kr. i grundskyld om året. Det beløb stiger ifølge Nordea frem til 2020 til 56.202 kr. Hvis regeringen ikke indfører et nyt skattestop på grundskylden fra 2020, så stiger regningen i gennemsnit til 92.578 kr. over nogle år. Det er den stigning efter 2020 i grundskylden, som regeringen vil aflyse, og det vil isoleret set give en gennemsnitlig boligejer på Frederiksberg en skatterabat på 36.376 kr, skriver avisen.

Her svarer boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann, på fem centrale spørgsmål om boligskat.

Lars Løkke Rasmussen og Pressen efter åbningstalen ved Folketingets åbning 4. oktober 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Af Fogh er du kommet - til jord skal du blive

Ovre på Jyllands-Posten har de i dag lavet en ganske finurlig forside som reaktion på Løkkes udmeldinger i går. Vi giver ordet til Jyllands-Posten:

Fire analyser: Den sidste trumf, rævens udgange og mistillid til Løkke

Løkkes boligudspil har selvfølgelig kastet en masse analyser af sig fra politiske kommentatorer. Dem får du her:

Thomas Larsen skriver i Berlingske, at »Løkke har spillet sin sidste trumf«:

»Derfor starter og slutter det storpolitiske spil fortsat med, hvad Samuelsen i sidste ende beslutter sig for. Umiddelbart får Liberal Alliance en række af sine ønsker opfyldt med 2025-planen og det nye boligudspil. Men hvis LAs kardinalpunkt bliver ved med at være kravet om lettelser af topskatten på fem procentpoint for alle, er det meget svært at se, hvordan Løkke kan styre uden om et snarligt valg.«

I BT skriver Søs Marie Serup, at »ræven holder udgange åbne«:

»Konklusionen oven på statsministerens åbningstale er, at ræven stadig holder alle udgange åbne. Løkke er kendt for at holde sine muligheder åbne længere tid, end de fleste andre i en tilsvarende situation ville. Om han finder en vej ud af kaoset, vil tiden vise.«

Hans Engell skriver i Ekstra Bladet, at »partierne ikke stole på Løkkes tal«:

»Adskillige politikere havde efter Løkkes hurtige gennemgang en fornemmelse af, der vist mangler nogle milliarder i hans regnestykke eller at boligejerne efter en overgangsperiode bliver ramt af betydelige stigninger. De stoler simpelthen ikke på Løkkes tal.«

»Erfaringen med Løkke er, at markedsføringen af regeringens produkter ikke altid matcher indholdet,« skriver Engell.

Den analyse er endnu ikke online.

Helle Ib skriver i Børsen, at »boligudspil sparker til isen under blå blok«:

»For Liberal Alliances topskattevælgere vil statsministerens løfte om, at ingen nuværende boligejere skal betale mere i boligskat end med de nuværende skatteregler, utvivlsomt også blive godt modtaget. Hvad nytter det, at LA får kæmpet en mindre topskattelettelse igennem, hvis lettelsen alligevel bliver spist op af øgede boligskatter?«

Er der en hemmelig aftale mellem Løkke og Samuelsen?

Ja, skriver BT i dag.

Ifølge avisens oplysninger er regeringen nemlig indstillet på at belønne Samuelsen med en lettelse af topskatten på tre procentpoint »hele vejen op«, altså også for direktører med lønninger over en million kr.

Her ligger Løkkes smertegrænse, skriver BT, der ikke skriver noget om, hvilke kilder, der står bag den oplysning.

Til gengæld har de lavet en huskeliste til Løkke. En huskeliste, der ser ud til at være formuleret som en politisk rebus. Om det så sikrer regeringens overlevelse, hvis man kan gætte, hvilke bogstaver der mangler, melder historien ikke noget om.

Det sker i dag

09:00 Åbent ekspertmøde om radikalisering i fængsler
Retsudvalget holder i dag åbent ekspertmøde om radikalisering i fængsler.

13.00 Regeringen fremlægger udspil om boligskatten
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) varslede i gårsdagens åbningstale, at der i dag vil komme et konkret udspil om boligskatten og et forslag til et nyt vurderingssystem. Det fremlægger skatteminister Karsten Lauritzen klokken 13.

13:00 Møde i salen

15:00 Åbent samråd om fjernelse af bevillingen til TÆNK Kemi
Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd. Emnet er fjernelsen af bevillingen til TÆNK Kemi. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvem der i steder for Forbrugerrådet TÆNK Kemi skal vejlede forbrugerne i at undgå problematiske kemikalier.