S-politiker skoser ministers »tonedøvhed« – men nu beskyldes han selv for »vælgerfrygt«

Dagens overblik: Socialdemokratiet »fatter ikke«, hvorfor sundhedsministeren ikke vil følge en opfordring fra detailbranchen om at tvinge butikker til at skjule tobaksvarer fra kunderne. Alle borgere skal i fremtiden kunne finde alle deres offentlige data ét sted, mener regeringen. Og så vil transportministeren have en offentlig debat om sommertid. Hele dit overblik her.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, langer hårdt ud efter regeringens ambitionsniveau, når det kommer til at nedbringe unges tobaksforbrug. Men Socialdemokratiet bliver selv kritiseret for ikke at erklære sig klar til at hæve cigaretpriserne. Her ses Flemming Møller Mortensen sammen med ældreordfører Astrid Krag (S) og partiformand Mette Frederiksen (S) under præsentationen af Socialdemokratiets sundhedsudspil den 12. oktober 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens morgenpost.

Sikke et regnvejr. Vi håber, du har tørre fødder og ellers kan lune dig ved dagens politiske overflyvning.

I denne uge er det igen tid for den årlige Knæk Cancer-indsamling, og måske af den grund bugner medierne i dag med historier om tobak.

Lad os starte hos DR Nyheder, der kan fortælle, at både Salling Group, Coop og De Samvirkende Købmænd – tre af detailhandlens tungeste aktører, med andre ord – nu i fællesskab opfordrer regeringen og Folketinget til ved lov at tvinge alle forretninger, der sælger tobak, til at skjule tobakken for kunderne.

»Vi opfordrer klart Folketinget til at lave en simpel lovgivning, som påbyder butikkerne at gemme tobakken enten nede under disken eller bag et skab, så den ikke er synlig i butikken,« siger John Wagner, administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd, og uddyber:

»Det skal omfatte alle butikker, store som små, det er mest fair. På den måde medvirker vi til, at vi får en røgfri generation i 2030.«

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder det »en rigtig god idé at skjule tobakken«, men erklærer sig samtidig ikke parat til at lovgive.

»Jeg synes sådan set også, at det er rart, at vi nogle gange ser en detailhandel, der tager ansvar i stedet for bare at kalde på politisk handling,« siger hun til DR.

Men ministerens svar er for dårligt, siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, til dagbladet Børsen, som også skriver om opfordringen fra detailhandlen i dagens avis.

»Jeg fatter ikke, hvorfor ministeren ikke lytter til detailhandelen. Der er nogen, der går foran, men alle siger, at af konkurrencemæssige hensyn, men også af hensyn til den samlede effekt, bliver man nødt til at lave en samlet regulering. Jeg fatter simpelthen ikke den tonedøvhed, ministeren lægger for dagen,« siger han til avisen.

Men Flemming Møller Mortensen har selv et forklaringsproblem.

I hvert fald hvis man spørger sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen fra dagbladet Politiken, der i dag har skrevet en analyse om, at Socialdemokratiet »puster sig op i kampen mod særligt unges tobaksrøg«, samtidig med at partiet ikke er klar til at hæve cigaretpriserne.

»Partiet forbigår det ene strukturelle tiltag, der ifølge fagfolk mest effektivt sikrer en bedre folkesundhed og øget lighed – højere cigaretpriser, så færre vil ryge og dermed udvikle rygerelaterede sygdomme og dø for tidligt,« skriver sundhedsredaktøren, der mener, at årsagen er socialdemokratisk »vælgerfrygt«.

»Derfor havde det ærlige svar, når nu ungdomsrygning og lighed er så vigtigt for Socialdemokratiet, været at sige højt, at Mette Frederiksen ikke tør røre ved tobakspriserne af frygt for at miste vælgere til Dansk Folkeparti, der har understreget, at DF ikke ønsker højere tobakspriser.«

Vi har ikke kunnet finde analysen online, men du finder den på side 2 i den trykte Politiken.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Nye regnestykker, nye stridigheder

Vi griber Berlingske og en historie om regeringens finanslovudspil.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har nemlig regnet på udspillet og nået til det resultat, at det ført ud i livet vil betyde 11.000 færre offentligt ansatte.

Analysen tager udgangspunkt i regeringens målsætning om en samlet realvækst i det offentlige forbrug på 0,4 procent, mens den demografiske udvikling tilsiger en vækst på 0,7 procent. Fastholdes regeringens målsætning, når analysen på baggrund af nye tal fra Finansministeriet frem til faldet på de 11.000 offentligt ansatte i 2025 sammenlignet med 2019.

»Vi står over for en ekstrem stram serviceudvikling, og dette bliver tydeligt illustreret ved, at der bliver færre offentligt ansatte til at betjene de danske borgere. Man får det til at se ud, som om der er penge nok til velfærden, men det er der ikke,« siger Lars Andersen, direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til avisen.

Ikke overraskende får analysen Socialdemokratiet til at anklage regeringen for at udhule velfærden, mens Venstres finansordfører, Jacob Jensen, omvendt mener, at der er tale om en »regnearksøvelse« og en »absurd diskussion«.

Læs hele historien her.

Mig og min data

Nu vi har fat i Berlingske, kan vi lige få med, at innovationsminister Sophie Løhde (V) og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i dag præsenterer regeringens digitaliseringsstrategi »Digital service i verdensklasse«.

I den forbindelse offentliggør regeringen også sine planer for, at alle borgere fremover skal kunne logge sig ind på en hjemmeside, »Mit overblik«, og på ét og samme sted se samtlige data, der er registreret om dem i det offentlige, finde oplysninger om verserende sager, ydelser og meget mere.

Ifølge Sophie Løhde har de offentlige myndigheder nemlig »enorme mængder af oplysninger om os«. De oplysninger skal borgerne lettere have adgang til, eftersom ingen privatpersoner ifølge ministeren i dag har et overblik over deres egne registreringer.

Men betyder det ikke bare, at alle myndigheder om nogle år vil kunne se alt eller forlange at se alt? spørger Berlingske ministeren.

»Nej, det er kun borgerne selv, der skal have adgang. Det er på ingen måde en adgang til, at myndigheder uden samtykke kan dele data. I dag er det systemet, der har magten, og det skal vi vende på hovedet. Det er ikke sådan, at den praktiserende læge skal kunne se, hvad der foregår nede på jobcentret, eller at sygehuset kan snuse rundt i socialforvaltningen,« siger Sophie Løhde.

Læs hele historien her.

Regeringen ønsker offentlig debat om sommertid

Under det meste af dagens morgenpostskrivning har det været enten tusmørke eller kulsort udenfor. De lyse nætter er efterhånden langt væk, og i weekenden stiller vi uret en time tilbage og går over til normal- eller vintertid.

I år er sommertid og vintertid tilmed blevet et europapolitisk spørgsmål, for EU-Kommissionen har foreslået at afskaffe det halvårlige timeskift og bedt medlemslandene finde ud af, hvilken tid de så ønsker. Det er et følsomt spørgsmål, og nu ønsker regeringen anført af transportminister Ole Birk Olesen (LA) »en grundig og god offentlig debat om sagen«, før regeringen vil tage stilling til sagen.

Det skriver Jyllands-Posten, der har talt med ministeren.

»Der er ingen politiske principper eller ideologier, der tilsiger, at man går ind for sommertid eller normaltid. Vi har heller ikke kunnet finde noget entydigt fagligt belæg for nogle af synspunkterne, når vi har kigget på litteraturen. Når hverken principper eller faktuel viden tilsiger det ene eller andet, så er vi nødt til at snakke med samfundet,« siger Ole Birk Olesen til avisen.

Læs mere her.

Dagens Britta-læsning ...

... finder du i Politiken, der har begået en historie om den svindelmistænkte, nu tidligere embedsmand i Socialstyrelsen, der formodes at have overført 111 millioner tilskudskroner til sig selv. Avisen har bl.a. talt med en Britta Nielsens tidligere kollegaer, der fortæller, at Britta Nielsen som regel var den, der tog imod, når Rigsrevisionen kom på kontrolbesøg. Her et lille uddrag:

»»Det er faktisk paradoksalt. Normalt skriver Rigsrevisionen nogle måneder i forvejen, at de vil tage stikprøvekontrol på de og de puljer. Og så har man så noget tid, og så peger chefen på en, som skal servicere dem, og har Rigsrevisionen nogen spørgsmål, skal pågældende være til rådighed og svare på dem«.

Kollegaen understreger, at det at møde Rigsrevisionen bestemt ikke var et ønskejob.

»Vi andre stod ikke ligefrem i kø for at få den opgave. Det er sådan en lidt øv-opgave. Men der har Britta jo så været smart ved at melde sig til det, for der var måske noget, de ikke skulle se««.

Læs hele historien her.

Tre korte:

1. Et bredt flertal i Folketinget er åbne over for at give Finanstilsynet mulighed for at give højere lønninger til medarbejderne. Det skriver Berlingske. De højere lønninger skal bl.a. sikre, at Finanstilsynet bedre kan holde på nøglemedarbejdere.

2. Som noget nyt er de Radikale begyndt at hente vælgere hen over midten. Det skriver Altinget.dk på baggrund af en analyse, som statskundskabsprofessor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har foretaget.

3. Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, vil nu »bringe« en idé om, at udrejsecentret Kærshovedgård ved Bording i Midtjylland fremover kun bør huse afviste asylansøgere og ikke også udvisningsdømte kriminelle og udlændinge på tålt ophold, »videre« til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. Det siger han til dagbladet B.T.

Vi har ikke kunnet finde artiklen online, men den kan læses på side 6 i printavisen.

Det sker i dag:

Folketinget afholder i dag et hav af samråd.

10.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skal i samråd om Danske Bank hvidvasksagen i Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

13.00: Innovationsminister Sophie Løhde og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille præsenterer regeringens digitaliseringsstrategi »Digital service i verdensklasse« på et pressemøde i Finansministeriet.

13.00: Udenrigsudvalget har kaldt miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd om antibiotikarester i fødevarer og om sikkerheds- og sundhedsforholdene for medarbejdere i Vietnam, der leverer produkter til det danske marked.

14.00: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) er kaldt i samråd om fordelingsprincipperne for gymnasiet.

14.00: Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har kaldt ældreminister Thyra Frank (LA) i samråd om vold mod ansatte i ældreplejen.

16.00: Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) er kaldt i samråd om konsekvenser af justeringerne af de engelsksprogede uddannelser.

Rigtig god dag til alle læsere.