Rystet Venstre-politiker efter strid om borgmesterpost sent onsdag aften: »Nu har vi snart ikke sovet i ti døgn«

Dagens overblik: Kort før midnat onsdag aften tog borgmesterdramaet i Slagelse en ny drejning. En udtalelse fra udenrigsminister Anders Samuelsen har vakt opsigt i flere internationale medier. Og så har Mette Frederiksen én særlig yndlingsminister i Løkkes regering. Hele dit overblik her.

Slagelse er den eneste kommune, der endnu ikke har borgmesterposten på plads efter kommunalvalget. Sent onsdag aften opstod en dramatisk situation på rådhuset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Godmorgen og velkommen til den politiske morgenpost på årets allersidste novemberdag.

Vi giver dig alt, du skal vide om dansk politik i dag, og da aviserne er spækket med gode historier, kan vi runde denne mørke og regnfulde måned af med manér.

Lad os komme i gang.

Vi begynder med at rette blikket mod Slagelse. Den vestsjællandske kommune er nemlig den eneste af landets 98 kommuner, der stadig mangler at finde en borgmester efter sidste uges kommunalvalg, og situationen er højspændt.

Baggrunden først:

Hovedpersonerne i borgmesteropgøret er den siddende borgmester, Stén Knuth (V), og hans udfordrer, socialdemokraten John Dyrby Paulsen. Ingen af de to kan samle et flertal bag sig.

Centralt i sagen står også Liberal Alliances medlem af byrådet, Villum Christensen. På valgnatten indgik han en aftale med Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og de Radikale om at pege på Dyrby Paulsen som borgmester, men allerede formiddagen efter sprang de Radikale fra.

Og da Villum Christensen ikke vil levere det afgørende mandat, der gør en socialdemokrat til borgmester, endte han med at så tvivl om sin støtte på baggrund af de Radikales manøvre. Men samtidig nægter han at pege på Stén Knuth, som han har kaldt »en dårlig leder«.

I går aftes mødtes byrådet så endnu en gang for at forsøge at nå til enighed. Tiden er ved at rinde ud, for fredag eftermiddag holdes et såkaldt konstituerende møde, hvor den nye borgmester skal findes.

Det endte med at blive en dramatisk aften i Slagelse. Forhandlingerne brød sammen, og kort før midnat sendte Venstre, Dansk Folkeparti og de Radikale en fælles pressemeddelelse ud.

De tre partier gjorde det klart, at de på aftenens møde havde tilbudt at gøre Dansk Folkepartis Ann Sibbern til borgmester. Det ville de røde partier ikke gå med til. Dernæst forsøgte partierne med en ny kompromiskandidat: Venstres gruppeformand, Knud Vincents. Heller ikke han fik opbakning fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, der stadig insisterer på John Dyrby Paulsen som borgmester.

»Vi har vores egen borgmesterkandidat, og det er mig,« sagde Dyrby Paulsen til netavisen Altinget efter mødet.

Også de Radikales Troels Brandt kom i spil som et bud på en borgmester, men heller ikke den mulighed fik opbakning.

Kan partierne stadig ikke nå til enighed på mødet fredag eftermiddag, er et muligt udfald, at det – højst usædvanligt – ender med en lodtrækning.

V, DF og R skrev i går i den fælles pressemeddelelse:

»Nu venter en spændende fredag på rådhuset, hvor udfaldet af, hvem der skal være borgmester, er uforudsigeligt, og vi finder det helt uanstændigt, at vi kan stå i en situation, hvor der eventuelt skal trækkes lod om at finde den nye borgmester.«

Altinget fangede Venstre-manden Knud Vincents over telefonen efter mødet, hvor han erklærede sig »rystet« over aftenens forløb.

»Nu har vi snart ikke sovet i ti døgn. Vi har kæmpet for at skabe et godt udgangspunkt for vores kommune og de 80.000 borgere ved at etablere et bredt samarbejde. Men det er der ingen vilje til på den anden side. Det strander, når vi kommer til personspørgsmålet,« sagde Knud Vincents og fortsatte:

»Vi har i aften (onsdag aften, red.) spillet tre kandidater på banen og tilbudt at afstå fra stort set alle formandsposter i udvalgene. Men intet af det virker, og de (S, SF og EL, red.) har ikke spillet ind med noget som helst.«

Berlingske har desuden været en tur i Slagelse for at se nærmere på den umulige situation på rådhuset. Og borgerne i den vestsjællandske kommune er ved at være godt trætte af, at deres politikere ikke kan blive enige.

Læs historien om Slagelse her. Det er beretningen om elendige personlige relationer på rådhuset. Om et opgør, der trækker tråde helt ind på Christiansborg. Og om en printer, der gik i stykker på et afgørende tidspunkt.

Inden vi forlader efterdønningerne af kommunalvalget helt for at se på dagens andre nyheder, skal vi kort lige runde Fanø. Her er der nemlig også pludselig opstået et borgmesterdrama.

I hvert fald siger to af de partier, der efter valget var med til at gøre Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste til borgmester, at aftalen er opsagt.

Læs mere om det hos Ritzau her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Spion-sjusk

Nu går vi videre. Det bringer os til Politiken, der i dag har historien om, at danske spioner sjusker med IT-sikkerheden.

Danmarks nationale IT-sikkerhedsmyndighed, Center for Cybersikkerhed, har således aldrig levet op til de IT-sikkerhedskrav, centret selv pålægger alle andre offentlige myndigheder at følge, skriver avisen.

Det fremgår af to årsrapporter fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne, der har til opgave at føre kontrol med centret, der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Jesper Lund fra IT-Politisk Forening kalder sagen »meget alvorlig«.

Oplysningerne kommer midt i de politiske forhandlinger om et nyt forsvarsforlig, hvor Center for Cybersikkerhed står til at få tilført flere midler. Ifølge Politikens oplysninger er der tale om et stort trecifret millionbeløb.

Flere politikere udtrykker bekymring over oplysningerne om, at centret ikke har styr på IT-sikkerheden.

»Det er under ingen omstændigheder godt nok. Center for Cybersikkerhed er og skal være et fyrtårn, og derfor skal de have orden i eget hus. Det er afgørende, at der er respekt omkring centeret,« siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S).

Hele historien hos Politiken her.

Samuelsens »undskyldning«

Vi skal videre til Jyllands-Posten.

Avisen skriver i dag, at en udtalelse fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i Ghana har vakt opsigt i flere internationale medier.

Samuelsen var i sidste uge på officielt besøg i det afrikanske land sammen med dronning Margrethe, og på et møde med Ghanas udenrigsminister sagde han:

»Vi deler en mørk historie med slavehandel. En skammelig og utilgivelig del af dansk historie. Der er intet, der kan retfærdiggøre den udnyttelse af mænd, kvinder og børn, som Danmark deltog i.«

En udtalelse, som medier i flere lande nu har udlagt som en officiel dansk undskyldning for fortidens slavehandel.

Det russiske netmedie Sputnik News har eksempelvis skrevet en historie med overskriften: »Danmark beder forsinket om undskyldning for slavehandlen på Afrikas Guldkyst«. Og også britiske BBC har refereret undskyldningen.

Men den danske regerings holdning til, hvorvidt vi officielt skal undskylde for vores rolle i handlen med slaver, er uændret.

Anders Samuelsens udtalelse var ifølge Jyllands-Posten nøje blevet forberedt i Udenrigsministeriet og ligger på linje med tidligere udtalelser fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Avisen har talt med Danmarks ambassadør i Ghana, Tove Degnbol, og hun fortæller:

»Der skete det hernede, at det blev fremlagt i pressen som en undskyldning. Men det var meget udtrykkeligt ikke en undskyldning.«

Hele historien her.

Minister med advarsel til ordfører: »Det kommer til at få konsekvenser«

I går var miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) kaldt i samråd om regeringens omdiskuterede landbrugspakke og de endnu mere omdiskuterede regnemodeller bag den.

Samrådet endte med at vare i fire timer, og flere medier kiggede med.

Berlingske beskrev i weekenden, hvordan forskeren Bjørn Molt Petersen i en analyse, der er betalt af Danmarks Naturfredningsforening, har peget på grundlæggende problemer ved en regnemodel bag landbrugspakken.

Det har fået en lang række forskere, blandt andet fra Aarhus Universitet, til at vurdere, at Bjørn Molt Petersens analyse er korrekt, og at usikkerheden bag landbrugspakken er større end hidtil antaget. Det faglige grundlag for landsbrugspakken er udarbejdet af en række forskere fra netop Aarhus Universitet.

Efter et krisemøde søndag endte Aarhus Universitet dog med alligevel at stå hårdt fast på, at man har valgt den mest korrekte regnemodel.

På samrådet antydede de Radikales miljøordfører, Ida Auken, kraftigt, at universitetet har været under pres fra Miljø- og Fødevareministeriet, skriver Politiken.

Det fik Esben Lunde Larsen til at beskylde hende for at komme med injurierende udtalelser:

»Det kommer til at få konsekvenser, det kan jeg sige allerede nu,« sagde Lunde Larsen, som afviste at uddybe, hvad han mente med sin bemærkning.

Berlingske skriver på baggrund af samrådet, at det stod klart, at ministeren fastholder regnemodellen trods kritikken.

Fem hurtige

1. En ny undersøgelse af snyd på folkeskoler og gymnasier viser, at flertallet af vagter og censorer vurderer, at meget få elever, der snyder, bliver opdaget. Det skriver Berlingske i dag.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har besluttet at slukke for internettet ved eksaminerne i gymnasiet for at forhindre snyd, og nu varsler hun flere politiske tiltag.

»Det er i sagens natur svært at klarlægge helt præcist, hvor mange der snyder. Men det er i hvert fald ikke kun en promille. Det er en substantiel andel af eleverne,« siger hun til avisen.

2. Efter intern ballade i Alternativet stopper politisk leder Uffe Elbæks nærmeste medarbejder, Mikkel Nørskov, i sit job, skriver Jyllands-Posten.

Avisen har den seneste tid afdækket flere problematiske forhold i partiet om blandt andet sexchikane, en forstyrrende »festkultur« og en genansættelse af en fyret medarbejder, der var beskyldt for krænkelse af et yngre medlem af Alternativet.

Mikkel Nørskov havde ansvaret for genansættelsen af den pågældende medarbejder, og i forlængelse af sagerne fratræder han nu sin stilling som Elbæks særlige rådgiver.

Alternativets gruppeformand, René Gade, er i gang med en kulegravning af forholdene i partiet, og i går kom han med en status på det arbejde på Twitter:

3. En ny sag om bryllupsfejringer på Københavns Rådhus udstiller endnu en gang, at der er uklare regler på området. Det skriver Politiken.

Avisen har fået aktindsigt i en sag, der drejer sig om en privat ven af en kommunalpolitiker i København, socialdemokraten Henrik Appel. Vennen blev viet på Rådhuset i 2012, og det var Appel, der stod for vielsen.

Brudeparret holdt efterfølgende en reception i den store festsal på Københavns Rådhus med champagne, kage og levende musik fra to musikere – uden at betale for lokalet. Det koster ellers 65.000 kroner at leje lokalet til et privat arrangement.

To københavnske politikere, Henrik Nord (R) og Peter Thiele (SF), har begge selv holdt arrangementer i samme festsal efter deres egne bryllupper og på Rådhuset, og ifølge et udkast til en redegørelse fra Københavns Kommune risikerer de at skulle efterbetale de 65.000 kroner i leje.

Sagen udstiller, hvor uklare reglerne for udlån og udlejning af lokaler på Københavns Rådhus er, skriver Politiken. På et møde i Københavns Borgerrepræsentation i dag skal politikerne derfor drøfte netop det.

Der er kommet særligt fokus på lokaleleje og -udlån på Rådhuset efter sagen om nu forhenværende beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslevs (R) bryllupssag.

Historien er endnu ikke online, men kan læses på side 3 i dagens avis.

4. I går blev Stephanie Lose (V) valgt til den magtfulde post som formand for Danske Regioner.

Det stod klart, da de Radikale valgte at pege på hende som den hidtidige formand, Bent Hansens (S), afløser. Det var ellers ventet, at en socialdemokrat ville sætte sig i formandsstolen.

Mere hos Ritzau her.

5. Fattigdomsgrænsen bliver efter alt at dømme gennemført, hvis rød blok sætter sig på magten efter et valg. Både Socialdemokratiet, SF, de Radikale, Enhedslisten og Alternativet erklærer sig i hvert fald i dagens udgave af Politiken klar til at indføre grænsen igen.

I 2013 indførte Helle Thorning-Schmidts (S) regering en officiel fattigdomsgrænse, men den blev afskaffet igen i 2015, da Venstre-regeringen kom til magten.

Dagens citat

Finder vi i Berlingske Business, der har historien om, at oppositionen vil give arbejdsgiverne tungere ansvar for sexchikane på arbejdspladsen.

»Et tungere juridisk ansvar for sexchikane vil tvinge arbejdsgiverne til at gå en tur ned på lageret og kigge efter plakater af nøgne damer og lytte efter en lidt for fri og grænseoverskridende omgangstone frem for at vende ryggen til,« siger Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff.

Hele historien her.

Mette Frederiksens yndlingsminister

For nylig fyldte Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, 40 år. Det skete midt i kommunalvalgkampen, så hun fik først lejlighed til at fejre sin runde fødselsdag i går med en reception i Fællessalen på Christiansborg.

Ritzau var til stede og beretter om, hvordan forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) fik hele salen til at grine, da han gik på talerstolen. Hjort er ifølge politisk ordfører Nicolai Wammen (S) Mette Frederiksens yndlingsminister.

Claus Hjort Frederiksen fortalte i sin tale om en historie fra marts, hvor han havde inviteret blandt andre Mette Frederiksen på en tur til Irak for at besøge de udsendte danske soldater, som bekæmper Islamisk Stat (IS).

»Jeg havde dog begået den fejl, at jeg havde inviteret Kristian Thulesen Dahl med,« sagde Hjort til stor morskab for de fremmødte.

Han henviste til den politiske flirt, der den seneste tid har stået på mellem Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis formand.

»Jeg så godt, at I sad og hviskede og tiskede i krogene. Jeg måtte så muntre mig med Morten Østergaard (de Radikales leder, red.) i stedet for,« sagde Claus Hjort Frederiksen.

Læs om receptionen hos Ritzau her.

Det sker i dag

10.00: Inger Støjberg skal redegøre for sin rolle i sagen om Exitcirklen
På et åbent samråd i Udlændinge- og Integrationsudvalget skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) redegøre for sin og ministeriets rolle i sagen om Exitcirklen.

Berlingske har skrevet en optakt til samrådet, som du kan læse her.

10.15: Åbent samråd om Paradise Papers
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er kaldt i samråd om den danske indsats mod skattely i forbindelse med lækagerne fra de såkaldte »Paradise Papers«.

12.00: Åbent samråd om overgreb på og omsorgssvigt af børn
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er i dag kaldt i samråd om indsatsen mod overgreb på og omsorgssvigt af børn.

12.00: Transportministeren i samråd om motorvejsudvidelse
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er i åbent samråd om motorvejsudvidelsen på den fynske motorvej og anlæg af ny jernbane over Vestfyn.

14.00: Forhandlinger om finansloven
Forhandlingerne mellem regeringen og Dansk Folkeparti om næste års finanslov fortsætter i Finansministeriet.

14.00: Åbent samråd om fødselsregistreringssted i pas
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K), transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er i dag kaldt i samråd om fødselsregistreringssted i pas.

15.00: Åbent samråd om lægemangel og akutlægebiler
Sundheds- og Ældreudvalget har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i åbent samråd om akutlægebilen i Nordjylland.

15.00: Samråd om hashsalget på Christiania
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i sit samråd nummer to – dette samråd handler om hashsalget på Christiania. Folketingets Retsudvalg har bedt ministeren redegøre for, hvad ministeren vil gøre for at bekæmpe det åbenlyse hashsalg på Christiania samt redegøre for, om højere straf vil være en af løsningerne.

15.00: Claus Hjort Frederiksen skal redegøre for nordkoreansk arbejdskraft
Folketingets Forsvarsudvalg har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i åbent samråd om anvendelse af nordkoreansk arbejdskraft ved byggeri af et dansk inspektionsfartøj på et polsk værft.

17.00: Åbent samråd om ulighed i behandlingen af leukæmi
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er endnu en gang i samråd. Denne gang om ulighed i behandlingen af leukæmi. Ministeren skal svare på, hvilke initiativer regeringen vil tage for at fjerne uligheden i, hvem der overlever en kræftsygdom.

00.01: Valgplakater skal være pillet ned
Fra midnat natten mellem onsdag og torsdag skal alle valgplakater fra regions- og kommunalvalget være taget ned. Valgloven siger, at plakaterne senest skal være taget ned otte dage efter selve valget. Hvis plakaterne ikke er fjernet, gør kommunen det, og regningen bliver efterfølgende sendt til kandidaten på plakaterne.

Indfødsretsprøve afholdes i dag
3.693 personer går i dag op til indfødsretsprøven landet over for at komme et skridt nærmere at blive dansk statsborger.

Men selv med en bestået indfødsretsprøve er det ofte en langstrakt proces at få behandlet sin ansøgning om dansk borgerskab. Tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet viser således, at det i gennemsnit tager 14 til 16 måneder at få behandlet sin ansøgning om at blive dansker. Det skriver DR.