Rystet topadvokat efter udtalelse fra Trine Bramsen: »Jeg er målløs«

Dagens overblik: En af landets førende forsvarsadvokater er »målløs« over S-ordfører. En række svar fra Inger Støjberg vækker undren hos oppositionen. Og så fejrer regeringen en særlig dag. Hele dit politiske overblik her.

»Jeg er målløs over, at en politiker kan finde på at fremkomme med en sådan udtalelse rettet mod en forsvarsadvokat personligt,« siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage om en udtalelse fra Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen og velkommen til endnu en omgang politisk morgenpost med hele dit politiske overblik samlet ét sted.

I dag kan du læse om et svar fra Inger Støjberg, som undrer oppositionen. Om en særlig mærkedag for regeringen. Og om en stigning, som Enhedslisten kalder »dybt pinlig«.

Vi begynder dog hos DR med en udtalelse fra Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, som har vakt opsigt.

Udtalelsen faldt, efter at regeringen i går præsenterede en række nye tiltag i kampen mod banderne. Vidner i retssager skal have en bedre beskyttelse – særligt hvis de vidner i sager, der involverer rockere og bandemedlemmer – og derfor ønsker regeringen blandt andet øget adgang til, at vidner kan afgive forklaring anonymt i bandesager.

En af landets førende forsvarsadvokater, Mette Grith Stage, forklarede i den forbindelse til Berlingske, at hun er stærkt imod øget brug af anonyme vidner:

»Efter min opfattelse er brug af anonyme vidner retssikkerhedsmæssigt højst betænkeligt. Det er et grundlæggende princip, at den tiltalte skal vide, hvem der vidner imod ham, og hvis dette hemmeligholdes, er der en risiko for, at han ikke får en retfærdig rettergang,« sagde Mette Grith Stage.

Den kritik fik i går i P1 Morgen Socialdemokratiets retsordfører til at lange ud efter advokatens person:

»Det er et udsagn, der kommer fra den forsvarsadvokat, der beskytter bandemedlemmerne, og som tjener styrtende med penge på at beskytte bandemedlemmer. Selvfølgelig synes hun da ikke, at det er en god idé,« lød det fra Trine Bramsen.

På Twitter undrede den socialdemokratiske retsordfører sig desuden over, at medierne valgte de »forsvarsadvokater, der tjener flest penge«, som kilder.

Til DR siger Mette Grith Stage, at hun er rystet over Trine Bramsens udlægning:

»Jeg er målløs over, at en politiker kan finde på at fremkomme med en sådan udtalelse rettet mod en forsvarsadvokat personligt – men der må jo være stemmer i det,« siger hun og uddyber:

»At jeg får løn for mit arbejde i det retssamfund, som Bramsen vel også er tilhænger af, er ikke ensbetydende med, at jeg »beskytter bandemedlemmer«. Det burde Bramsen trods alt holde sig for god til at påstå.«

På Twitter gjorde Mette Grith Stage også sin holdning klar:

Også dagbladet Information har bidt mærke i Trine Bramsens udtalelse.

I en leder skriver avisen:

Udtalelsen er blot »endnu et eksempel på et primitivt debatniveau på retsområdet, hvor politikerne kappes om at være mest tough on crime og ignorerer deres eget ansvar for at opretholde retsstatsprincipperne, selv når principperne tilgodeser skurkene«.

Du kan læse mere om regeringens ti initiativer, der skal øge beskyttelsen for vidner i straffesager, hos Berlingske her.

Hos DR kan du læse hele interviewet med Mette Grith Stage. Og lederen fra Information kan findes her.

Og så videre til dagens andre politiske nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Det virker i den grad besynderligt«

Flere medlemmer af oppositionen sætter nu alvorlige spørgsmålstegn ved udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) forklaring i sagen om økonomisk støtte til foreningen Exitcirklen, skriver Berlingske.

Det sker som følge af en aktindsigt sendt til Berlingske samt en række svar til Folketinget fra Inger Støjberg forud for et samråd torsdag.

Historien kort fortalt:

Støjberg har tidligere forklaret, hvordan hun ønskede at sløjfe den økonomiske støtte på i alt 680.000 kr. til foreningen, der har de to kvinder Sherin Khankan og Khaterah Parwani i spidsen.

Som hovedargument pegede Støjberg på, at Exitcirklen var den eneste ansøger til en særlig pulje penge, der var afsat fra satspuljemidlerne til projekter rettet mod bekæmpelse af æresrelateret vold.

Nu viser en aktindsigt, at i alt fire andre projekter på integrationsområdet er blevet godkendt til økonomisk støtte, selv om der også i disse tilfælde kun var en enkelt ansøger til midlerne. Men Inger Støjberg har ikke i ét eneste af de fire andre tilfælde foreslået at droppe puljen, som hun gjorde i forbindelse med Exitcirklen, skriver Berlingske.

De Radikales Sofie Carsten Nielsen undrer sig over Støjbergs forklaring.

»Det virker i den grad besynderligt,« siger hun til Berlingske og får opbakning fra SFs Holger K. Nielsen:

»Det er dybt kritisabelt, at Inger Støjberg har brugt den begrundelse. Hendes forklaring mangler saglighed,« siger Holger K. Nielsen.

Du kan læse hele historien – samt et skriftligt svar fra Inger Støjberg – hos Berlingske her.

»Dybt pinligt«

Vi går videre til Jyllands-Postens forside.

Avisen kan i dag fortælle, at fanger i danske fængsler i årets ti første måneder 380 gange er blevet ikendt såkaldt strafcelle – dvs. isolation – i 15 dage eller mere, fordi de har overtrådt fængslernes regler.

Og det er en kraftig stigning, skriver avisen. I 2015 var tallet syv, mens det i 2016 var 222.

Ifølge Direktoratet for Kriminalforsorgen skyldes stigningen hovedsageligt »markant skærpede« disciplinærstraffe for besiddelse af ulovlige mobiltelefoner.

Siden marts 2016 har det således i førstegangstilfælde kostet en fange mellem 5 og 15 dage i strafcelle at blive taget med en ulovlig mobiltelefon.

Enhedslistens retsordfører, Rune Lund, mener, at det er »dybt pinligt«. Han vil have differentieret reglerne for mobiltelefoner, så færre rammes af de hårde sanktioner.

Men det kan han glemme, siger Preben Bang Henriksen, retsordfører i Venstre:

»Vi er nødsaget til at have nogle sanktioner, og jeg mener, vi har fundet et passende leje. Der var jo også den mulighed, at indsatte lod være med at overtræde reglerne,« siger han.

Du kan læse nyheden hos Jyllands-Posten her. Avisen har også en længere baggrund, som du finder her (kræver abonnement).

Her er fem nyheder i kort form, som du også bør kende til

1: Dansk Folkeparti har fået partiets første borgmester.

Det er DFeren Karsten Nielsen, der til januar overtager borgmesterkæden på Læsø fra den nuværende borgmester, Tobias Birch Johansen (V).

»I politik er det den, der kan samle flest mandater bag sig, som kan sætte sig for bordenden. Det var så mig i det her tilfælde,« siger Karsten Nielsen ret så beskedent ifølge Ritzau.

Mere om den historie – og hvorfor borgmesterposten var tæt på at ryge til anden side – her.

2: Hvis det står til den svenske regering, skal noget af magten i PostNord overføres fra Danmark til Sverige. Det skriver Børsen.

I dag har Danmark og Sverige lige stor beslutningskraft i PostNord, men Sverige ejer 60 pct. af selskabet mod Danmarks 40 pct. Det skaber en ubalance, som ifølge den svenske erhvervsminister, Mikael Damberg, skal håndteres:

»Jeg mener, at der bør være en sammenhæng mellem ejerrisiko og ansvar,« siger ministeren til Børsen.

Mere om den historie her (kræver abonnement).

3: Både landbruget og miljøet er bedst tjent med, at hele grundlaget bag blå bloks landbrugspakke bliver regnet igennem én gang for alle.

Således lyder anbefalingen fra flere forskere og politikere fra både rød og blå blok, efter at det er kommet frem, at der er problemer med det videnskabelige arbejde bag landbrugspakken.

Mere om det hos Berlingske her.

4: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil nu have undersøgt, hvordan samfundet kan blive bedre til at håndtere det, når især mennesker, der bor alene, dør naturligt.

Det fortæller ministeren til Jyllands-Posten.

»Jeg har ikke kendt til denne problemstilling før, men jeg vil nu undersøge, hvad vi kan gøre ved det. For vi skal sikre værdighed i døden, og at de pårørende får en ordentlig afsked med deres kære,« lyder det fra ministeren.

Mere om den historie her.

5: I modsætning til, hvad man hidtil har antaget, og hvad Produktivitetskommisionen konkluderede, halter Danmark ikke efter, når det gælder produktivitet.

»Danmark har ikke noget særskilt problem,« siger tidligere overvismand Peter Birch Sørensen til Berlingske.

»Politisk er produktivitet blevet misbrugt,« mener SF i samme avis.

Den historie her.

Løkke og det varme valg

Og så til en fødselsdag.

I dag er det ét år siden, at statsminister Lars Løkke Rasmussen inviterede de Konservative og Liberal Alliance ind på regeringsholdet og dermed skabte VLAK-regeringen.

Og man vil også nå at fejre toårsdag, inden det er tid til valg, siger Løkke – med et smil på læben – til Ritzau.

»Det er bestemt planen at sidde tiden ud. Nu har vi alle sammen været ude i en kold kommunalvalgkamp, hvilket bare bekræfter mig yderligere i, at det er en fordel at holde sommervalg,« siger statsministeren.

Årsdagen bliver også fejret af Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, som til lejligheden har skrevet et godt bud på årets længste opdatering på Facebook.

»Mange spåede, at vi ville kollapse, når vi tog ansvar. Det er ikke sket. Langt fra. Selvfølgelig har vi skullet lære. Og vi er om muligt skydeskive for endnu flere, end før vi stillede os op der, hvor indflydelsen er størst. Men vi er her endnu, og jeg synes, vi er blevet stærkere,« skriver Samuelsen blandt andet.

Hele baduljen her.

Hos DR har politisk analytiker Jens Ringberg i anledning af regeringsårsdagen forfattet en analyse.

Regeringen »høster ikke store ideologiske sejre. Men Løkkes ønske om en slags normalisering af dansk politik er nået,« skriver Ringberg.

Du kan læse mere her.

Fik du læst?

Alternativets kirkeordfører, Ulla Sandbæk, er blevet sygemeldt og bliver nu erstattet i Folketinget af komikeren Anders Stjernholm.

Hvor Sandbæk er kristen og tidligere folkekirkepræst, er Stjernholm formand for Ateistisk Selskab, der arbejder for en adskillelse af kirke og stat.

Og han håber på at overtage Sandbæks kirkeordførerskab.

Mere hos Berlingske her.

Det sker i dag

09:00 Høring om fremtidens TV2
Tænketanken Cevea og Socialdemokratiet holder høring på Christiansborg om fremtiden for TV 2. Skal TV 2 privatiseres, forblive på statslige hænder, eller bør man gå en helt tredje vej for at fremtidssikre et stærkt, relevant og samlende TV 2?

09:45 Åbent samråd om elevfordelingen på gymnasier
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) er i åbent samråd om tilgangen til og elevfordelingen på almene gymnasier i Danmark.

13:00 Møde i salen
En stribe lovforslag bliver behandlet på dagens møde. Heriblandt en udvidelse af perioden, hvor regionerne må drive alment medicinske klinikker, et forslag om ændring af reglerne om offentliggørelse af privatadresser i CVR, og forslag om en erhvervskandidatuddannelse af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

14:30 Åbent samråd om rapporter fra EU og Europol om IP-kriminalitet
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er i dag kaldt i samråd om rapporter fra EU og Europol vedrørende IP-kriminalitet.

15:00 Samråd om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i åbent samråd. Ministeren skal på dagens samråd redegøre for, hvilke udfordringer ministeren ser for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

15:35 Åbnet samråd om NGO-skibe
Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om de såkaldte NGO-skibe ud for den libyske kyst.