Rohde truer Støjberg med ny Tamilsag: »Der er et eller andet helt galt her«

Dagens overblik: Somaliske piger risikerer at blive udsendt af Danmark til omskæring, som er »tortur«. »Det lugter af, at nogen bliver fjernstyret rent politisk, som ikke må fjernstyres,« lyder kritikken. Marie Krarup kan ikke forstå, hvorfor »syriske mænd sidder og krydrer røv i Europa« i stedet for at slås i krigen i Syrien, og så kan én ny problemsag udløse en fyring af Ole Birk Olesen som minister.

Velkommen til torsdagens politiske overblik i den politiske morgenpost.

Vi begynder dagens gennemgang på Politikens forside og sagen om udvisning af somaliere.

Udlændingestyrelsen har indledt en genbehandling af 800 herboende somalieres opholdstilladelse og allerede truffet afgørelse om, at 34 skal sendes hjem, heraf 15 børn, skrev Politiken forleden.

I dag kritiserer en række fagfolk, organisationer og politikere Udlændingestyrelsen, fordi udviste piger risikerer farlig omskæring, hvis de sendes til Somalia. I Somalia er der tradition for kvindelig omskæring, hvor man fjerner klitoris og de indre kønslæber, og derefter syer de ydre kønslæber sammen, så der kun er et lille hul på størrelse med en tændstik tilbage, fortæller speciallæge i gynækologi Charlotte Wilken-Jensen, der har beskæftiget sig med behandling af omskårede kvinder fra Somalia.

»Det er ren tortur, og det siger jeg ikke kun, fordi jeg personligt mener det, men fordi det ud fra et fagligt synspunkt er tortur«, siger hun.

98 procent af alle kvinder mellem 15 og 49 år i Somalia har ifølge WHO været udsat for den form for omskæring, og i Udlændingestyrelsens egen rapport om omskæring af piger advarer FN-kilder mod den udbredte brug af omskæring i Somalia på piger mellem 5 til 15 år.

Derfor er det ifølge formand for FN’s torturkomité Jens Modvig »meget problematisk«, at Danmark udviser piger til Somalia.

»Hvis der er en væsentlig risiko for, at de vil blive udsat for omskæring, er det et klart brud på konventionen«, siger Jens Modvig.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL) mener, »det er dybt uansvarligt og helt uforståeligt«, og at »man jo får den mistanke, at styrelsen undlader at spørge til det, fordi de ikke har lyst til at høre svaret«.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skriver i en mail til Politiken, at hun har tillid til Udlændingestyrelsen og derved »ingen moralske betænkeligheder«.

Du kan læse den historie her.

»Hvorfor skal vi ud af landet nu, far?«

I februar fik en somalisk familie fra Viborg med piger på 1, 3, 9 og 11 år inddraget deres opholdstilladelse og blev udvist til Somalia. De har boet i det jyske siden 2013, hvor to af børnene er født, men pigerne risikerer nu omskæring ifølge de mange eksperter, hvis de bliver sendt til Somalia, skriver Politiken i en anden artikel. De har derfor klaget til klageinstansen Flygtningenævnet, som de venter afgørelse fra.

Imens bliver faren i familien, Said Abdullahi, stillet de samme spørgsmål af sine børn igen og igen.

»Hvorfor skal vi ud af landet nu, far? Hvor skal vi hen? Hvorfor har de givet os lov til at være her, hvis vi skal ud nu?«.

Hvis de ikke får medhold i deres klage, skal den afprøves ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, sagde EP-politiker Jens Rohde (R), der er gået ind i sagen, til TV Midtvest forleden.

Han mener, at »der er et eller andet helt galt her« og kalder det »fuldstændig grotesk, det der foregår« og at det er »en bananstat værdigt«.

Han mener, at Udlændingestyrelsen må være styret politisk, og at Støjberg kan være på vej mod en ny Tamilsag.

»Et eller andet sted er der en politisk beslutning. Jeg synes, det lugter af, at nogen bliver fjernstyret rent politisk, som ikke må fjernstyres,« siger Rohde i et interview med Politiken.

Ingen af de historier er endnu online.

Det er til gengæld et interview med DFs udlændingeordfører Martin Henriksen, der har et budskab til forældrene til de udviste familier:

»Nu må de lige mande sig op.«

Læs om det her.

Og så forlader vi Somalia-historien i denne omgang.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Støjberg: Folketinget skal ikke lovgive om bederum og minareter

Vi bladrer i stedet op i Jyllands-Posten, som har et interview med Inger Støjberg, der siger, at Folketinget ikke skal lovgive om bederum og kønsopdelt svømning. Den kamp skal i stedet tages af lokale beslutningstagere, som selv skal tage værdikampen op.

»Forsvaret for danske værdier og frihedsrettigheder står stærkest, hvis alle deltager i den debat og siger nej lokalt, frem for at man bare kan skubbe lovgivningen foran sig,« siger hun.

DF kritiserer Støjberg for at tale uden om, mens Socialdemokratiet kalder det »ansvarsforflygtigelse«.

Du kan læse den historie her.

I en uddybende artikel lægger Socialdemokratiet op til en helt modsat bevægelse, end den Støjberg opfordrer til.

Partiet mener, at der skal gøres op med armslængdeprincippet om, at Christiansborg ikke blander sig i områder, der ligger uden for deres beføjelser.

»Vi politikere skal vænne os til, at hvor der tidligere har været armslængdeprincipper, så skal vi i flere diskussioner træde et skridt frem og sige: Her er noget, der ikke er til diskussion. Her står de demokratiske værdier øverst. Og hvis der ikke er konsensus om det, så må politikere etablere det - eventuelt med lovgivning,« siger partiets ordfører på området Mattias Tesfaye.

Du kan læse om det her (kræver abonnement).

Boligskatbonanza

Skulle det være gået din næse forbi, så fremlagde regeringen i går sit forslag til, hvordan man kan finansiere et nyt boligskattesystem til en værdi af 32,4 milliarder kroner.

Overordnet set vil regeringen finde pengene ved at sænke rentefradraget og tage resten af pengene fra det såkaldte økonomiske råderum, som er det overskud i statskassen, der kommer af en række allerede vedtagne reformer.

Boligskatten fylder meget i dagens aviser, så her følger en række vinkler i kort format.

Lavere rentefradrag vil ramme unge boligejere i de store byer.

Her kan du se, hvad et lavere rentefradrag vil koste dig.

Regeringen har ikke råd til at fastfryse grundskylden, mener de Radikale.

Lavere rentefradrag risikerer at skævvride landet, mener Socialdemokratiet.

Regeringens udspil om boligskat får hård medfart fra DF: »Vi vil ikke forpligte os til noget på forhånd«.

Så er der da lidt at gå i gang med på det område til din morgenkaffe.

DF har sat en skydeskive på ryggen af Ole Birk

I Politiken skriver avisens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) har opbrugt sin »kvajekvote« hos Dansk Folkeparti.

Det skyldes, at Birk Olesen har skabt utilfredshed hos DF. Først ved ifølge DFs transportordfører Kim Christiansen at have opført sig amatøragtigt i forhandlingerne om en ny taxilov, og siden har Christiansen beskyldt ministeren for at tilbageholde afgørende informationer i sagen om milliardunderskuddet i PostNord.

Ifølge Bæksgaard har det vakt yderligere harme i DF, at Birk Olesen selv gik ud og fortalte historien om at droppe alderskrav for kørekort til ældre. Stik mod den normale logik på Christiansborg om, »at pressede ministre kan gyde olie på vandene og smøre det parlamentariske grundlag ved at lade dem overtage rampelyset, når populære sager skal offentliggøres i pressen,« som Bæksgaard skriver.

»Internt i Dansk Folkeparti gør man det dog klart, at ministeren har opbrugt sin kvajekvote,« lyder det i analysen, og i Liberal Alliance er der ifølge Bæksgaard frygt for en decideret fyring af Ole Birk Olesen som minister.

»DF har fredet ældreminister Thyra Frank, men det samme er langtfra tilfældet med Ole Birk Olesen, der nu er alene om at have en skydeskive placeret på ryggen. Det får stemmer i partiet til at udtrykke bekymring for, at nye problemsager kan forvandles til en ministerfyring underskrevet af Dansk Folkeparti.«

Analysen er endnu ikke online.

Seks hurtige nyheder, der er gode at få med

1) Højtlønnede udlandsdanskere kan nu få lov at få familien med hjem. Inger Støjberg er klar til at lempe på familiesammenføringsreglerne for en nøje udvalgt gruppe danskere.

Læs om det her.

2) De Radikale kalder Venstres næstformand, Kristian Jensens, budskaber i dagens Berlingske for et »nybrud«. Her sagde Venstres næstformand bl.a. at grænsekontrollen skal væk, at globaliseringen ikke truer danske værdier, og at politikerne ikke skal blande sig muslimers ret til at bære tørklæde. Afstanden til Venstre er derfor med ét blevet kort, mener de Radikales Sofie Carsten Nielsen.

Læs om det her.

Her kan du læse interviewet med Kristian Jensen.

3) Det er ikke tilladt at indsamle teledata fra alle borgere i et land, sådan som det foregår i Danmark, fastslår EU-dom. Det vil føre til en »dramatisk« lovændring, vurderer eksperter, mens DF opfordrer regeringen til at blæse på EU-domstolen.

Det kan du læse om i Berlingske og lige her.

4) Transportminister Ole Birk Olesen nægter at have tilbageholdt postoplysninger, som han er blevet beskyldt for af DF og S. Ole Birk Olesen mener, at ordførerne er blevet underrettet om planen for at redde PostNord.

Læs om det her.

5) Thyra Frank (LA) beklager medicinhåndtering på plejehjemmet Lotte. Ældreministeren erkender, at hun som plejehjemsforstander skulle have haft større fokus på medicinhåndtering.

Læs om det her.

6) Det bliver sværere at få visum til Danmark, hvis man eksempelvis kommer fra Pakistan. Borgere fra de lande, hvorfra det bliver sværest at få visum, udgør »særligt høj risiko for ulovlig indvandring.« Det er konsekvenserne af en ny ændring af visumreglerne fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Læs om det her og se samtidig hele listen med lande.

Marie Krarup: Hvorfor kæmper syriske flygtninge ikke for deres land i stedet for at sidde her og krydre røv?

Dansk Folkepartis Marie Krarup har skrevet et indlæg på Facebook, hvor hun giver sin definition af, hvad en rigtig flygtning er.

Og ifølge hende er mænd fra Syrien, der er kommet til Danmark via andre lande som flygtninge, ikke rigtige flygtninge.

»Tænk, hvis alle russere var flygtet fra Rusland i 1941, da tyskerne angreb. Eller hvis englænderne havde taget billetten? Hvorfor kan man ikke slutte sig til den demokratiske opposition, som prises så højt i Vesten, hvis man ønsker at omdanne Syrien til et dejligt, frit og blomstrende land? Hvorfor skal vestlige styrker redde deres land, mens unge syriske mænd sidder og krydrer røv i Europa? Man er flygtning, hvis man er svag og ikke kan kæmpe. Børn, gamle, syge er krigsflygtninge,« skriver hun.

Du kan læse hele hendes indlæg på Facebook herunder.

Dagens analyse

Finder vi i Berlingske, hvor avisens politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver, at Kristian Jensen tilhører den del af Venstre, som mener, at det er på høje tid at kæmpe mere offensivt for ægte liberale værdier. Og at han sandsynligvis har opbakning fra højeste sted. Fra Løkke.

»Selv om hans chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), næppe ville bruge de samme ord som Kristian Jensen, er Venstres top de facto ved at dreje i en mere liberal retning. Det har været undervejs i et stykke tid,« skriver Larsen.

Læs den analyse her.

Dagens debat

Finder vi i Politiken, hvor Morten Kjærum, tidligere leder af Institut for Menneskerettigheder og i dag leder af Raoul Wallenberg instituttet i Sverige, skriver, at hetzen mod menneskerettighederne skal stoppes.
»Regeringens forsøg på at stække Menneskerettighedsdomstolen er en farlig fejl. Europa har brug for Danmark til at styrke menneskerettighederne – og det kan stadig nås,« lyder det.

Læs det indlæg her.

Dagens kend din folketingspolitiker - Trine Bramsen

Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen fortæller om drømme, bristede illusioner og mødet med døden. Og så fortæller hun om dengang, hvor tidligere S-gruppeformand Henrik Dam Kristensen ringede og fortalte hende, at hun skulle være retsordfører. En opringning, der endte med et cykelstyrt.

Læs om Trine Bramsen her.

Søren Pind faster på de sociale medier

Uddannelsesminister Søren Pind (V) har valgt at holde lave profil på de sociale medier frem til påske, skrev han i går på Twitter.

Bramsens og Espersens Twitter-regler om at tage afstand

I går var der uroligheder på Nørrebro i forbindelse med 10-årsdagen for nedrivningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69.

Det fik stort set alle politikere til at fordømme de unge ballademagere, som de af mange bliver kaldt.

Men ikke alle partier har været hurtige nok til at tage afstand og fyldt nok på de sociale medier.

I hvert fald ikke ifølge både Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, og Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen.

De var nemlig i tvivl om, hvorvidt henholdsvis Alternativet og Enhedslisten nu også tog afstand fra de nævnte ballademagere.

Det fik DRs politiske analytiker, Jens Ringberg til at sige »Velkommen til de nye Trine Bramsen-regler på Twitter!«

Søren Espersen har - da det gik op for ham, at Enhedslisten havde taget afstand - slettet sit tweet.

Det sker i dag

10.00 Møde i Folketingssalen. Blandt andet med 2. behandling af DFs forslag til folketingsbeslutning om et forbud mod minareter. Se hele programmet her.

10.30 Skatteudvalget har kaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) i åbent samråd om sagsbehandlingstiderne i Skatteankestyrelsen.

11.50 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i åbent samråd om logning og dommen i Tele2-Watson sagen.

12.00 Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal i åbent samråd om EU-Kommissionens investeringsplan.

13.00 Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i åbent samråd om skibsophugning.

13.00 Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn med forelæggelse af møde i Det Europæiske Råd fra statsministeren.

14.00 Beskæftigelsesudvalget har kaldt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om udbetaling af kontanthjælp til syrienskrigere.

15.00 Thyra Frank (LA) i åbent samråd om udlicitering i ældreplejen.

16.00 mødes finansministeren, skatteministeren, økonomi- og indenrigsministeren og erhvervsministeren med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre til forhandling om et nyt ejendomsskattesystem.

16.30 Folketingets Retsudvalg har kaldt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i åbent samråd om de udsatte boligområder.

Politiko ønsker alle en god torsdag.