Regeringens medieplan forarger: »Det er selve demokratiet, I gambler med!«

Dagens overblik: Flere medier erfarer, at Radio24syv og TV2 Regionerne skal spare i regeringens længe ventede medieudspil, og det får flere politikere på barrikaderne. Justitsministeren beskyldes for at have givet Folketinget usande oplysninger. Og så ligner Sønderjylland en sand kampplads mellem to markante indvandringskritikere til næste folketingsvalg. Hele dit politiske overblik her.

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN. De Radikales medieordfører, Zenia Stampe, lægger på Facebook ikke fingrene imellem om sit syn på regeringens medieudspil, der præsenteres i dag: »Kære regering. Pas nu på. I sælger ud af noget af det allervigtigste i vores demokrati: Kontrollen med magthaverne. Det er selve demokratiet, I gambler med!«
Læs mere
Fold sammen

God-torsdag-morgen.

Og velkommen til den politiske morgenpost på en dag, der kommer til at stå i mediepolitikkens tegn.

Klokken 13.00 holder kulturminister Mette Bock (LA) pressemøde, hvor hun vil præsentere regeringens udspil til et nyt medieforlig og dermed følge op på den politiske beslutning, der før påske blev taget om at beskære Danmarks Radio med 20 pct. og afskaffe medielicensen for i stedet at lægge den over på skatten.

Allerede i går aftes erfarede DR og TV2 dog en hulens masse elementer fra regeringens store medieplan.

Og ifølge TV2 er det ikke kun Danmarks Radio, der står til at få færre penge i fremtiden. Stationen erfarer, at Radio24syv, der i dag finansieres over licensen, i regeringens udspil skal beskæres med 33 pct. Radiokanalen, der i dag er en del af Berlingske Media, vil ifølge TV2 blive udbudt i oktober 2019.

Også TV2 Regionerne skal spare, ifølge TV2s oplysninger med to procent om året i fem år.

Endelig vil regeringen sætte 40 procent af de statsejede aktier i TV 2 Danmark til salg og oprette en ny, såkaldt public service-pulje på omtrent 220 millioner kroner. Regeringen vil nemlig have flere spillere på public service-banen.

Ifølge DRs oplysninger skal der således gives sendetilladelse til en ny, privat udbudt tv-kanal, der skal sende kultur og folkeoplysning, ligesom en ny DAB-radiokanal også skal sendes i udbud.

DR selv skal ifølge TV2s oplysninger gå fra seks til fire tv-kanaler, og DRs bestyrelse skal samtidig være mindre og ikke længere direkte udpeget af Folketingets partier, siger kilder til DR.

Alle disse elementer har naturligvis kastet nogle reaktioner af sig. Tre af dem tager vi nedenfor.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Den skeptiske: Morten Marinus, medieordfører for Dansk Folkeparti, i Berlingske:

Om beskæringen af Radio24syv:

»Det lyder voldsomt med en tredjedel. Det lyder af for meget. Vi får rigtig meget radio for få penge i forvejen.«

Om besparelserne på TV2 Regionerne:

»Det skal vi have sparket ned med det samme. Det passer slet ikke ind i vores medieoplæg. Tværtimod. Vi går til forhandlinger med henblik på at få styrket regionerne.«

Den praktisk-kritiske: Jørgen Ramskov, chefredaktør på Radio24Syv, til TV2:

»Nu vil vi lige vente og se, hvad udspillet helt konkret lægger op til i morgen. Vi har længe efterlyst flere muligheder for at kunne skrue på indtægterne og med tiden aftrappe licensen. Men jeg kan slet ikke se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre, at vi uden videre skal gå fra et budget på 90 millioner til 60 millioner. Så bliver det en helt anden radio.«

Den chokerede: Zenia Stampe, medie- og kulturordfører for Radikale Venstre, på Facebook:

Og dermed forlader vi medieudspillet og griber fat i dagens andre historier.

Avis: Pape talte usandt på samråd

Og den første af de næste historier finder vi på forsiden af dagbladet Politiken.

Avisen følger op på sin historie tirsdag om et skjult lager hos PET, hvortil efterretningstjenesten overfører en ukendt mængde følsomme personoplysninger, selvom oplysningerne ifølge PET-loven skal slettes senest 15 år, efter de er indsamlet. Rigsarkivloven har givet PET en mulighed for at gemme de følsomme oplysninger, så de kan blive tilgængelige for forskere og historikere efter 80 år.

Historien har fået juridiske iagttagere til at slå alarm og flere politiske partier til at kræve en redegørelse fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), hvilket sidstnævnte har lovet at give. Søren Pape Poulsen selv har dog tidligere - ifølge Politiken - talt usandt over for Folketingets Retsudvalg på et samråd om PET-loven den 20. marts.

Avisen skriver, at justitsministeren tre gange under samrådet forsikrede retsudvalget om, at PET sletter irrelevante oplysninger om borgere, når Tilsynet med Efterretningstjenesterne beder PET om det.

»Det er, som om man prøver at tillægge mig holdningen, at man undgår at slette eller har sådan en proces, hvor man ikke sletter noget. Jo, det gør man jo lige præcis. Man sletter jo lige præcis, som vi nu aftaler i lovgivningen,« lød det fra Pape.

Og dermed har justitsministeren ifølge både professor i forfatningsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter og professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing ikke givet Folketinget fyldestgørende oplysninger. Søren Pape Poulsen afviser dog at have misinformeret Folketinget.

»Jeg kendte slet ikke til den her ordning, da jeg sad ved samrådet, og så er det jo svært at redegøre for den. Det ærgrer jeg mig over i dag. Havde jeg vidst det, havde jeg selvfølgelig taget det med i min redegørelse,« siger han.

Hele historien her.

Fra Snekkersten til Sønderborg

Vi skal videre til en valghistorie, selvom folketingsvalget altså ikke behøver at løbe af stablen før om godt 14 måneder.

For valget kan meget vel blive en »battle of the udlændingestrammere« i Sydjyllands Storkreds. Formanden for de indvandringskritiske folketingsaspiranter fra Nye Borgerlige, Pernille Vermund, har nemlig besluttet sig for at blive sit partis spidskandidat i netop denne kreds.

Det skriver Ritzau.

Dermed skal hun formentlig op imod Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der ved det seneste folketingsvalg høstede flere stemmer end nogen anden politiker i netop Sydjyllands Storkreds og selv er bosiddende i Sydjyllands nordligste ende. Pernille Vermund er derimod fra Nordsjælland, og hun siger til Ritzau, at »det ville have været fedest, hvis jeg var sønderjyde«.

Læs mere her.

DF: Er arkitektskolerne ved at blive lidt for nordiske?

»Det er dejlig å være norsk i Danmark«, lød et berømmet turistslogan engang, men fra Dansk Folkeparti stiller man nu spørgsmålet, om det også er blevet lidt for dejligt - i hvert fald for nordmænd (og svenskere) med hang til huse.

Et sted mellem hver femte og hver fjerde studerende på arkitektskolerne i København og Aarhus er nemlig fra enten  Norge eller Sverige, viser et folketingssvar fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Samtidig afslører et andet svar fra ministeriet, at et stigende antal unge får afslag på at blive optaget på en af arkitektskolerne. Det skriver Berlingske, der har talt med Dansk Folkepartis uddannelses- og forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, der kalder det et »problem, hvis udlændinge blokerer for, at danske unge kan få en uddannelse«.

»Hvis det går lige op med, hvor mange der kommer hertil, så er problemet måske ikke så stort, men jeg kan godt have min tvivl om, hvorvidt det forholder sig sådan,« tilføjer DF-politikeren.

Uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind (V), finder det i en skriftlig kommentar grundlæggende positivt, at studerende i de nordiske lande kan studere på tværs af landegrænserne.

»Men det er tankevækkende, at vi i Danmark uddanner så mange fra vores nabolande. Der skal naturligvis være en balance mellem landene, og det vil jeg gerne se nærmere på,« skriver han til Berlingske.

Læs mere her.

Fodbold-VM og en »dødtræt« DFer

Vi bliver ved Norge - og i Berlingske - for vores brødre og søstre mod nord kan måske gøre deres stadioner klar til at huse fodboldverdensmesterskaberne igen og igen.

I går skrev vi i morgenposten, at Venstre og de Konservatives udenrigsordførere, Michael Aastrup Jensen (V) og Naser Khader (K), i hvert fald personligt anbefaler en boykot fra det officielle Danmark af sommerens herrefodbold-VM i Rusland i kølvandet på giftangrebet på en russisk eksspion og hans datter i England i sidste måned. Et angreb, de engelske myndigheder mistænker Rusland for at stå bag, hvilket Rusland afviser.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, erklærer sig i dagens Berlingske for »dødtræt« af evindelige diskussioner om boykot af diverse sportsbegivenheder i lande, Vesten er på kant med.

»Det ender med, at vi kun kan holde VM i Norge. De kan altså ikke have det hvert fjerde år,« siger Søren Espersen.

»Vores fodboldspillere har et indirekte pres på sig. Bør vi tage derhen? Og hvis vi tager derhen, blåstempler vi så regimet? Gu' gør vi da ej. Vi hjælper vores landshold, uanset hvor de spiller,« slår han fast.

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, siger til avisen, at »for os er det vigtigt, at dét, vi gør, gør vi i solidaritet med briterne, som er de forulempede«.

»Så hvis briterne synes, der er behov for at gøre mere, så er vi indstillet på at gøre mere. Jeg synes personligt, at det med at boykotte ved ikke at sende det officielle Danmark er lidt en fimset boykot. Sagen er, at det der for alvor ville betyde noget her er, hvis man ikke deltager. Forestil dig, at Tyskland som verdensmestre bliver væk,« siger han.

Læs mere her.

To korte:

1. Under hver femte Liberal Alliance-vælger vil beholde partiets egen ældreminister, Thyra Frank, som minister, hvis der kommer en regeringsrokade. Det skriver dagbladet Politiken på baggrund af en Megafon-måling, der har spurgt partiets vælgere, hvorvidt Liberal Alliance bør lade en anden fra partiets folketingsgruppe få en ministerpost i stedet for Thyra Frank. 49 procent erklærer sig i målingen enige eller overvejende enige i, at LA bør udskifte Thyra Frank med en partifælle, mens 19 procent er uenige. Læs mere her.

2. Europa-Parlamentsvalget til næste år kan risikere at blive ramt af fake news. Det frygter EU-Kommissionen i et internt arbejdsdokument, skriver Berlingske. Venstres europaparlamentariker, Morten Løkkegaard, vurderer over for avisen, at Kommissionen er »overordentligt nervøs«. Som følge af den vurderede risiko vil EU-Kommissionen bl.a. kræve en »klar spilleplan« fra Facebook og andre sociale medier. Formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund advarer dog imod, at Kommissionen lovgivningsmæssigt går for hårdt til værks. Det vil medføre »en reel cencurrisiko«, udtaler han, og Socialdemokratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard Thomsen, mener også, at Kommissionen bør være varsom, selvom han deler bekymringerne. Læs mere her.

Aslan er fri

I går skrev vi i morgenposten, at det socialdemokratiske folketingsmedlem Lars Aslan Ramussen var tilbageholdt og frataget sit pas i lufthavnen i den arabiske golfstat Bahrain, som han var rejst til for at besøge den fængslede danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja. Her til morgen er der frihedsnyt i sagen:

Læs mere her.

Det sker i dag:

13.00: Kulturminister Mette Bock præsenterer regeringens medieudspil på et pressemøde i Kulturministeriet.

Morgenposten siger tak for i dag.