Regeringen barsler med børneudspil

Dagens overblik: En politisk pakke til de mindste børn er kommet på regeringens to-do-liste og nævnes i forbindelse med et muligt forårsvalg. Trækker Thorning den til efter sommerferien, vil hun sætte ny venterekord og overgå selv Lars Løkke (V), viser en gennemgang af samtlige valg siden 1945.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra et folketingsvalg til det næste går i gennemsnit 962 dage.

Det punkt har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for længst passeret, men der er stadig et stykke op til V-formand Lars Løkkes næstenrekord i venten. Det viser en gennemgang af antallet af dage fra valg til valg siden 1945.

Kun Jens Otto Krag (S) trak i 1964 valgdagen længere mod grundlovens fireårige grænse, end Løkke gjorde i 2011, hvor onde tunger skænkede ham øgenavnet »den store tøver«, og hvor internettet ironiserede over, at der aldrig blev valg ever.

Aktuelt kan valgsnakken i regeringspartierne koges ned til to scenarier.

1) Thorning udskriver valg i det sene forår med vinden i ryggen i meningsmålingerne og oven på de bebudede vækstinitiativer, som ifølge statsministeren kommer inden for »nogle måneder«. Det kan suppleres med en endnu uspecificeret velfærdspakke med penge til landets børn (og pædagoger), så socialdemokrater truet på taburetten kan tale om både vækst og velfærd under valgkampen.

Ifølge et socialdemokratisk folketingsmedlem signalerede Thorning under gruppemødet for en uge siden, at sådan en pakke var på vej, og centrale S-kilder nævner nu et børneudspil som et selvstændigt punkt på regeringens ellers korte to-do-liste over, hvad der skal ske i foråret. De henviser til, at Thorning allerede i nytårstalen konstaterede, at »nu er tiden kommet til de helt små«.

»Vi har valgt at sætte penge af til lidt flere pædagoger i vuggestuer og børnehaver. Men vi er ikke færdige,« sagde statsministeren 1. januar 2015 i et budskab, som dog druknede i hendes pointe om, at flygtninge skal arbejde for kontanthjælpen.

Børneudspillet er forankret hos ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, Manu Sareen (R). Han har holdt en stribe indledende dialogmøder med forældrene, pædagogerne og andre organisationer, og endnu et møde er programsat i starten af februar.

Kilder i begge regeringspartier pointerer allerede nu, at børneudspillet ikke kommer til at fokusere på normeringer. Og slet ikke minimumsnormeringer - altså et loft over antallet af børn per voksen - selvom det står øverst på forældrenes ønskeliste, og selvom det står nævnt specifikt i regeringsgrundlaget som et middel til mere kvalitet i daginstitutionerne. Men normeringer er for besværlige at opgøre statistisk sikkert og dermed også svære at profitere på politisk, som en socialdemokratisk strateg kynisk bemærker. I stedet ventes udspillet ifølge Politiko.dk's oplysninger at fokusere på de helt små unger i daginsitutioner og dagpleje, sprogstimulering og socialt udsatte børn. Både socialdemokrater og radikale understreger dog, at børneudspillet endnu ikke er færdigt, og at regeringen stadig diskuterer med sig selv.

2) Alternativet til forårsvalget er, at Thorning trækker den til efter sommerferien og lader et nyt finanslovsforslag fungere som valggrundlag. Det ville være kærkomment, efter S og R har udtømt næsten hele regeringsgrundlaget og leder efter politiske varer at sælge til vælgerne, ligesom de to partier kan bruge et finanslovsvalg til at blotlægge forskellen på at bruge flere penge i den offentlige sektor og køre med nulvækst i budgetterne. Det ville også være en tiltrængt fælles platform i en tid, hvor S og R har haft travlt med at modsige hinanden i skiftende sager: Dagpenge, udlændinge, vindmøller og sladretjeneste for nu at nævne nogle stykker.

Vælger Thorning sensommervalget, vil hun trumfe »den store tøver« og sætte ny venterekord. Løkkes milepæl passerer hun den 19. juli. Jens Otto Krags rekord er slået den 24. juli.

Dagens nyheder
- Politiken bringer i dag nye afsløringer i serien om skattelyet Luxemborg. Denne gang er det mobilselskabet 3, som via en sindrig selskabskonstruktion slap med at betale 5,2 procent i skat af fortjenesten fra danske abonnenter. Afsløringerne er baseret på et læk fra revisionsfirmaet PwC, bragt i samarbejde med 30 europæiske medier og har tvunget EU-Kommissionen til at sætte bekæmpelse af skattespekulation øverst på arbejdsprogrammet for 2015.

- Børsen har talt med to juraeksperter, der mener, at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har talt usandt på et samråd om Thule-basen i Folketinget. Her fortalte ministeren om fremtidige kontrakter på drift af basen og konstaterede, at der skal »være tale om en virksomhed med hovedkontor i kongeriget Danmark«. Men ifølge eksperterne siger loven, at virksomheden blot skal have postadresse i Danmark. »Der er stor forskel og ministren taler altså ud fra fem år forældet lovgivning,« siger Søren Friis Hansen, juraprofessor ved CBS til Børsen. Udenrigsministeriet afviser, at Lidegaard har vildtledt Folketinget. Baggrunden for historien er, at Grønland står til at miste store skatteindtægter, fordi et amerikansk selskab har overtaget drift og vedligeholdelse af militærbasen fra Greenland Contractors, et datterselskab under MT Højgaard. Det er en lidt kompliceret affære, men forståeligt forklaret i denne historie.

- Jyllands-Posten analyser en syvpunktsplan mod terror, som EU's udenrigsministre diskuterede under et møde i går. På fransk initiativ foreslås det bl.a. at intensivere overvågningen af rejsende i EU, indføre systematiske pastjek af mistænkelige personer og tætne samarbejdet mellem EU og lande i og omkring Mellemøsten.

- Berlingske beretter om lidt af et jordskred i danskernes syn på Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Et stort flertal mener i dag, at det var rigtigt af avisen at bringe dem.

Med Thorning i ebolaens epicenter
Berlingske og Politiko.dk var med, da statsministeren besøgte Sierra Leone og det danske sundhedspersonale, der er sat ind i kampen mod ebola.

Reportage. Ikke en millimeter af Helle Thorning-Schmidts (S) hud er blottet. Arme, ben og krop er pakket ind i en tyk plasticdragt og et ekstra tykt forklæde. Hænderne er dækket af to sæt gummihandsker, og øjnene er skjult bag store plasticbriller. »Man får varmen,« konstaterer den danske statsminister.

Interview. Statsministeren afviser, at besøget blot er et mediestunt. »Det er helt naturligt for mig at besøge missioner. Og jeg kan allerede nu godt sige, at jeg kommer til at lave mange andre ting i løbet af 2015,« siger hun.

Billedserie. Beskyttelsesdragt, temperaturmåling, småsnak og selfies.

Statsministeren prøvede i nogle minutter at mærke varmen i beskyttelsesdragten, som sundhedspersonalet skal påføre sig, når de behandler ebolapatienter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

Det sker i dag
Fra kl. 11: Møder i folketingsgrupperne på Christiansborg, hvor partierne tager stilling til aktuelle sager.

Kl. 15: Møde i Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik, der skal diskutere regeringens omstridte lovforslag, der indfører en ny, midlertidig og 1-årig asylstatus til f.eks. syriske flygtninge. Venstre tøver med at bakke op, fordi partiet vil have flere svar om forslagets konsekvenser og rækkevidde.