Ragnarok på Borgen: Thulesen vil aflive blå blok, V stoler ikke på S, og Elbæk vil bare have valg

Dagens overblik: DFs formand vil stække de små fløjpartier og aflive de nuværende blokke. Venstre, S og DF bør samarbejde, mener Thulesen Dahl. Og så skal vi se på de Radikales triste kagetendenser, Alternativets Darth Vader-signal og 700.000 tons tømmermænd.

DFs formand vil stække de små fløjpartier og aflive de nuværende blokke. Venstre, S og DF bør samarbejde, mener Thulesen Dahl. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Du er vågnet til en dag med gedigent gang i den i dansk politik. De tektoniske plader på Christiansborg, rød og blå blok, er måske i opbrud, og ifølge fødevareministeren har vi danskere hvert år 700.000 tons tømmermænd.

Begge dele skal vi se nærmere på nu. Og så skal vi forbi dagens Darth Vader og en trist radikal kagetendens.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Thulesen Dahl vil ud af blå blok - og udelukker 2025-aftale

Der er krise på Christiansborg og i de blokke, der i rigtig mange år har defineret dansk politik. Og en stor forkromet 2025-aftale ser umulig ud. Umulig.

Det er unægtelig de dystre briller, Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har taget på op til sit partis landsmøde i weekenden.

På forsiden af både Berlingske og Politiken taler DFs formand om at aflive blå blok og i stedet danne et samarbejde mellem landets tre største partier V, S og DF. Måske endda et regeringssamarbejde.

»Uanset om Liberal Alliance kun sidder med opbakning til deres politik fra syv til ti procent af befolkningen, så får de ligesom de Radikale lov til at diktere, hvad det hele skal handle om. Og det kan de kun få lov til, fordi vi i de store partier ikke finder sammen,« siger Thulesen i Berlingske.

»Det kan jo ikke nytte noget, at dansk politik på den måde er styret af det sidste mandat. Man bliver nødt til at sige, at hvis de største partier faktisk har en grundlæggende enighed om nogle ting, hvorfor så ikke lade det udkrystallisere sig«, siger Thulesen Dahl i Politiken, hvor han også bekræfter, at han kalkulerer med et 2025-kollaps og et folketingsvalg i efteråret.

Kristian Thulesen Dahl »anser det ikke for sandsynligt«, at han efter næste valg kommer til at være støtteparti for Mette Frederiksen, siger han til Politiken. Men han udelukker det heller ikke.

Han udelukker dog, at han er i spil som kompromiskandidat til statsministerposten, skulle det gå i hårdknude og ende i ingenting med Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen.

Så sent som i starten af august åbnede Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, efteråret med en opfordring til DF-formanden om et parløb.

Hvad siger de andre partier?

Venstre: Vi stoler ikke på S

»Vi har mange gange hørt Socialdemokraterne love ét, når de er i opposition, og gøre noget andet, når de er i regering,« siger Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen til politiko.dk.

LA: Skal vi bare rette os efter et flertal i Folketinget?

»Hvis man kun skal tage udgangspunkt i, hvad der er flertal for i Folketinget, så kunne vi passende have et magistratstyre, hvor der sidder nogle professorer på ministerposterne og bestemmer, hvordan forslagene i Folketingssalen ser ud,« siger Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliances politiske ordfører, på politiko.dk.

S: Stærk, markant og positiv melding, Thulesen

Noget tyder på, at Socialdemokraternes politiske ordfører giver DF-formanden topkarakter for sin medieoptræden i dag. I hvert fald er Thulesens melding i Politiken »stærk«, mens Nicolai Wammen svang sig op til, at Thulesens melding i Berlingske er »særdeles markant og positiv«.

Til politiko.dk jubler Wammen også over DF:

»Og vi vil gerne kvittere for, at DF så klart melder ud, at de er mere optaget af at lave fornuftige politiske aftaler end at holde hånden under Lars Løkke Rasmussen for enhver pris.«

Kort Nyt: Dong-salg, kampfly og krigen i Libyen

Vi skal også forbi Thomas Larsens analyse af Thulesen Dahls dramatiske udmelding. Men vi napper lige et par af døgnets øvrige, vigtige politiske nyheder først:

1) Statsrevisorerne har bedt Rigsrevisionen undersøge salget af Dong, skriver Ritzau. Blandt andet skal Dong-ledelsen og Finansministeriets rolle, udbyttebetalinger og udviklingen i selskabets værdi siden børsnoteringen undersøges. »Jeg ser frem til resultatet af Rigsrevisionens arbejde,« lyder finansminister Claus Hjort Frederiksens svar. Læs mere her.

2) Statsrevisorerne, der i går holdt møde, sår også tvivl om de effektiviseringer i det danske forsvars, der delvis skal finansiere indkøb af 27 nye kampfly. Ifølge Statsrevisorerne er risikoen, at Forsvaret ikke kan leve op til forudsætningen om, at nye kampfly skal finansieres gennem effektiviseringer inden for Forsvarets egne økonomiske rammer. Læs mere her.

To danske ministre skal jævnligt rejse til USA for at holde kampfly-producenten Lockheed Martin i ørerne og sikre, at det hele ikke er fugle på taget. Så at sige. Læs mere her.

3) Der var kun få reelle efterretninger og et forsimplet billede af, hvem der var de gode og de onde, da Vesten - og Danmark - i 2011 kastede sig ind i den militære konflikt i Libyen. Sådan lyder kritikken, som rejses af Libyen-indsatsen i en ny rapport fra en undersøgelseskomité i det britiske parlament. Den peger også på, at der ikke var styr på, hvad der skulle ske, da den libyske diktator, Muammar Gaddafi, blev væltet. Læs flere konklusioner i Jyllands-Posten i dag.

Dagens mudderkast

Claus Hjort Frederiksen kaster sig i dagens Berlingske ud i et frontalangreb på Socialdemokraterne (S). Hjort beskylder S for at opføre sig som et »protestparti«, som af frygt for vælgertab kører en populistisk linje:

»Det er stærkt kritisk og helt bemærkelsesværdigt, at Socialdemokraterne bare totalt melder sig ud og foregiver for danskerne, at vi kan sikre velfærden ved bare at sidde musestille,« siger Hjort.

Mudderkastet bliver besvaret fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen:

»Det virker som om, at finansministeren er helt desperat og meget frustreret over, at der heller ikke i blå blok er opbakning til regeringens plan. Jeg kan ikke se det her meget voldsomme angreb som udtryk for andet, end at finansministeren er ved at miste grebet om forhandlingerne. Jeg tror, finansministeren har fået solstik her i septembervarmen.«

Læs hele historien her.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på sit kontor i Finansministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

700.000 tons tømmermænd

Vi skriver lige tallet en gang til: 700.000 tons tømmermænd. Det er ifølge fødevareminister Esben Lunde Larsen, hvad vi danskere hvert år rammes af. Ikke på grund af alkohol, men på grund af madspild - tømmermændene er derfor moralske, skriver ministeren i en kronik i Jyllands-Posten.

For 700.000 ton er også vægten af al den mad, vi hvert år smider ud. Det svarer i øvrigt til 777.777 Fiat 500-biler og 1.000.000 køer. Hvorfor fødevareministeren lige bruger de målestok, melder hans kronik ikke noget om.

Til gengæld fortæller Lunde Larsen om et nyt undervisningsmateriale, som nu er til rådighed for folkeskoleelever. Og så opfordrer han til en adfærdsændring, så vores madspild ikke også næste år kan gøres op i 777.777 Fiat 500-biler. Og så vi ikke får 700.000 tons tømmermænd.

Nationalbank-kritik af Løkke

Onsdag holdt nationalbankdirektør Lars Rohde pressemøde i anledning af centralbankens kvartalsoversigt. Her kritiserede han regeringen for at udskyde målet om balance i økonomien:

»Der er et element af – og det tror jeg, at der altid har været – en tendens til i økonomisk politik at komme med de ting, som borgerne og vælgerne sætter pris på, først og så de kedelige ting lidt senere. Rent konjunkturelt ville vi ønske os, at der var lidt mere frontloading af stramningen, end der er i planen, hvor man jo udskyder balancepunktet frem mod 2024-2025. Det synes vi, i den aktuelle konjunktursituation er lidt modigt,« sagde nationalbankdirektøren ifølge Jyllands-Posten.

Dagens analyse: Thulesen har en pointe

Og så er vi fremme ved den lovede analyse af dagens Thulesen Dahl-udmeldinger. Vi giver ordet til Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, der mener, at Thulesen har fat i en solid sag:

»Han har ret i, at det giver mindre og mindre mening at tale om blå og rød blok i dansk politik al den stund, at partierne inden for blokkene nærmest på daglig basis er i voldsomme interne opgør. Det gælder i blå lejr, når f.eks. DF og Liberal Alliance står milevidt fra hinanden i synet på lettelser af topskatten. Og det gælder i rød blok, hvor Socialdemokraterne er på konfrontationskurs med de Radikale, SF, Alternativet og Enheds­listen, når det gælder stramninger af udlændinge- og asylpolitikken, ligesom det står tindrende klart, at rød blok er dybt uenige om den økonomiske politik,« skriver Thomas Larsen:

»Over en årrække er forskellene mellem partierne snævret ind, og de vil uden uoverstigelige problemer kunne skabe kompromiser,« fortsætter han.

Læs hele analysen.

Dagens mest triste fødselsdagskage

Fire kiwier. Halve endda. Det var, hvad det i går kunne blive til, da de Radikales EP-medlem, Morten Helveg Petersen, fejrede sin 50 års fødselsdag.

Selvom Morten Helveg Petersen selv i et tweet kaldte kaldte det en »skøn start på dagen i Strasbourg«, kan vi altså godt finde på mere lækre fødselsdagskager her på redaktionen.

Vi har været en tur i gemmerne og fundet frem til, at det tilsyneladende er et klassisk radikalt træk at kalde en frugtanretning for en kage.

Og vi glæder os over, at vi ikke er de eneste, der sår tvivl om, hvorvidt man kan tillade sig at kalde frugt anrettet på en tallerken eller et fad for en decideret kage.

Dagens Darth Vader

For knap et år siden løb Alternativets Rasmus Nordqvist med en hel del opmærksomhed - og kåringen og prisen for dagens sko - til Folketingets åbningsdebat 8. oktober:

I går havde samme partis socialordfører, Torsten Gejl, iklædt sig en skjorte, der passende kan blive kåret til dagens skjorte.

The Force is strong with this one...

Dagens valgønske

Uffe Elbæk vil bare gerne have valg:

Dagens hovedpineaccelerator

Er mest taget med på grund af ordet. Hovedpineaccelerator. Og det var hovedpineaccelerator.

Det sker i dag

08:15 Høring om beredskabet i tilfælde af biologiske terrorangreb
I dag står forsvarsordførerne fra Venstre og de Konservative, Peter Juel Jensen (V) og Rasmus Jarlov (K), i spidsen for en høring om beredskabet i tilfælde af biologiske terrorangreb. Det sker efter en række rapporter fra EU, NATO og WHO har fokuseret på den biologiske trussel og behovet for et biologisk beredskab.

15:00 Udenrigsudvalget mødes om udviklingsfinansiering
Udenrigsudvalget mødes i dag med Verdensbankens vicepræsident for udviklingsfinansiering, Axel von Trotsenburg.