Radikale presser Mette Frederiksen: Vil du være statsminister, skal du rette ind efter vores udlændingepolitik

Dagens overblik: Røde partier kritiserer Socialdemokratiets gruppeformand for at lave politisk drilleri og være skyld i, at folk tænker »hold kæft, en børnehave« om Christiansborg. De Radikale har håndfast udlændingekrav til Mette Frederiksen. Og så ser stemmesedlerne formentlig anderledes ud ved næste valg. Få hele dit politiske overblik her.

Radikale soc. dem
RB plus. Arkivfoto:Den radikale loppe gør ad de stores flirt.De Radikale skoser den tidligere regeringspartner Socialdemokratiet for at nærme sig DF for meget. Men De Radikale har ikke fordums politiske styrke. Arkivfoto: Onsdag den 8. februar 2017 mødtes finansministeren, skatteministeren, økonomi- og indenrigsministeren og erhvervsministeren med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre til forhandling om et evt. nyt ejendomsskattesystem. Formand for Socialdemokraterne Mette Frederiksen og formand for Radikale Venstre Morten Østergaard. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Velkommen til dagens morgenpost, hvor du som altid får alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Overskriften kommer vi fluks tilbage til, men vi begynder dagens gennemgang med det langtrukne slagsmål om politikernes pension, der efterhånden har varet flere år.

DR kunne i går fortælle, at Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen står bag et forslag, der vil betyde, at politikerne selv kan vælge at halvere deres tjenestemandspension - den, der af mange er blevet kritiseret for at være alt for lukrativ.

I dag er politikerne tyve år om at tjene den fulde pension, men står det til Socialdemokraternes gruppeformand skal politikerne altså selv kunne vælge at frasige sig den ordning, så de i stedet er 37 år om at optjene pensionen.

Du kan læse meget mere om hele baggrunden og forløbet omkring slagsmålet om politikernes pension hos dr.dk her.

Allerede i går sagde SF nej til S-forslaget. I dag i Ekstra Bladet kalder DF-gruppeformand Peter Skaarup Sass Larsens forslag for »drilleri«. Og Enhedslisten, der ellers har meldt ud, at partiet stemmer for, langer også hårdt ud efter Henrik Sass Larsen:

»Det, som Sass Larsen har gang i, får folk til at tænke 'hold kæft, en børnehave' om Christiansborg.«

Enhedslistens opbakning til forslaget betinger, at der kommer fuld åbenhed om, hvilke politikere der vælger at gå ned i pension, og hvem der ikke har, skrev dr.dk i går. Regeringen har ikke meldt ud, hvordan man forholder sig i sagen.

R-krav til Mette F.: Giv os indflydelse på udlændingepolitikken - eller glem vores støtte

Stikker Mette Frederiksen blår i øjnene, når hun siger, at hun kan fastholde en stram udlændingepolitik?

Det spørgsmål fik den radikale partileder Morten Østergaard i går, da han gæstede programmet 'Lippert - et walk and talkshow' på TV 2 News.

Og Østergaard talte lige ud af posen og stillede et helt konkret krav til Mette Frederiksen, hvis hun skal forvente radikal støtte efter næste valg:

»I hvert fald stikker hun blår i øjnene (på vælgerne, red.), hvis hun tror, hun kan blive statsminister på vores mandater, uden at vi får indflydelse på udlændingepolitikken,« sagde Morten Østergaard.

»kvoteflygtninge er et eksempel, hvor vi er forbløffede over, at selvom der kom halvt så mange flygtninge, som man havde regnet med sidste år, så mener man ikke bredt i Folketinget og inklusive Socialdemokratiet, at man kan afhjælpe 500 af de hårdest plagede fra verdens flygtningelejre,« sagde den radikale partileder i går ifølge tv2.dk.

Læs mere her.

Emnet er i øvrigt enslydende med emnet for Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaards, analyse i Politiken i dag.

For hvilken udlændingepolitik får danskerne, hvis de – som målingerne viser i dag – overlader S nøglerne til Statsministeriet?, spørger Anders Bæksgaard og skriver så:

»På Christiansborg får man lige så mange svar på det spørgsmål, som der findes partier i Folketinget. Spørger man Socialdemokraternes fodsoldater, er svaret enkelt: samme stramme linje som i dag. Spørger man de radikale, taler man om en langt lempeligere udlændingepolitik. Og spørger man spinfolket i den borgerlige lejr, er der ikke grænser for, hvor mange af udlændingeminister Støjbergs 50 stramninger der vil blive rullet tilbage.«

»Sandheden ligger nok midt mellem de tre udlægninger, men vælgerne belønner sjældent usikkerhed af den karakter, og derfor står S-toppen over for en afgørende øvelse de næste to år. Man skal overbevise vælgerne om, at der findes et rødt dueligt alternativ til statsminister Lars Løkke Rasmussen. Og så skal S-toppen overbevise vælgerne om, at et rødt alternativ ikke vil pille ved den stramme udlændingepolitik, selv om alle andre partier i rød blok har præcis det som erklæret mål.«

Analysen er endnu ikke online. Den kan læses på Politikens side 2.

Den snørklede stemmeseddel

Et politisk flertal er i gang med at gøre det mere uoverskueligt for vælgerne at finde ud af, hvem der får gavn af deres stemme. Sådan lyder kritikken i dag i Jyllands-Posten fra landets førende forsker valgloven, Jørgen Elklit. Han er professor på Aarhus Universitet.

Anledningen til kritikken er to lovforslag fremsat af Dansk Folkeparti.

Det ene forslag gør det muligt for partierne at gøre op med den nuværende rækkefølge, der er dikteret af alfabetet. Fremover skal de politiske partier kunneopstille deres kandidater i den rækkefølge på stemmesedlen, som de selv har lyst til.

Det andet forslag giver partierne mulighed for at tage partistemmerne ud af ligningen, så det alene er de personlige stemmer, der afgør, hvem der bliver valgt til Folketinget.

»Det vil blive mere kompliceret at finde ud af, hvordan ens stemme bidrager til, at en person bliver valgt. Det bliver ret uoverskueligt for mange mennesker,« siger Jørgen Elklit til Jyllands-Posten.

Det er Liberal Alliances økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll helt uenig i.

»Det kan da godt være, at de nye regler kræver en halv side mere i Jørgen Elklits næste bog, men jeg tror ikke, at det kommer til at gøre det mere besværligt for den enkelte vælger, fordi allerede i dag er der forskellige modeller,« siger han.

Artiklen er ikke online, men kan læses på side fire i Jyllands-Posten.

Dansk politiker lagde samtlige bilag frem: Nu vil hun tvinge andre samme vej

Den danske EU-parlamentariker Rina Ronja Kari lægger nu an til et livtag med reglerne for et af EUs mest omdiskuterede økonomiske tilskud.

Med et nyt forslag vil hun tvinge sine kollegaer til at dokumentere, hvordan de bruger et skattefrit tilskud på 32.000 kroner, som alle 751 medlemmer af Europa-Parlamentet får udbetalt hver måned – uden efterfølgende at skulle fremvise bilag.

Forslaget fra den danske EU-parlamentariker kommer til afstemning torsdag eftermiddag i forbindelse med, at Europa-Parlamentet skal godkende regnskabet for EUs institutioner. Det skriver Berlingske i dag.

De Radikales Jens Rohde kalder forslaget »den rene populisme«, mens Venstre mener, at Berlingske fører kampagne.

Du kan læse hele historien her (kræver abonnement).

Pernille Vermund i voldsomt angreb på debattør

Tonen er hård i et Facebook-opslag fra formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund. Hun kalder debattør og studievært David Trads løgnagtig, en narcissistisk skrælling og et usselt pjok. Til Berlingske forklarer hun, hvorfor hun mener, at sprogbrugen var på sin plads:

»At blive kaldt racist er fuldstændigt utilstedeligt. Jeg vil simpelthen ikke finde mig i at blive forbundet med noget, som i min verden er så vederstyggeligt som at undertrykke andre mennesker på grund af deres race eller deres hudfarve,« siger hun.

Anledningen til opslaget er et debatindlæg på altinget.dk, hvor David Trads sidestiller Pernille Vermund med blandt andet hollandske Geert Wilders, hvis parti, Frihedspartiet, David Trads beskriver som »direkte racistisk«.

I en skriftlig kommentar skriver David Trads til Berlingske: »Jeg ønsker ikke at bære ved til det hadefulde bål, som Nye Borgerlige næres ved. Det er simpelthen for farligt. I dag har jeg modtaget utallige trusler - senest et anonymt telefonopkald med en konkret trussel.«

Du kan læse et længere interview med Pernille Vermund - og se hendes Facebook-opslag på Berlingske her (kræver abonnement).

Enhedslisten vil have afbrudt genbehandlingen af 800 somalieres opholdsgrundlag

Politiken kunne i går fortælle, at Danmark har en mundtlig hjemsendelsesaftale med Somalia, der omfatter 12 afviste asylansøgere om året og blev indgået i maj 2016 med den daværende somaliske regering.

Det til trods for, at de danske udlændingemyndigheder lige nu genbehandler 800 somalieres opholdsgrundlag. og at det foreløbig har til en beslutning om at udvise 57.

Ingen politikere på Christiansborg vil be- eller afkræfte Politikens oplysninger, skriver Politiken i dag.

Men på baggrund af artiklen mener både Enhedslisten, SF og Alternativet, at genbehandlingen af de 800 sager bør »afbrydes med det samme«.

»Hvis informationerne er korrekte, er det helt urimeligt at gennemgå flere hundrede herboende menneskers sager, for hvis der reelt ikke er noget perspektiv for hjemsendelse, hvad er så formålet ud over chikane?«, siger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen til Politiken i en artikel, der endnu ikke er online.

总理访问中国

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skal på officielt besøg i Kina. Det sker 2.-4. maj, hvor han sammen med miljø- og fødevareministeren, sundhedsministeren samt en række virksomhedsledere og erhvervsorganisationer besøger landet.

Løkke skal blandt andet mødes med Kinas præsident Xi Jinping og premierminister Li Keqiang.

Besøget er ifølge Statsministeriet det først siden 2008, og der skal vedtages det første samlede dansk-kinesiske arbejdsprogram, der sætter retningen for et styrket samarbejde for 80 danske og kinesiske myndigheder frem mod 2020.

De kinesiske skrifttegn i overskriften på dette lille afsnit betyder i øvrigt: Statsministeren besøger Kina (i hvert fald ifølge Google Translate).

Dansk Folkepartis Søren Espersen havde i går følgende kommentar til Løkkes Kina-tur.

Dagens tal: 18 millioner

Liberal Alliances og Konservatives indtræden i regeringen sidste år har betydet ekstraudgifter til blandt andet at oprette nye ministersekretariater. Regeringsudvidelsen i november har kostet 18 millioner kroner, fremgår det af et aktstykke, som Finansministeriet har sendt til Folketingets Finansudvalg.

Det skriver altinget.dk i dag. Du kan læse aktstykket her.

Alternativet fremstiller Lars Løkke som fadølsdrikkende snemand

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er ofte blevet portrætteret med en fadøl i hånden, når satiretegnere har skullet gengive Venstre-formanden i diverse medier.

Nu lider Løkke samme skæbne hos Alternatives medie, Altivisten, hvor han sammen med S-formand Mette Frederiksen er gengivet som en smeltende snemand i duel med Alternatives leder, Uffe Elbæk, der er bevæbnet med en hårtørrer.

Mens Mette Frederiksen er tegnet iført en rød jakke, er Lars Løkke Rasmussen afbilledet med en halvtom fadøl i den gren, som udgør snemandens arm.

Altivisten er Alternatives eget medie. Det blev lanceret sidste år med sloganet »Danmarks handlingsorienterede medie«. Og redaktøren for mediet forklarer tegningen således:

»Da der kom den her tegning, som både illustrerer Uffe som en eller anden arketype med et stort peacetegn på maven og en føntørrer og Mette Frederiksen og Lars Løkke med en gulerod i næsen, synes vi, at den var fin og sød og kærligt ment. Det er primært en kritik af Alternativet,« siger skriftlig redaktør på Altivisten og medlem af Alternativet, Niko Grünfeld.

Illustration: Mathias Rølle, adavur.com Fold sammen
Læs mere

Fra 30.000 til 1.000

Reglerne på beskæftigelsesområdet er blevet så omfattende og komplicerede, at de reelt modarbejder indsatsen for at få ledige i arbejde.

Det mener Kommunernes Landsforening (KL), der derfor lægger op til et fundamentalt opgør med 30.000 siders lovgivning.

»Det er simpelthen stukket af fra os,« siger KL-formand Martin Damm i dagens Berlingske og kommer med følgende forslag:

»Vi burde sætte en tændstik til det hele og begynde forfra. Og det et dét vi gør med det her udspil, mens vi bevarer nogle vigtige balancer. Jeg tror, at lovgivningen fyldte 23.000 sider, da man begyndte at tale om, at den skulle forenkles. Tænk på, at hvis en sagsbehandler vender tilbage efter barsel, vil lovgivningen gennemsnitligt være ændret otte gange.«

Læs hele historien her.

Malmøs borgmester fik kaffen galt i halsen over Pape

Hun fik kaffen galt i halsen.

Det skrev Malmøs borgmester, Katrin Stjernfeldt Jammeh, i hvert fald på Facebook, da hun opdagede, at den danske justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), ved et samråd i Retsudvalget etablerede en sammenhæng mellem den svenske udlændingepolitik og de problemer, Malmø oplever med bandekriminalitet.

»Det er min fornemmelse, at der er stor forskel på Danmark og Sverige, hvad angår ghettoer. Vi skal sætte ind, ellers går det galt - det, vi ser i Malmø, er et eksempel på, at der er nogle, der har glemt at sætte ind,« sagde den danske justitsminister under samrådet.

Og det har altså fået Malmøs Borgmester til tasterne på Facebook:

Det sker i dag

Syv partier holder i dag gruppemøde på Christiansborg. Derudover sker der følgende:

08:30 Konference om globaliseringens virkning
Danmark er i år formand for OECD’s årlige ministermøde i Paris, og som optakt holder Udenrigsministeriet og Dansk Erhverv konferencen 'Making globalisation work for all'. På konferencen skal globaliseringens virkninger debatteres, blandt andet hvordan globaliseringen har gavnet et EU-medlemsland som Danmark.

10:00 Møde i salen
Der er i dag møde i Folketingssalen, hvor en stribe lovforslag skal behandles. Blandt forslagene er en ny definition af voldtægt i straffeloven baseret på krav om samtykke af Rune Lund (EL) og Pernille Skipper (EL), mens et forslag fra Dansk Folkeparti skal gøre det muligt at tage dansk statsborgerskab fra syrienskrigere.

10:00 Udviklingsministeren mødes med OECDs generalsekretær
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) mødes i dag med OECD's generalsekretær, Angel Gurría. Mødet finder sted i Udenrigsministeriet klokken 10.00. Generalsekretæren er i København, fordi der i dag er en konference om globalisering.

10:30 Åbent samråd med skatteministeren om styrkelse af Skat
Skatteudvalget har skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om mulighederne for at mindske tabet af skatteindtægter gennem en styrkelse af Skats indsatsområder. Karsten Lauritzen skal blandt andet forklare om, der er mulighed at øge skatteindtægterne og nedbringe skattegabet ved at styrke Skats indsatsområder med flere ressourcer.

10:45 Åbent møde i Europaudvalget
Folketingets Europaudvalg mødes i dag, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil forelægge det ekstraordinære EU-topmøde, som finder sted i weekenden. Mødet i Det Europæiske Råd finder sted den 29. april og omhandler EU's forhandlingsstrategi forud for brexitforhandlingerne med Storbritannien.

12:30 Mercado, Løhde og Riisager præsenterer nyt dagtilbudsudspil
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) lancerer i dag regeringens dagtilbudsudspil sammen med undervisningsminister Merete Riisager (LA) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V). Lanceringen foregår ved et pressemøde i institutionen Havblik i København S.

13:00 Åbent samråd om forholdende i kriminalforsorgens institutioner
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er i dag kaldt i åbent samråd om forholdene i kriminalforsorgens institutioner. Ministeren skal blandt andet give sin vurdering af Justitsministeriets Forskningskontors rapport fra 2016, "Strengere Straf - Mindre Ny Kriminalitet?".

13:30 Ekspertmøde om ændring af valgloven
Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg holder i dag åbent ekspertmøde om ændringer af valgloven. De to lovforslag, som ekspertmødet omhandler, er omkring valg baseret på personlige stemmer og om prioriteret sideordnet opstilling. Der vil være fire oplæg på området fra professorer fra Aarhus og Københavns Universitet.

14:00 Åbent samråd om indsatsen mod IP-kriminalitet
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er sammen med kulturminister Mette Bock (LA) i dag kaldt i åbent samråd om indsatsen mod krænkelser af ophavsrettigheder på internettet, også kaldet IP-kriminalitet. Ministrene skal blandt andet redegøre for, hvilke overvejelser de har gjort sig i forhold til både forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitetsformen.

15:00 Statsministeren diskuterer fremtidens arbejdsmarked
Innovationsfonden afholder i dag deres "Innotalk" om fremtidens arbejdsmarked. Her vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og LO's formand Lizette Risgaard diskutere fremtidens politiske visioner og realiteter og deres bud på, hvordan vi bedst ruster det danske arbejdsmarked til fremtiden.

16:00 Åbent samråd om generalkonsulstillingen i Flensborg
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er i dag kaldt i samråd om generalkonsulstillingen i Flensborg. Ministeren skal redegøre for forløbet vedrørende opsigelse og genbesættelse af generalkonsulstillingen i Flensborg, samt planer for en ny besættelse af stillingen.