Professor om Venstre-sats på skatterabat: Løkkes logik gavner Thorning

Dagens overblik: Økonomiprofessor Bo Sandemann har et anderledes perspektiv på Venstres store satsning, udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil til at tale med en diktator, og så diskuterer Folketinget i dag om 50.000 borgere skal kunne tvinge et forslag i folketingssalen.

Foto: Claus Fisker.
Læs mere
Fold sammen

Det første Bo Sandemann tænkte var, at »nu prøver man at købe stemmer ved at gøre det med tilbagevirkende kraft«.

V-formand Lars Løkke Rasmussen havde tidligere på dagen været igennem på tv fra et tømrerværksted og fastslået, at hvis han bliver statsminister, så genindføres håndværkerfradraget gældende fra og med 1. januar 2015.

»Derfor skal man gemme sine kvitteringerne derude,« sagde han onsdag til TV 2.

Men Bo Sandemanns næste tanke var en anden.

»At det var taktisk uklogt,« siger manden, der er professor ved Aarhus Universitet, til Politiko.dk

Han uddyber:

»Lad os nu sige, at det virker, og folk faktisk tror på, at det træder i kraft i år og hyrer en masse håndværkere ind. Så stiger beskæftigelsen. Det vil givetvis styrke den siddende regerings chance for at blive valgt, for den bliver målt på tal, der viser, at der er vækst og jobskabelse.«

Næstformand Kristian Jensen (V) mener imidlertid ikke, at partiets standhaftige signaler om håndværkerfradraget kan give bagslag.

»Vi håber da, at det bliver regeringen, der profiterer på det, fordi vi håber, at vi kommer i regering, og det dermed er os, der profiterer på det. Jeg håber da sådan set først og fremmest, at det er danskerne, der profiterer på det,« siger han til Politiko.dk.

Løkke fulgte torsdag op på sin udmelding fra værkstedet og fastslog, at han satser selveste statsministerposten på, at skatterabatten bliver til virkelighed.

»Hvis jeg skal lede en regering, så skal man altså kunne finde det her i regeringens program,« sagde han til DR.

Den opsigtsvækkende udtalelse bliver i dagens udgave af Politiken udlagt som »interessant og risikabel«, fordi Venstre fremover vil blive spurgt, om hvert et nyt forslag er så vigtigt, at Statsministeriet er på spil.

»Den type spørgsmål vil Løkke have sværere ved at ignorere ved fremlæggelsen af kommende forslag. Folk vil henvise til, at han jo godt kunne udtale sig præcist om håndværkerfradraget. I den forstand er det en risikabel kurs, han er slået ind på,« lyder det i en analyse skrevet af Kristian Klarskov, politisk journalist på avisen.

Venstres urokkelige forsvar for boligjobordningen bliver her til morgen kritiseret fra egne rækker, hvorfra den københavnske folketingskandidat, Kaare Traberg Schmidt, råber højt og betegner tiltaget som »direkte uliberalt«.

»Der er behov for at kigge på Danmarks mere fundamentale problemer. Lad være med at stille ultimatum om en så lille ting som håndværkerfradraget. Håndværkerfradraget er kun et quick fix,« siger Kaare Traberg Schmidt i en pointe, som må have holdt ham søvnløs. Politiko.dk har i hvert fald modtaget pressemeddelelsen kl. 5.00.

Lad os slutte morgenens tour de force ud i håndværkerfradraget i det politiske trykkammer, hvor vi har testet Venstres to hovedargumenter for at genindføre skatterabatten. For passer det, når Løkke og hans løjtnanter siger, at ordningen mindsker sort arbejde og skaber masser af arbejdspladser? Læs mere her.

Kursskifte
Hidtil har Danmark pure afvist at forhandle med Syriens diktator, Bashar al-Assad, manden der bl.a. er mistænkt for at giftgasse sin befolkning. Men nu lyder nye toner fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der som en af de første vestlige udenrigsministre argumenterer for at acceptere Assad som forhandlingspart i den langstrakte, syriske borgerkrig.

»Jeg har hele tiden haft svært ved at se Assad som en del af Syriens fremtid. Det har jeg fortsat. Men det er omvendt åbenlyst, at når man skal forhandle om Syriens fremtid, så er man nødt til at tale med regimet i Damaskus. Det undgår man ikke,« forklarer Martin Lidegaard til Berlingske.

Det undrer udenrigsordfører Søren Pind (V):

»I tre år har regeringen sammen med andre konsekvent nægtet at gribe ind over for Assad, og nu vil man så samarbejde med ham. Det er tilbageholdende og fuldstændig blottet for moral.«

Årsopgørelse
Efterårets mest omtalte tal, antallet af asylansøgere måned for måned, er nu opgjort for hele år 2014. Tallene viser, at færre og færre søgte om asyl i Danmark fra sensommeren og frem. Ifølge Socialdemokraterne viser det, at regeringens strammerforslag virker. Ifølge Venstre ser man ofte den tendes i årets sidste måneder, hvor de vinterlige vejrforhold f.eks. gør det sværere for flygtninge at krydse Middelhavet.

Er det sidste tilfældet? Bedøm selv ved at føre musen hen over graferne - eller fingeren hvis du læser med fra telefon eller tablet.

Fik du læst?
Hver gang jeg bliver spurgt om Enhedslistens rotationsregler, hvem der ryger ud hvornår, og hvad det betyder for Johanne Schmidt-Nielsen (EL), bliver jeg nødt til at slå det efter for at genbegribe partiets snirklede regler og procedurer. For fremtiden kan man bare gå ind på JohanneUret.dk.

Dagens tweet
Republikanerne i Radikal Ungdom sammenligner Dronning Margrethe med nordkoreansk diktator, der anklages for at udsulte sin befolkning.

Nyt om Grimhøj
Politiet og kommunen roser den udskældte moske på Grimhøjvej i Aarhus for at hjælpe med at bremse unge muslimer i at tage til Syrien og kæmpe. V og DF tror ikke deres egne ører.

»Jeg har svært ved at se, at moskeen kan være del af nogen succes. Der er rejst langt flere foreign fighters fra Aarhus, end hvad byens størrelse berettiger. At en del af den bølge måske er rullet tilbage, ændrer ikke ved, at moskeen har været med til at fremme rejseaktiviterne. Det er barokt, og jeg har svært ved at følge politi og kommune her,« siger retsordfører Karsten Lauritzen (V) til Berlingske.

Det sker i dag
Kl. 10: Møde i folketingssalen, hvor partierne bl.a. skal diskutere et forslag fra Uffe Elbæk (Alternativet) om såkaldt »borgerdrevne beslutningsforslag«. Det går kort fortalt ud på, at Folketinget skal tvinges til at tage stilling til et forslag, hvis 50.000 stemmeberettigede danskere ønsker det og skriver under på det ved hjælp af NemID. Modellen er kendt fra Finland og EU, hvor Kommissionen skal overveje et forslag, hvis 1 mio. europæere ønsker det.

Kl. 10: Samråd med økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) om en europæisk bankunion. Østergaard har tidligere på et lukket møde hos bankernes brancheorganisation luftet, at Danmark er på vej ind i unionen. Erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) er knap så begejstret, som sin jubeleuropæiske ministerkollega.

»Jeg vil nødig kommentere det, inden vi kommer med en endelig rapport. Det er jo mig, der skal udgive den,« sagde Sass i denne uge til Politiken.

Kl. 10.30: Samråd med beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen, efter ILO - FN's faglige organ for arbejdsmarkedsspørgsmål - har kritiseret regeringens indgreb i lærerkonflikten i 2013.