Poul Madsen angriber Martin Henriksen: Du er udansk og skal mødes med foragt

Dagens overblik: Ekstra Bladets chef går i clinch med DF-ordfører. En række Venstre-folk går imod regeringens politik. Og så har Venstre angiveligt en »hemmelige plan« for Løkke. Hele dit politiske overblik her.

»Martin Henriksen og hans ligesindede skal ikke mødes med stiltiende accept – men med foragt,« skriver Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen (billedet), i en leder i avisen. Arkivfoto.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-mandag-morgen.

Du sidder med den politiske morgenpost, der som altid giver dig overblikket over alt det, du skal vide om dansk politik.

I dag kan du læse om en chefredaktørs opsang til Martin Henriksen, en camping-sejr til Liberal Alliance og en hemmelig plan i Venstre.

Vi begynder dog mandagens overflyvning på forsiden af Jyllands-Posten, hvor flere Venstre-folk med avisens ord er »i oprør« og går imod deres egen minister.

Oprøret drejer sig om en besparelse på omkring 100 mio. kr., som regeringen har lagt op til i sit finanslovforslag. Regeringen med skatteminister Karsten Lauritzen (V) i spidsen ønsker således at sløjfe en ordning, der betyder, at en række foreninger siden 2007 har kunnet få delvis momsrefusion for dele af deres udgifter.

I sidste uge gik Venstres Jan E. Jørgensen hos netavisen Altinget ud og kritiserede den planlagte besparelse, og hos Jyllands-Posten kan han i dag læse, hvordan flere partifæller ligeledes vender sig mod spareforslaget.

Socialordfører Carl Holst (V) siger til avisen.

»Vores støtte til det frivillige Danmark står i regeringsgrundlaget og fylder i vores civilsamfundsstrategi. Venstre skal være et parti, der gør, hvad det siger.«

Også kulturordfører Britt Bager og tidligere V-minister Eva Kjer Hansen kritiserer regeringens egen plan.

»Det går mod Venstres politik og historie,« siger Bager til avisen.

Jyllands-Posten bringer sammen med nyheden et længere interview med Carl Holst.

Hvorfor er du ikke en god partisoldat, der kæmper den her kamp på indre linjer?, spørger avisen.

»Hvis jeg skulle være soldat, der støttede alt, hvad der blev sagt - også selv om det er i strid med Venstres ånd, sjæl og historie, som det her er blevet opfattet som værende - var jeg jo ikke en partisoldat, men en lejesoldat. Partisoldaten er jo ham, der står op for det, der er partiets dna. Venstre har bygget på værdien af det frivillige fællesskab. Det må ikke ødelægges. Og det er det, jeg som partisoldat stilfærdigt gør opmærksom på,« svarer han.

Skatteminister Karsten Lauritzen har sendt Jyllands-Posten et skriftligt svar, hvor han kalder kritikken fra egne rækker »naturlig«.

»Man kan diskutere, hvor meget man skal spare på ordningen, og det er der så forskellige holdninger,« forklarer han i det skriftlige svar.

Du kan læse hele nyheden her. Og interviewet med Holst her (kræver abonnement).

Og så ikke mere oprør i denne omgang. Vi skal se, hvad der ellers er af politiske nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Poul Madsens opsang

Vi hopper en enkelt dag tilbage i tiden og dykker ned i en leder, som Ekstra Bladet bragte søndag, og som vakte opsigt.

Lederen er skrevet af avisens chefredaktør, Poul Madsen, og på avisens bagside langede han ud efter Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, som han kaldte »udansk«.

Du får et uddrag her.

Spørger du Dansk Folkepartis Martin Henriksen, mener han ikke, at man kan være dansk, hvis man går med tørklæde. Det meddelte han den kvindelige debattør Natasha Al-Hariri direkte på tv. Eftersom hun bar tørklæde, er hun ikke ’rigtig’ dansk, på samme måde som Martin Henriksen tidligere mente, at gymnasieeleven Jens Philip Yazdani heller ikke var rigtig dansk.

Ud over at være uforskammet, som forhåbentlig er meget udansk, har Martin Henriksen tillige påtaget sig rollen som etnisk smagsdommer. Ud fra navne, etnicitet og påklædning vil han åbenbart sortere folk.«

Hvor er det lige, vi har hørt det før i historien?

Det er udansk, som noget kan være. Men ingen i det politiske landskab fra Socialdemokratiet og hele vejen rundt om de borgerlige tør sige ham imod. Ikke fordi de er bange for Martin Henriksen, men fordi de er bange for os vælgere.

Lederen, som har affødt mere end 1.000 kommentarer hos Ekstra Bladet, slutter Poul Madsen således:

»Ekstreme holdninger skal ikke bekæmpes med forbud, men med ord. Tørklæder skal mødes med åbenhed, og Martin Henriksen og hans ligesindede skal ikke mødes med stiltiende accept – men med foragt.«

Du kan læse alle ordene her.

Dem man lytter mest til

Det er ikke den store nyhedsdag på den politiske front, så vi nupper lige en historie om camping.

Regeringen går således nu i gang med at sælge statens 17 campingpladser, skriver Jyllands-Posten. Miljø- og Fødevareministeriet sender ifølge avisen i dag et lovforslag i høring, der skal bane vejen for salget.

Salget af de 17 campingpladser, der ligger i statsligt ejede naturområder over hele landet, bl.a. ud til Vesterhavet, er et af de punkter, som blev skrevet ind i  regeringsgrundlaget, da Venstre-regeringen blev udvidet til tre partier, da det var et af Liberal Alliances mærkesager.

Partiet, der altid gerne vil fortælle, at det altså har givet indflydelse at gå i regering, er da heller ikke sen til at pege på netop det.

»For os er dette et bevis på, at det hjælper noget at gå i regering. Det er lettere at overbevise sine samarbejdspartnere om bestemte ændringer og initiativer, end når man bare er et støtteparti,« siger Carsten Bach, miljøordfører for Liberal Alliance, til avisen.

Danmarks Naturfredningsforening peger i spalterne på, at man i stedet for at finde private ejere til de 17 pladser burde lade arealerne gå tilbage til naturen. Men trods den bekymring ser det ud til, at regeringen godt kan finde flertal for sit forslag.

Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen, konstaterer således:

»Nu plejer Danmarks Naturfredningsforening ikke at være den, jeg lytter mest til.«

Du kan læse hele historien hos Jyllands-Posten her (kræver abonnement).

Løkke 2.0

Vi hopper videre til BTs forside.

Her skriver avisen:

»Venstre-toppens hemmelige plan: Sådan skal Løkke skifte stil.«

Om den »hemmelige plan« kan man læse:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er i færd med at lancere en ny udgave af sig selv. Fire forskellige topkilder i regeringspartiet Venstre bekræfter, at embedsmænd, især i Udenrigsministeriet, har arbejdet på at lancere en ny Lars Løkke. En version Løkke 2.0 er der en kilde, der kalder det.

Ud med fadbamser og sager om habitter og underbukser.

Ind med statsmanden og international respekt. Det er planen.

Ifølge avisen har især tre begivenheder på det seneste bidraget til at skabe »et nyt og mere positivt image for Løkke.«

Det drejer sig om TV-serien Statsministrene, besøget hos USAs præsident, Donald Trump, samt det internationale klimainitiativ P4G, hvor Danmark i samarbejde med otte andre lande og 91 storbyer verden over har forpligtet sig til at overholde en række af målene i Paris-aftalerne og i FN's 17 verdensmål.

Ifølge Søren Gade, Venstres gruppeformand, er tilliden til Løkke på rette vej.

»Tilliden til Lars Løkke er for opadgående, og det arbejder vi på. Vi, der er tæt på Lars, mener, han er undervurderet. Vælgerne har selvfølgelig altid ret, men vi synes, Lars er bedre end sit rygte,« siger han til BT.

En Venstre-minister, der ønsker at være anonym, forklarer videre til avisen.

»Flere ministerier, bl. a. Udenrigsministeriet, har arbejdet på at skabe nye platforme for statsministeren, især med P4G. Det er en version Løkke 2.0. Løkke er ærgerlig over, at mange af regeringens initiativer ikke helt er trængt igennem i befolkningen.«

Hele den historie kan læses hos BT (kræver abonnement).

Sammen med den historie bringer avisen i øvrigt en Gallup-måling, der viser, at 37 pct. har mistillid eller overvejende mistillid til Lars Løkke, mens 33 pct. har tillid eller overvejende tillid til ham. Den meningsmåling er ikke på nettet endnu.

Dagens analyse

Lars Løkke Rasmussen holder i morgen, tirsdag, tale i forbindelse med åbningen af Folketinget.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, ser i en analyse i dagens avis nærmere på, hvad Løkke formentlig kommer til at tale om.

Den røde tråd i talen vil dybest set handle om at tage ejerskab til fremtiden, mens han samtidig vil efterlyse svar på, hvad rød blok vil?

Spørgsmålet vil blive stillet med større intensitet i løbet af ugen. Tirsdag ridser han således sit eget projekt op. Torsdag – under åbningsdebatten – vil regeringspartierne afkræve svar fra rød lejr.

Og næste weekend vil Venstrefolk formentlig endnu skarpere spørge om, hvad Mette Frederiksen, Morten Østergaard, Pia Olsen Dyhr, Pernille Skipper og Uffe Elbæk egentlig kan enes om? Hvilket er et ret godt spørgsmål.

Hele analysen her.

Her er to nyheder i kort form, som du ikke skal snydes for

1: S-formand Mette Frederiksen stod i sidste uge i Operaen og præsenterede et nyt forslag for dansk erhvervsliv: Giv bachelorer mulighed for at arbejde, inden de fortsætter på deres kandidatuddannelse. Forslaget skal være et middel mod de flaskehalsproblemer, som har ramt Danmark.

Men forslaget bliver mødt af skepsis i erhvervslivet, skriver Børsen i dag.

Morten Munk, adm. direktør i rådgivningsvirksomheden Mafcon, er således ikke begejstret for S-formandens forslag.

»Jeg tror ikke på det forslag. Vi har en stor gruppe ledige kandidater. Hvorfor skal vi nu sende bachelorerne ud i samme marked,« siger han til avisen.

Hele den historie her.

2: Det bør være slut med, at alle og enhver kan tage nogle weekendkurser i akupunktur og derefter gå i gang med at stikke nåle i folks brystkasse. Der er brug for at indføre en autorisationsordning, som indbefatter en autoriseret uddannelse i akupunktur.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselotte Blixt, i Jyllands-Posten efter at avisen søndag kunne berette, at fire patienter – heraf to mindreårige – inden for det seneste år har fået perforeret deres lunger efter akupunkturbehandling.

Hele den historie her.

Fik du læst?

Tre borgerlige profiler – med den konservative Naser Khader som den centrale figur – kom i weekenden under voldsom beskyldning for grov manipulation i en opsigtsvækkende sag om tildeling af skatteyderpenge. Den historie kunne du læse hos Berlingske.

Konkret beskyldes Naser Khader (K), Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) for på et usagligt grundlag at have orkestreret et forsøg på karaktermord på to kvinder med det formål at fratage dem statsstøtte, de allerede er blevet tildelt – og det til et projekt, der ellers er blevet godkendt af fagpersoner i en styrelse.

De to kvinder er religionssociologen Sherin Khankan og juridisk rådgiver og debattør Khaterah Parwani. Sammen driver de foreningen Exitcirklen, der gennem tre år har hjulpet kvinder ud af psykisk vold og religiøs og social kontrol.

Til det formål fik de sidste efterår tildelt 680.000 kr. i statsstøtte fra den såkaldte satspulje, hvis midler hvert år fordeles af politikerne på Christiansborg.

Efterfølgende har Naser Khader dog på vegne af sig selv, Marcus Knuth og Martin Henriksen forsøgt at stikke en kæp i hjulet på projektet. Det skete med en email 13. september i år sendt direkte til ordførere fra Alternativet, de Radikale og SF, hvor de beder dem overveje at trække støtten. Emailen indeholder en række personlige angreb på de to kvinder. Khankan beskyldes bl.a. for at forsvare straf med piskeslag og sharialovgivning og Parwani for at forsvare Hizb ut-Tahrir.

Anklager, som ifølge kvinderne selv og politiske modstandere er både ufuldstændige og misvisende.

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende i min tid på Christiansborg. Det er en helt subjektiv og usaglig vurdering af de pågældende personer, og det her har jo karakter af forsøg på karaktermord,« sagde SFs Holger K. Nielsen, der har modtaget emailen fra Khader, som Berlingske er i besiddelse af.

Du kan læse hele den historie samt interview med alle sagens hovedpersoner hos Berlingske her (kræver abonnement).

Hvem man stoler på

I forbindelse med ovenstående historie bragte Berlingske også et interview med Martin Henriksen. Her skabte følgende spørgsmål og svar-uddrag stor opmærksomhed.

Så du stoler ikke på det, hun (Sherin Khankan, red.) siger, fordi hun er muslim?

»Det er desværre ret udbredt i muslimske miljøer. Der er der altid god grund til have en god portion skepsis.«

Det er en ret voldsom påstand, er det noget, du kan dokumentere?

»At man taler med to tunger inden for muslimske miljøer? Det har vist været fremme mange gange.«

Altså bare med alle muslimer?

»Det er vist hævet over enhver tvivl, at det desværre forekommer med jævne mellemrum.«

Du kan læse hele interviewet her (kræver abonnement).

Det sker i dag

11:00 Realisering af folketingsvedtagelse om Vestsahara

Folketingets Udenrigsudvalg har kaldt udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd om realisering af Folketingets vedtagelse om Vestsahara.

Det var det.

Ha' en god uge. Vi læses ved i morgen.