Politisk morgenpost: Borgerligt bagslag

Dagens overblik: Venstres landsmøde begynder i dag, og vi bringer derfor en weekend-særudgave af den politiske morgenpost, hvor endnu et medlem af den borgerlige familie undsiger Venstres udlændingepolitik.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Bagtanken var at samle den borgerlige familie og som sidegevist at skabe splittelse i rød blok, der er dybt uenige om udlændingepolitik.

Men Venstres udlændingeudspil har fået den stik modsatte effekt i ugen op til partiets landsmøde, der begynder i dag.

Først på ugen var det den nye K-formand Søren Pape Poulsen, der sagde klart fra over for Venstres forslag om at sortere blandt indvandrere, så tilrejsende udlændinge fra lande, der minder om Danmark, kan komme ind i Danmark, hvis de har et job på hånden til 215.000 kr. om året. Udlændinge fra andre lande uden for EU skal finde et arbejde til 400.000 kr. for at få samme ret. Søren Pape udtalte - i samklang med magtmastodonten og partisponsorerne i Dansk Industri - at han var »fløjtende ligeglad«, hvor folk kom fra.

I dag er det så Liberal Alliance, der slår et hul i Venstres udlændingeplan, der indeholder et punkt om at fratage asylsøgere muligheden for at bo og arbejde uden for asylcentrene. Det aftalte SRSF-regeringen og LA i 2012. Og den aftale står gruppeformand Simon Emil Ammitzbøll ved.

»Det er en principiel sag for os, at man skal kunne bo og arbejde udenfor centrene, og det har dette parti altid ment. Man skal behandle folk ordentligt,« siger han og afviser samtidig Venstre-toppens faste talepunkt om, at Thorning-regeringens lempelser har tiltrukket asylsøgere i hobetal.

»Der er ikke nogen beslutning i Folketinget, der har gjort, at de asyltal er steget,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

#politikospørgetid
Klokken 14 stiller politisk ordfører Inger Støjberg op til den første udgave af #politikospørgetid, hvor hun direkte på Politiko.dk vil svare på spørgsmål fra jer. Stil jeres spørgsmål allerede nu i debattråden under den politiske morgenpost, send det til ryt@berlingske.dk eller brug #politikospørgetid på Twitter.

Foto: Nils Meilvang.

Dagens måling

Slagnummer
Venstres næstformand, Kristian Jensen, præsenterer i dag et valgoplæg om mere frit valg mellem private og offentlige leverandør af velfærdsydelser, skriver Politiken. Det bliver et stort slagnummer i valgkampen fra partiet, som på de indre linjer har bedt baglandet om at indsende eksempler på borgere, der har brugt fritvalgsordninger.

»Det kan være inden for ældrepleje, sygepleje, skoler eller andre ydelser fra det offentlige. Vi ville være taknemmelige, hvis I ville dele jeres historier med os,« lød opfordringen sidste måned i et internt brev fra partikontoret til medlemmerne.

Dagens tal: 10.000 kr.
Beløbet, som Venstres uafhængige revisor, Flemming Heden Knudsen, betalte for at deltage i Løkkes fødselsdagsfest. Erhvervsstyrelsen vurderede i går, at revisoren holder sig inden for reglerne om uafhængighed. Du kan læse hele afgørelsen her.

Det vil der også blive snakket om
Lars Løkkes løntillæg fra Venstre, efter eftervederlaget fra ministertiden er løbet ud

Et års tid siden i dag
Begyndelsen på Venstres annus horribilis

Og hvordan er det så gået?

Det sker i dag på Venstres landsmøde

Kl. 9.45: Lars Løkke Rasmussen holder sin landsmødetale. Herefter fremlægger partisekretær Claus Richter sin beretning, og kassereren redegør for økonomien. Inden frokost skal Venstres formand vælges.

Kl. 14.00: Næstformand Kristian Jensen indleder de politiske temadebatter, som især vil handle om frit valg. Claus Hjort afslutter datraditionen tro dagen med en politisk opsang.

Kl. 17.00: Landsmødet afbrydes.

Den politiske morgenpost samler, sammenfatter og sætter dagens vigtigste nyheder, analyser og debatter ind i en sammenhæng. Den udkommer på hverdage i de politiske højsæsoner. Få det direkte i din indbakke ved at tilmelde dig Politikos nyhedsbrev.

Følg Politiko på Facebook og Twitter.