Politikers sønner møder bandemedlemmer ved skolen: »Jeg har lyst til at råbe dem langt væk fra mine børns hverdag. Men jeg tør ikke, og jeg hader dem for det«

Dagens overblik: Midt i et politisk stormvejr fik Carl Holst hjælp af KL til at håndtere en kritisk advokatundersøgelse. Rapporten skulle »pandes ned«, siger KL-direktør. En radikal politiker er fortørnet over bandemedlemmer ved sine børns skole. Og så inviterer en gruppe til et arrangement i Ungdomshuset, hvor man kan »smadre valgplakater«. Hele dit overblik her.

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du har klikket dig ind på den politiske morgenpost, hvor du får alt, du skal vide om dansk politik samlet ét sted.

Velkommen til på denne novembermorgen, hvor vi er stået tidligt op, efter Danmark i aftes sikrede sig en billet til næste års fodbold-VM med en ret så flot sejr over Irland.

Foruden hyldester til hattrick-målscoreren Christian Eriksen bugner aviserne af gode historier i dag, så lad os komme i gang med overflyvningen.

Inden vi når til historien bag overskriften, skal vi forbi TV 2 og Jyllands-Posten.

TV 2 bragte i går aftes dokumentaren »En rigtig møgsag«, der handler om overforbrug af skatteborgernes penge i Kommunernes Landsforening (KL), og her spiller sagen om den tidligere regionsrådsformand i Region Syddanmark og forsvarsminister Carl Holst (V) en central rolle.

Carl Holst havnede i 2015 i et politisk stormvejr som følge af en stribe sager, hvor regionen havde afholdt udgifter til blandt andet utallige avisabonnementer, medietræning, dobbeltaflønning og løn til en ansat, der i virkeligheden arbejde i Holsts valgkamp, da han stillede op til Folketinget.

Det førte til, at Region Syddanmark hyrede advokatkontoret Kromann Reumert til at undersøge sagerne. Et udkast til undersøgelsen blev lækket med adskillige problematiske forhold, og Carl Holst endte med at trække sig som som minister. Midt i stormvejret ringede Venstre-politikeren så til KLs administrerende direktør, Kristian Wendelboe, som han har kendt i flere år.

Carl Holst bad om hjælp, og ifølge dokumentaren blev flere KL-medarbejdere sat til at komme med input, som Holst og hans advokat kunne bruge i et forsøg på at få mildnet konklusionerne i den kritiske advokatrapport, skriver Jyllands-Posten, der gennemgår sagen i dagens avis.

Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch kalder det opsigtsvækkende, at KL har brugt tid og kommunale skattekroner på at hjælpe en landspolitiker i krise.

»At levere juridiske argumenter og skyts til Carl Holst ligger milevidt fra, hvad der er KLs formål,« siger han til Jyllands-Posten.

KL-direktør Kristian Wendelboe mener, at kommunernes forening havde en legitim interesse i at klæde Carl Holst på til at håndtere sagen af frygt for, at landets borgmestre også kunne risikere at blive mødt af kritik, hvis advokatundersøgelsen kritiserede Holst.

Han fortæller, at det for KL handlede om, at rapporten skulle »pandes ned«.

»Vi arbejder for, at borgmestre og kommuner har så gode vilkår som muligt. Og Kromann Reumert-rapporten risikerede at ramme borgmestrene. For hvis en regionsrådsformand ikke må nogle bestemte ting, så er det nærliggende næste gang, at en borgmester heller ikke må,« siger Kristian Wendelboe til Jyllands-Posten.

Men af dokumentaren fremgår det, at hjælpen til Carl Holst gik længere end at forsøge at påvirke Kromann Reumerts konklusion. Det fremgår ifølge dokumentaren af fortrolige dokumenter, at KL har ydet personlig juridisk rådgivning til Holst – og at det var direkte afstemt med Wendelboe.

Men den påstand afviser Kristian Wendelboe i en pressemeddelelse og i et meget langt opslag på KLs Facebook-side.

»Jeg har ikke givet en ordre om at yde personlig juridisk rådgivning til Carl Holst. Det ligger ikke inden for KLs virke – og interesse,« lyder det fra Kristian Wendelboe.

Bliv klogere på hele sagen hos Jyllands-Posten her og hos TV 2 her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

KV17-overblik: Tæsk af valgplakater, nyt om bryllupssagen og Løkkes savn

Nu når vi alligevel befinder os i kommunalt regi, kan vi lige så godt bevæge os til dagens kommunalpolitiske overblik. Valget rykker tættere og tættere på, så du får her en oversigt over dagens vigtigste historier.

1. Lokalpolitikere skal ikke gratis kunne låne lokaler på Rådhuset til private arrangementer som bryllupsfester, mener et overvældende flertal af københavnerne i en Kantar Gallup-måling foretaget for Berlingske.

Målingen er foretaget i kølvandet på sagerne om, at flere politikere – blandt andre den nu tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) – har lånt lokaler på Rådhuset kvit og frit til bryllupper.

75 procent af københavnerne er »uenige« eller »overvejende uenige« i en påstand om, at det er i orden, at politikerne gratis låner lokaler til private arrangementer, mens blot 17 procent er »enige« eller »overvejende enige«.

I går om det desuden frem hos Radio24syv, at overborgmester Frank Jensen (S) var med til at blåstemple praksissen med de gratis lokaler.

I dag siger borgmesteren til Berlingske:

»Havde jeg vidst, hvad jeg ved i dag om det her forløb, ville jeg selvfølgelig ikke have rådgivet én eneste kollega til at holde sin bryllupsreception på Rådhuset. Alle kan se i dag, at det er blevet opfattet, som om nogle folkevalgte har fået noget, københavnerne ikke kan få.«

Mere hos Berlingske her.

2. København er blevet en by for de rige, skriver Politiken i dag på baggrund af en ny rapport, som rammer lige ned i den kommunale valgkamp.

Rapporten er udarbejdet af Statens Byggeforskningsinstitut, og avisen kalder dens konklusioner »opsigtsvækkende«. Den viser blandt andet, at det især er de velstillede københavnere og tilflyttere, der overtager både nye og gamle boliger, mens fattige borgere og familier presses ud.

Næsten dobbelt så mange voksne københavnere delte således bolig i 2015 i forhold til i 2007, fordi de ikke har råd til at købe nybyggede eller eksisterende boliger alene. Og kun omkring fire procent af de borgere, der havde elendige boligforhold i 2007, havde fået en bedre boligstandard i 2015, viser rapporten.

»Vi er ved at få et København, hvor de fattigste bliver skubbet helt ud af boligmarkedet, og hvor dem, der så alligevel forsøger at klare sig, må leve med en boligsituation, som vi i dag vil kalde uacceptabel,« siger rapportens forfatter, adjungeret professor på byggeforskningsinstituttet Hans Skifter Andersen, til Politiken.

3. I forbindelse med kommunalvalget inviterer gruppen Party Rebels på Facebook til »Valgtæsk #kv17« i Ungdomshuset. Et arrangement, hvor der opfordres til at komme og få makuleret sit valgkort samt at smadre valgplakater, skriver Berlingske.

»Det er langt ude og fuldstændig uacceptabelt. Det er et demokratisk problem, når man fra Ungdomshuset side opfordrer til både at makulere valgmateriale, men også at lave hærværk på valgplakater og tæske politikere. Det, synes jeg, er en meget underlig opførsel fra et hus, der modtager offentlige midler,« siger Caroline Stage, der er kandidat for Venstre i København.

Mere om arrangementet hos Berlingske her, hvor du også kan læse dig til, at Party Rebels til arrangementet vil sørge for »rundboldbats, golfkøller, dartpile og andre kreative måder«, man kan »tæske« politikernes valgplakater på.

4. Og så lige en sidste kommunalvalgshistorie:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) turnerer i disse dage landet rundt for at besøge lokale Venstre-kandidater.

TV 2 var med ham på turen i går, og her sagde Løkke – der blandt andet har en fortid som amtsborgmester – at han faktisk savner kommunalpolitik.

»Det er ikke sådan, at jeg vil bytte lige nu. Jeg er meget glad for at være statsminister. Men jeg savner mange elementer ved kommunalpolitik. Det, som jeg savner, er umiddelbarheden. Der er kortere fra tanke til handling til konsekvens. Nu går der mange år, før man kan se resultater. I kommunalpolitik kan man se effekter med det samme,« sagde Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

»Det provokerer mig rent ud sagt ad helvede til«

Vi bevæger os væk fra det kommunalpolitiske og retter blikket mod bandekonflikten i København.

Flere medier har de seneste dage beskrevet, at der efter alt at dømme er indgået en våbenhvile mellem de rivaliserende bander i konflikten på Nørrebro.

En våbenhvile, der har splittet politikerne. Flere politikere har kritiseret, at våbenhvilen angiveligt er forhandlet på plads i i Islamisk Trossamfunds moské i København, mens andre ikke kan se noget problem i trossamfundets indblanding i konflikten.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver i en analyse i dagens avis:

»Nogle ser aftalen som en kærkommen hjælp fra muslimske miljøer, der omsider tager ansvar, og de ser den nye våbenhvile som et udtryk for civilsamfundets styrke. Andre ser derimod våbenhvilen som selve symbolet på, at parallelsamfundene har slået dybe rødder, og at religiøse grupper og kriminelle netværk i uhyggeligt omfang har tiltaget sig magt i landets større byer.«

De Radikales udlændingeordfører på Christiansborg, Sofie Carsten Nielsen, er også kommet med sin kommentar til konflikten i et indlæg i dagens udgave af Ekstra Bladet.

Våbenhvilen er angiveligt forhandlet på plads af fædregrupper, og det får Sofie Carsten Nielsen til at spørge, hvor de fædre var, da bandemedlemmerne var små. Og så er hun fortørnet over, at konflikten griber ind i hendes sønners hverdag på Nørrebro, hvor den radikale politiker er bosat.

»Forleden blev en ung mand skudt 400 meter fra mit hjem, lige foran vinduerne hos min søns klassekammerat. »Det er ligesom på film, mor. De skyder ud af bilens vinduer efter folk.«. Mine sønner på 11 og 8 år er ikke bange. De ved, der er bandekrig, fordi de snakker om det hele tiden i skolen. De ved det handler om »drenge, der prøver at være seje med penge og biler«. Og indimellem hænger der bandeuniformerede drenge og unge mænd i sneakers, joggingbukser, hættetrøjer og kasketter lige uden for skolen. I sorte biler med tonede ruder,« skriver Sofie Carsten Nielsen og fortsætter:

»Det provokerer mig rent ud sagt ad helvede til. Jeg har lyst til at råbe dem langt væk fra mine børns hverdag. Men jeg tør ikke, og jeg hader dem for det.«

Læs hele indlægget hos Ekstra Bladet her.

Fire historier der er gode at få med

1. På mandag afgøres det, om Danmark fremover skal huse et ombejlet EU-agentur. Det Europæiske Lægemiddelagentur skal i kølvandet på Brexit flytte fra London, og flere lande har lagt billet ind på at lægge jord til det.

Kommer det attraktive agentur til Danmark med sine 900 medarbejdere, skal det have hjemme i Copenhagen Towers i Ørestaden, og regeringen har lovet at betale huslejen i 20 år i et forsøg på at vinde over de andre lande.

Men regeringen har ikke på forhånd sikret sig, hvad prisen bliver for skatteyderne, og det møder kritik fra formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), skriver Jyllands-Posten.

»Det er bekymrende, at vi ikke ved, hvad det koster at ligge forrest i feltet,« siger han til avisen.

Mere her.

2. Et flertal i Folketinget gav i går regeringen opbakning til at udvide det danske bidrag i krigen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) med yderligere 30 soldater.

I samme ombæring kom det frem, at soldater fra jægerkorpset Task Force 61 i Irak har overværet grov mishandling af en IS-fange i grænseområdet mellem Irak og Syrien. Det er første gang, at danske styrker i kampen mod IS direkte overværer mishandling af en tilfangetaget kriger fra terrorbevægelsen.

Læs mere hos Politiken her.

3. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) præsenterer i dag et udspil, der skal rydde op i de mange regler på beskæftigelsesområdet.

Oprydningen vil spare den kommunale jobindsats for 500 millioner kroner, fortæller Troels Lund Poulsen til Børsen i dag. Det svarer til 1.000 fuldtidsansatte.

Læs mere hos Børsen her.

4. Trods udsigten til en retssag afviser de Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader, at undskylde for en række anklager, han har rejst mod direktør i organisationen Exitcirklen Sherin Khankan.

Det har Khader sent mandag aften gjort klart i et opslag på Facebook.

Her skriver den konservative ordfører blandt andet:

»Jeg kunne ikke drømme om at undskylde til en person, der med blide, harmløse og floromvundne sætninger romantiserer sharia.«

Få hele historien hos Berlingske her.

Panda-nyt

I maj fløj Lars Løkke Rasmussen til Kina for at besøge to bjørne.

Det var ikke tilfældige bjørne, men to pandabjørne, som flytter til Zoologisk Have i København næste år. Og det er også to pandabjørne, som er blevet et særdeles stærkt symbol på den danske regerings forhold til det kinesiske styre.

Det er nemlig ikke hvem som helst, kineserne lejer de sort-hvide bjørne ud til. Det sker kun til lande, som styret i Kina har et helt særligt forhold til, og derfor vidner udlånet til Danmark om historisk tætte bånd mellem de to lande. Det forlyder dermed, at pandaerne bruges som en slags diplomater.

Nu er der nyt om de to kæmpepandaer. I morgen tager Lars Løkke Rasmussen og den kinesiske ambassadør i Danmark således det første spadestik til Pandaanlægget i Zoologisk Have, hvor de to bjørne skal indlogeres, når de kommer til København i slutningen af 2018.

I den anledning har regeringens kommunikationsenhed delt en video fra statsministerens besøg i Kina, hvor han fik den ene af pandaerne på skødet. Og Løkke er ret begejstret for mødet med den bambusgnaskende bjørn.

Artiklen fortsætter under videoen.

I øvrigt bør dette også give anledning til et gensyn med Politikens ret så fremragende historie om, hvordan danske diplomater i mere end syv år har arbejdet på at få pandaerne til Danmark.

(Gen)læs historien her.

Dagens valgvideo

Undskyld på forhånd.

Det sker i dag

Løkke og Frederiksen fortsætter kommunalvalgsturnéen
Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er fortsat på kommunal charmeoffensiv rundt omkring i landet forud for kommunalvalget.

I dag bliver Løkke i det jyske og besøger Struer, Morsø og Brønderslev, mens Mette Frederiksen drager mod Fyn og siden Sjælland og aflægger Assens, Nordfyn, Kerteminde, Nyborg og Ringsted et visit.

8.30: Forhandlinger om finansloven
Regeringen og Dansk Folkeparti mødes her til morgen atter til forhandlinger om næste års finanslov.

10.00: Høring om beretning fra Folketingets Ombudsmand
Folketingets Retsudvalg holder en åben høring om Folketingets Ombudsmands beretning for 2016. Høringen finder sted i Landstingssalen.

11.00: Regeringen præsenterer udspil til en forenklet beskæftigelsesindsats
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) præsenterer på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet regeringens forslag til en langt mere enkel beskæftigelsesindsats. Regeringen har blandt andet bebudet, at der skal ryddes op i de mange overflødige regler, der findes i systemet.

12.00: Åbent samråd om overbelægning
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er i åbent samråd, hvor hun skal redegøre for ændringen i regnemetoden for overbelægning på sygehusene.

13.00: Møde i salen med ministrenes spørgetid
Der er møde i Folketingssalen, hvor ministrene svarer på oversendte spørgsmål i ministrenes spørgetid.

13.00: Åbent samråd om anvendelse af glyfosat
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er i samråd om dispensationer til anvendelse af ikke godkendte pesticider og glyfosat i landbruget. Ministeren skal redegøre for, hvad han vil gøre for at forhindre landbruget i at anvende pesticider, som EU har forbudt, og for at begrænse adgangen til dispensation. Samtidig skal Esben Lunde redegøre for de sundhedsmæssige risici, der er forbundet med anvendelsen af glyfosat.

13.15: Statsrevisormøde
Statsrevisorerne holder møde i dag.

Danmark bliver formand for Europarådet
Fra i dag overtager Danmark formandskabet for Europarådet for det næste halve år frem til 18. maj 2018.

Rapport om signalproblemer
Partiernes transportordførere får i dag en rapport om problemerne med Banedanmarks nye togsignaler, der efter planen skal rulles ud i hele Danmark.