Politikere tordner mod DFer efter udtale om at skyde mod bådflygtninge: »Hvad går der af dig?«

Dagens overblik: Klokken 16.29 i går sendte Mette Frederiksen en mail til pressen, hvor hun trak i land om boligskattestigninger. Regeringens plan kan føre til 20.000 færre ansatte i det offentlige, og så er en DF-ordfører kommet i strid modvind.

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Godmorgen og velkommen endnu en dag med dit overblik i den politiske morgenpost.

I dag skal vi forbi ny polemik om den nye politiskole, Mette Frederiksen i et presse-tilbagetog, og så er en DF-ordfører kommet under hård beskydning, efter han i et tv-program sagde, at man skal skyde på bådflygtninge, der ikke frivilligt vender om.

Og så er dagens citat dette:

»Jeg håber, at de får en god sovs til de kameler og dromedarer, de skal sluge.«

Hvad det dækker over, vender vi tilbage til, men først ser vi på Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, der i går og i dag er kommet under massiv kritik for sine udtalelser om bådflygtninge i en debat med formanden for Europabevægelsen, Stine Bosse, i EuropaMagasinet lavet af Mediehuset København.

Her sagde Berth om immigranter og flygtninge, der kommer til Europa illegalt via båd:

»Du må ikke sejle inden for denne her territorialgrænse, hvis du gør det, så bliver du enten beskudt, eller også bliver du vendt om og sejlet tilbage.«

Programmets vært, Ole Stephensen, spørger herefter:

Hvis de kommer ind over en bestemt sømilegrænse, skal man skyde på dem?

»For eksempel,« svarer Kenneth Kristensen Berth.

Og så væltede kritikken ind over ham på de sociale medier.

Efterfølgende har Kenneth Kristensen Berth på både Twitter og Facebook været ude og korrigere sin udtalelse for »at imødegå en eventuel pressestorm«.

»Jeg mener naturligvis ikke, at skibe under NATO-kommando eller Frontex skal give sig til at skyde på immigranter, der søger at krydse Middelhavet. Det, jeg mener, er, at man kan affyre varselsskud mod et fartøj, der bevæger sig ind i europæisk territorialfarvand!,« skriver han.

Læs opslaget på Facebook herunder:

Her kan du læse et portræt af Kenneth Kristensen Berth, 'Manden i Messerschmidts skygge: »Det nytter jo ikke noget, hvis ingen ved, hvem jeg er« '

Og så går vi videre til dagens øvrige nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Regeringen vil sløjfe op til 20.000 offentligt ansatte

Tænketanken Kraka har regnet på, hvad det vil betyde for antallet af ansatte i det offentlige, hvis regeringen kommer igennem med sit ønske om en årlig offentlig vækst på 0,3 procent, skriver Politiken.

Ifølge tænketanken vil der være 15.000 til 20.000 færre offentligt ansatte i 2025 end i dag, hvis forslaget kommer igennem.

»Det sandsynlige er, at vi dermed kommer til at se en nedgang i de offentlige serviceydelser«, vurderer cheføkonom og vicedirektør i Kraka, Jens Hauch.

Og det bekymrer Benny Engelbrecht, finansordfører i Socialdemokratiet:

»Det vil kunne mærkes på den måde, at der skal løbes stærkere, der vil være flere tissebleer, og i det hele taget vil der være større udfordringer i den offentlige sektor. Og formentlig langt fra blot i det centrale, men i høj grad ude i det borgernære,« siger han.

Finansminister Kristian Jensen (V) siger, at antallet af offentligt ansatte ikke er afgørende.

Du kan læse et interview med ham her.

Du kan læse historien her.

16.29 sendte Mette Frederiksen en mail til pressen

I går var hovedhistorien her i morgenposten, at Mette Frederiksen i Børsen fortalte, at hun vil hæve boligskatten for en lang række danskere i især hovedstadsområdet.

Hvis det stod til Socialdemokratiets formand skulle både rige, pensionister og middelklassen kunne se frem til at betale flere tusinde kroner mere i skat, når der skal forhandles om et nyt boligskattesystem næste år (læs hvordan her).

Men 16.29 i går - 18 timer efter Børsens historie kom ud - sendte Socialdemokratiet en pressemeddelelse med en udtalelse fra Mette Frederiksen:

»Når man læser Børsen i dag, kan man få det indtryk, at Socialdemokratiet har fremlagt et forslag til et nyt boligskattesystem. Det er ikke tilfældet. Vores udgangspunkt for de kommende forhandlinger om en ny boligskat er, at der helt i lighed med i dag skal være en progression i skattesystemet. En progression som regeringen ønsker at fjerne. Hvordan det konkret skal indrettes kan vi i sagens natur først gå i detaljer med, når vi kender regeringens præcise udspil,« »udtalte« partiformanden, der dog stadig vil have et »socialt retfærdigt boligskattesystem med tryghed for boligejerne«.

»Vi vil ikke øge den samlede boligbeskatning men sikre en retfærdig fordeling af de skattelettelser, der skal gennemføres som konsekvens af det nye ejendomsvurderingssystem.«

For boliger på fire millioner kroner giver Mette Frederiksens forslag i Børsen en merudgift på 2.400 kroner om året, mens det for en bolig til en værdi af fem millioner kroner vil koste 12.000 kroner mere i skat.

Dansk Folkeparti: Nybygget politiskole er et fatamorgana

Vi iler videre til Jyllands-Posten, der har nyt i sagen om den nye politiskole, som regeringen har bestemt skal ligge i Herning.

Hverken Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet vil nemlig acceptere beslutningen om at bygge en helt ny politiskole fra bunden i Herning, og dermed er der hverken flertal i politiforligskredsen, der har aftalt at etablere en skole i Vestdanmark, eller i Folketinget bag beslutningen til godt 500 millioner kroner.

»I mine øjne er nybyggeri et fatamorgana. For det første på grund af prisen på omkring 550 mio. kr. Jeg forstår ikke, hvordan regeringen vil finansiere det,« siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har advaret mod, »at der går Christiansborg-fnidder i den« og fastholder, at der er truffet en beslutning.

Men det er ganske kritisabelt, mener Peter Kofod Poulsen:

»Det er ualmindelig firkantet og en dårlig begyndelse for en ny justitsminister. Det er en mærkelig måde at behandle trofaste forligsparter på, som har været meget loyale i forhold til at afhjælpe nogle af de problemer, man har stået med i dansk politi,« siger han og understreger samtidig, at Dansk Folkeparti ikke accepterer beslutningen.

Du kan læse nyheden her, og en udvidet artikel om sagen her (kræver abonnement).

Kristian Jensen om DF: Vi har ikke samme ambitionsniveau

Berlingske har et større interview med finansminister Kristian Jensen om sine tanker, efter han er rykket fra Udenrigsministeriet til Finansministeriet.

Her bliver en central del af hans arbejde at få bundet regeringens ønsker sammen med Dansk Folkepartis for at kunne få politik igennem.

Det ser han optimistisk på, men alligevel ser han stor forskel på ambitionsniveauet på regeringen og DF, og derfor ligger et muligt regeringssamarbejde - som han for nylig luftede i en bog - et stykke ude i fremtiden.

»For at man kan sidde i regering sammen, skal man kunne dele ambitionsniveau og retning. Og dér er Venstre og Dansk Folkeparti ikke endnu på for eksempel spørgsmål om, hvor vigtigt det er at få vækst i samfundet og omkring et øget arbejdsudbud,« siger Kristian Jensen.

Du kan læse interviewet her.

Fire hurtige nyheder, du også får med

1) De danske pensionsselskaber er klar til at opføre, drive og finansiere en havnetunnel i København i et offentligt-privat partnerskab, skriver Børsen. Det er de efter et møde med transportminister Ole Birk Olesen (LA) i mandags. Det er »meget lovende«, lyder det fra ministeren.

Læs den historie her (kræver abonnement).

2) Venstres medlem af Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard går til angreb på både »populister«, socialdemokrater og partifæller for ikke at tage ansvar for opbakningen til EU. Vi skal bakke op om EU uden noget MEN, siger han til Berlingske.

Læs den historie her.

3) »Jeg arbejder ikke for de samme ting - som minister, som jeg arbejde for, før jeg blev minister. Fordi det er ikke det hverv, jeg har fået. Det er ikke det hverv, jeg har påtaget mig.« Transportminister Ole Birk Olesen har ændret de ting, han arbejder for, men ikke hvad han står for, siger han i dette interview.

4) Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skrinlægger den tidligere sundhedsministers planer om at indføre rygeforbud på erhvervsskoler og total røgfri skoletid på alle skoler og uddannelsessteder. Det er skuffende, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Læs den historie her.

Reaktioner på politimands død

Den 43-årige politimand, der tirsdag morgen blev skudt i hovedet foran politigården i Albertslund, døde i går af sine kvæstelser.

Du får her nogle reaktioner fra politikere:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

»Jeg er ulykkelig på de pårørendes vegne over deres uerstattelige tab. Ingen kan få smerten, der har ramt de efterladte, til at gå væk. Men I skal vide, at hele Danmark sørger med jer.«

»I denne tragiske stund går mine tanker også til de kolleger, der sidder fortvivlede og rystede tilbage. Jeg ved godt, at det for kollegerne bliver tungt at trække i uniformen den kommende tid. På en meget tragisk baggrund er vi blevet mindet om det vigtige arbejde, politiet yder hver dag, så vi alle kan færdes trygt. Det skylder vi en stor tak for.«

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K):

»Det er med stor sorg, at jeg har modtaget beskeden om, at en vores politibetjente i dag har mistet livet. Det er ulykkeligt og komplet uretfærdigt. Min dybeste medfølelse går til hans pårørende i denne smertefulde stund. Mine tanker går også til betjentene i Københavns Vestegns Politi, der har mistet deres kollega.«

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen:

»Er så ked af det. Den betjent der blev ramt af skud i går i Albertslund er afgået ved døden. Det er så sørgeligt, og det er så forkert. Alle mine tanker går til familien.«

Leder af de radikale Morten Østergaard:

»Er både dybt berørt og rystet over meddelelsen om, at den sårede betjent, der blev skudt i hovedet i Albertslund er afgået ved døden. Mine tanker går til familien og kollegerne. Det er så tragisk, som det kan blive.«

Dagens debat

Finder vi Berlingske, hvor politisk kommentator med Venstre-præferencer, Jarl Cordua, skriver, at »politikere som Thyra Frank kan spille offerkortet«.

Her et er citat fra det indlæg, der er lidt langt, men værd at læse.

»Heldigvis for Frank har hun en folkelig profil, der ægger til andres omsorgsgen. Hun bryder fuldstændig med forestillingen om den slebne, kalkulerede og magtudøvende scient.pol.-politikertype, som Slotsholms-sumpen i den folkelige forståelse er fyldt op med. Det kom ministeren til gavn på de sociale medier, hvor Frank pludselig blev set som en anden Jeanne D’ Arctil genetablering af det egentlige folkestyre før det blev overtaget af DJØF. Borgerlige meningsdannere, der ellers ikke tidligere har lidt af udpræget øllebrødsbarmhjertighed overfor urutinerede SF-politikere, der tidligere på bedste Bambi-beskub har udstillet deres amatørisme, slog nu et slag for den djærve Frank, der dog lige måtte have en chance før Christianborgs glubske ulvekobbel af sjælløse kritikere kastede sig over hende.«

Læs hele indlægget her.

Dagens citat

Og så som lovet til dagens citat:

»Jeg håber, at de får en god sovs til de kameler og dromedarer, de skal sluge.«

Det er DFs beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted, der siger sådan til DR i en historie om, at Anders Samuelsen tidligere kaldte social dumping for »ikke eksisterende«, men nu sluger det i det nye regeringsgrundlag.

Den historie kan du læse her.

Det sker i dag

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mødes i dag med de andre partier for at diskutere en mulig dansk aftale Europol-samarbejde.

10.00 Møde i salen blandt andet med forespørgsel til sundhedsministeren om konsekvenser af produktivitetskrav til offentlige sygehuse. Se programmet her.

19.30 Uffe Elbæk skal i et filosofisk talkshow hos Politiken.

God torsdag.