Pludselig stod fortrolige oplysninger på forsiden af en avis: »Lækket sker på det værst tænkelige tidspunkt for Løkke«

Dagens overblik: Lækkede dokumenter afslører, at regeringen er parat til at skære dybt i DR for at gøre Kristian Thulesen Dahl tilfreds. Og så åbner Inger Støjberg for at sende afviste asylansøgere ud på en øde ø. Hele dit politiske overblik her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter sit såkaldte »tilskæringsmøde« med Dansk Folkeparti sent onsdag aften i Statsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik, der giver dig alt, du skal vide om dansk politik, på endnu en dag med uforløst spænding på Christiansborg.

Vi giver dig en status efter statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) »tilskæringsmøde« med DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der sluttede sent i går aftes. Og så samler vi op på, hvordan situationen i den blå familie ser ud lige nu – og hvad der skal ske på Slotsholmen i de kommende dage.

Lad os komme i gang.

På vej ind til Venstres gruppemøde klokken 13 i går eftermiddags annoncerede Lars Løkke Rasmussen, at han ville invitere Kristian Thulesen Dahl til et møde i Statsministeriet, så de to kunne tale om de fastkørte forhandlinger om finanslov, skattereform og hjemsendelser af flygtninge.

Et »tilskæringsmøde« kaldte statsministeren det, der dermed indtog pladsen for enden af forhandlingsbordet og skubbede finansminister Kristian Jensen (V) til side.

Tirsdag havde Thulesen Dahl som bekendt givet regeringen klar besked om, at forhandlingerne om finanslov og skat skulle skilles ad. Regeringen har ellers insisteret på at køre de to forhandlingsspor parallelt, og Kristian Jensen afviste da også DF-formandens opfordring.

Men i går eftermiddags stillede regeringschefen sig frem og lod Christiansborgs pressekorps forstå, at han ikke er helt så kategorisk afvisende som sin finansminister.

»Jeg har noteret mig den her store diskussion om, i hvilken rækkefølge man skal behandle tingene. Altså, faktorernes orden er jo ligegyldig, hvis bare regnestykket går op,« sagde Løkke med vanlig sans for billedsprog.

Mødet fandt sted klokken 20 i går aftes og sluttede et par timer senere. Efter mødet stod det klart, at Lars Løkke Rasmussen er imødekommende over for Dansk Folkepartis krav om en markant omlægning af udlændingepolitikken.

»Nu bruger vi torsdagen på at fortsætte drøftelserne om finanslov og skatteaftalen i Finansministeriet,« sagde Løkke ifølge Ritzau, da mødet var slut.

»Og så vil jeg samtidig holde møder i Statsministeriet omkring udlændingepolitikken for at se, om vi kan lave et paradigmeskift for de personer, som er midlertidigt beskyttet i Danmark,« sagde statsministeren med henvisning til omtrent 4.200 syrere, som har fået tildelt midlertidig beskyttelse i Danmark, da de ikke er individuelt forfulgte, men er flygtet fra en borgerkrig.

Løkke gjorde det altså klart, at han selv vil forhandle udlændingestramninger med DF torsdag, mens Kristian Jensen sideløbende forhandler finanslov og skat med støttepartiet.

»Og så mødes vi fredag morgen hos mig igen for at gøre status på, hvor langt vi er nået. Så kan det være, at én af boldene er kommet i mål (finansloven, red.). Og det kan være, at alle tre af boldene er kommet i mål (finanslov, skat og udlændingeaftale, red.),« sagde Lars Løkke Rasmussen ifølge Ritzau.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Dansk Folkepartis godbidder

Hvad er så på bordet i Stats- og Finansministeriet? Det kan Politiken kaste lys over i dag.

Avisen har fået fingre i fortrolige regeringsdokumenter, der viser, at regeringen har indtil flere godbidder med til DF.

Du får de vigtigste i punktform her:

  • En afskaffelse af medielicensen frem mod 2022. Samtidig skal DR beskæres med 12,5 procent fra 2019 til 2022.
  • Et nyt jobfradrag på maksimalt 15.800 kroner målrettet de lavestlønnede.
  • En forhøjelse af beskæftigelsesfradraget til knap 510.000 kroner i 2023.
  • En sænkelse af bundskatten på 0,03 procentpoint.

Mens Dansk Folkeparti officielt ikke vil kommentere Politikens oplysninger, siger kilder i partiet til avisen uden for citat, at man godt kan se sig selv i punkterne, men at der skal skrues lidt på dem hver især.

Særligt massive besparelser i DR har længe været en af Dansk Folkepartis hedeste drømme. I august foreslog Kristian Thulesen Dahl i forbindelse med partiets sommergruppemøde at afskaffe licensen helt og beskære DR med hele 25 procent.

Bliver aftalen om licensen og DR-besparelserne en realitet, vil det være udgangspunktet for det udspil til et nyt flerårigt medieforlig, som regeringen ventes at præsentere efter nytår, skriver Politiken.

Få historien om de lækkede dokumenters indhold her, om DR-besparelserne her og om regeringens justerede skatteudspil her.

Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, siger om lækket:

»Lækket sker på det værst tænkelige tidspunkt for Løkke, fordi finanslovs- og skatteforhandlingerne i forvejen er kørt i grøften. Politikens læk gør bare ondt værre.«

»Ingen ved, hvem der har lækket. Men at der er sket et læk, skaber mistillid, fordi alle vil mistænke hinanden for at være skyld i fadæsen,« lyder det fra Marchen Neel Gjertsen.

To analyser

Inden vi forlader situationen i blå blok, skal vi lige have to analyser.

Den ene er fra selvsamme analytiker, der også lige har givet dig sin udlægning af, hvad det betyder for Løkke, at fortrolige dokumenter er havnet på Politikens forside:

1. Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen:

Marchen Neel Gjertsen skriver i Jyllands-Posten, at der er slået skår af Kristian Jensens svendestykke.

»Sæsonen skulle være Kristian Jensens afgørende svendeprøve som ny finansminister. Da han sidste år fik posten, var det også som en lærerig platform for næstformanden, der gerne en dag vil være statsminister. Derfor har alles øjne siden august hvilet på ham, og interessen har samlet sig om hans forhold til DFs formand, Kristian Thulesen Dahl. For selv om begge d’herrer er jævnaldrende, jyske Liverpool-fans, er de politisk langt fra hinanden. Meget længere end forgængeren Claus Hjort Frederiksen var fra DF,« skriver hun og fortsætter:

»Men svendestykket er slået i stykker. Trods et nøje tilrettelagt forløb, hvor regeringen har forsøgt at lægge alle trædesten til rette for et frugtbart efterår med DF, så kørte forhandlingerne fast. Meget kan nås endnu, men for Jensens vedkommende er skaden sket.«

2. Kristeligt Dagblads politiske redaktør, Henrik Hoffmann-Hansen:

I Kristeligt Dagblad konstaterer Henrik Hoffmann-Hansen, at når statsministeren overtager forhandlingerne, vidner det om, »hvor dybt mistilliden stikker internt i regeringsblokken«.

»Først og fremmest er der ingen tillid mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Centrale kilder fortæller, at Liberal Alliances forhandlere på et tidspunkt end ikke ville være i samme stue som forhandlerne fra Dansk Folkeparti, men ville udstyre Kristian Jensen med et bundet mandat til at forhandle videre uden LAs tilstedeværelse,« skriver han.

Også han fremhæver Kristian Jensens position:

»Det er muligt, at regeringen efter statsministerens intervention i aftes får sine aftaler hjem om finanslov, skat, flygtninge og forsvar inden for overskuelig tid, men regeringen kommer også til at stå tilbage med en politisk afpillet finansminister.«

»Vi er ikke onde mennesker«

Okay, inden vi skal helt videre, skal vi lige forbi Børsen, der også har nyt om den aktuelle situation på Slotsholmen.

Dansk Folkepartis krav under de igangværende forhandlinger om en markant omlægning af udlændingepolitikken indebærer, at flygtninge ikke skal integreres – de skal i stedet sendes hjem, så snart det er muligt. Det betyder blandt andet, at de ikke skal arbejde, mens de opholder sig i Danmark.

Men de flygtninge, der er i Danmark i dag, befinder sig faktisk på arbejdsmarkedet i stor stil. Børsen kan i dag på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik fortælle, at der i tredje kvartal af 2017 er 8.400 flygtninge i lønmodtagerjob i Danmark. Det svarer til, at cirka hver fjerde flygtning er i arbejde.

Hvad der er mere opsigtsvækkende, er, at Kristian Thulesen Dahl nu bløder en smule op i forhold til, om flygtninge må arbejde, mens de er i Danmark.

»Hvis vi ved, at en syrer fra Aleppo om et år vender hjem til Syrien, så er det ikke et problem i sig selv, hvis han i det år kører gaffeltruck på en dansk virksomhed. Men problemet ved at køre gaffeltruck på en dansk virksomhed er, hvis det betyder, at han om et år ikke kan få frataget sin opholdstilladelse og vende hjem til Aleppo,« siger DF-formanden til avisen.

Det afgørende for Thulesen Dahl er altså, at et arbejde i Danmark ikke må være en hindring for, at en flygtning kan vende hjem.

Hvis det ikke kan lade sig gøre, er det så bedst, at de slet ikke arbejder i Danmark?, spørger Børsen.

»Det har vi ikke konkluderet på endnu. Det er en af grundene til, at det her tager lang tid. Vi er ikke onde mennesker. Det er ikke sådan, at vi synes, at hvis du er flygtning i Danmark, så gælder det om, at du skal have det så dårligt som muligt. Vi tænker faktisk på, at det er OK, at børnene har det godt. De må gerne lege og spille fodbold,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Hele historien her.

Støjbergs øde ø – og tre andre historier

Nu skal vi som lovet videre til dagens andre historier. Dem får du i kort form her:

1. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er ikke afvisende over for et forslag fra Dansk Folkeparti om at anbringe afviste asylansøgere på en øde ø, indtil der kommer en mulighed for at sende dem retur til deres hjemlande. Det skriver Berlingske.

»Jeg er altid klar til at se nærmere på gode idéer til, hvordan vi kan forbedre kontrollen med afviste asylansøgere,« skriver hun i et svar til avisen.

2. Ved kommunal- og regionsrådsvalget for nylig endte en række lokale lister og enkeltkandidater med at opnå tilpas mange stemmer til, at de kan sikre sig partistøtte. Jyllands-Posten har set nærmere på den historie i dag.

Ved valget var der blandt andet opstillet en liste, der lovede vælgerne en valgfest med mexicansk tema, mens en anden ville udråbe Als til en selvstændig republik.

Ingen af deres kandidater blev valgt. Men sammen med over 100 andre lokale lister og enkeltkandidater fik de så mange stemmer, at de over de næste fire år tilsammen er berettiget til mere end fire millioner kroner i offentlig partistøtte.

Læs Jyllands-Postens fine gennemgang her.

3. Det konservative folketingsmedlem Naser Khader fortsætter sit angreb på den kvindelige imam Sherin Khankan, der står i spidsen for foreningen Exitcirklen.

Khankan fortalte i sidste uge til Berlingske, at Khader i en besked til hende havde mindet hende om, at han har en »kasse« med gamle billeder af hende fra 2000, da de to havde et forhold.

En besked, hun har opfattet som en trussel.

Naser Khader har ikke ønsket at stille op til et interview med Berlingske om sagen, men i går gæstede han TV 2 News-programmet »Lippert«.

Her anklagede han ifølge DR blandt andet Sherin Khankan for at have handlet »opportunt« i »en tid med »MeToo« og hævnporno«.

»Sherin Khankan har forsøgt at sige, at det handler om personlige relationer og følelser. Det handler ikke om det konkrete og det saglige, som jeg mener, at man skal holde fast i. Hun forsøger at gøre det til et spørgsmål om følelser, men det handler faktisk om det konkrete. Jeg mener ikke, at de skulle have haft de penge,« sagde Naser Khader i »Lippert«.

Den konservative politiker henviste her til de 680.000 kroner, som Exitcirklen har fået tildelt i forbindelse med satspuljemidlerne. En bevilling, som Naser Khader sammen med to af sine ordførerkolleger, Marcus Knuth (V) og Martin Henriksen (DF), har forsøgt at få annulleret.

Læs om hele interviewet med Naser Khader hos DR her.

4. Et lovforslag fra regeringen vil give offentlige myndigheder adgang til dine personlige oplysninger hen over hovedet på dig, skriver Politiken.

Med lovforslaget vil offentlige instanser som kommunerne og Skat få magt til at bruge en borgers persondata, som er givet andetsteds i det offentlige i en helt anden sammenhæng, skriver avisen. Det møder kritik fra flere sider.

Læs hele historien her.

Dagens debat

Finder vi i Politiken. Det er forfattet af Mark A. Ainsworth, der er snart forhenværende overlæge på Herlev-Gentofte Hospital.

Mark A. Ainsworth har nemlig sagt sin stilling op i frustration over tre ting: De store besparelser, der er gennemført i Region Hovedstadens sundhedsvæsen, det udskældte IT-system Sundhedsplatformen samt akuttelefonen 1813.

»De negative konsekvenser af denne til tider brutale effektivisering har været tydelige; tempoet på de kliniske afdelinger er blevet så højt, at det er på grænsen af det fagligt og menneskeligt forsvarlige. De direkte konsekvenser for patienterne er alvorlige nok i sig selv, men patienterne rammes også indirekte på anden vis: Det ensidige fokus på besparelser og aktivitetsøgninger slider på personalet,« skriver den snart tidligere overlæge.

»Jeg har personligt fået nok. Næste sparerunde udløst af Sundhedsplatformen bliver uden mig. Jeg har opsagt min stilling som ledende overlæge. Jeg frygter, at Sundhedsplatformen bliver for Region Hovedstaden, hvad IC4-togene var og er for DSB,« lyder det fra Mark A. Ainsworth.

Læs hele indlægget hos Politiken her.

Dagens julemand

Det sker i dag

10.00: Møde i salen
I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en stribe lovforslag bliver behandlet. Heriblandt en ændring af lov om social service og en lempelse af lov om folkeskolen i forbindelse med regelsættet »Fælles Mål«. Derudover skal forslaget til en ændring af fiskeriloven – der omfatter tiltag mod de såkaldte kvotekonger – 3. behandles.

10.15: Åbent samråd om konkursrytteri
Åbent samråd i Skatteudvalget med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) om konkursrytteri. Karsten Lauritzen skal blandt andet svare på, hvad han vil gøre for at forhindre, at borgere kan spekulere i konkursrytteri og virksomhedsmodeller, hvor man overtager nødlidende selskaber og lader Skat erklære selskaberne konkurs. Brian Mikkelsen skal blandt andet svare på, hvad han agter at gøre for at sætte ind over for problemet.

10.30: Åbent samråd om redningsplanen for PostNord
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og finansminister Kristian Jensen (V) er kaldt i samråd om redningsplanen for PostNord og aftalen om kapitaltilførsel. Ministrene skal blandt andet svare på, om kapitaltilførslen kan bruges til at udkonkurrere private aktører, samt hvordan der kan sikres en klar adskillelse mellem PostNords befordringspligtige og ikke-befordringspligtige forretning.

12.00: Samråd om Socialtilsynenes praksis for vurderinger af opholdssteder
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er i dag indkaldt i et samråd om Socialtilsynenes praksis og procedurer for vurderinger af opholds- og bosteder. Hun skal svare på, om hun mener, at praksissen generelt fungerer hensigtsmæssigt. Ministeren skal også svare på, hvilke initiativer hun mener, der er nødvendige for at sikre, at Socialtilsynene kan komme til at fungere efter hensigten. Samrådet er lukket.

13.00: Åbent samråd om kampfly
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er kaldt i samråd om Rigsrevisionens kritik af beslutningsgrundlaget for anskaffelse af F35 som nyt kampfly. Ministeren skal forholde sig til beslutningsgrundlaget, og hvorvidt han mener, at indkøbet af kampfly vil forløbe uden problemer og ekstraudgifter.

13.15: Åbent samråd om olieprisscenarier til grund for politiske aftaler
Finansminister Kristian Jensen (V) og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er kaldt i samråd om anvendelse af olieprisscenarier, der bygger på, at en gennemførelse af Parisaftalen lykkes eller mislykkes.

13.30: Åbent samråd om Finansiel Stabilitets førelse af retssager
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal i samråd om Finansiel Stabilitets førelse af retssager. Ministeren skal blandt andet redegøre for forberedelse, tilrettelæggelse og førelse af retssager om erstatningsansvar mod bankledelser og revisionsfirmaer i forbindelse med krakkede banker. Han skal også svare på, om han er tilfreds med dette arbejde.

14.00: Fødselsdagsreception for Søren Krarup
På Christiansborg holder Dansk Folkeparti i dag fødselsdagsreception for Søren Krarup, som er tidligere folketingsmedlem for partiet. Søren Krarup fyldte 80 år 3. december.

18.00: Løkke taler ved julefrokost
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er årets taler ved traditionsrige julefrokost i Den Danske Publicistklub.

Forhandlinger om finanslov, skattereform og udlændingestramninger
Der er i dag flere forhandlinger om næste års finanslov, regeringens skattereform samt udlændingestramninger. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sidder i dag for bordenden i forhandlinger om udlændingestramninger, mens finansminister Kristian Jensen (V) sideløbende forhandler finanslov og skat med Dansk Folkeparti.

Samuelsen deltager i OSCE-udenrigsministermøde
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) deltager ved Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europas (OSCE) udenrigsministermøde i Østrigs hovedstad, Wien. Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, er blandt deltagerne ved udenrigsministermødet.