Pinds anger management, V-profils regeringsangreb og Haarders kanonregnskab

Dagens overblik: Pind vil have flere voldsmænd på vredeskurser, KL-formand Martin Damm (V) mener, at regeringen skal betale regningen for håndteringen af flygtninge, inden den laver skattelettelser og Bertel Haarder pointerer, hvem der opfandt kanonerne.

Foto: Henning Bagger. Venstres justitsminister Søren Pind vil have flere voldsmænd på vredeskurser - og får ros fra Enhedslisten.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Vi starter denne mandags politiske morgenpost i Information, som kan fortælle, at justitsminister Søren Pind (V) vil sende voldsmænd på vredeskurser - de såkaldte anger management-kurser.

Den danske sherif har besluttet at gøre et tiårigt forsøg permanent og landsdækkende. Ideen er, at unge voldsmænd skal lære at få afløb for aggressionerne på kurser i stedet for en betinget eller ubetinget fængselsstraf på op til 40 dage, fremgår det af Information i dag.

Og mens Søren Pind får ros for beslutningen af både S, K og sågar Enhedslisten, hvis retsordfører Pernille Skipper kalder tiltaget for et af de få »progressive« tiltag i dansk retspolitik de seneste år, er modtagelsen anderledes kritisk hos Dansk Folkeparti.

»Det er da mærkeligt, at hvis man begår noget kriminelt, så slipper man, hvis man tager et kursus i at opføre sig ordentlig,« siger DFs retsordfører Peter Kofod Poulsen til Information og kalder det »sødsuppementalitet«.

109 kriminelle er i forsøgsperioden blev idømt AM-domme (anger management-domme, red.). 86 af sagerne drejede sig ifølge avisen om simpel vold.

KL-formand angriber regeringen

Vi iler videre - denne gang til forsiden af Politiken. Her kan avisen løfte sløret for et internt notat fra Kommunernes Landsforening, der viser, at kommunerne vil blive sat under et stort pres, når man i 2016 skal tage imod 17.000 nye flygtninge.

KL-formand, Venstre-politikeren Martin Damm, er ikke i tvivl om, hvad flygtningesituationen nødvendigvis må betyde.

»Det er min holdning, at regeringen bliver nødt til at udvise mere ansvar over for den opgave, kommunerne står over for. Eksempelvis ved at anerkende, at der i år og de næste par år vil være en stor regning i kommunerne, som vi bliver nødt til at tage højde for nu, inden vi bruger statens økonomiske råderum på andet«, siger Martin Damm til Politiken og påpeger, at han mener, regeringen begår en fejl, fordi den handler for kortsigtet og først løser problemerne, når de opstår.

Inde i avisen, på side 4, har Politiken lavet en grafisk fremstilling af, hvad det stigende antal flygtninge vil kræve i 2016 og fremover. Den er et kig værd og viser, at der blandt andet er brug for 1.200 ekstra pædagoger, 300 modtagerklasser og 80 nye daginstitutioner.

Beregningerne, der ligger til grund for grafikken, forudsætter, at den permanente effekt af flygtningestrømmen i 2016 vil være 37.400 flygtninge efter familiesammenføringer.

For få uger siden satte KL-formand Martin Damm i et debatindlæg i Berlingske netop fokus på udfordringerne i kommunerne som følge af flygtningestrømmen - hvilket med hans ord svarer til, at Danmark vokser med en ekstra kommune på et-to år. Læs hans debatindlæg her - og læs Politikos uddybende interview med ham her: »Man kan ikke blive ved med at sige: Det går nok.«

Uledsagede flygtningebørn strømmer til Danmark

Væk med Politiken og videre til DR. De kan nemlig i dag fortælle, at antallet af uledsagede flygtningebørn, der kommer til Danmark, er eksploderet.

Tallene stammer fra Udlændingeministeriet og viser, at mens der i hele 2011, 2012 og 2013 ankom under 1.000 flygtningebørn under 18 år alene til Danmark, var det tal i 2015 vokset til 2.050. I løbet af den første uge i januar ankom 80 uledsagede flygtningebørn til Danmark.

Det får her til morgen både de Radikale og SF til at foreslå, at de uledsagede flygtningebørn skal forrest i køen, når der skal behandles asylansøgninger.

Over for DR Nyheder understreger udlændingeminister Inger Støjberg, at udviklingen er noget, som regeringen har fokus på. Og at børnene skal hjælpes - også selvom det presser systemet.

»Det er en stor og omkostningsfuld opgave, men man også sige, at når man har med børn at gøre, der kommer hertil uden forældre, så skal vi altså tage os rigtig godt af dem. Jeg tror, at de fleste af os har et blødt punkt for børn, der er rejst alene fra for eksempel Afghanistan. De skal altså hjælpes,« siger hun til DR.

Mere om historien på dr.dk og i radioaviserne.

Røde Kors mister millioner - ungdomspartier tilgodeses

Vi forlader den digitale verden for en stund og åbner i stedet BT.

På side 6 i dag kan avisen nemlig afsløre, at Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) - der fordeler 120 mio. kr. af de såkaldte tipsmidler - lægger op til fremadrettet at give flere penge til ungdomspartier og færre til velgørende oganisationer.

Således står Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og Venstres Ungdom til at få henholdsvis 105.000 og 121.000 kr. mere end tidligere, efter at en intern arbejdsgruppe fra DUF er kommet med et udkast til reviderede tilskudsregler.

Til gengæld står Ungdommens Røde Kors til at miste 1.912.572 kr., hvilket svarer til en tredjedel af organisationens nuværende tilskud fra DUF - og også andre velgørende organisationer ser ud til at måtte holde for.

Læs mere på BT.

Haarder i interview om sine kultur-visioner: Jeg er ikke klar til at fortælle om dem

Tilbage til Information, hvor avisen i dag bringer et større interview med kulturminister Bertel Haarder om definitionen på kultur, hans kultur-visioner og tanker omkring kanoner.

Og særligt på grundspørgsmålet om, hvilke visioner Bertel Haarder har for kulturen, er svaret klart. Eller klart uklart, sådan set.

»Ikke nogen, jeg er klar til at offentliggøre endnu,« svarer Haarder.

Kommer visionerne på et senere tidspunkt?, vil Informations journalist gerne vide.

»Der kommer alt muligt. Men jeg vil ikke sige, hvad det er,« fastholder Haarder.

Venstre-manden, der har været minister i mere end 20 år, erkender dog i interviewet, at han ærgrer sig over de besparelser, hans egen regering har indført på kulturområdet. Og han slår også fast, at kultur for ham er »alt det, der ligger ud over det nødvendige«.

Læs hele interviewet lige her eller på siden 6-7 i Information.

Dagens citat I

Vi bliver lige hos Information og historien om Haarders kulturvisioner. For kulturministeren bruger også interviewet til lige at sætte skabet på plads, når det kommer til, hvem der har opfundet kanonerne, der har været meget brugt på især kulturområdet de sidste år:

»Der er nogle, der tror, det er Brian Mikkelsen, der har opfundet kanonerne. Nej, det var altså mig,« siger Haarder og gennemgår sine opfindelser af litteraturkanonen, historiekanonen og demokratikanonen, inden han afslutter:

»Det var altså mig, der startede.«

Dagens debat

I en kronik i Berlingske i går skrev skuespilchefen på Det Kgl. Teater, Morten Kirkskov, i en kronikom regeringen, Dansk Folkeparti og flygtningekrisen, at »lige nu synes det i lige så høj grad at være åndeligt armod, dårligt forklædt som frygt og selvglæde, der ligger til grund for fascismens spirende succes«.

I dag angribes hans angreb for at være langt over grænsen:

Dan Jørgensen, Socialdemokraterne:
»Regeringen har ikke haft en heldig hånd med kommunikationen omkring smykkesagen. Men jeg er fuldstændig uenig i, at regeringen er med til at skabe grobund for fascisme. Det er fair nok at være politisk uenig eller at være modstander af et konkret initiativ. Men det er historieløst at tale sådan. Det vidner om, at budskabets afsender ikke har styr på, hvad fascisme er.«

Jacob Jensen, Venstre:
»Vi er naturligvis ikke enige i kritikken, men vi kan heller ikke bare trække på skuldrene. Du kan godt kalde det en halv erkendelse fra vores side om, at vi måske ikke er lykkedes med at kommunikere præcist nok.«

Naser Khader, de Konservative:
»Jeg vil gerne vide, hvordan den kreative klasse mener, vi skal håndtere IS eller Assad. Og hvad med de 14 millioner sultende og frysende flygtninge, der ikke har råd til at rejse hertil, men som er hjælpeløse i eller lige uden for Syrien? Hvad mener folk som Kirkskov om humanitære korridorer eller hjælp i nærområdet? Skal vi gå i krig for at redde de civile? Tag nu stilling og gør det i substansen.«

Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen i en kommentar i Berlingske i dag:
»Nogle politikere savner kunstnerne i den politiske debat. Det gør jeg ikke og har aldrig gjort det. Efter Det Kgl. Teaters skuespilchef, Morten Kirkskov, primitive kronik om Dansk Folkeparti og facismen i Berlingske søndag 10. januar gør jeg stadig ikke. Uvidenheden er for stor, niveauet for lavt og hadet for voldsomt.«

Dagens citat II

Suzanne Bjerrehus svarer i Ekstra Bladet på Berlingskes samfundsredaktør Bent Winthers indlæg i lørdags, hvor han ifølge Bjerrehus udtaler sig nedsættende om folk, der ytrer sig på Facebook.

Hun er lodret uenig med ham i, at det ikke er særlig oplyst, når politikere vælger at lytte til folkedybet, før de handler:

»Vores parlamentarikere lytter ikke til folket. De forsvarer ikke nationale interesser, men sidder som dressserede pudler og godtager kritikløst alt, hvad der kommer fra Merkel og co.«

Fra weekenden

Har du haft en weekend, hvor du ikke har fulgt så godt med? Så kommer her et par af de væsentlige nedslagspunkter:

Frederiksens jubelmåling: I Gallups nye præsidentmåling vandt Socialdemokraternes Mette Frederiksen over Venstres Lars Løkke Rasmussen på næsten alle parametre, og hun er danskernes favorit til at indtage Statsministeriet efter næste valg. Læs mere her.

Portræt af Støjberg og hendes uge: »Jeg spiser den faste morgenmadsmenu med hvidt brød, lys pålægschokolade, te, juice og Cola Zero,« siger integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg. Læs mere om ministeren og hendes hektiske uge her.

Radikalt nytårsstævne: I weekenden var der radikalt nytårsstævne, hvor den tradionsrige partilederdebat denne gang stod mellem Morten Østergaard, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl. Østergaard brugte stævnet til at kræve skattelettelser i både top og bund, ligesom den radikale formand i Berlingske lørdag advokerede for at indføre indslusningsløn.

Danske soldater på jorden i Syrien?: Ifølge Politiken søger regeringen opbakning blandt Folketingets partier til at udsende 30-50 specialuddannede soldater, såkaldte specialoperationsstyrker, på mission i Syrien og Irak.

Aflys dine skattelettelser, Løkke: S-formand Mette Frederiksen gjorde det lørdag klart, at det for hende er et »ulti­ma­­tivt« krav, at topskatten ikke sættes ned. V fastholder ambition om lavere skat. Læs hele historien her.

Farvel efter Facebook-opdatering: Og så var det også i weekenden, at DFs Jens Hald måtte trække sig som lokalformand for partiet i Nyborg efter en statusopdatering på Facebook, hvor han anklagede organisationen Venligboerne for at føre landsskadelig virksomhed. Den udmelding tog statsministeren kraftig afstand fra på Twitter.