Pind og Haarder går imod Støjberg, Pia K. beder folk droppe fordommene, og så er regeringen vendt 180 grader

Dagens overblik: Der var intern uenighed i regeringstoppen i forbindelse med tirsdagens imampakke, »lad os respektere hinanden,« siger Folketingets formand til heftig kritik af hendes medvirken i åbningen af et asatempel - og afviser, at hun kunne finde på at indvie en moské . Og så har Anders Samuelsen haft ugens optur, mens Søren Pape med en fyring står for ugens nedtur.

Foto: Liselotte Sabroe

Godmorgen og velkommen til denne uges sidste politiske overblik.

Folketinget gik formelt på sommerferie med afslutningsdebatten onsdag, og selvom det i praksis langt fra betyder, at de danske politikere rent faktisk går på sommerferie, ser det i dagens aviser ud til, at travlheden for flere ministre er større nu, hvor sommersæsonen står for døren om lidt.

I hvert fald viser dagens gennemgang af aviser, at landets journalister i en stor håndfuld artikler ikke har kunnet få en kommentar fra ministeren på det pågældende område, fordi den pågældende minister ikke har »ønsket« det, eller ikke har haft »mulighed« for det.

Intern uenighed i regeringen om imamlov

Vi starter dagens gennemgang i Weekendavisen, der på forsiden åbner med historien »Grænser for Støjberg«, der handler om, at der i regeringstoppen var intern uenighed om ordlyden i den politiske aftale om at dæmme op for radikale relegiøse forkyndere indtil få timer før offentliggørelsen.

Den var den aftale, som kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) i tirsdags efter to måneders problemfyldte forhandlinger kunne præsentere offentligheden for. Og som S, DF, K støttede helt, mens SF og LA kun støttede dele af aftalen.

Hovedpersonen i Weekendavisens historie er dog ikke Bertel Haarder, men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Det var ifølge Weekendavisen Støjbergs ministerium, der skrev det aftaleudkast, som blev rundsendt til partierne 27. maj, og som dannede rammen for, hvornår personer skulle kunne optages på hhv. den sanktionsliste og den opmærksomhedsliste, som er en central del af aftalen.

Støjbergs udkast betød ifølge Weekendavisen, der gengiver ordlyden af udkastet i dagens avis, at personer, der har udtalt, de ikke går ind for vestligt demokrati, skulle kunne nægtes indrejse.

Hverken S, DF eller K anfægtede formuleringen. Men det gjorde LA. Og så begyndte også flere V-ministre, ifølge Weekendavisen både justitsminister Søren Pind og Bertel Haarder, at rejse modstand. På regeringsmødet blev uenigheden diskuteret, og det endte i, at kompromiset blev, at personer ikke blot skal ønske sig et diktatur eller kalifat for at blive optaget på listerne. Der skal være grund til at tro, at vedkommende vil arbejde aktivt for det.

Sådan blev det. Liberal Alliance endte med ikke at støtte den del, men Pind og Haarder fik ifølge Weekendavisen sat grænser for Støjberg, som artiklen hedder.

På kant med menneskerettighedskonventionen og Grundloven?

Efter dette lille kik ind i regeringstoppen og tilblivelsen af en stor politisk aftale, iler vi videre. Avismæssigt, altså. For vi bliver ved aftalen om tiltagene mod radikale religiøse forkyndere.

Aftalen, som gør det ulovligt for religiøse forkyndere at billige en række lovovertrædelser som voldtægt og flerkoneri, kan nemlig være på kant med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, skriver Information i dag. Det vurderer Institut for Menneskerettigheder.

»Stramningerne retter sig kun mod en særlig gruppe i befolkningen, nemlig religiøse forkyndere. Det er problemet,« siger afdelingsleder ved instituttet, Christoffer Badse. Og han bliver bakket op af juraprofessor Jens Elo Rytter. Han mener, at det at lave lovgivning, der er målrettet mod enkelte personer eller grupper i samfundet kan være på kant med både menneskerettighedskoventionen og også Grundloven.

Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra Inger Støjberg til kritikken.

Læs hele Informations historie her.

Åbenmundet topofficer truet med hjemsendelse og fratagelse af betroet erhverv

Og nu til noget helt andet, som man siger.

På forsiden af Politiken kan man nemlig i dag læse, at forsvaret ville straffe Danmarks øverste repræsentant i koalitionen mod IS i Irak. Det skete, fordi officeren i efteråret udtalte sig kritisk til DR og Dagbladet Information om korruptionen i den irakiske hær og de irakiske soldaters manglende vilje og evne til at fordrive IS.

Per Hinrichsen, som officeren hedder, blev kaldt til København. Det var tid til en tjenstlig samtale. Og forsvaret mente, at Hinrichsen skulle hjemsendes og fratages det betroede erhverv i koalitionen. Tilliden var brugt op, lød det. Hinrichsen var »chokeret«, fortæller han i Politiken. Han sprællede i nettet og henviste til, at den amerikanske forsvarsminister Ashton Carter havde samme opfattelse - og også havde udtalt det. Og endelig truede Hinrichsen, sammen med Officersforeningen, forsvarsledelsen med en retssag.

Planerne blev opgivet, og Hinrichsen kunne rejse tilbage og genoptage arbejdet i Irak. Læs hele Hinrichsens historie her. Hverken forsvarsminister Peter Christensen eller forsvarschef, general Peter Bartram har ønsket at udtale sig. Forsvarsministerens har »af principielle årsager ikke nogen kommentarer til personalesager«.

Ugens op- og nedtur

Hver fredag bidrager Børsens politiske kommentator, Helle Ib, med sin vurdering af op- og nedture i dansk politik. Således også i dag. I denne uge går Ibs positive kåring til Anders Samuelsen. Det sker, fordi LA-lederen har fået uventet hjælp fra Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl, der ikke vil være med til at forhøje bundskatten for at afvikle PSO-afgiften.

Ugens nedtur går til gengæld til en anden borgerlig partileder; Søren Pape Poulsen. De konservative skilte sig i denne uge af med kommunikationschef Benny Damsgaard, men Helle Ib mener ikke, at en ny mand på den post kan redde Pape, som ifølge Ib udstråler, at han ikke kan lide barske magtopgør og slåskampe.

Må en minister og Folketingets formand indvie et asatempel?

Nej, mener både idéhistoriker og forstander på Testrup Højskole, Jørgen Carlsen, og tidligere Aarhus-biskop Kjeld Holm.

Kritikken kommer, efter at integrationsminister Inger Støjberg og Folketingets formand Pia Kjærsgaard i mandags var med ved indvielsen af et vikingetempel ved Korinth på Sydfyn. Kjærsgaard klippede snoren, mens Støjberg døbte templet i øl, skriver Kristeligt Dagblad i dag. Og det er grotesk, at de to er med i et arrangement, der »ligger langt ude på det religiøse overdrev,« siger Kjeld Holm til Kristeligt Dagblad.

»Hverken Inger Støjberg eller Pia Kjærsgaard ville drømme om at være med til at indvie en moské,« siger Kjeld Holm.

Også Birthe Rønn Hornbech kritiserer deltagelsen og kalder det »tragikomisk«, at Støjberg og Kjærsgaard har brug for at »signalere velvilje over for asatroende, samtidig med at de tryner muslimer, kristne og andre trossamfund med den tåbelige imampakke. Hvorfor skal de blande sig i det?,« spørger hun.

»Folk skal lade være med at være så begrænsende. Hold nu op, drop fordommene og lad os respektere hinanden,« siger Pia Kjærsgaard til avisen - og understreger, at hun aldrig kunne finde på at indvie en moské. Inger Støjberg har ikke »haft mulighed« for at kommentere kritikken. Hele historien her.

Tre korte fra dagens aviser

1) International kritik og afsløringer af lovbrud får et politisk flertal på Christiansborg til at åbne for en ændring af partistøtteloven, skriver Politiken i dag. Større donationer til partier og politikere bør i fremtiden blive offentliggjort på partiernes hjemmesider, lyder forslag, der får bred opbakning. Ifølge Politikens oplysninger overvejer regeringen, at indkalde til forhandlinger. Justitsminister Søren Pind (V) har ikke ønsket at stille op til interview.

2) En tvist mellem PET og tjenestens kontrolorgan om sletning af forældede personoplysninger ender nu hos justitsministeren, skriver Politiken ligeledes i dag. Justitsminister Søren Pind (V) ønsker ikke at lade sig interviewe om sagen, skriver avisen.

3) V- og DF-politikere har modtaget bidrag til deres valgkamp som tak for konkret politisk arbejde i Folketinget har. Det fremgår ifølge Jyllands-Posten af en den nye bog ”Skjulte penge”. Eksemplerne i bogen er fra det transportpolitiske område. Transportmininister Hans Christian Schmidt har ikke ønsket at udtale sig til Jyllands-Posten, men siger i bogen, at »det er sådan, et godt demokrati fungerer«.

Historierne er pt ikke online.

Dagens kovending

Vi starter med at spole tiden tilbage til 17. maj.

Her afviste regeringen blankt ideen om at nedsætte en ytringsfrihedskommission, der skal vurdere vilkårene for ytringsfriheden i Danmark og komme med forslag til, hvordan den kan styrkes. Da SFs forslag om en sådan kommission blev 1. behandlet i folketingssalen afviste justitsminister Søren Pind (V), at regeringen kunne stemme for.  Ytringsfriheden har »grundlæggende gode vilkår i Danmark«, lød det.

Så spoler vi tiden 14 dage frem. Til tirsdag 31. maj. For der gik regeringen med til en sådan kommission. Det blev besluttet som led i en aftale om initiativer mod religiøse forkyndere.

Historien står at læse i Berlingske, der forgæves har forsøgt at spørge justitsminister Søren Pind, hvorfor regeringen nu støtter en ytringsfrihedskommission. Ministeren har ikke ønsket at stille op til et interview. Det ville Kirke- og kulturminister Bertel Haarder (V) dog gerne. Og han siger, at kommissionen blev til virkelighed, fordi det var et stærkt ønske fra SF, og fordi regeringen var »meget optaget af at få SF med« i aftalen om de religiøse forkyndere:

»Jeg kan godt røbe, at det hér brugte vi ikke meget tid på – det var en nem indrømmelse for regeringen. Den slags indrømmelser har jeg været med til temmelig mange af,« siger han i Berlingske.

Dagens farvel-citat: »Hold op med at dæmonisere!«

Finder vi i Berlingske. Det er Özlem Cekic, der i går meddelte, at hun ikke agter at genopstille ved næste folketingsvalg, der er afsenderen:

»Hold op med at dæmonisere! Og det er ikke kun højrefløjen. Venstrefløjen dæmoniserer lige så meget, når de kalder DF-vælgere landsbytosser og uintelligente, som når venstrefløjen kalder danske muslimer kriminelle og terrorister,« siger Özlem Cekic.

Liberal Alliance vil gerne undgå journalisterne og have ufiltreret dialog med danskerne

Og derfor udgiver partiet nu et glittet magasin på 52 sider om sig selv i 600.000 eksemplarer. Det følger i dag med i Berlingske, mens resten bliver hustandsomdelt.

Det politiske magasin skal bl.a. gøde jorden for efterårets afgørende forhandlinger, siger partiets leder, Anders Samuelsen, i et interview med Berlingske.

»Man skal ikke være bange for at gøre noget nyt, og jeg vil gerne have en ufiltreret dialog med danskerne,« siger Anders Samuelsen.

»Politik er et nulsumsspil. Jo stærkere, vi går ind i de forhandlinger, desto bedre. Vi vil gerne være med til at give danskerne en forståelse for, at det betyder noget for vores fremtid, om vi ender med en administrativ justering, eller om det bliver en reform med visioner,« fortsætter han.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, siger følgende om magasinet:

»Lykkes denne kommunikation, vil Liberal Alliance komme ud til flere vælgere og vokse yderligere. Hvilket vil sende nervøse trækninger gennem ledelserne i V og K. Den nye linje med Anders Samuelsen som favnende leder rummer dog også risici. Nu fanger bordet. Det bliver sværere den ene dag at tone frem som en tillidsvækkende lederskikkelse på forsiden af sit eget magasin og den næste fare frem som manden, der er klar til at vælte en borgerlig statsminister, hvis ikke Liberal Alliance får opfyldt sine ønsker 100 procent.«

Det sker i dag

»Den yngste diktatorbror«, Cubas præsident Raul Castro fylder 85 år. Du kan læse portræt af ham i Berlingske. Derudover sker der også lidt i dansk politik:

09:00 Møde i salen med lovforslag om familiesammenføring
I dag er der møde i Folketingssalen. Her gælder det blandt andet en hastebehandling af et lovforslag om familiesammenføring, som regeringen ønsker vedtaget efter den seneste tids historier om mange familiesammenførte børn og ydelserne til dem.

10:00 Møde i Europaudvalget
Europaudvalget mødes i dag. På dagsordenen er blandt andet en diskussion og fremlæggelse af rådsmøderne for transport og retlige og indre anliggender.

14:00 Fransk indenrigsminister besøger Danmark
Frankrigs indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, besøger i dag Danmark. Her skal han mødes med justitsminister Søren Pind (V), hvor de to ministre blandt andet skal diskutere antiradikalisering og terrortruslen i Europa.