»Pilen peger på valg i oktober«

Dagens overblik: Toppen i V, S og DF taler om valg i oktober som mest sandsynlige udfald af LAs valgtrusler, skriver kommentator. Et gymnasie inddeler sine elever efter etnicitet, flygtninge skubber vælgere til højre, og så bliver der spurgt: »Mener du seriøst, at K er det usynlige parti? Hvornår har du sidst set R eller SF?«.

Godmorgen.

Vi er nået til denne uges midtvejspost, hvor vi kommer forbi Skats køb af ulovlige skattedokumenter, et gymnasie, der inddeler sine elever efter etnicitet, og så får vi svar på følgende spørgsmål stillet af Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, til Inger Støjberg i sommer:

»Er ministeren enig med islamisten Asmaa Abdol Hamid i, at det er god stil, når Fyns Politi officielt ønsker muslimerne en god eid-fest?«

Vi begynder dog et helt andet sted, nemlig med valgtrommerne, der buldrer mere og mere løs inde på Christiansborg. Som det næppe er gået nogen faste læsere af morgenpostens næse forbi, har Liberal Alliance sagt helt klart, at de aktivt vil vælte Lars Løkke Rasmussen, hvis ikke partiet får topskattelettelser på minimum fem procentpoint i 2025-planen.

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, har lusket rundt på Christiansborgs gange for at lure stemningen i toppen hos de afgørende partier og embedsmænd. Og konklusionen er klar: »Pilen peger på valg i oktober«.

»Ingen politikere vil sige det til citat, men i kredsen af ministre, ledende Venstre-politikere plus toppen hos Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti tales der nu om folketingsvalg i oktober som den mest sandsynlige udgang på den politiske krise, regeringen er på vej ind i med sine 2025-og Helhedsplaner,« skriver Engell.

Han vurderer ligeledes, at både LA og DF står godt i forhold til et kommende valg, mens det er mere »højrisiko« for Lars Løkke og for den konservative formand Søren Pape, der i et hidsigt valgopgør risikerer »at blive klemt flad«.

Analysen er endnu ikke online, men kan læses på side 16 i Ekstra Bladet.

Skat køber ulovlige Panamapapirer

Så kom vi ligesom i gang og iler videre til Politiken(og flere andre medier) og historien om, at Skat nu betaler et mindre millionbeløb for at få fat i de lækkede dokumenter fra forårets store sag om Panama Papers og skatteunddragelse for milliarder verden over.

Papirerne skal give adgang til at oprette sager mod mere end 500 danskere, som optræder i papirerne.

Skatteminister Karsten Lauritzen har diskret sikret sig opbakning i Folketinget til at købe papirerne af krypterede kanaler af en ukendt person, som med stor sandsynlighed har fået adgang til papirerne på ulovlig vis.

»Jeg mener, vi skal være meget varsomme med at gøre dette. Men jeg har vurderet kvaliteten af det materiale, vi kan få, og den betydelige offentlige og politiske debat, som Panama Papers har skabt, og i det lys fundet det rigtigst og klogest at købe materialet og forfølge de danskere, som ikke har betalt den skat, de skulle«, siger Karsten Lauritzen til Politiken.

Du kan læse den historie her, og her kan du læse et uddybende interview med skatteministeren.

Gymnasium inddeler elever efter etnicitet

På Langkaer gymnasium i Aarhus bliver de nye 1. g’ere opdelt, så de etnisk danske elever går i nogle få klasser, mens resten bliver inddelt i rene indvandrerklasser, kan Jyllands-Posten i dag fortælle.

Tiltaget sker som et forsøg fra gymnasiets rektor på at holde på de få tilbageværende etniske danskere, efter den gruppe er raslet ned de seneste år.

I den nye årgang har 80 procent af eleverne en anden etnisk baggrund end dansk, og de er nu delt ind i tre klasser, hvor fordelingen er 50-50, mens fire klasser udelukkende består af indvandrere og efterkommere.

Hos den internationale tværpolitiske bevægelse SOS mod Racisme er der forargelse over gymnasiets opdelinger.

»Det er rendyrket diskrimination, når man sorterer folk efter, om de er hvide eller brune danskere,« siger landsformand Jette Møller.

Rektor på gymnasiet, Yago Bundgaard, siger, han forholder sig til, at han ifølge gymnasie-bekendtgørelsen har ret til at lave inddelingen.

»Det er den mindst ringe af de idéer, jeg har at vælge imellem,« siger han.

Du kan læse JPs forsidehistorie her, hvor undervisningsminister Elle Trane Nørby skriftligt svarer, at der er problemer med »ghettogymnasier«.

Jyllands-Posten har også været på bustur i 3A med de to piger Sarah Azzam og Hafsa Omar, der begge røg i 1. X – en af de ”danskerfri” klasser på Langkaer gymnasium.

De kalder opdelingen »total apartheid«:

»Det er helt klart raceopdeling. Der er nogle klasser med danske elever, og i resten af klasserne er alle indvandrerne smidt ind. Det handler bare om, at vi ikke skal være sammen med danskerne,« lyder det fra Hafsa Omar.

Tag med i bussen her.

Flygtninge skubber vælgere til højre

Videre til Berlingske, der kan berette, at asylstrømmen kan gøre splittelsen mellem land og by større.

En undersøgelse fra Rockwool Fonden viser, at når der kommer flygtninge til en landsby, rykker vælgerne til højre, mens der i storbyerne stik modsat sker en forskydning mod venstre.

Og det kan ifølge professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Rune Stubager, få landet til at knække midtover.

»Der er nogle oplagte skel mellem land og by, og flygtningene er med til at forstærke de skel. Vi kan sagtens forvente en vedvarende polarisering mellem land og by,« siger han.

Du kan læse den historie her, hvor du også kan møde DFs lokalformand  fra Store Heddinge på Stevns, Keld Hein, der bla. oplever, hvordan asylansøgere påvirker lokalsamfundet, således:

»Når man går i Netto – og undskyld udtrykket, det er ikke for at være uartig – er der helt sort af folk. Og de står og springer over i køen, og de må sætte vagter på. Det irriterer stevnsborgerne voldsomt,« siger han.

Fire hurtige nyheder

1) Danskerne melder sig i rekordtempo ud af Folkekirken i øjeblikket. På bare tre måneder har mere 10.000 meldt sig ud, skriver Kristligt Dagblad. De mange udmeldte kan forklares med en omdiskuteret kampagne fra Ateistisk Selskab, som har opfordret danskere til at vende kirken ryggen, siger religionsekspert til avisen.

Det kan du læse her.

2) Det bliver de rigeste, der får mest ud af 2025-planen, skriver Jyllands-Posten. Regeringens egne beregninger viser, at de planlagte skattelettelser vil få størst effekt for de 10 pct. af danskerne, der tjener mest.

Det kan du læse her.

3) De små skoler kommer næste år til at fyre lærere og pædagoger, skriver Politiken. Årsagen er, at statstilskuddet til skolereformen om tre måneder udfases, og at landets 54 fattigste kommuner derfor skal spare 600 mio. kr. på skolebudgetter de kommende år.

Den historie kan du læse her.

4) Vi bliver i Politiken og ved en historie, der ikke er en nyhed, men i dag er det et år siden, at flygtningetilstrømningen eksploderede her i Danmark, og flygtninge gik på de danske motorveje. Det har Politiken lavet en rigtig god baggrund om, hvor en række hovedpersoner ser tilbage på dagen, bla. Peter Skaarup fra DF:

»Det første, jeg tænkte, var, at det er ulovligt. Hvis andre vandrede op og ned ad motorvejen, så ville man jo hurtigt blive fjernet af politiet. Det andet, jeg tænkte på, var, at politiet virkede, som om de var meget i tvivl om, hvordan de skulle takle situationen. Det var zigzagkurs,« siger han.

Læs baggrunden her.

Svar til Martin Henriksen

Som lovet er der kommet svar til Dansk Folkepartis Martin Henriksen, der i sommer spurgte integrationsminister Inger Støjberg:

»Er ministeren enig med islamisten Asmaa Abdol Hamid i, at det er god stil, når Fyns Politi officielt ønsker muslimerne en god eid-fest?«

Til det har Støjberg svaret:

»Jeg mener ikke, at det tilkommer mig at kommentere på, hvordan Fyns Politi vælger at kommunikere med borgerne i politikredsen.«

Finanslovsdebat

I går duellerede politikerne i mere end ti timer i folketingssalen om næste års finanslov.

Hvis du - mod forventning - ikke sad i de stive ti timer klistret til livesignalet fra ft.dk, så har vi her på politiko.dk samlet alt det vigtigste og - især - det sjoveste fra debatten.

Der er blandt andet både Laudrup- og Jesper Olsen-referencer.

Dagens analyse

Finder vi i BT, hvor avisens politiske kommentator, Søs Marie Serup, skriver om »de Konservatives gyldne mursten« og Løkkes udfordringer med at få dem med i 2025-aftale.

»Regeringens største parlamentariske udfordring er De Konservative, som har fat i en vigtig sag for vælgerne. Den er der naturligvis grund til at holde fat i. Det er deres udgave af LAs topskattekrav, bortset fra tre afgørende forskelle:

1. K har fat i markant flere vælgere på den dagsorden, end LA har på topskat.

2. Ks ønsker på den dagsorden er helt utroligt meget dyrere end LAs ønsker til topskatten.

3. K har ikke i sinde at vælte en borgerlig regering. Og i foråret så vi, hvordan en samlet blå blok kunne tale helt forbi De Konservative og omvendt i sagen om landbrugspakken.«

Analysen er endnu ikke online.

Dagens tweet

Er en kommentar fra Rasmus Jarlov (K) til metroxpress' politiske kommentator, Henrik Qvortrup, der har sagt at »de Konservative er blevet det usynlige parti«.

Det forstår Jarlov ikke:

Dagens debat

Er et direkte budskab fra Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger, til politikerne inden finanslovsforhandlingerne:

»Send ikke en masse varmluftballoner op, hvor I lover befolkningen et sundhedsvæsen i verdensklasse, uden at I samtidig er realistiske og sender penge med. Men gør I det, får I hermed håndslag på, at vi så til gengæld nok skal yde vores indsats, for Yngre Læger behandler mennesker ikke kun sygdomme.«

Indlægget er ikke online.

Dagens sammenligning

Det sker i dag

Der er ikke noget på programmet i Folketinget.