Pia Kjærsgaard vred over niqabklædte kvinder på Christiansborg: »De kunne have skjult noget under gevandterne«

Dagens overblik: Folketingets formand er rystet over, at to niqabklædte kvinder er blevet lukket ind på Christiansborg uden at blive undersøgt. Statsministeren har haft travlt på Twitter sent i går aftes. Og så har landets pædagoger og lærere gang i planlægningen, hvis en storkonflikt skulle bryde ud. Hele dit politiske overblik her.

Det er »fuldstændig absurd«, at to niqabklædte kvinder ikke blev tjekket, da de besøgte Christiansborg i januar, siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen og velkommen til en ny omgang politisk morgenpost.

I dag skal vi rundt om mere ghettonyt fra regeringen, sene tweets fra statsministeren, og så kan du – som overskriften indikerer – læse om et besøg på Christiansborg, der har rystet Pia Kjærsgaard.

Vi begynder med ghettoerne.

Torsdag præsenterer regeringen som bekendt sit stort anlagte udspil til et opgør med landets parallelsamfund. Den seneste tid er det dryppet med enkeltelementer fra udspillet, og i går vakte det opsigt, da justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fortalte, at regeringen pønser på at straffe kriminalitet begået i ghettoområder dobbelt så hårdt.

I dagens Politiken er der endnu et forslag fra Pape. Regeringen vil som et led i ghettopakken gøre det nemmere for boligselskaberne i de udsatte boligområder at sætte kriminelle beboere på gaden.

Boligselskaberne skal fremover kunne sige nej til at udleje en bolig, hvis ansøgeren eller et medlem af ansøgerens husstand inden for de seneste fem år har begået »utryghedsskabende kriminalitet« – eksempelvis vold, trusler, røveri og narkosalg.

Samtidig vil regeringen gøre det nemmere for boligselskaberne at smide lejere, der begår kriminalitet, som giver ubetinget fængselsstraf, ud.

Det er allerede muligt at komme af med lejere, som begår kriminalitet. Hvad er forskellen på den nuværende lovgivning og jeres forslag? spørger Politiken justitsministeren.

»At vi nu gør det nemmere og mere enkelt. I dag ender det tit som sager, der kører i lang tid i retssystemet, og det kan tage meget lang tid at få nogen smidt ud. Vi vil hjælpe boligorganisationerne ved at sige, at hvis en lejer eller et medlem af husstanden bliver idømt en ubetinget fængselsstraf, så kan man smide dem ud med det samme. På samme måde som hvis en lejer ikke betaler sin husleje. Det er for at lave et mere rent snit,« lyder Søren Pape Poulsens svar.

Hele historien her. TV 2 har også mere om historien her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Regeringens gyngende grund

Landets medier har også en del reaktioner på Papes forslag om dobbeltstraf.

Ritzau talte i går med professor ved Københavns Universitets Juridiske Fakultet Kirsten Ketscher, der vurderer, at forslaget sandsynligvis vil være diskrimination, da det vil ramme bestemte etniske grupper hårdere.

»For mig er der ingen tvivl om, at der vil være tale om retsstridig diskrimination i forhold til både Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og FNs konventioner,« siger Kirsten Ketscher:

»Det påhviler regeringen at forklare, hvorfor det ikke er tilfældet. Det vil blive meget svært, mener jeg. Så jeg vil mene, at forslaget er på gyngende grund juridisk.«

Jyllands-Posten har talt med Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, som fastholder, at alle fortsat er lige for loven. Regeringen foreslår desuden mere politi på gaden i de udsatte boligområder, men har ikke sat et tal på, hvor mange betjente der er tale om.

Det har Jyllands-Posten også spurgt Preben Bang Henriksen om. Du får et uddrag af interviewet her:

Jeg kan bare ikke lige læse, hvilke og hvor mange politiressourcer der er tale om...

»Nej, det kan jeg nu heller ikke, men man nævner da en styrket politiindsats og mere politi på gaden.«

Ved du hvor mange?

»Nej.«

Okay. I kritiseres for at kompromittere grundsætningen om lighed for loven. Hvad er dit svar på det?

»Der gælder nøjagtig den samme regel for den person, der bor i Skagen, som den, der bor i Tingbjerg. Men det er rigtigt, at der er ikke lighed i relation til, hvor man begår kriminaliteten. Det er ikke meget anderledes end visitationszonerne. Jeg kan ikke blive visiteret her i Aalborg, medmindre politiet har en konkret mistanke. Det kan jeg blive, hvis jeg bevæger mig ind i en visitationszone. Det betyder ikke, at der er ikke er lighed for loven. Det er et spørgsmål om geografi,« siger Preben Bang Henriksen.

Hele interviewet her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gjorde det sent i går aftes også klart på Twitter, at der er »total lighed for loven«, da han svarede Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen:

Også TV 2 og Ekstra Bladet har fulgt op på regeringens udspil. Begge medier skriver, at mens regeringen lægger op til at straffe kriminalitet i ghettoområder dobbelt så hårdt, er andelen af kriminelle i netop de områder faldet markant over de seneste år.

I 2010, hvor ghettolisten udkom første gang, opfyldte 25 ud af 29 boligområder på listen kriteriet om, at mindst 2,7 procent af beboerne er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer.

I 2017 var det blot to af de 22 områder på ghettolisten, der opfyldte kriteriet.

Andelen af kriminelle er et af de i alt fem kriterier, landets boligområder bliver målt på, når ghettolisten skal udformes. For at blive optaget på listen skal boligområdet opfylde tre af de fem kriterier.

Mere hos TV 2 her. Ekstra Bladets historie er endnu ikke online.

Løkkes vågne øje

Og så skal vi lige rundt om den sidste ghettohistorie i denne morgenpost.

I går skrev TV 2, at Venstre på partiets Facebook-profil har illustreret en kampagne om parallelsamfund med et billede, der bestemt ikke stammer fra et parallelsamfund.

Billedet forestiller nemlig hotellet Radisson Blu på Islands Brygge i København. Et hotel, der ifølge TV 2 er kendt for at have »prominente gæster« – eksempelvis har FC Barcelonas fodboldhold overnattet der.

Venstres pressechef, Jens Kloppenborg, sagde i går til TV 2, at billedet af hotellet er en fejl, og opslaget er nu fjernet.

»Det er selvfølgelig en fejl at lægge et billede op af et hotel, når det, vi vil signalere, er parallelsamfund. Dét kan man ikke kalde et hotel,« sagde Jens Kloppenborg.

Og Lars Løkke Rasmussen var endnu en gang flittig på Twitter sent i går aftes, da han erkendte fejlen over for TV 2s politiske reporter Knud Brix:

Og udvekslingen fortsatte her til morgen:

»Det er fuldstændig absurd«

Og så skal vi til historien bag overskriften – besøget på Christiansborg, der har gjort Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), fortørnet.

I januar besøgte to niqabklædte kvinder Folketinget for at tale med en håndfuld politikere. De to kvinder var ikke igennem et sikkerhedstjek, da de skulle ind på Christiansborg, ligesom ingen bad dem fjerne sløret, så man kunne se deres ansigt.

Det er ikke i orden og skal ikke kunne ske igen, siger Pia Kjærsgaard til BT. Hun fortæller, at man netop er ved at terrorsikre Christiansborg for »millioner af kroner«, og derfor undrer hun sig over, at to tildækkede personer har fået adgang.

»Der er jo et maskeringsforbud på vej, og det vil løse problemet. Men indtil da vil jeg sørge for, at man bliver gennemlyst, og at man skal aflægge den der niqab nede i vagten, hvis man ankommer til Christiansborg iført sådan en,« siger hun.

På sin Facebook-profil uddyber Folketingets formand:

»Det er fuldstændig absurd, at disse to niqabklædte kvinder ikke blev tjekket, da de kom ind på Christiansborg i januar,« skriver Pia Kjærsgaard.

»De kunne have skjult noget under gevandterne. Ja, det kunne for den sags skyld have været mænd!« lyder det fra DF-politikeren.

De to kvinder besøgte folketingsmedlemmerne Mattias Tesfaye (S), Mette Gjerskov (S), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Josephine Fock (ALT) som et led i debatten om regeringens tildækningsforbud.

De var gæster til Josephine Fock, fortæller hun til BT.

»Det er korrekt, at de kom ind som mine gæster uden at blive tjekket, hvilket gælder for alle andre private gæster. Jeg gik selv ud og hentede dem, hvor de præsenterede sig for mig. Fremadrettet skal mennesker med dækkende hovedbeklædning ind ad besøgsindgangen,« siger hun.

Læs hele historien her.

Storkonflikten rykker (endnu) nærmere

Som vi skrev i gårsdagens morgenpost, rykker en storkonflikt på det offentlige arbejdsmarked tættere og tættere på. Og risikoen er kun blevet større, efter forhandlingerne mellem de kommunalt ansatte og Kommunernes Landsforening (KL) i går brød sammen.

I fredags stødte også forhandlingerne med de statsansatte på grund.

Jyllands-Posten skriver i dag, at hvis det ender med konflikt, vil det betyde, at alle skoler og daginstitutioner i enkelte kommuner lukker helt ned.

Lærerne og pædagogerne vil nemlig i fællesskab koordinere, hvem og hvor mange der strejker, sådan så det er alle ansatte i udvalgte kommuner.

Gymnasieskolernes Lærerforening melder sig også klar til at lade lærere på hele gymnasier strejke, mens Dansk Sygeplejeråd forventer, at mellem ti og 15 procent af landets sygeplejersker vil blive udtaget til en eventuel konflikt.

En storkonflikt kan tidligst træde i kraft omkring 1. april – først skal Forligsinstitutionen nemlig forsøge at lande et kompromis mellem parterne.

Få overblikket hos Jyllands-Posten her.

Berlingske forsøger også at gøre dig klogere på, hvordan en konflikt vil ramme – den historie kan du læse her.

I Politiken skriver politisk redaktør Anders Bæksgaard i en analyse, at statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), skal »løse sit svendestykke med pistol for panden«.

Han skriver samtidig, at hendes forhold til chefforhandleren for de statsansatte, Flemming Vinter fra Hærens Konstabel- og Korporalforening, er en kende anstrengt.

»Innovationsminister Sophie Løhde (V) står midt i orkanens øje og bevæger sig i disse dage ind i en afsluttende fase af et psykologisk spil, som startede for mere end et år siden. Lønmodtagernes forhandlere nærer en udpræget respekt for Løhdes faglighed og hæfter sig ved, at hun formår at sætte sig igennem over for ministeriets embedsmænd, ligesom hun er inde i selv små detaljer i forhandlingerne,« skriver Anders Bæksgaard:

»En overenskomstaftale vil være Løhdes politiske svendestykke, men træerne vokser ikke ind i himlen, og regeringens næstyngste minister har begået alvorlige fodfejl, som har svækket forhandlingsklimaet og forhindret en hurtig aftale. I toppolitik har kemi stor betydning, og forholdet mellem Løhde og de statsansattes chefforhandler, Flemming Vinther, har spillet en central rolle i det kaosramte forhandlingsforløb.«

Analysen er endnu ikke online, men kan læses på side 4 i dagens Politiken.

Tre historier, der er gode at få med

1. Rigspolitiet kan med en retskendelse få adgang til genetiske oplysninger – uden tilladelse fra patienterne selv. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en mail til Politiken.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) sagde ellers i sidste uge det stik modsatte i en tale fra Folketingets talerstol.

»Nej, Rigspolitiet kan ikke få adgang til at bruge det her i en efterforskningsmæssig sammenhæng,« sagde ministeren i sin tale.

Men hendes ministerium oplyser nu til Politiken, at politiet i »ekstreme situationer« kan få adgang til DNA-registeret.

»Hvis Danmark er udsat for et terrorangreb, kan der være helt særlige forhold, der eventuelt vil kunne gøre sig gældende, hvor en domstol kan beslutte helt ekstraordinært at give adgang,« lyder det fra Sundheds- og Ældreministeriet.

Hele historien hos Politiken her.

2. Den russiske præsident Vladimir Putins familie samt Ruslands efterretningstjeneste, FSB, var angiveligt blandt de bagmænd, der hvidvaskede store beløb gennem konti i Danske Banks estiske filial.

Det fremgår af en whistleblower-rapport skrevet af en chef i Danske Bank-koncernen og sendt direkte til bankens direktion i København i december 2013, kan Berlingske afsløre i dag.

Whistlebloweren pegede desuden på et »næsten totalt sammenbrud« i filialens hvidvaskprocedurer.

»Man troede ikke, at hvidvasksagen kunne blive mere alvorlig for Danske Bank. Det kunne den så alligevel,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft, ekspert i hvidvaskreglerne og direktør i Revisorjura.dk, der har fulgt sagen tæt.

Bliv klogere på hele den spektakulære sag hos Berlingske her.

Sagen har fået flere politikere til at reagere. Det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod kalder det på sin Facebook-profil for »en dybt alvorlig international skandale«.

Også de to finansordførere Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Pelle Dragsted (EL) har været til tasterne på de sociale medier:

3. Regeringen lægger i sit længe ventede energiudspil op til at satse på en »massiv« udbygning af havvindmøller. Det fortæller klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) til Børsen.

Samtidig er regeringen klar til at indføre en »ambitionsmekanisme«. Det mundrette ord betyder, at man kan skrue op for de grønne ambitioner og bygge flere vindmøller, hvis prisen på grøn energi falder.

I regeringsgrundlaget er der et centralt mål om, at mindst halvdelen af Danmarks energiforbrug i 2030 skal komme fra vedvarende energi som vindmøller. Målet på 50 procent vil regeringen i første omgang fastholde i energiaftalen, forklarer klima- og energiministeren, men med den nye mekanisme kan der altså løbende skrues op for ambitionerne.

»Jeg kan sagtens forestille mig, at vi kommer over 50 procent vedvarende energi i 2030,« siger Lars Christian Lilleholt til Børsen.

Dagens citat

»Vi skal meget passe på, at Danmark i balance ikke går hen og bliver en regering i ubalance, hvor sagligheden forsvinder.«

Citatet stammer fra Venstres Jan E. Jørgensen i dagens udgave af Berlingske.

Avisen skriver, at Dansk Folkeparti – mens debatten om forholdet mellem Jylland og hovedstaden raser i Venstre – foreslår, at der flyttes endnu flere statslige arbejdspladser til provinsen.

Regeringens støtteparti ser gerne, at der rykkes dobbelt så mange arbejdspladser ud i landet.

Læs hele historien her.

Det sker i dag

09.30: Minister til Beskæftigelsestræf 2018
Kommunernes Landsforening (KL) holder Beskæftigelsestræf 2018. Konferencen sætter fokus på, hvordan kommunerne kan skabe en bedre beskæftigelsesindsats, der hjælper flere ledige ind på arbejdsmarkedet. Blandt deltagerne er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), forskningschef i Rockwool Fonden Jan Rose Skaksen og hjerneforsker Peter Lund Madsen.

10.15: Åbent samråd om sort arbejde
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er i dag kaldt i samråd i Skatteudvalget om forholdet mellem tabte skatteindtægter og et fald af skattekontroller på privat grund. Ministeren skal blandt andet svare på, hvordan indsatsen mod sort arbejde kan forbedres, da en analyse viser, at der årligt mistes 11 milliarder kroner i tabte skatteindtægter.

12.00: Vismandsrapport om økonomi og miljø
I dag kommer De Økonomiske Råds formandskab med vismandsrapporten »Økonomi og miljø, 2018«. Rapporten forventes at dreje sig om emnerne: Reduktion af drivhusgasser fra landbruget, reduktion af CO2 fra personbiler og klimapolitik frem mod 2030. Rapporten vil blive diskuteret på et møde i Det Miljøøkonomiske Råd klokken 9.30. Den offentliggøres klokken 12.00 med kommentarer fra rådsmedlemmerne, hvorefter den præsenteres på et pressemøde klokken 12.30 hos De Økonomiske Råd.

13.00: Møde i salen med statsministerens spørgetime
I dag er der møde i Folketingssalen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indleder mødet med en udvidet spørgetime. En stribe lovforslag bliver også behandlet på dagens møde. Heriblandt et forslag om, at kommunalbestyrelser kan begrænse den generelle tilladelse til at sejle med vandscooter i danske havne og ved udpegede badestrande. Desuden er der en forespørgsel til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om strafniveauet for personfarlig kriminalitet.

13.30: Konference om hovedstadsområdets boligmarked
Transport-, Bygnings- og Boligministeriet holder i dag konference om boligmarkedet i hovedstaden. Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er vært for konferencen, hvor en analyse af boligmarkedet i hovedstadsområdet lavet af Copenhagen Economics sammen med Kuben Management bliver præsenteret. Analysen er en kvantitativ belysning af boligbehov, udviklingspotentialer og løsningsstrategier for de næste 20 år. Præsentationen efterfølges af en paneldebat med en boligøkonom, arkitekt, entreprenør og kommunal planchef. Derefter er der politisk paneldebat med Ole Birk Olesen, Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager (EL), og borgmester i Greve Kommune Pernille Beckmann (V).

14.15: Åbent samråd om danskernes middellevetid
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er i dag kaldt i samråd af Sundheds- og Ældreudvalget om danskernes middellevetid. Ministeren skal redegøre for, hvordan regeringen vil nå målet om, at danskerne i 2020 skal have en middellevetid, der ligger i top-10 i verden.

14.30: Kristian Jensen deltager i arrangement om verdensmål
Finansminister Kristian Jensen (V) er taler til et arrangement med overskriften »Verdensmål til hverdagsmål«. Det er Hansen & Ersbøll Agenda, som holder arrangementet, der har fokus på FNs verdensmål, og hvordan de kan omsættes til hverdagen. Desuden taler Thomas Ravn-Pedersen fra Verdens Bedste Nyheder og formand for tværpolitisk netværk Kirsten Brosbøl (S). Underholdningen er sanger Pernille Rosendal og komiker Jonatan Spang.

15.00: Åbent samråd om proformaægteskaber
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) er i dag kaldt i samråd om kontrolindsats mod proformaægteskaber. Ministrene skal redegøre for svaghederne ved kontrolindsatsen. Desuden skal de drøfte karakteren og omfanget af proformaægteskaber i Danmark og fremtidige initiativer imod proformaægteskaber.

15.00: Søren Pind og EU-kommissær inviterer til debat
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og EUs forskningskommissær, Carlos Moedas, inviterer borgere til dialogmøde og rundbordsdebat om fremtidens forskning og innovation i EU. Det sker som optakt til, at EU-Kommissionen i 2018 offentliggør sit forslag til et nyt EU-program for forskning og innovation. Arrangementet foregår i Festsalen på Københavns Universitet.

15.15: Åbent samråd om arbejdsforhold i ældreplejen
Ældreminister Thyra Frank er kaldt i samråd om arbejdsforhold i ældreplejen.