Pia Kjærsgaard håber, at DFs EU-dumhed kan åbne for, hvad der »egentlig foregår nede i den rotterede«

Dagens overblik: Dansk Folkeparti skød i går aftes på andre partier om muligt misbrug af EU-midler i en hed debat på DR 2. Thulesen Dahls troværdighed har lidt et varigt knæk, Alternativet er smidt ud af forlig, og så sender en ordfører en opsang til de danske kvinder om at tage sig sammen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til ugens sidste politiske overblik.

Du er kun én læst morgenpost fra et kæmpe 'god weekend' fra Berlingskes Politiko, men inden har vi masser af stærke historier til dig.

Vi skal blandt andet forbi en vingeskudt Thulesen Dahl på troværdighedsbarometeret, ugens op- og nedtur, en politikeropsang til danske kvinder, og en skål mellem tre partier sent i aftes.

Og så var der gang i den i 'Debatten' på DR 2 i går, hvor Pia Kjærsgaard kaldte EU for en »rotterede«.

Vi begynder med det sidstnævnte, i programmet blev det diskuteret, om Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-midler er »sjusk på højt plan?«.

Det førte til en ophedet debat, hvor det så ud som om, at Dansk Folkeparti skiftede spor i forhold til sin ageren i sagen om muligt misbrug.

Hvor partiets politikere den seneste uge har »lagt sig fladt ned«, som det har lydt igen og igen, gik både gruppeformand Peter Skaarup og især den tidligere formand Pia Kjærsgaard - DFs »mor«, Pia Kjærsgaard, som Ekstra Bladet i går kaldte hende - i offensiven.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

De undskyldte stadig, men pilen blev nu rettet mod andre partier også.

Ifølge Peter Skaarup vil man også kunne se - hvis medierne ellers gravede i det, som han opfordrerede til - at der sker ting i andre partier med EU-midler, som ville få danskerne til at hæve øjenbrynene. Her henviste han til en historie i Berlingske i går om, at både Liberal Alliance og de Konservative har måttet betale penge tilbage i forkert EU-støtte.

Pia Kjærsgaard var i en ophedet debat med erhvervskvinden Stine Bosse, hvor hun også rettede fokus mod, at der ifølge hende sker langt værre ting i EU end det, Dansk Folkepartis har gjort.

»Hvis vi i Dansk Folkeparti, fordi vi har dummet os - og det har vi - kunne være med til, at der blev åbnet for, hvad er det egentlig, der foregår nede i den rotterede, så tror jeg, det ville være en rigtig god gerning. Og det kan I i Danmarks Radio være med til, og det kan I i Ekstra Bladet være med til, det synes jeg, vil være en rigtig god gerning,« sagde Pia Kjærsgaard og henviste til DR-vært Clement Kjersgaard og Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen, der også deltog i 'Debatten'.

Du kan se hele programmet her.

Pia Kjærsgaard sagde også i programmet, at det var en fejl, at partiet ikke lyttede til de konkrete og direkte advarsler, som det tidligere medlem Rikke Karlsson - der i efteråret satte gang i hele sagen - sendte i blandt andet en række mails til partiets formand, Kristian Thulesen Dahl.

Det kan du læse og se her.

I øvrigt siger juraprofessor Lars Bo Langsted i dagens BT følgende om forskellen mellem DFs mulige misbrug af EU-midler og historien med Liberal Alliance og de Konservative, der skal betale EU-oplysningsmidler tilbage, som Peter Skaarup henviste til:

»Der er pokker til forskel på de sager, der er kommet frem. Der er sager, hvor der tilsyneladende er en kraftig mistanke om, at der er givet urigtige oplysninger, og så er der sager, hvor man ikke har brugt nogle midler, man har adgang til, som man burde og derfor skal betale nogle penge tilbage. Det er juridisk set to vidt forskellige situationer, og det er det vel også moralsk,« siger han.

»Det havde vi ikke troet om Thulesen Dahl«

Vi bliver ved Dansk Folkeparti, der ifølge Kristian Thulesen Dahl er i den største krise i partiets historie.

Det siger han, efter en meningsmåling fra Megafon for TV 2 og Politiken i går viste, at hans parti går tilbage til 15,9 procent af stemmerne mod de 21,1 procent, partiet fik ved valget sidste år.

Samtidig viser undersøgelsen, at 52 procent af danskerne mener, at sagen om muligt misbrug har gjort uoprettelig skade på DF-formands Kristian Thulesen Dahls troværdighed. Hos DFs vælgere er tallet 37 procent, men det er dog mere usikkert på grund af færre respondenter (læs mere her).

Politiken er i den forbindelse taget til Thulesen Dahls hjemstavn i Thyregod for at høre, hvad den menige borger i byen mener om sagen:

Der er stille på hovedgaden i Thyregod.

Enkelte beboere trasker torsdag formiddag hjem med varer fra Brugsen, mens lyden af gravernes maskiner på den lokale kirkegård rumsterer i baggrunden.

Vi befinder os i Kristian Thulesen Dahl-land. DF-formanden har i årevis haft sin familiære base i provinsbyen mellem Vejle og Herning. Det er her, han spiller old boys fodbold, bliver klippet og stiller op foran kameraet, når tv-stationerne vil stille ham spørgsmål om sagen om mulig svindel med skatteborgerpenge fra den europæiske partialliance Meld og fonden Feld.

Men Dansk Folkepartis største krise i partiets historie er også nået til Thyregod.

Avisen har blandt andet snakket med Bente Hansen, der ligesom resten af sin familie stemte personligt på DF-formanden ved seneste valg.

»Det er for dårligt, at de kan finde på at bruge penge på den måde. Det havde vi ikke troet om Thulesen Dahl«, siger Bente Hansen.

Du kan læse hele portræt-reportagen i Politiken her (kræver abonnement).

Hvad mener S om købesex?

Der hersker efterhånden total usikkerhed om, hvad Socialdemokraterne mener om et forbud mod købesex i Danmark.

Efter formand Mette Frederiksen i en portrætbog om sig selv siger, at hun ikke går ind for et forbud, undsagde partiets ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, der i årevis har talt for at kriminalisere sexkøb, i går i Politiken sin formand.

»Partiets politik er den samme,« lød det fra Langhoff.

Men et eller andet har gjort, at der nu er tavshed fra Christiansborg om den socialdemokratiske kurs for købesex.

Jyllands-Posten spurgte i går partiets ordfører på området - som medierne altid gør og normalt får et svar - hvad den socialdemokratiske politik er:

»Jeg har ingen kommentarer.«

Mener du stadig, hvad du sagde i Politiken?

»Jeg har ingen kommentarer.«

Det havde partiets retsordfører, Trine Bramsen, heller ikke:

»Du må tale med ligestillingsordføreren om det,« siger hun.

Til gengæld har avisen fået svar fra to hovedbestyrelsesmedlemmer, men de har også to vidt forskellige syn på sagen.

Du kan læse hele den historie her (kræver abonnement).

Rasmus Horn Langhoff har dog skrevet en opdatering på Facebook om sagen.

»Danske kvinder er blevet for magelige«

Videre til Berlingske, hvor Liberal Alliances ligestillingsordfører, Merete Riisager, har et opråb til de danske kvinder, efter en ny undersøgelse fra FN om ligestilling mellem kønnene viser, at Danmark sakker bagud.

Men det er kvindernes egen skyld, lyder det fra Riisager. Kvinderne skal »tage livtag med sig selv«, siger hun.

»Danske kvinder er blevet for magelige. De skal ud af den offentlige sektor og lære sig at tage flere risici i den private sektor. Danmark har en kæmpestor offentlig sektor der suger den kvindelige arbejdskraft til sig, hvis vi skal have flere kvinder der tjener mere, skal vi have flere kvinder over i den private sektor,« siger Merete Riisager.

Direktør i Kvinfo, Nina Groes, er ikke heeelt enig i den udlægning.

Det og hele artiklen kan du læse her.

Sass og Hjort i vildt samråds-slagsmål

Der var gang i den, da Socialdemokraternes Henrik Sass Larsen og Claus Hjort Frederiksen i går krydsede klinger i sagen om, hvorvidt finansministeren har misbrugt sit embedsapparat i en kampagne mod Venstres vigtigste politiske modstander.

Luften var tyk af hovedrysten og måberi.

Der var nærmest permanente panderynker og hævede øjenbryn.

Det føg med beskyldninger om uvederhæftighed og fusk.

Og der blev bedt om, nej forlangt, en undskyldning for en »lodret forkert« udtalelse om, at Socialdemokratiet ikke ønskede at få beregnet sin 2025-plan.

»Det var af en sådan art og grovhed, at der var mange af os, der tænkte, at det ikke kunne være rigtigt, at Finansministeriet skrev under på det. Og det viste sig jo også, at det ikke passer. For det viser sig jo, at finansministeren selv har siddet og slået tallene sammen, men så har givet indtryk af, at det er Finansministeriet, der står bag,« sagde Henrik Sass Larsen og påpegede, at Socialdemokratiet mener at have fundet 11 konkrete fejl i beregningerne af udspillet.

Du kan læse alt om det vilde samråd - Henrik Sass Larsens første nogensinde - lige her.

Alternativet smidt ud af forlig

Alternativet blev i går smidt ud af et forlig fra maj om historisk udredning af Danmarks deltagelse i tre krige - Kosovo, Afghanistan og Irak.

Alternativet var uenig med de andre forligspartier - de fire blå partier - om udvælgelsen af forskerteamet til redegørelsen, og derfor er partiet blevet smidt ud af forliget, oplyser udenrigsminister Kristian Jensen til Ritzau.

Det mener Alternativets fredsordfører, René Gade, er et brud på aftalen.

»På vores første møde i dag, hvor alle partier har været sammen, har vi kunnet konstatere, at regeringen ikke ønsker at leve op til den aftale, der blev indgået,« siger René Gade.

»Vi har en vetoret i forhold til udvælgelsen af forskerteamet. Den sidder regeringen overhørig,« siger han til Ritzau.

Tre hurtige historier, du også skal have med

1) »Jeg kan bare sige, hvordan jeg arbejder som minister. Og hvis jeg har et emne, der optager mig særdeles meget, og jeg beder om en rapport, som jeg ved skal sende til Folketinget, så kunne jeg aldrig drømme om at sende en rapport til Folketinget, som jeg ikke selv så igennem først. Vel og mærke når det er en rapport på 10 sider. Det tager altså ikke mange minutter at løbe den igennem.«

Sådan siger Esben Lunde Larsen i »mysteriet om, hvem der fjernede passagen, som kunne have forhindret danskerne i at få svine-MRSA«

Læs den historie her.

2) Mere end 500.000 pensionister vil opleve, at deres boligskatter stiger med regeringens boligudspil. Det viser et svar fra regeringen til de Konservative om de igangværende forhandlinger om dansk økonomi frem til 2025.

Og det er dyster læsning, mener finansordfører Brian Mikkelsen (K):

»97 procent af pensionisterne vil opleve, at det bliver rigtig svært for dem at blive boende i deres hus. Deres indtægter stiger jo ikke, de har bare deres pension, siger han.

Læs den historie her.

3) Enhedslistens top fik revolutionær suppleant til at droppe Folketinget. Det skriver DR Nyheder, der kan fortælle ud fra lækkede dokumenter, at der blev skubbet gevaldigt på fra Enhedslistens top, da folketingssuppleant Jonathan Simmel efter udtalelser om væbnet revolution afslog at komme i Folketinget som vikar.

Du kan læse den historie her.

 

Ugens op- og nedtur

Finder vi i Børsen, hvor avisens politiske kommentator har kåret Mette Gjerskov som ugens nedtur.

»Det er en klokkeklar brøler, at Gjerskov som øverst ansvarlige ikke sikrede sig bedre,« skriver Ib om Gjerskovs rolle i sagen om MRSA.

Du kan læse ugens op- og nedtur lige her (kræver abonnement).

Dagens analyse

Finder vi i Politiken, hvor avisens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, skriver, at Socialdemokratiet kniber sig i armen over DFs krise, men alligevel intet vinder ved det store tilbagegang, DF står til i en Megafon-måling.

»Socialdemokratiets og DF’s kamp om kedeldragterne er først lige begyndt, og fremtiden vil vise, om Thulesen Dahls troværdighedskrise forvandler sig til varige ar. Er det tilfældet, står Mette Frederiksen stærkt i en kommende valgkamp, og når tvivlerne skal vælge side, er sandsynligheden for, at tilliden til Frederiksen trumfer Thulesens politik, stor,« skriver han.

Du kan læse analysen her (kræver abonnement).

Tre glas. Tre partier. Tre politikere

Diskussionen om topskattelettelser eller ej og regeringens overlevelse har ligget en smule stille i de seneste uger.

Men i går mødtes tre politikere ifølge Simon Emil Ammitzbøll til »#TopskatteDrøftelser« over et glas mousserende vin.

Papalitiko (ja, det er en sammentrækning af paparazzi og Politiko) har været en tur Instagram og kan nu løfte sløret for, hvem LA-gruppeformandens hemmelige venner (tilsyneladende) er:

#boblerpåentorsdag #minehemmeligevenner #torsdagshygge

Et billede slået op af Pernille Skipper (@pernille_skipper) den

Tre glas, tre partier, tre politikere #vesterbro

Et billede slået op af Karsten Lauritzen (@karstenlauritzen) den

Dagens Olsen Banden

Da Folketinget havde åbningsdebat 6. oktober, gik der ren Olsen Banden i den.

Anders Samuelsen blev omdøbt til Dynamit-Anders, Mette Frederiksen til Yvonne og Lars Løkke til Egon Olsen.

En pendant begyndte i går, hvor TV 2 News' vært, Søren Lippert, skrev på Twitter, at han ville få besøg af dansk politiks svar på Maude Varnæs/Agnes Jensen.

Den leg gik Søren Pind med på og udråbte sig selv til Jørgen Varnæs.

Det sker i dag

9.30 Forhandlinger om Helhedsplanen
Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre mødes med regeringen for at fortsætte forhandlingerne om 2025-planen.

13.00 Samråd om psykiske arbejdsskader
Beskæftigelsesudvalget har kaldt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samråd om psykiske arbejdsskader.

Og så kommer det:

Berlingskes Politiko ønsker alle en rigtig god weekend.