»Pernille Vermund, undskyld mig, det giver jo ingen mening, det du siger«

Dagens overblik: Nye Borgerlige giver panderynker i blå blok, Socialdemokraterne får hug fra en tidligere strammer, og et parti er »slået tilbage i Ludo.« Du får hele dit overblik her.

Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, på besøg i Deadline. Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske morgenpost med alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

I dag skal det bl.a. handle om et svar i Deadline, som ikke gav mening for værten, et parti, som enten skal løftes eller moses, og Anders Samuelsens indre svinehund.

Vi begynder dog hos Socialdemokraterne, som i denne weekend holder partiets årlige kongres i Aalborg. Derfor er der fokus på Mette Frederiksens parti i flere medier.

Du får hele dit overblik her.

I Jyllands-Posten tager flere i det socialdemokratiske bagland afstand fra nogle af de udlændingestramninger, som partiet støtter.

Mangeårig Aarhus-borgmester og indenrigsminister i 1990erne Thorkild Simonsen kritiserer bl.a., at partiet vil sætte modtagelsen af kvoteflygtninge på pause.

»Det er helt forfærdeligt. Vi har altid sagt, at det var den rigtige måde at fordele flygtninge på, så jeg mener, at beslutningen er fuldstændig forkert,« siger han til avisen.

Netop Thorkild Simonsen blev kaldt ind til en ministerpost i partiet af daværende formand statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). Baggrunden var, at der var brug for at stramme op på udlændingeområdet. Du kan læse hele interviewet med ham her.

Thorkild Simonsen er som sagt ikke alene i sin kritik af S-strammerkursen.

Hovedbestyrelsesmedlem og DSU-formand Lasse Quvang Rasmussen mener, at dele af den udlændingepolitik, som Socialdemokraterne i dag står for, er ren »symbolpolitik«

»Noget af det, som vi hopper med på, har rene og skære populistiske årsager.«

I spalterne får Socialdemokraternes integrationsordfører, Dan Jørgensen, lov til at svare på kritikken.

Nogle vil nok sige, at det virker til, at hver gang regeringen rykker barren, så rykker I bare med?

»Man kan ikke med nogen form for ædruelighed sige, at vi ikke har vores egen selvstændige politik på det her område. At vi så er enige med regeringen om rigtig mange ting er kun positivt,« siger han. Du kan læse det interview her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

I torsdagens Berlingske kunne man læse, hvordan Socialdemokraternes røde støttepartier kræver en mindre stram udlændingepolitik, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister efter næste valg.

I dagens Information kan du læse et længere interview med S-profilen Peter Hummelgaard om bl.a. partiets udlændingepolitik og samarbejdet med Dansk Folkeparti.

At dele af Socialdemokraternes bagland, venstrefløjen og de Radikale kan fare i flint over, at hans parti vil lave politik med DF, chokerer Peter Hummelgaard, siger han til avisen.

»Dansk Folkeparti er et almindeligt parti lige som alle andre partier i Folketinget. Og jeg er i en blanding af dyb chok og undren over, at det kan være kontroversielt, at Socialdemokratiet vil samarbejde med dem om ting, vi kan blive enige om.«

Han sender også de Radikale på weekend med en hilsen:

»Mange radikale er jo rystede over et tættere samarbejde mellem DF og Socialdemokratiet, til trods for at ingen har hørt Mette Frederiksen eller andre tale om regeringssamarbejde, eller at DF skal pege på en S-regering. Men der må man jo sige, at de dobbelte standarder er til at tage og føle på. De radikale har lavet nogle af de mest skadelige dagpengenedskæringer sammen med blandt andre Dansk Folkeparti.« Du kan læse hele interviewet hos Information lige her.

Vi forlader Socialdemokraterne for en stund og ser nærmere et helt andet parti.

»Skal de løftes, eller skal de moses?«

Nye Borgerlige er nemlig - ifølge sig selv - på stemmesedlen ved næste valg. Partiet holdt pressemøde i går, og i dag er det og formand Pernille Vermund at finde i stort set samtlige medier.

Vi giver dig dit overblik her.

Først analyserne:

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, og politisk reporter Carl Emil Arnfred:

»Dansk Folkeparti holder et skarpt øje med Nye Borgerlige. Internt i DF har man længe overvejet at opstille europaparlamentariker Morten Messerschmidt i samme valgkreds som Pernille Vermund for at give hende kamp til stregen. Analysen i Dansk Folkeparti er samtidig, at det ikke skal lykkes Nye Borgerlige at få profileret sig som det hårdeste parti på udlændingeområdet.« Historien er ikke online endnu.

Politisk kommentator på Berlingske, Thomas Larsen:

»Mange iagttagere har netop nu travlt med at fremstille Nye Borgerlige som et kannibalistisk parti, der vil æde af de andre partier i blå blok, og som i yderste konsekvens kan presse Søren Pape og hans decimerede konservative folketingsgruppe helt ud af Folketinget. Dette scenarie kan også blive til virkelighed, og man skal ikke tage fejl af, at det netop er håbet i rød lejr.«

Politisk kommentator på BT, Søs Marie Serup:

»At Nye Borgerlige er opstillingsparat er dog den værste nyhed for statsministeren, som i forvejen har svært ved at holde sammen på blå blok. Potentialet for fremtidigt stemmespild er enormt. I Venstre må man derfor overveje, som man i sin tid gjorde med Ny Alliance: Skal de løftes eller skal de moses?.« Historien er ikke online endnu.

Politisk kommentator på Børsen, Helle Ib:

»Med Pernille Vermunds og Nye Borgerliges indtog på den politiske scene som opstillingsparate vil næste valg byde på en historisk konkurrent fra højre. Nye Borgerlige gør det næppe lettere for Thulesen Dahl at holde på sin politisk blandede vælgerskare eller forklare, hvorfor DF's indflydelse ikke matcher mandatstyrken.«

Politisk kommentator Hans Engell i Ekstra Bladet:

»Hvor store er Vermunds chancer for at komme i Folketinget? Gode. Hun er synlig. Hun er fotogen. Hendes budskaber er enkle. Mange vil sige populistiske og primitive. Lette at sælge i et flimrende mediehav. Men det kan også gå galt: Hvis partiet opstiller for mange knaldhoveder, som får det hele til at kæntre og skræmmer vælgerne væk.« Historien er ikke online endnu.

Ting, der står i vejen

På partiets pressemøde forklarede formand Pernille Vermund, at partiet har tre ultimative udlændingekrav for at pege på en borgerlig statsminister.

At al asylbehandling i Danmark stoppes. At alle udlændinge forsørger sig selv. Og at alle kriminelle udlændinge udvises efter første dom.

Jyllands-Posten gik i går til eksperterne og hørte, om de krav var gangbare. Dommen: De er tæt på umulige at gennemføre i praksis.

Eksperternes kritik preller dog af på Pernille Vermund, som er parat til at opsige enhver konvention, der står i vejen for hendes politik.

»Vores tre mærkesager kræver, at vi tager et opgør med flygtningekonventionen og statsløsekonventionen. Hvis der så er flere konventioner, der står i vejen for det, så må vi træde ud af dem,« siger hun. Læs den historie her.

Det giver jo ingen mening

Pernille Vermund var på den helt store rundtur i medierne i går for at fortælle om sit partis politik. Således også i Deadline på DR 2 hos Niels Krause-Kjær sent i går aftes.

Her borede Krause-Kjær i, hvordan Pernille Vermund egentlig vil opretholde sin politik om, at hun kun vil pege på en borgerlig statsminister efter et valg, hvis vedkommende opfylder partiets tre ultimative krav.

Hvad hvis der efter et valg er 90 mandater for en blå blok, og 89 for en rød og Nye borgerlige har fået seks mandater? Vil hun så trække sin støtte til den blå statsministerkandidat og gøre f.eks. Mette Frederiksen til statsminister?, ville Kjær vide.

Det førte til en del svar og modspørgsmål, indtil Niels Krause-Kjær sagde:

»Pernille Vermund, undskyld mig, det giver jo ingen mening, det du siger.«

Svaret:

»Det hænger fuldstændig sammen. For at man skal være statsminister i Danmark, skal man ikke have et flertal imod sig. Så hvis man skal have opbakning til at blive statsminister, skal man samle de mandater, der skal til, og det er jo 90.«

Så du vil støtte Lars Løkke Rasmussen uanset hvad, det er det, du siger?

»Nej, jeg vil støtte ham, hvis han tager de her tre krav til sig.«

Du kan se Pernille Vermund i krydsild i Deadline lige her.

Og et uddrag herunder:

Artiklen fortsætter under opslaget

2,1

Kan Nye Borgerlige komme ind?

Tja.

Hvis der var folketingsvalg i morgen, ville 2,1 pct. af vælgerne stemme på Nye partiet. Det fremgår af en meningsmåling, som Gallup foretog 22. september for Berlingske og på baggrund af 1.128 webinterview.

Det er dog vigtigt at understrege, at der ifølge Gallup er en statistisk usikkerhed på ca. 1,4 procentpoint i forhold til det billede, som målingen tegner af tilslutningen til Nye Borgerlige.

»Målingen viser, at partiet har en chance for at komme over spærregrænsen ved folketingsvalg og dermed komme i Folketinget,« siger Rune Slothuus, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Mere om det hos Berlingske her.

200.000

Trods regeringens løfter om et mere præcist system for ejendomsvurderinger har 200.000 husejere fortsat udsigt til for høje vurderinger. Det skriver Børsen i dag.

Historien er skrevet på baggrund af et lukket møde, som blev holdt onsdag. Her afslørede Skatteministeriet, hvor præcise fremtidens ejendomsvurderinger på huse bliver, fortæller flere kilder til avisen.

»Det, Skatteministeriets ekspertgruppe sagde, er, at de kan øge træfsikkerheden på ejendomsvurderinger på huse med 5 procentpoint,« forklarer Finn Gilling, der deltog i mødet, til Børsen.

Dermed står det klart, at Skatteministeriet sigter efter at løfte træfsikkerheden i det nye system fra 67,5 pct. til 72,5 pct, skriver avisen.

»Det betyder, at cirka 400.000 husejere vil opleve, at deres vurderinger bliver forkerte, og konsekvensen kan blive, at op til 200.000 husejere kan få en for høj ejendomsvurdering. Dermed risikerer de at blive straffet med en ekstra skat på et forkert grundlag,« siger Finn Gilling,

Skatteministeriet har ikke ønsket at kommentere historien. Du kan læse hele baduljen her.

Tre historier, du også skal læse i dag

1: Socialdemokraterne vil gøre op med New Public Management-tankegangen. Kontrollen med de offentligt ansatte skal minimeres, og tilliden skal tilbage, siger S-formand Mette Frederiksen til Information.

»Vi foreslår en form for velfærdskontrakt, hvor de offentligt ansatte på den ene side lover at yde deres ypperste, og vi til gengæld lader være med at kontrollere det, som ikke skal kontrolleres,« siger hun til avisen.

Udmeldingen er et opgør med linjen under Helle Thorning-Schmidt, siger eksperter. Til samme avis.

2: Et potentielt  efterårsvalg bliver sandsynligvis uden Kristendemokraterne. Partiet har været på stemmesedlen ved alle valg siden 1971, men mangler 8000 underskrifter frem mod det næste. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge partiformand Stig Grenov skyldes den manglende opbakning i høj grad problemer med det digitale vælgererklæringssystem.

»Vi er slået tilbage i Ludo. Det er jo fuldstændig syret, at vi fik 30.000 stemmer (ved seneste folketingsvalg, red.) og skal ud at hente 20.000 underskrifter. Det er så okay, det er spillereglerne. Men så skal systemet også virke,« siger han til avisen.

3: Ved seneste kommunalvalg fik borgmester Mette Touborg (SF) tæt på hver tredje af de afgivne stemme i Lejre Kommune. Men nu stopper den populære borgmester i politik. Hvad hun så skal lave, kan du læse om hos Politiko.dk her.

Eller her: Hun skal være administrerende direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune.

Dagens citat

»Topskatten er den nye, indre svinehund. Den får alle andre, også Venstre-politikere, til at afsløre, hvordan de tænker om en bestemt gruppe mennesker: At alle, der formaster sig til at tjene mere end en gennemsnitlig LO-familie, i bund og grund er nogle rige svin.«

I Weekendavisen har Martin Krasnik talt med flere borgerlige stemmer om topskatten og liberalismen. Citatet er fra Anders Samuelsen. Og historien er ikke på nettet. Men køb lige avisen. Det er god læsning.

Dagens kronik

»Efter et langt liv med fast hjemstavn i Socialdemokratiet føler jeg mig i dag hjemløs. Mantraet om, at det skal kunne betale sig at arbejde, er endt i en nedadgående spiral. Partiets sociale profil forvitrer.«

- Gunvor Auken, tidligere socialrådgiver i 3F og viceborgmester på Frederiksberg (S) - og søster til tidligere S-formand Svend Auken - i Politiken.

Dagens advarsel

»Hvis vi får et valg og taber magten, så ser det ud til en ørkenvandring af dimensioner for at komme tilbage. Derfor håber jeg virkelig også, at man kan besinde sig. Hvis vi smider magten på denne her måde, har jeg svært ved at se, hvordan vi kommer tilbage. Det sagtens tage 10 år eller mere.«

I dagens Berlingske advarer de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, forud for partiets landsråd i weekenden Anders Samuelsen om konsekvenserne ved at holde fast i sit ultimative topskattelettelseskrav. Mere om det her.

Det sker i dag

10:00 Folketingets Europaudvalg mødes. Ud over et møde med den irske europaminister skal udvalget behandle et samarbejde om forbrugerbeskyttelse og en forordning om geoblokering.

11:00 I dag offentliggør uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) Danmarks første dronestrategi. Tørnæs præsenterer strategien sammen med transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V).

12:30 Socialdemokraterne holder i dag og frem til søndag partiets årlige kongres i Aalborg. Formand Mette Frederiksen holder tale klokken 13.15.