»Paranoid« Espersen og en politiker, der har ændret Facebook-opslag efter kritik

Dagens overblik: De danske politikere fordømmer masseskyderiet i USA, skatteministeren er klar med redningspakke til »Skat i laser«, og Forsvarsministeriet har udeladt afgørende oplysninger om flykonkurrenter i rapport. Men vi skal også forbi en »småparanoid« Søren Espersen, der ser »spøgelser« og et folketingsmedlem, der nu har ændret et Facebook-opslag efter kritik.

Foto: Liselotte Sabroe.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen til en ny uge i dansk politik, som også er ugen, der byder på årets Folkemøde på Bornholm.

Inden vi når dertil - det begynder officielt torsdag - skal der nok komme en masse politiske historier, således også i dag.

Vi begynder desværre med gårsdagens tragiske masseskyderi i Orlando, som er det værste i USAs historie.

Du kan læse et overblik her, og Barack Obamas reaktion her, men i denne morgenpost koncentrerer vi os om de hjemlige politiske reaktioner.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen udsendte i går aftes en pressemeddelelse, hvor han skrev, at »det står nu klart, at vi i nat har været vidne til et modbydeligt angreb på retten til at være den, man er.«

Den kan du læse her.

Her kan du se et udpluk af de danske politikeres reaktioner på de sociale medier:

Et medlem af Folketinget kom i øvrigt i modvind for i forbindelse med skyderiet at skrive, hvorfor det er, »at alle formørkede reaktionære højre-ideologier skal gå efter homoseksuelle?«.

Hvem og hvad det dækker over, vender vi tilbage til sidst i morgenposten

Men for nu forlader vi masseskyderiet og ser mod dagens politiske nyheder.

Skatteminister vil pumpe milliarder i Skat

I Politiken fortæller skatteminister Karsten Lauritzen nu, at han er klar til at pumpe milliarder i Skat for at afværge et truende sammenbrud.

Det sker, efter den ene skandale efter den anden har ramt det kriseramte Skat, der »bløder i en sådan grad, at det ikke længere kan stoppes med små plastre og gazebind,« som avisen skriver.

Karsten Lauritzen og regeringen vil efter sommerferien fremlægge en »investeringsplan på et anseeligt milliardbeløb«, der først og fremmest skal hjælpe Skat med at genoplive inddrivelsen af den hastigt voksende milliardgæld til de offentlige kasser fra borgere og virksomheder.

Den gæld har nu passeret 85 (!) milliarder kroner, efter det skandaleramte digitale gælds-system EFI kollapsede i efteråret, og derfor skal der nu investeres i mandskab og teknik, siger Karsten Lauritzen.

»Det, der er gået galt i skattevæsnet, er, at man har effektiviseret uden at investere i de ting, der er forudsætningen for effektiviseringsplanerne. Den anerkendelse er der politisk. Hvis man vil gøre tingene mere effektivt, skal styrelserne og medarbejderne have redskaberne til det. Grønthøsteren skal køres ud. Tiden er løbet fra at vise rettidig omhu. Det skulle man allerede have gjort for nogle år siden. Hvis vi skal undgå, at der opstår flere kriser i Skat, skal vi vælge investeringsvejen,« siger han.

Forslaget til nye midler til Skat møde stor opbakning fra alle sider i Folketinget.

Blandt andet kalder Brian Mikkelsen (K) det for meget positivt, for »vi har et Skat i laser«.

Og på Twitter kommer Enhedslistens Rune Lund med en »sjælden« ros til Venstre.

Du kan læse et mindre uddrag af hele historien her og resten i dagens papirversion.

Forsvarsministeriet udelod oplysninger i kampflyrapport

Vi springer til Berlingske, der kan fortælle, at der nu bliver rejst tvivl om Forsvarsministeriets objektivitet i forbindelse med købet af nye kampfly for over 50 milliarder kroner.

I torsdags blev regeringen sammen med S, R, DF og LA enige om, at købe 27 F-35 Joint Strike Fighter, men nu viser det sig, at ministeriet har udeladt meget vigtige oplysninger i den afgørende rapport om de to konkurrenter til milliardordren, Boeings Super Hornet og Airbus’ Eurofighter Typhoon.

Af rapporten fremgår det, at Forsvars­ministeriet ikke har benyttet oplysninger om Boeings og Airbus’ flyvetid med henvisning til, at producenterne ikke har leveret oplysningerne i tide.

Men det har de to flyproducenter rent faktisk gjort inden for ministeriets svarfrist, kan Berlingske fortælle, og det får en af  Danmarks førende forsvarseksperter til at rejse tvivl om, hvorvidt resultatet af ministeriets kampflyevaluering var givet på forhånd.

»Det her er bare endnu et eksempel på, at man godt kunne tænke sig, at F-35 kom til at se god ud i den rapport,« siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

»Det er jo lidt den tilgang, man har haft til det her. Man sidder tilbage med det indtryk, at man gjorde alt, hvad man kunne, for at få F-35 til at vinde,« siger han.

Du kan læse mere om den historie her, hvor forsvarsminister Peter Christensens svarer på kritikken, og Rasmus Jarlov (K) siger, »det ikke giver »ret meget mening«.

»Søren Espersen er en smule småparanoid og ser spøgelser«

I Jyllands-Posten kan man læse en historie om, at en billigere reparation af en militærhelikopter ifølge Dansk Folkeparti beviser, at de Radikales Israel-modstand stoppede et stort artilleriindkøb fra en israelsk producent før valget.

Sagen drejer som om, at Danmark i april 2015 afbrød et udbud om anskaffelse af militært udstyr til en milliard kroner fra den israelske producent Elbit.

Begrundelsen var, at pengene skulle bruges på at reparere en beskadiget EH101 transporthelikopter, en reparation til op mod 350  mio. kroner.

Men den reparation har nu vist sig kun at koste 119 mio. kroner, og det ser Danske Folkeparti som det endegyldige bevis på, at udbuddet af artilleri kun blev aflyst af S og R, fordi en israelsk virksomhed vandt, og at det var »uærligt« spil.

»SR-regeringen aflyste indkøbet, fordi en israelsk virksomhed vandt. Det er der ingen tvivl om. Og jeg er heller ikke et sekund i tvivl om, at det skete efter en ordre fra daværende udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der ikke ville købe våben fra Israel,« siger Søren Espersen til Jyllands-Posten.

Martin Lidegaard afviser påstanden.

»Søren Espersen er en smule småparanoid og ser spøgelser i den her sag. Jeg havde intet som helst med den værdiansættelse at gøre. Det lå helt alene i Forsvarsministeriet, og jeg går stærkt ud fra, at man på det tidspunkt har givet sit bedste bud på, hvad det vil koste at reparere helikopteren,« siger Lidegaard.

Læs den historie her.

Afviste asylansøgere forsvinder

På forsiden af Information kan man læse, at over halvdelen af asylansøgere på et udrejsecenter er forsvundet.

Det er på centret Kærshovedgård, at der skulle have siddet 84 mandlige afviste asylansøgere, men i virkeligheden bor der kun 35 afviste asylansøgere på centret. De resterende 49 er enten aldrig dukket op eller er flyttet ind for så at forsvinde igen.

Planen med centret er ellers, at de afviste asylansøgerne igennem samtaler skal motiveres til at rejse hjem igen, men lige nu ved man ikke, om de er rejst til et andet land, eller opholder sig illegalt i Danmark.

Også på andre udrejsecentre oplever man, at afviste asylansøgere forsvinder.

Du kan læse den historie her.

Alternativets jubelår, men...

I anledning af, af det den 18. juni er et år siden valget, laver vi her på politiko.dk en evaluering af, hvordan det er gået de ni partier, der opnåede valg til Folketinget.

Vi ser på optur, nedtur og hvad nu? sammen med partiets leder og og politisk kommentator på Berlingske, Thomas Larsen.

I dag gælder det Alternativet, der får denne optursbeskrivelse med fra Thomas Larsen:

»Uffe Elbæk og co. tog fusen på hele det etablerede politiske system, gik under radaren og fløj i mål med et valgresultat, som ingen havde set komme. Det er en stor præstation, og der var stort set ingen, der opdagede, at der under de luftige drømme arbejdede en fuldstændig professionel kampagneorganisation på højtryk.«

Men der er også et men, og Uffe Elbæk svarer blandt andet: »Der er jeg helt blank«.

Se på hvad og hvad der gemmer sig bag men lige her.

Gik du glip af de første partier i serien, kan du her læse om de Radikales historisk dårlige år, SFs monumentale sammenbrud, der har bidt sig fast, og de Konservative tæt på dumpekarakter med Søren Pape som årets nedtur.

Dagens debat

Finder vi i Berlingske, hvor de to radikale medlemmer af  Europa-Parlamentet, Jens Rohde og Morten Helveg Petersen, i en kronik langer ud efter den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen.

»Mette og kunsten at græde i kor,« hedder overskriften, og er et angreb på Mette Frederiksen, der på grundlovsdag gav udtryk for, at EU har svigtet.

»Mette Frederiksen siger, at EU har svigtet sin opgave i kampen mod social dumping. Men pilen peger mod hende selv. Hun afviser – som så mange politikere – EU-løsningerne med henvisning til national suverænitet og anklager herefter EU for ikke at levere,« står der.

Læs det hele her.

Weekendens vigtigste

1) På søndagens forside af Politiken kunne man læse, at et »formandsopgør lurer i Venstre«.

Avisen skriver, at næstformand Kristian Jensen vil blive mødt af en modkandidat, når Lars Løkke Rasmussen stopper som formand for Venstre. Det er samtaler med en række kilder i partitoppen gennem en måned, som gør, at avisen kan skrive den nyhed.

En række medlemmer af regeringen, Venstres folketingsgruppe og personer i den blå blok regner det som en ubestridelig kendsgerning, at Kristian Jensen vil blive udfordret af en stærk modkandidat, når Lars Løkke Rasmussenen dag trækker sig fra sin formandspost.

Bliver det til et kampvalg i Venstre om formandsposten, vil det være første gang, siden Uffe Ellemann-Jensen tilbage i 1984 udfordrede og slog Ivar Hansen.

Læs historien her.

Gruppeformand Søren Gade nævnes som det bedste bud på en modkandidat, men der meldes også om stigende utilfredshed med Gade, der som bekendt blev bragt i spil i juni 2014, da Lars Løkke Rasmussens fremtid skulle afgøres på et hovedbestyrelsesmøde i Odense.

Det kan du læse mere om her i en god større feature med titlen »Jensen eller Gade – det strengt forbudte spørgsmål i Venstre«.

BTs politiske analytiker, Søs Marie Serup, skriver i øvrigt i en analyse om samme emne, at »knivene er ikke trukket, de er knap nok hvæssede. Man har bare tjekket, at de stadig ligger i skuffen«.

Læs den analyse her.

2) Det var også weekenden, hvor Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, fortalte, at han efter flere hårde udmeldinger nu vil holde igen et stykke tid, fordi han har fået, som han selv kalder det, »brøleforbud«.

»Jeg ender nogle gange med at få formuleret et enkelt billede her og der, som folk bliver mægtig vrede over. Så jeg har fået brøleforbud her det næste stykke tid.«

Så der kommer ikke flere udmeldinger som f.eks., at Alternativet er et »bluffnummer«?

»Nej, jeg må ikke sige mere lige i øjeblikket,« siger Henrik Sass Larsen.

Det fortæller han i ugens kaffesnak, der lukker den politiske uge ned, som du kan læse i sin fulde længde her.

3) Her kan du læse om efterveerne, efter de Konservative blev smidt ud af forliget om kampfly og om politikeren, der formentlig er den, »der ved mest om kampfly, men mindst om de politiske processer«.

4) Du skal også lige have denne her med, hvor Berlingske har været på besøg i Tulleland, Kristian Thulesen Dahls hjemby Thyregod, der efter folketingsvalget i 2015 blev døbt »Tulleland« efter Dansk Folkepartis populære leder.

»Det er da især nu, når vi har fået hende den lille, at jeg er bekymret. For hvad er det for en verden, hun skal vokse op i? Man frygter, at hele Europa bliver vendt på hovedet, når der kommer så mange udlændinge herop,« siger Steffan Andersen i denne fine reportage, du kan læse lige her.

5) Har du holdt helt fri fra den politiske dagsordenen i weekenden skal du vide, at Regeringen og kommunerne fredag aften – dejligt belejligt - blev enige om en ny økonomiaftale for kommunernes økonomi i 2017, og også at aflive det for kommunerne så forhadte omprioriteringsbidrag.

Det kan du læse her.

Her får du overblik over de vigtigste punkter i aftalen, og her får du et ordentligt læs reaktioner.

6) Til sidst er der håb for de mange, der dumpede tirsdagens indfødsretsprøve. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil nemlig give dem en chance til, efter Politiken kunne fortælle, at cirka to ud af tre udlændinge dumpede den omdiskuterede indfødsretsprøve.

Det kan du læse om her, og du kan selv prøve kræfter med testen lige her.

Dragsted i modvind

Som lovet er der her mere om den politiker, der kom i modvind efter en status-opdatering på myrderiet i Orlando.

Enhedslistens Pelle Dragsted skrev nemlig på både Twitter og Facebook følgende:

»Hvorfor fanden skal alle formørkede reaktionære højre-ideologier gå efter homoseksuelle? No Pasarán!«

Det fik flere til at undre sig over, at han kædede skyderiet, hvor morderen sympatiserer for IS, sammen med højreideologi.

Blandt andre skrev én på Twitter, at »jeg synes ikke, du kan være bekendt at gøre denne ugerning til en højre/venstre sag @pelledragsted. Det er en tolerance/intolerance sag.«

Pelle Dragsted argumenterede med, at han ser Islamisk Stats som tæt forbundet med fascisme, og derfor ser det som en højreideologi.

Dragsted har dog alligevel fundet anledning til at ændre sit opslag på Facebook, så det nu hedder:

»Hvorfor fanden er det, at alle formørkede reaktionære totalitære ideologier skal gå efter homoseksuelle?«

Fold sammen
Læs mere

Det sker i dag

Om der er mandagsstemning eller en slags præ Folkemøde-stemning i dag skal være usagt. Måske begge dele. Der er i hvert fald ikke det store på programmet for dig, der har planlagt en hyggelig mandag i sofaen med kaffe og popcorn og Folketingets tv-kanal.
Hvis det er det, du har lagt i kakkelovnen til, skal du huske at være klar klokken 10.30, hvor dagens eneste samråd ifølge ft.dk løber af stablen:

10:30 Åbent samråd om urigtige oplysninger om kønssammensætningen i bestyrelser

I dag har ligestillingsudvalget kaldt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i åbent samråd om måltal for kønssammensætningen i bestyrelser. Det sker på baggrund af urigtige oplysninger, som ministeren har videregivet til Folketinget. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvornår han blev bekendt med, at der var givet urigtige oplysninger til Folketinget om udviklingen i kønssammensætningen af bestyrelser i børsnoterede selskaber. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Rasmus Horn Langhoff (S).

Husk i øvrigt, at politiko.dk hver dag under folkemødet laver BÅDE en morgen- og en aftenpost. Og at du fredag og lørdag fra 9.30-10.30 og søndag fra 09.00-10.00 kan komme til quiz og morgenmad på folkeskibet 'Maja', hvor vi har fået tre prominente folketingspolitikere til at komme og quizze dig i dansk politik.

Mere om det senere på ugen #teaser.