Orkede du ikke politik i påsken?

Dagens overblik: Så har vi samlet de vigtigste politiske historier fra helligdagene. Få overblikket her.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os begynde overflyvningen af påskens politiske historier med at gøre stillingen op, for det ligner i øjeblikket begyndelsen på en genopstandelseshistorie.

Rød blok har nu krydset de 47 pct., hvorfra mange socialdemokrater mener, at det er muligt at indhente blå blå blok i en valgkamp. Det baserer de på, at da Lars Løkke (V) udskrev valg i august 2011, stod han til netop 47 pct. Da stemmerne var talt op, var han kun 8.483 svingvælgere fra at fortsætte i Statsministeriet.

Rød bloks fremgang har sat fornyet fut i valgrygterne, men hvorvidt det bliver et forårsvalg eller sensommervalg, afhænger af, om Thorning kan holde momemtum. Som en socialdemokrat udtrykker det:

»Vi vil gerne ligge omkring 47 et stykke tid. Og 48 tager vi også med«.

En af de store usikkerheder er fortsat, om Alternativet kommer over eller under spærregrænsen på 2 pct. Sker det sidste, er stemmerne spildt. Også for Thorning.

Alternativet står ifølge Berlingske Barometer aktuelt til 1,8 pct.

Kampagne I
Socialdemokraterne lancerede henover påsken sin tredje kampagne siden nytår. Denne gang med det eviggyldige budskab for en siddende regering: Her går godt. Fortsæt med os. Vi skal videre, som det hedder på nysocialdemokratisk.

Kampagnen blev ledsaget af tal, grafer og søjler, der viser de resultater, som ifølge S-toppens analyse skal sikre genvalg til Thorning.

Peter Allerup, professor i statistik ved Aarhus Statistik, var ikke imponeret.

»Det manipulerende ligger i forenklingen af fakta,« sagde han til Ekstra Bladet.

Kampagne II
SF vil også være med og lancerede i påsken en kampagnevideo, hvor de kører den ind med etos, og hvor Pia Olsen Dyhr fortæller, at hun vil investere i en sur, gammel kælling.

Videoen blev langfredag fulgt op med udendørsreklamer, hvor Pia Olsen Dyhr er afbilledet som 7-årig, 43-årig og 70-årig ... hvis nogen skulle være i tvivl om, at partiet mener, at formanden er den bedste billetsælger for tiden.

Skærtorsdag blev de rejsende på Vesterport Station mødt af masser af plakater med billeder af Pia Olsen Dyhr fra SF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

Hul i puljen
Venstre vil tage op mod 1 mia. kr. fra 16 statslige puljer og give dem til de kommuner, der er bedst til at integrere udlændinge. Bl.a. puljen fra den seneste røde finanslov, der indeholder penge til et klippekort, som ældre kan bruge til ekstra hjemmehjælp.

Og hvad mener Dansk Folkeparti så om det?

»Fuldstændig hul i hovedet,« skriver partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Hængekøjeproblemer
V-formand Lars Løkke Rasmussen havde inviteret Jyllands-Posten op i sit sommerhus i Sverige, hvor han advarede mod at sætte reformerne på standby, efter dansk økonomi igen er begyndt at vise sundhedstegn.

»Min store bekymring er, at hvis vi ikke tænker os rigtig godt om, vil vi ikke være i stand til at gribe opsvinget og flyve højt og længe. Så risikerer vi at lave en maveplasker igen alt for hurtigt,« sagde han til avisen.

Baggrunden for opsangen er bl.a. det såkaldte hængekøjeproblem. En benævnelse, som Løkkes modstandere ofte morer sig over, men som handler om, at store årgange trækker sig tilbage, mens bitte generationer træder ind på arbejdsmarkedet i de kommende år. Det slår ud som en buet køje på grafen over indtægter og udgifter på Danmarks fællesbudget, der ser fint ud indtil 2020, men som derefter dykker under nul.

Graf fra forårsrapport udarbejdet af de økonomiske vismænd i 2014. Den faktiske saldo er kort fortalt indtægter minus udgifter i den offentlige sektor. Den primære saldo inkluderer også rentebetalinger. Fold sammen
Læs mere

Løkkes løsning på det langsigtede problem ifølge interviewet med Jyllands-Posten? Et endnu uspecificeret kontanthjælpsloft, en ny udgave af starthjælp til flygtninge, skrappere krav til ægtepar på kontanthjælp og Venstres udspil om udlændinge.

At skære eller ikke skære
DF's formand vil ikke skære i kontanthjælpen - bortset for når han gerne vil.

»Når det handler om reformer, går det meget ofte ud på at skære ned i folks ydelser - i førtidspensionen, kontanthjælpen, dagpengene, og så videre. Og der vil vi bare gøre det krystalklart, at vi ikke er med på at skære i folks ydelser, hvis det er det, der ligger i den her reformiver,« sagde DF-formanden til Berlingske Nyhedsbureau som reaktion på Løkkes maveplasker-melding

Samme DF-formand forklarede ellers for nylig til Politiko.dk, at partiet officielt går til valg på at genindføre det kontanthjælpsloft, som Thorning-regeringen rev ned. Et loft, som vil betyde, at netop kontanthjælpen vil blive beskåret for f.eks. ægtepar, hvor begge er arbejdsløse.

Modargumenter, nej tak
En håndfuld Venstre-folk ville i løbet af påsken gerne vide, hvad formanden vil. Klare, konkrete svar blev efterlyst. Dog ikke fra hovedbestyrelsesmedlem Henrick Buchhave, som tog sin formand i forsvar, og som tilsyneladende helst er fri for at blive modsagt.

»Hvis vi fortæller vores politiske modstandere, hvad vi vil føre valgkamp på, giver vi dem alle muligheder for at komme i stilling med modargumenter,« forklarede han til Jyllands-Posten.

Anbefaling
Weekendavisen kørte fredag en læseværdig historie om stemningen i Venstre, efter rød blok er begyndt at hale ind.

Historien beskriver, hvordan Venstre-folk er begyndt at overveje, hvad der sker, hvis Løkke taber. Den fortæller også, hvordan partiets kontanthjælpskampagne blev til, og hvordan flere i partitoppen har »argumenteret for, at man som kommende statsministerparti ikke i længde kan slippe for at fremlægge svar på et spørgsmål, man selv har stillet med meget præcise og nøjeregnende beløb«.

Det er pligtlæsning for politisk interesserede.

Ro i geledderne
S-baglandet klapper i med kritik, jo tættere vi kommer på valget, men dagpengespørgsmålet plager stadig, viser gennemgang af referater fra generalforsamlinger i lokale partiafdelinger.

Afskedssalut
Efter 14 år i Folketinget stopper Eyvind Vesselbo (V) ved næste valg. I stedet arbejder han på at stifte en ny tænketank. Det fortalte den rutinerede skærmydselmager i et interview med Berlingske, hvor han kritiserede sit parti for at bruge forkerte fakta:

»I Venstre siger man, at regeringen har lempet udlændingepolitikken 31 gange. Men når man går det igennem, så kan jeg i hvert fald finde en række områder, hvor det er meget tvivlsomt, om der overhovedet er tale om lempelser. Samtidig kommer noget to gange. Et af punkterne er tolkebistand. Det har slet ikke noget med asylpolitik at gøre. Det er altså faktuelt forkert, men Venstres ledelse siger det alligevel.«

Dagens historier
- Digteren Yahya Hassan vil stille op til Folketinget for Nationalpartiet. Sidst vi tjekkede, havde de indsamlet 15.000 underskrifter, hvoraf kun 8.000 var godkendt i kommunerne. Nationalpartiet skal bruge 20.260 vælgererklæringer for, at partiet - og Yahya Hassan - kan komme på stemmesedlen.

- Dansk Arbejdsgiverforening lancerer i Berlingske et omfattende reformforslag, der indeholder færre og lavere ydelser til danskere uden for arbejdsmarkedet. Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) er parat til at diskutere ydelsesniveau og nye reformer, siger han til TV 2 News.

- Kun 16 pct. af vælgerne anser nu Løkke for mest troværdig i den direkte duel med Thorning, skriver politisk kommentator Helle Ib på bagsiden af Børsen. Det er uklart, hvor mange der har svaret Thorning eller ingen af de to.

- Et kontanthjælpsloft skal sikre, at »man ikke kan få over 400.000 i kontanthjælp til en familie om året,« forklarer integrationsordfører Martin Geertsen (V) til BT i dag. Selv ikke kontanthjælpsparret med tre børn fra Venstres storstilede kampagne modtager så meget.

Opdateret kl. 9.15