Ophidset kommentator vækker vrede dybt ind i Venstre: Han misbruger sin position

Dagens overblik: Politisk kommentator og Venstre-vælger Jarl Cordua vækker vrede i Venstre. Dansk Folkeparti vil likvidere danske statsborgere i hellig krig. Og så har Lars Løkke Rasmussen sendt en direkte besked til USAs præsident. Hele dit politiske overblik her.

Blogger, radiovært og debattør Jarl Cordua har vakt opsigt i Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Du har klikket dig ind på den politiske morgenpost, hvor du hver dag får et samlet overblik over de politiske historier i landets medier.

Vi begynder dagens gennemgang på Jyllands-Postens forside.

Her siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, at danske statsborgere, der kæmper for Islamisk Stat i udlandet, skal udpeges og dræbes.

»Hvis en specialstyrke møder dem, er det meget fornuftigt set ud fra et sikkerhedssynspunkt at eliminere den fjende og sørge for, at de her mennesker ikke er i stand til at rejse tilbage og eventuelt lave et terrorangreb på dansk jord,« siger han til Jyllands-Posten.

Han mener, at danske efterretningstjenester skal dele oplysninger med allierede styrker, så man kan gå efter specifikke bygninger, hvor danske fremmedkrigere måtte opholde sig.

Er det ikke at indføre dødsstraf uden rettergang, hvis man tilskynder vores allierede til at skyde danske statsborgere i området?, spørger Jyllands-Posten.

»Det er afgørende nødvendigt, at vi giver informationer til vores allierede, der er i krig mod det her uvæsen. Og når man er i krig, er der en risiko for, at man mister livet.«

Men der er vel forskel på at udveksle efterretninger om bestemte borgere og så gøre det med beskeden om, at Danmark vil se positivt på, hvis de likviderer eller bomber dem?

»Jeg synes, det vil være ekstremt problematisk, hvis man ikke videregiver informationerne. Så svækker vi i virkeligheden nogle af de lande, der gør rigtig meget for at prøve at rydde op i de her områder. Og hvis nogle mennesker selv har valgt at drage i krig, må man så bare sige til dem, at det er en erhvervsrisiko ved at være terrorist.«

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil over for avisen ikke kommentere forslaget på grund af efterretningstjenesternes fortrolige arbejdsmetoder, men hos Enhedslisten er man målløs.

Retsordfører Rune Lund (EL) siger således:

»Hvis DF virkelig foreslår, at man skal slå danske statsborgere ihjel uden nogen beviser for, at de har begået konkrete forbrydelser, så er vi ude på et skråplan, som jeg næsten ikke har ord for at beskrive, hvor langt ude det er.«

Du kan læse nyheden hos Jyllands-Posten her. Avisen har også en længere baggrund samt et interview med Peter Kofod Poulsen her (kræver abonnement).

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Danmarks fortørnede parti

Vi iler videre til Berlingske og en analyse fra avisens politiske kommentator, Thomas Larsen.

Politisk kommentator og Venstre-vælger Jarl Cordua har på det seneste vakt opsigt med en markant kritik af Venstre, der ifølge Cordua har udviklet sig til et parti, som kun gavner jyderne og intet har at tilbyde hovedstadens vælgere.

Torsdag for en uge siden skrev Cordua et debatindlæg i Berlingske med titlen ‘Venstrefolk i hovedstaden - gør oprør mod Løkke, og til avisen forklarede han, at han var »rasende« over Venstres ageren.

Siden har flere af partiets politikere fra hovedstadsområdet meldt ud, at de også er godt trætte af regeringens fokus på at sende både statslige arbejdspladser og kommunale udligningskroner til Jylland på bekostning af udviklingen i København.

I dagens Berlingske skriver Thomas Larsen, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er »fanget i ubehagelig klemme mellem land og by«, og så skriver han, at Corduas kritik har vakt opsigt i Venstre på Christiansborg.

»I Venstres folketingsgruppe og langt ind på ministerholdet er mange fortørnede over, at Jarl Cordua bruger sin platform som kommentator til at føre aktiv politik i Venstre – mange mener, at han på urimelig vis misbruger sin position.«

Thomas Larsen slutter sin analyse af med at opsummere Løkkes øjeblikkelige dilemma:

»Venstre kæmper i stigende grad for at holde sammen på forskellige vælgergrupper. Det gælder både i forhold til de gamle Venstre-folk, som føler sig negligerede, og det gælder i forhold de nye storbyvælgere, som næppe vil rejse med, hvis Venstre i større stil søger tilbage mod landdistrikterne.«

Læs hele analysen her. Hos netavisen Altinget i går skrev Cordua selv om, hvordan det har været at være politisk kommentator med en sag. Det kan du læse her.

»Jeg synes, at det er rigtig ubehageligt«

Vi skal videre til DR.

P1 Dokumentar kan i dag fortælle, at på en række sider på internettet opfordrer en eller flere ukendte gerningsmænd til at krydse grænserne til Danmark for at opsøge og dræbe en række mål.

Ifølge P1 Dokumentar opremses navne på statsminister Lars Løkke Rasmussen, samtlige folketingsmedlemmer samt en række andre prominente danskere.

Siderne er meget detaljerede i anvisningerne. Blandt andet linkes der til videoer optaget nær en af statsministerens boliger, ligesom der gives anvisninger til, hvordan man finder hans - og andre politikeres - familiemedlemmer.

Retsordførere, som P1 Dokumentar har talt med, er rystede over opslaget.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, synes, at opslaget ligner en manual.

»Jeg synes, at det er rigtig ubehageligt på den måde at være på en liste, som jo egentlig lægger op til, at man skal angribe. Formålet for mig med at gå ind i politik var da ikke, at jeg skulle ende på den her type liste,« siger Trine Bramsen.

Magnus Ranstorp, der er leder af terrorforskningen ved det svenske forsvarsakademi, mener, at opslaget er en klar opfordring til terror mod specifikke mål.

Læs hele historien hos DR her.

Situationen, der ser noget vanskelig ud

Vi skal også forbi de igangværende overenskomstforhandlinger og styrkeprøven mellem staten, Kommunernes Landsforening (KL) og de offentligt ansatte.

I morgen gør de faglige organisationer sig således klar til at sende 100.000 lønmodtagere ud i konflikt, skriver BT.

Her udtager man nemlig ifølge avisen de afdelinger på landets sygehuse, samt de daginstitutioner og andre arbejdspladser, der skal nedlægge arbejdet, hvis ikke man forinden har nået en aftale.

Og uret tikker. Allerede om seks dage, onsdag 28. februar, udsendes lockout- og strejkevarsler for op mod 800.000 offentligt ansatte.

I går indledte statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), og Flemming Vinther fra de statslige lønmodtageres store forhandlingsudvalg den måske afgørende runde. Forud for mødet var formanden for FOA, Dennis Kristensen, noget trykket ved udsigten til et truende sammenbrud.

»Skal jeg sætte procenter på, er det 60-40 for en konflikt. Det ser efterhånden noget vanskeligt ud, når vi nærmer os så meget 28. februar uden at have et gennembrud. Proppen er ikke røget af flasken endnu,« sagde han ifølge BT.

Historien er ikke på nettet endnu.

Også Information har set nærmere på overenskomstforhandlingerne. »Alt i alt rykker en storkonflikt i skrivende stund tættere og tættere på,« skriver avisen i en historie, du kan læse her.

Dagens tweet

USAs præsident, Donald Trump, bør lytte til de mange unge amerikanere, der i disse dage kræver strammere våbenlovgivning.

Sådan lød den klare besked fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, der onsdag aften skrev et tweet direkte henvendt til Donald Trump.

Mere om det tweet og baggrunden for det her.

Her er fem historier i kort form, som du også bør kende til

1: Hos Information stiller man på dagens forside et spørgsmål til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Du kan se forsiden, som en nyhedsredaktør for avisen tweetede i går aftes, herunder. 

Baggrunden for historien:

Socialdemokratiet vil have Esben Lunde Larsen til at genindføre kontrolpligten for bl.a. nitrat i små private drikkevandsforsyninger.

Kravet kommer som følge af de fortsat store problemer med høje nitratkoncentrationer i de små vandforsyninger samt en ny dokumentation fra danske forskere ved Aarhus Universitet og GEUS om en kræftrisiko ved nitratkoncentrationer langt under dagens grænseværdi.

Læs hele historien her.

2: Drømmen om et dansk olieeventyr andre steder end i Nordsøen slukkes nu af regeringen, som sætter en definitiv stopper for efterforskning og boring efter olie og gas på land og i de indre farvande i Danmark.

Det skriver DR.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) siger:

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi hver eneste gang, der har været givet de her tilladelser, har oplevet en meget stor lokal og folkelig modstand.«

»Når alle undersøgelser samtidig viser, at der ikke har været noget samfundsmæssigt potentiale af betydning på land og i de indre danske farvande, så har regeringen besluttet at sætte en stopper for fortsat efterforskning, fortsatte tilladelser og udvinding af eventuel olie og gas på land og i de indre farvande,« siger ministeren til DR.

Regeringens beslutning får i første omgang ros fra Greenpeace og partier som Enhedslisten og Alternativet, men Greenpeace kalder det dog »dybt problematisk«, at Nordsøen ikke omfattes af regeringens beslutning. Enhedslisten og Alternativet stemmer i.

Du kan læse nyheden her. Og kritikken her.

3: Danskerne vil i de kommende årtier stige til tops på ranglisterne over lande, hvor flest er i arbejde, og hvor folk går senest på pension. Det skriver Politiken.

I dag ligger Danmark på en fjerdeplads på listen over EU-lande med højest andel af den voksne befolkning i arbejde.

Men ifølge EU-Kommissionen vil Danmark i 2030 være kommet op på førstepladsen.

Samtidig har Danmark kurs mod i 2050 at være landet med EUs højeste pensionsalder – 4,5 år højere end i Sverige.

Mere om den historie her.

4: Dansk Folkeparti har fået omfattende kritik på de altid vrede sociale medier over nedenstående annonce, som partiet delte på Facebook med følgende tekst:

»Synes du, at de fleste somaliske kvinder i Danmark er en berigelse eller en byrde? Skriv berigelse eller byrde i kommentarfeltet og tryk synes godt om og del, hvis du også synes, det er under al kritik, at i 2016 var hele 79 procent af de somaliske kvinder mellem 30 og 59 år på offentlig forsørgelse!«

Berlingske talte i går med integrations- og udlændingeordfører Martin Henriksen (DF). Han mener, at kritikken er overdrevet.

Adspurgt, om annoncen skærer alle somaliske kvinder i Danmark over én kam, svarer han:

»Generelt synes jeg ikke, at det er unuanceret. Vi nævner en statistik, der fortæller, hvor mange der er udenfor arbejdsmarkedet, så set i en sammenhæng mener jeg, at det giver meget fin mening.«

Mener du personligt, at det er diskriminerende?

»Umiddelbart kan jeg ikke se, hvad der skulle være specielt diskriminerende ved det. Det er jo ikke et lovforslag, som går ind og diskriminerer.«

Det kan vel godt være diskriminerende, selv om det ikke er et lovforslag.

»Jeg har ikke noget problem med at kalde det diskriminerende. At diskriminere er at gøre forskel, og det må man jo godt gøre, det er meget normalt på mange områder.«

Læs hele interviewet hos Berlingske her.

5: Selv om tilliden til Danmark som verdens mindst korrupte land gradvist er blevet mindre siden 2012, har det lille kongerige kunnet holde sig på førstepladsen som verdens mindst korrupte land i organisationen Transparency Internationals årlige korruptionsindeks.

Men nu er det slut, skriver Politiken.

New Zealand har nemlig forvist Danmark til andenpladsen på indekset, der netop er blevet offentliggjort. På de næste pladser ligger Finland, Norge, Schweiz og Singapore.

Hele historien her.

Dagens citat

Det er »uansvarligt« og »meget kritisabelt«, når Dansk Folkeparti ikke vil være med til at gennemføre reformer, der udvider arbejdsudbuddet.

Det mener Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, som i skarpe vendinger går til angreb på regeringens støtteparti og Socialdemokratiet hos Berlingske.

»De to partier kigger på hinanden, og den ene vil ikke være med, hvis den anden ikke vil. Det er et udtryk for uansvarlighed, at de er mere optaget af den sidste vælger, de kan tage fra hinanden, end hvad der er godt og rigtigt for Danmark,« siger han.

Hele historien her.

Dagens citat II

Marco Anders Damgaard, skoleleder på Tingbjerg Skole, siger til Berlingske:

»Hvis vi bliver ved med at tale om Tingbjerg som et hul i jorden, så bliver Tingbjerg også et hul i jorden. Det bliver en selvopfyldende profeti.«

Læs hele historien her.

Og en nyhed i linket herunder:

Det sker i dag

10:00 Møde i salen
En stribe lovforslag bliver behandlet på dagens møde. Det gælder blandt andet et forslag fra Marie Krarup (DF) om forbud mod bederum på offentlige uddannelsesinstitutioner.

10:15 Åbent samråd om parcelhusreglen
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er i dag kaldt i samråd om kontrol med parcelhusreglen.

13:30 Indvandreres nettobidrag
Finansministeriet offentliggør den økonomiske analyse »Indvandreres nettobidrag til de offentlige finanser i 2015«.

Finansminister Kristian Jensen (V) præsenterer konklusionerne fra rapporten på et pressemøde i Finansministeriet. Samtidig præsenterer han også konklusioner fra to økonomiske analyser om ikke-vestlige indvandreres tilknytning til arbejdsmarkedet.

Rapporterne offentliggøres på fm.dk kl. 12.45.

16:00 Åbent samråd om afbureaukratisering i ældreplejen
Ældreminister Thyra Frank (LA) er i dag kaldt i samråd om afbureaukratisering i ældreplejen.

17:00 Demonstration om overenskomstforhandlinger
Flere københavnske fagforeninger står bag en demonstration foran Kommunernes Landsforening i København. Målet for demonstrationen er at presse arbejdsgiverne i overenskomstforhandlingerne.