Opgivende Asger Aamund vil have valg: »Jo hurtigere, der kommer en ende på det, jo bedre«

Dagens overblik: Erhvervsmanden og samfundsdebattøren Asger Aamund ser opgivende mod regeringen, som i dag runder 100 dage ved magten. Vælgerne vil have Dansk Folkeparti med i regeringen. Og Thor Pedersen kommer med gode råd. Du får de historier og hele dit politiske overblik her.

»Et valg vil nok gå dårligt for Løkke. Men det vil nok være det rigtige,« siger erhvervsmanden og samfundsdebattøren Asger Aamund. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er i dag præcis 100 dagen siden, at Danmark fik en ny regering, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) inviterede Liberal Alliance og de Konservative med på holdet.

Flere medier har allerede haft fokus på jubilæet, og det er der naturligvis også i dag. Det ser vi alt sammen nærmere på i dagens politiske morgenpost, hvor du - som sædvanligt - får hele dit politiske overblik.

Vi lægger fra land med at dykke ned i de historier, analyser og kommentarer, som regeringens første 100 dage kaster af sig. Og der er nok at tage fat på. Særligt er der flere steder fokus på forholdet til Dansk Folkeparti, som i den grad - i hvert fald i Dansk Folkepartis øjne - synes udfordret.

I Berlingske i dag siger Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, for eksempel, at DF er træt af at blive taget for givet. Næstformanden savner dagene med Anders Fogh Rasmussen ved roret:

»Vi havde en stor samhørighed i 00erne med hyppige møder, hvor vi blev inddraget. Den samhørighedsfornemmelse mangler desværre,« siger han.

Har samhørigheden aldrig været mindre end nu?, spørger avisen.

»Jeg kan ikke mindes det,« lyder svaret.

Ifølge Espersen ville regeringen og dens ministre komme langt ved at blive bedre til at inddrage og orientere de respektive politiske ordførere fra Folketingets partier. Og da i særlig grad når det handler om støttepartiet.

Med et virkelig stærkt citat forklarer han:

»Jeg har aldrig været minister og er sikkert også blevet for gammel til nogensinde at blive det. Men hvis jeg blev det, ville jeg bare være så utrolig flink og sød og rar over for de ordførere, der skulle stemme for mine ting. Der ville ikke være grænser. Jeg ville huske deres koners fødselsdag, og når deres hunde havde fået hvalpe. Jeg ville også spille tennis med nogle af dem. Måske jeg ligefrem ville gå til fitness med dem,« siger Søren Espersen.

Den historie finder du hos Berlingske her (kræver abonnement)

Løkkes dialog og Thors råd

Ritzau bad i går statsminister Lars Løkkes Rasmussen svare på, om anerkender kritikken fra sit støtteparti - og om han vil følge op på det i regeringen. I et skriftligt svar fra Løkke hed det:

»Jeg har en hyppig og tillidsfuld dialog med Dansk Folkepartis leder. Og jeg forventer, at mine ministre følger mit eksempel og løbende inddrager og orienterer det parlamentariske grundlag.«

Og der er grund til inddragelse, forklarer den 71-årige forhenværende finansminister og formand for Folketinget Thor Pedersen, som BT har talt med i dagens anledning.

»Generelt kan jeg sige, at man aldrig skal sige noget negativt om dem, der støtter en. Har man ikke noget pænt at sige, skal man lade være med at sige noget. Det nytter ikke, hvis et medlem af en folketingsgruppe siger noget negativt om et parti, hvis stemmer er afgørende for, at det pågældende medlems regering overhovedet kan være der,« siger den tidligere Venstre-minister til BT.

Artiklen er ikke online endnu.

Thulesen er ikke varm på DF i samme regering som LA

Apropos Dansk Folkeparti og regeringen.

Spørger man vælgerne - sådan som Børsen i dag har gjort - så er de ikke i tvivl om, at Dansk Folkeparti på den ene eller anden måde skal gå i regering efter næste folketingsvalg.

Ifølge en meningsmåling fra Greens Analyseinstitut, som avisen i dag skriver om, mener 52 pct. af danskerne således, at DF skal gå i regering efter næste valg. 35 pct. siger nej.

Hele 74 pct. af DFs egne vælgere mener ifølge samme måling, at partiet skal gå i regering.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, har tidligere forklaret, at hans parti er klar til gå i regeringen, men dog kun hvis partiet nogenlunde henter sammen store opbakning fra vælgerne, som man gjorde det ved valget i 2015.

I Børsen siger han dog nu, at hans parti ville have svært ved at indgå i en regering, som Liberal Alliance også er en del af.

»Det er ikke noget, vi ser vil være særligt nemt at arbejde med. Det er klart, at LA og vi ser forskelligt på nogle ting, der er vigtige at finde enighed om, hvis man sidder som regeringspartnere. Så derfor er det ikke det, man lige ser for sig,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Du kan læse hele historien hos Børsen her. (kræver abonnement)

Mere ambulance end alliance

Ifølge erhvervsmanden Asger Aamund bør netop et valg ikke være en ting, der ligger langt ude i fremtiden.

I Berlingske fældede han forleden en hård dom over regeringens første 100 dage, og han beskrev regeringen som værende »kemisk renset for noget, der bare ligner halvliberale initiativer.«

I dagens Ekstra Bladet mener han, at Lars Løkke Rasmussen bør udskrive valg, da krisen i det borgerlige liberale Danmark er så dyb, at det er den eneste langtidsholdbare løsning.

»Et valg vil nok gå dårligt for Løkke. Men det vil nok være det rigtige,« siger erhvervsmanden og samfundsdebattøren.

Heller ikke Liberal Alliances indsats de seneste 100 dage imponerer erhvervsmanden hos Ekstra Bladet.

»Der er mere ambulance end alliance over det, må jeg sige. Det ser sørgeligt ud. Jo hurtigere, der kommer en ende på det, jo bedre er det,« forklarer han.

»Det er ikke til at holde ud at tænke på, at man de næste tre år skal se en politik, der ikke har nogen som helst liberale eller borgerlige elementer, men som udelukkende er, hvad Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kan godkende. Så må man hellere - synes jeg - opgive. Så kan andre komme til. Og så kan vi komme stærkt tilbage om tre fire år med en mere liberal profil.«

Artiklen er endnu ikke online.

Tre analyser af de første 100 dage

1: »Regeringen henter hverken top­karakterer fra vælgerne eller medierne, når den i disse døgn fejrer sine første 100 dage ved magten. Og det bør i virkeligheden ikke undre,« skriver Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, i dagens avis og uddyber:

»For selv om smilene i december var brede, lettelsen synlig og optimismen var stor, ja så vidste de fleste danskere godt, at den nye VLAK-regering var kommet til verden efter et kaotisk forløb, som snarere kaldte på politiker­lede end beundring for de folkevalgte i blå lejr.«

I en længere analyse, som du finder her, ser Thomas Larsen nærmere på de tre regeringspartier, og hvordan de har klaret det hver især. (Artiklen kræver abonnement)

2: Hos Jyllands-Posten skriver Martin Kaae, leder af avisens Christiansborg-redaktion:

»Udfordringen for Løkke bliver, at de helt store emner, reformer, topskat og pensionsalder, ser meget svære ud. Det er skidt, fordi Løkkes udsagn fra 2014 om, at han ikke vil være statsminister »for enhver pris«, hænger ved. Så når han bliver siddende uden de vigtige reformer, risikerer han, at vælgerne til sidst spørger sig selv: Hvorfor vil man egentlig danne regering i Danmark?«

Han begynder i øvrigt sin analyse med en quiz:

Hvilken nuværende minister gav følgende vurdering af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), dengang Løkke første gang – i sommeren 2009 – rundede 100 dage som regeringschef?:

»Lars Løkke Rasmussen har tendenser til arrogance og bykongemanerer, som nok virkede, da han var amtsborgmester, men som ikke er gode nu. Det virker som usikkerhed, som om han ikke føler sig stærk nok. Han har et mål, og det er at vinde et valg på egen hånd. Hvis ikke han gør det, vil han gå over i Venstres partihistorie som en nulbon, og derfor satser han på det sikre, hvilket jo gør det naivt at tro, at han vil skabe store politiske forandringer nu. I stedet puster han sig op i rollen som Lille Lars fra Græsted«.

Du finder analysen her (kræver abonnement)

(Svaret er i øvrigt Ole Birk Olesen)

3: Ritzau har bedt Weekendavisens politiske analytiker Hans Mortensen komme med et indspark.

Han siger:

»Det er en regering med store reformambitioner, men uden noget reformflertal. Så det kan hurtigt blive en regering, der kommer med den ene proklamation efter den anden, uden den får noget gennemført.

Du finder den vurdering her.

Og så ikke mere om regeringens første 100 dage.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Her er fem nyheder, du skal kende til i dag

1: Der er skattesager på vej mod 49 danskere, som har skjult formuer i en schweizisk bank. Skat forlanger, at de skal betale tæt på 100 millioner kroner til statskassen. Det er resultatet af Skats kulegravning af dokumenter om flere end 100.000 konti i HSBC-banken i Genève i Schweiz, der fører til kravet.

Du kan læse mere hos Politiken her.

2: Betalinger, der ikke falder til tiden.

Mangelfuld bogføring.

Firmadankort, som ikke bliver inddrevet og lukket ved fratrædelser, og fejl i syv procent af lønudbetalingerne i en stikprøvekontrol.

To nye revisionsrapporter af Københavns Kommunes regnskabsføring og interne kontroller samt lønninger foretaget af revisionsfirmaet Deloitte viser, at København har rod i økonomien.

Læs mere hos Berlingske her.

3: Forbrugerrådet Tænk har meldt Google til Datatilsynet.

Eksperter mener, at det er i strid med forbrugernes ret til privatliv, at it-giganten via smartphones indsamler og gemmer data på ubestemt tid.

Jyllands-Posten har den historie her.

4: Når medlemmerne af Folketingets Udenrigspolitiske Nævn i dag rejser til Rusland, bliver det uden deres iPhones, androids, iPads og computere. Af sikkerhedsgrunde har nævnsmedlemmerne fået udleveret en almindelig mobiltelefon, der ikke er så sårbar over for hacking.

Ifølge Berlingskes oplysninger har mindst ét af nævnets medlemmer, Dansk Folkepartis Marie Krarup (DF), valgt ikke at følge anbefalingen fra Folketingets IT-afdeling.

Du kan læse mere hos Berlingske her.

5: Efter 100 dage som minister er kulturminister Mette Bock (LA) klar med en plan, der varsler reformer og modernisering på ti forskellige områder.

Kulturministerens initiativer peger i forskellige retninger, og på det helt overordnede plan har hun blandt andet et ønske om at give statsstøttede kulturinstitutioner større handlefrihed, prioritere elite og vækstlag samt motivere fonde og civilsamfund til at bidrage med mere.

Du kan dykke ned i ministerens planer hos Berlingske her. Og i punktform i faktaboksen herunder:

Dagens debatindlæg

Venstres Bertel Haarder i BT:

»Der er masser af problemer med indvandringen, men måske kunne vi lære lidt af mange indvandreres hjælpsomhed og gæstfrihed. Ligesom vi kunne lære lidt af den venlighed og de store smil, jeg bliver mødt med, når chauffører med indvandrerbaggrund samler mig op ved stoppestedet.«

Læs hele indlægget her.

Dagens kronik

I Berlingske skriver Karina Adsbøl, ligestillingsordfører hos Dansk Folkeparti, og Søren Espersen, næstformand i samme parti:

»I morgen kan vi fejre kvindernes internationale kampdag. Men er der noget at fejre, når de danske kvindesagsorganisationer såsom Dansk Kvindesamfund og Kvinfo helt bevidst lukker øjnene for de forbrydelser, der foregår mod kvinder i muslimske kredse? Er der noget at fejre, når kvindeorganisationer vægter ligeløn og kønskvoter højere end at råbe op på vegne af kvinder, der frygter for deres liv? Er der noget at fejre, når kvindehadende, langskæggede mænd helt åbent kan opfordre til pisk og stening af kvinder og rådgive kvinder om, at de skal gå i seng med deres mænd, selvom de ikke har lyst, og at der så aldrig er så meget som en snert af en reaktion fra kvindebevægelsen, når de hadefulde udtalelser bliver afsløret? Er der noget at fejre, når der er kommet et marked i Danmark for kunstige jomfruhinder, fordi kvinderne er hundeangst for konsekvenserne, hvis deres mænd på bryllupsnatten skulle få det indtryk, at de ikke er jomfruer? Er der noget at fejre, når vi hører om barnebrude på landets asylcentre, der er helt ned til 14 år? Det er jo grotesk! Hvor er bannerne og brandtalerne foran Grimhøjmoskéen, når imamer fra samme sted belærer kvinder om, at de skal underkaste sig deres mænd? Hvor er de vrede indlæg mod Hizb Ut-Tahrir, når disse ekstremister afholder kønsopdelte møder, hvor kvinder i gulvlange kjoler og stramme hovedtørklæder belæres om husmoderrollen og dydighed? Der har været mange muligheder for kvindeorganisationerne for at markere sig, men de har været helt stille.«

Kronikken finder du her.

Dagens »Hvor?«

Det sker i dag

Ikke det store.

Der er dog lidt gruppemøder på Christiansborg, hvis det kan friste

11.00 - 13.00 Socialdemokratiet
11.00 - 13.00 SF
11.30 - 13.00 Venstre
11.30 - 13.00 De Konservative