Nu skal departementschef sikre sandheden og hjælpe Folketinget

Dagens overblik: Justitsminister Mette Frederiksen (S) mangler en departementschef efter Christiania-sag og nødløgn, og i et jobopslag gøres det klart, at den nye topembedsmand skal sikre, at der tales sandt over for Folketinget. Det er nyt. Og så skal Udlændingestyrelsen levere flere svar om Eritrea-sagen i dag.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) mangler en departementschef. I et jobopslag understreges det, at vedkommende skal overholde sandhedspligten og være en medspiller for Folketinget. Det er nyt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Interessede kan nå det endnu, for ansøgningsfristen for at blive ny departementschef i Justitsministeriet udløber først den 12. januar 2015.

Men potentielle kandidater derude skal vide, at der venter svære opgaver, som ikke tidligere er blevet så grundigt og eksplicit beskrevet, som det er tilfældet i jobannoncen, der blev bragt i flere aviser i weekenden.

Som ny, øverste embedsmand for lov og orden skal man nemlig sikre, at ministeriet holder sig inden for principperne om »sandhedspligt, faglighed og partipolitisk neutralitet«. Man skal sørge for, at ministeriet står til rådighed for »den demokratiske proces i alle dens faser«, så ikke kun ministeren, men også folketingsmedlemmer har »et præcist og overskueligt beslutningsgrundlag«. Man skal være »en aktiv medspiller« i forhold til Folketinget, som det formuleres i stillingsopslaget.

Det er nyt.

Da Justitsministeriet skulle have ny departementschef i 2011, stod der intet om sandhedspligt eller forholdet til Folketinget. Her blev det knastørt konstateret, at bl.a. færdselssikkerheds- og dyrevelfærdsområdet hørte under ministeriets ansvarsområde.

En tidligere jobannonce om departementschefstillingen i Justitsministeriet fra 2011 nævner intet om sandhedspligt eller forholdet til Folketinget. Fold sammen
Læs mere

Heller ikke Skatteministeriet understregede behovet for at tale sandt eller behandle Folketinget godt, da de søgte ny departementschef i 2012. Her svang jobannoncen sig højest op til, at den nye topchef skulle sikre en »retfærdig og effektiv skattefinansiering«.

Stillingsannonce fra april 2012, da Skatteministeriet søgte ny departementschef, efter den hidtidige mand på posten, Peter Loft, var blevet hjemsendt i kølvandet på skattesagen. Fold sammen
Læs mere

De nye toner i jobannoncen fra Justitsministeriet er svære at læse som andet end en reaktion på Christiania-sag, nødløgn, retspolitikernes mistillid til ministeriet og bogen Mørkelygten, der beskriver, hvordan regeringsjurister manipulerer med Folketinget.

Mette Frederiksen har selv flere gange udtalt, hvordan hun har sat sig for at genoprette den manglende tillid mellem ministeriet og medlemmerne af Folketinget.

»Jeg har som justitsminister netop startet en dialog med Folketingets partier om, hvordan vi sikrer, at vi får det bedst mulige samarbejde. Jeg er i den dialog meget optaget af, at den faglige viden, som findes på Justitsministeriets område, også kommer Folketinget til gode,« skrev hun i oktober til Politiko.dk.

Og så er der lønnen. Den udgør godt 1,32 mio. kr. plus personligt tillæg. Til sammenligning får en almindelig minister omkring 1,2 mio. kr. i vederlag.

Mere Eritrea
Udlændingestyrelsen afleverede i går til justitsminister Mette Frederiksen (S) en rapport, som redegjorde for forløbet i Eritrea-sagen. Den blev dumpet med lige så stort et brag som den oprindelige og hårdt udskældte Eritrea-rapport. Frederiksen bad fluks styrelsen levere svar på tre ubesvarede spørgsmål - her lettere omskrevet, så alle kan være med:

1) Hvorfor er Eritrea-rapporten bygget anderledes op end normalt med en 20 siders lang, indledende sammenfatning og kilderne - mange af dem anonyme - forputtet bagerst i rapporten?
2) Hvad har denne opbygning betydet for brugen af kilderne, hvoraf en stribe siden har lagt lang afstand til rapporten?
3) Har styrelsen forsøgt at tegne et bestemt billede af forholdene i Eritrea?

Redegørelsen fra Udlændingestyrelsen indeholdt dog også nye oplysninger. Allerede i starten af juni 2014 overvejede styrelsen at sende en såkaldt fact finding-mission til Eritrea, efter antallet af eritreanske asylansøgere var steget pludseligt. Det blev Flygtningenævnet orienteret om 17. juni, fremgår det af redegørelsen. I begyndelsen af august blev beslutningen endeligt truffet af styrelsen, som kun korresponderede med ministeriet om, hvornår rapporten ville udkomme, lyder det. Udlændingestyrelsen afviser på den måde, at der har været tale om politisk indblanding.

Hvis der ikke har været tale om politisk indblanding, så er det store spørgsmål fortsat, om styrelsen tog politiske hensyn, da Eritrea-rapporten blev forfattet. Det var netop pointen fra en af de sygemeldte embedsmænd, som søndag fortalte, hvordan en kontorchef lovede lønforhøjelse i tilfæde af et bestemt resultat.

Læs mere hos Berlingske og Politiken - eller læs selve redegørelsen fra Udlændingestyrelsen.

Spørgetime
Svarer Thorning? Mest når rød blok spørger. Politiko.dk har gennemgået 40 spørgsmål og svar fra de seneste to spørgetimer op til dagens udgave af den kritiserede seance i folketingssalen.

Det sker i dag
Udlændingestyrelsen skal returnere en supplerende svar om Eritrea-sagen til justitsminister Mette Frederiksen.

Kl. 13: Spørgetime med statsministeren i folketingssalen. Vi dækker det direkte på Politiko.dk.

Kl. 19: Bandidos-medlem Brian Sandberg besøger Venstres Ungdom i Aalborg for at holde oplæg om livet som rocker. Interessen for at deltage har været så stor, at de unge Venstre-folk har måttet indføre et billetsystem.