Nu kommer der soldater i gaderne: »Vi kontrolleres, vores frihed begrænses, og vi overvåges som aldrig før«

Dagens overblik: Internt i Venstre øges presset for et burkaforbud. Overborgmester Frank Jensen vil give københavnerne færre kvadratmeter. Og så er det i dag, soldater sættes ind i gaderne for første gang siden 1930erne. Få hele dit overblik her.

I dag sættes soldater ind i gaderne for første gang siden 1930erne, og den udvikling bekymrer Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Det er fredag, og du får hermed ugens sidste politiske morgenpost.

Vi skal både rundt om en hackergruppe, der hævder at stå bag angreb på to danske ministerier, og en radikal regnefejl i milliardklassen. Og så er det i dag en historisk dag: Soldater indsættes i de danske gader for første gang siden 1930erne.

Vi begynder dog med et internt pres, der er opstået i Venstre.

Partiet er i færd med at tage stilling til, om det skal støtte et forbud mod burka og niqab. Officielt er Venstre imod, men i dag stiller en række V-politikere sig frem og siger til DR Nyheder, at de støtter et forbud.

Blandt dem er klimaordfører Thomas Danielsen, miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen, bygningsordfører Hans Christian Schmidt, retsordfører Preben Bang Henriksen, kulturordfører Britt Bager samt Mads Fuglede, der snart overtager Jakob Engel-Schmidts plads i Folketinget.

»Jeg ser sådan på det, at vi ikke skal bestemme, hvilket tøj andre mennesker skal gå i, men lige omkring burkaen ser jeg det som en umulig opgave at integrere de kvinder, der går i burka. Derfor er jeg fortaler for et forbud,« siger Preben Bang Henriksen til DR.

Derudover er det velkendt, at Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er fortalere for et forbud.

Et beslutningsforslag om at forbyde den muslimske klædedragt i det offentlige rum vil snart blive fremsat af Dansk Folkeparti, og inden da skal Venstre tage stilling til, om partiet vil stemme for eller imod. Regeringen er splittet – mens de Konservative er tilhængere af et forbud, er Liberal Alliance imod.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) betonede på Venstres sommergruppemøde i august, at »juryen er ude i Venstre«, og at regeringen vil drage en konklusion i løbet af efteråret.

Andre Venstre-folk taler åbent imod et forbud – heriblandt uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) samt finansminister Kristian Jensen (V). Derudover er Bertel Haarder samt indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen, finansordfører Jacob Jensen og innovationsordfører Eva Kjer Hansen imod.

Kristian Jensen gæstede TV 2 News-programmet »Lippert« for nylig og sagde i den forbindelse om et burkaforbud:

»Jeg er langt mere fokuseret på at få indvandrerkvinder ud på arbejdsmarkedet, end jeg er på at få dem ud af deres tørklæder. Jeg tror, at det at få dem ud på arbejdsmarkedet er langt mere givende i forhold til integration, end om hvorvidt de har tørklæde på eller ej.«

DR har lavet et fint overblik over, hvor Venstre-folkene står i burkadebatten. Det kan du finde her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Færre kvadratmeter til københavnerne

Vi går videre og zoomer ind på København og et nyt forslag fra overborgmester Frank Jensen (S), som han bringer ind i sin kommunale valgkamp.

Efter Amager Fælled-nedturen er borgmesteren klar med et firepunktsudspil, som skal sikre flere små og billige boliger i hovedstaden, skriver Berlingske i dag.

»Mit boligudspil skal sikre, at København kan blive ved med at være en by med plads til alle, og derfor skal der være boliger, som er til at betale for børnefamilier, men også for singler og de studerende, der er i vores by. Derfor er det nødvendigt med et boligudbud, som passer til alle typer af betalingsevne,« siger Frank Jensen til avisen.

De seneste 16 år er der blevet bygget flest københavnske boliger i størrelsesordenen 90-109 kvadratmeter – blandt andet for at tiltrække børnefamilier. Det betyder, at den gennemsnitlige bolig i hovedstaden i dag er 81 kvadratmeter, mens den i 2000 var 76 kvadratmeter.

Ifølge Frank Jensen er der nu i stedet efterspørgsel på færre kvadratmeter. Han foreslår desuden, at hver fjerde nye bolig i kommunen fremover skal være almen.

Du kan læse om de fire punkter i overborgmesterens plan i faktaboksen herunder:

Direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen hilser Frank Jensens tiltag velkomment og mener, at det er på høje tid.

»De små boliger skulle have været prioriteret for 20 år siden. København har manglet små boliger i mange år, og det har flere, herunder jeg selv, kritiseret igen og igen,« siger han.

Læs hele historien hos Berlingske her (kræver abonnement).

Nu går soldater på gaden

Som nævnt er det i dag, at soldater for første gang siden 1930erne sættes ind ved grænsen og i de danske gader.

Regeringen besluttede i begyndelsen af september, at Forsvarets soldater skal aflaste det hårdt trængte politi ved den dansk-tyske grænse og ved at overtage en række bevogtningsopgaver.

Der er i alt tale om 160 soldater, der har været igennem et to uger langt uddannelsesforløb. Omkring 50 af dem skal aflaste politiet i bevogtning af jødiske institutioner i hovedstadsområdet så som synagogen i Krystalgade og det jødiske museum i det indre København.

Soldaterne vil være bevæbnet på samme måde som politibetjentene, men vil bære soldateruniformer og kan eksempelvis ikke udføre anholdelser – kun civile anholdelser.

Regeringen har ikke sat en udløbsdato på, hvornår soldaterne skal væk fra gaderne igen, og det bekymrer Forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel.

»Og det er ikke bare en lille bekymring. Det bekymrer mig faktisk rigtig meget,« siger formand Jesper K. Hansen til TV 2.

»Der ligger det i det, at Forsvaret jo ikke bare sidder og venter på, der kommer opgaver fra politikerne. Vi har faktisk også et stykke arbejde at gøre. Og hvis det kommer til at løbe for lang tid, så bryder det jo ind i de opgaver, vi skal løse. Og det kan jeg godt frygte, det kommer til at gøre. Jeg kan godt frygte, det bliver en længerevarende opgave,« siger han videre.

Også Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, har tidligere udtrykt bekymring og kaldt det »udansk« at sætte militæret ind i gaderne.

Og der er flere, der i dag forholder sig til, at soldater overtager flere af betjentenes opgaver.

Formand for Nye Borgerlige Pernille Vermund skriver eksempelvis på sin Facebook-profil:

»Vi kontrolleres, vores frihed begrænses og vi overvåges som aldrig før.«

»Jeg må bare lægge mig fladt ned. Der er ikke noget at gøre«

Vi skal videre til Børsen, der i dag kan fortælle, at de Radikales udspil til en finanslov var fuld af fejl.

Den radikale leder, Morten Østergaard, lagde udspillet frem for to uger siden. I den forbindelse gjorde han det klart over for Børsen, at »nu må man modstå fristelsen til at klatte pengene væk«.

Men cheføkonom i den liberale tænketank CEPOS Mads Lundby Hansen har gennemgået udspillet, og han konkluderer, at det netop er, hvad de Radikale gør. Han har fundet flere regnefejl.

Partiet lægger op til at bruge 4,8 mia. kr. fra det økonomiske råderum, ligesom regeringen gør, og derudover vil de Radikale bruge en række økonomiske reserver, der samlet løber op i 4,7 mia. kr.

Problemet er, at reserverne er en del af det økonomiske råderum, og dermed bruger de Radikale de samme penge to gange, lyder Mads Lundby Hansens konklusion i Børsen. Desuden har partiet afsat flere penge end nødvendigt til at finansiere en vækst i den offentlige sektor på 0,6 pct.

Da de Radikale fremlagde sit udspil, var bundlinjen, at det ville forbedre den offentlige økonomi med 1,1 mia. kr. Men når man korrigerer for fejlene, forværres den offentlige økonomi i stedet med 1,1 mia. kr.

Avisen har talt med den radikale finansordfører, Martin Lidegaard, og han erkender blankt, at der er tale om regnefejl.

»Jeg må bare lægge mig fladt ned. Der er ikke noget at gøre. Det er en brandærgerlig fejl fra vores side. Fejlen er helt elementær, fordi vi er kommet til at regne et tal med to gange,« siger han.

Hele historien hos Børsen her (kræver abonnement).

To korte der er gode at få med

1. Flere kommuner skruer kraftigt op for betalingen for at parkere, og der udskrives markant flere p-bøder. På ti år er kommunernes parkeringsindtægter således vokset med 41 pct. til 900 mio. kr., skriver Jyllands-Posten.

I Aarhus er indtægterne fra p-afgifter de seneste tre år vokset med 59 pct. fra 15 til 25 mio. kr. om året, blandt andet fordi man har ansat seks ekstra p-vagter. I samme periode er p-afgifterne i Esbjerg mere end firdoblet.

»Det er ved at udvikle sig til en pengemaskine ligesom politiets fotovogne. Det viser, at hver gang en politiker får mulighed for det, bliver der hevet endnu flere penge op af borgernes lommer,« siger Liberal Alliances transportordfører, Villum Christensen.

Mere hos Jyllands-Posten her.

2. På mandag træder nye regler for boliglån i kraft, og det giver store prisforskelle på boliglån i og uden for hovedstaden, skriver Berlingske Business og flere andre medier i dag.

Erhvervsministeriet og Finanstilsynet har pålagt realkreditinstitutter og banker at indskrænke den type boliglån, der har variable renter og afdragsperioder.

Fremover må de mere risikable flekslån højest fylde 15 pct. af institutternes låneportefølje. Det gælder dog kun i hovedstadsområdet og Aarhus, og det får en række borgmestre til at råbe op i dagens Politiken. De frygter borgerflugt, når boligejerne fra på mandag får udsigt til dyre fastforrentede lån.

»Det er dybt frustrerende, at man nu forringer borgerens muligheder for at bo og arbejde i hovedstadsområdet. Vi har brugt så mange kræfter på at skabe en region, der hænger sammen, og hvor vi kan levere arbejdskraft til hovedstadens virksomheder. Nu flytter folk bare endnu længere væk fra det hele,« siger Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), til Politiken.

Dagens portræt

Finder vi i Berlingske, der har kigget nærmere på den hackergruppe, der hævder at stå bag de angreb, der har ramt Udlændinge- og Integrationsministeriet samt Udenrigsministeriet.

Hackerangrebene er kommet i kølvandet på, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tirsdag delte et billede af baggrundsskærmen på sin iPad, der forestiller én af Muhammed-tegningerne.

Gruppen kalder sig »Løvesoldaterne« eller på tyrkisk »Aslan Neferler Tim«, og de gør ifølge Berlingske alt, hvad de kan for at hacke sig ind på regeringers computere, når islam bliver kritiseret, eller når den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, bliver angrebet af andre landes politikere.

Berlingske har desuden kontaktet gruppen over Facebook, hvor de forlanger en undskyldning for Støjbergs deling af tegningen og truer med nye angreb.

»Er grunden ikke åbenlys, vores religion og islams profet bliver fornærmet. Hvis der ikke bliver undskyldt, vil vi angribe energi og bankernes systemer,« skriver gruppen til Berlingske og tilføjer:

»I øjeblikket er vi i gang med at ramme Danmarks Nationalbank«.

Nationalbanken havde dog ikke i går eftermiddags oplevet uregelmæssigheder.

Læs portrættet af gruppen her og historien om kravet om en undskyldning her. Begge kræver abonnement.

Dagens »OMG !!!«

Det sker i dag

08.30: Soldater indsættes til bevogtning i København
Forsvaret indsætter i dag soldater til bevogtning i København for at aflaste politiet. Et af stederne er synagogen i Krystalgade, ligesom der også indsættes soldater ved grænsen i Sønderjylland.

10.00: EU-kommissær Pierre Moscovici besøger Danmark
Den franske EU-kommissær for økonomi- og finanspolitik, Pierre Moscovici, besøger København, hvor han er hovedtaler ved en konference om EU-skattejura. Efterfølgende – kl. 15.30 – mødes han med Folketingets Europaudvalg, hvor også medlemmer af Finansudvalget og Skatteudvalget deltager. Sidst på eftermiddagen mødes Pierre Moscovici med skatteminister Karsten Lauritzen (V).

12.30: Åbent samråd med udenrigsministeren om Vestsahara
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er i samråd i Udenrigsudvalget. Han skal her redegøre for, om han mener, at det er hans opgave aktivt at arbejde for at realisere indholdet og ånden i Folketingets vedtagelse om Vestsahara.

14.00 Karen Ellemann møder kinesisk ambassadør
Minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Karen Ellemann (V) holder møde med den kinesiske ambassadør i Udenrigsministeriet.

Hav en god weekend!