Natten til onsdag har Thulesen Dahl lidt sit første store nederlag: »Det havde ingen set komme«

Dagens overblik: Vi har samlet alle analyser, reaktioner og resultater fra tirsdagens kommunal- og regionsrådsvalg. Med andre ord: Alt du skal vide om valget samlet ét sted – samt en vild diskussion mellem Søren Pind og en TV 2-chef.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til den politiske morgenpost på en alt andet end almindelig dag.

Stemmerne fra tirsdagens kommunal- og regionsrådsvalg er talt op, og natten igennem har politikere og partier forhandlet om borgmesterkæder og indflydelse i konstitueringer landet over. Det er et arbejde, som stadig pågår.

I dagens morgenpost får du alle resultaterne, analyserne, de bedste citater og en infight mellem uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og en TV 2-chef om anklager mod overborgmester i København, Frank Jensen (S).

Vi begynder med et overblik over det vigtigste fra valget.

Det står klart, at det har været en rigtig god nat for Socialdemokratiet, en knap så god nat for Venstre og en rigtig skidt for Dansk Folkeparti.

Socialdemokratiet er gået frem med 2,9 procentpoint til 32,4 procent af stemmerne.

Venstre er gået 3,5 procentpoint tilbage til 23,1 procent og mister samtidig en stribe borgmesterposter landet over. Det skyldes ikke mindst, at partiet trods kun en fjerdedel af stemmerne i 2013 alligevel fik sat sig for bordenden i næsten halvdelen af kommunerne.

Dansk Folkeparti havde jagtet både fremgang og partiets første bykonge nogensinde. Men begge ambitioner er glippet for formand Kristian Thulesen Dahl, som ellers var den helt store sejrherre ved det seneste folketingsvalg.

8,8 procent af stemmerne er det blevet til. En tilbagegang på 1,3 procentpoint i forhold til 2013 og langt, langt fra de 21,1 procent, som var resultatet ved folketingsvalget.

Samtidig blev det ikke til nogen borgmesterposter, et svidende nederlag i Guldborgsund til partiets største håb, finansordfører René Christensen, og i København mistede partiet sin fagborgmesterpost.

Du kan læse mere om landsresultatet her.

Og her kan du læse en reportage fra Guldborgsund, hvor René Christensen og DFs drømme er brast.

Der har været en række borgmesterskift landet over – især fra V til S.

Af de markante kan nævnes, at Ulrik Wilbek (V) har gaflet borgmesterkæden i Viborg fra de Konservative, efter stor ballade i byrådssalen i Slagelse er socialdemokraten John Dyrby Paulsen ny borgmester, og i Køge lykkedes det Marie Stærke (S) at tilbageerobre posten, som hun tabte i 2013.

Se, hvor borgmesterkæden er vandret til en ny lige her.

Og her kan du på et kort øjeblik få et overblik over alle borgmestrene i alle 98 kommuner. Kortet bliver løbende opdateret.

Andre vigtige begivenheder i overskrifter:

- Frank Jensen genvinder magten i København.

- Alternativet vinder en fagborgmesterpost i København.

- På Frederiksberg holdt den Konservative borgmester Jørgen Glinthøj fast i magten med færre end 200 stemmer. Jo, det er vist det, man kalder en sand valggyser.

- Villy Søvndal sat uden for døren – og indflydelse.

SFs tidligere formand Villy Søvndal fik et godt valg med 13,7 procent af stemmerne ved regionsrådsvalget i Region Syddanmark. Men han kunne – til sin mildest talt store fortrydelse – opdage, at han blev smidt ud af forhandlingslokalet, da den nye formand for regionen skulle findes (det blev Stephanie Lose fra Venstre).

- Socialdemokraterne har til gengæld vundet magten i de fem øvrige regioner.

- Venstre i Stevns fik valgets største vælgerlussing.

- SF på Langeland største fremgang – går fra nul til seks mandater og napper borgmesterposten.

- Nye Borgerlige er kun valgt ind i én kommune.

- Intern uro i Venstre sikrede Socialdemokratiet borgmesterposten i Thisted

- Drama i Allerød for tredje gang i træk - borgmester udvandrede.

Og så til reaktionerne

1: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) klokken 23.30, hvor de fleste stemmer var talt op:

»Alt tegner til, at vi får et fornuftigt valg nogenlunde på niveau med det, vi havde sidst, hvor vi fik omkring en fjerdedel af stemmerne. Det er jeg meget godt tilfreds med.«

2: Mette Frederiksen synes, at det klokken 01 i nat var for tidligt at kåre Socialdemokratiet som vinder. Men:

»Men det er klart, at hvis det holder, at vi ved det seneste valg var det største parti, og vi går yderligere frem, Venstre går tilbage, og vi vinder en række byer, så kan vi ikke ønske os et bedre resultat.«

3: Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup om DFs dårlige valg kort inden det samlede resultat var endeligt:

»Borgmestrene har formået at være meget synlige både i valgkampen og i valgperioden. Det bliver vi klemt på, for borgmestre kommer typisk fra Venstre, Socialdemokratiet og de Konservative«.

I står lige nu til at gå tilbage på landsplan. Det vil være første gang i jeres partis historie til et kommunalvalg. Er I skuffede?

»Nej, altså jeg havde da gerne set et bedre resultat, men vi må også bare konstatere, at vi bliver klemt af de store borgmesterpartier.«

4: Genvalgt overborgmester i København, Frank Jensen:

»Alle partier har skrevet under på den samme aftale på valgnatten. Det er stort,« sagde han i nat.

Socialdemokratiet får ud over overborgmesterposten mulighed for at vælge borgmesterpost som nummer tre, og alt tyder på, at partiet tager posten som børne- og ungdomsborgmester.

»Børn- og ungdomsborgmesterposten er en ønskepost for Socialdemokratiet. Jeg skal hjem og sove et par timer, og så skal jeg tilbage og forhandle.«

5: Alternativets leder, Uffe Elbæk, på sit favoritmedie Facebook:

»For fire år siden var Alternativet bare en idé, nu er vi repræsenteret på tværs af landet - i både små og store kommuner. Det er altså noget helt nyt og særligt for os i Alternativet.«

6: Mette Abildgaard, gruppeformand for de Konservative, på Twitter:

Her følger analyserne

Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, skriver, at »den helt store fortælling om kommunalvalget 2017 bliver DFs nederlag.«

»Valgets helt store overraskelse er, at Dansk Folkeparti er gået tilbage. Det havde ingen set komme, og partiet havde da også sat som officielt mål at gå frem på den samlede landspolitiske procentsats,« skriver hun.

Det er samtidig første gang, vi ser Kristian Thulesen Dahl i modvind, skriver hun, og det »cementerer blot elendigheden«.

»Alle konstitueringer er ikke ovre endnu. Men desværre for DF står det klart, at valget blev et nederlag. For de oplagte borgmesterprofilers vedkommende. For DF samlet set. Og for Kristian Thulesen Dahl ham selv.«

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen udråber valget som »en triumf for S, en skuffelse for Venstre og et eklatant nederlag for DF«.

»Selv om kommunalvalget samlet blev en festaften for mange borgmestre – der dermed demonstrerede, at der er meget stor forskel på kommunal- og folketingsvalg - skal man ikke tage fejl. Resultaterne i kommunerne vil i høj grad give genlyd i partiernes hovedkvarterer på Christiansborg. Set i det perspektiv blev resultatet en triumf for Mette Frederiksen, som har besøgt alle landets 98 kommuner og været med til at skubbe liste A frem til positionen som landets markant største parti med støtte fra mere end 32 procent af vælgerne.«

»Resultatet vil øge troen på, at danskerne for alvor er vendt tilbage til partiet efter kriseårene med Helle Thorning-Schmidt i front,« skriver Larsen, der også hæfter sig ved, at selvom det er Løkkes tredje valgnederlag i træk, får resultatet ikke konsekvenser for V-formanden på Christiansborg, hvor han står »stærkere end længe«.

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, skriver, at »Thulesen har haft en skidt nat, en rigtig skidt nat«.

»DF gik tilbage. For første gang i partiets historie. Og måske værre endda, Konservatives Søren Pape Poulsen er igen formelt større end Kristian Thulesen Dahl, hvis man måler lokalt. Nuvel. Det er marginaler, det handler om, men sådan noget holder man øje med på Christiansborg. DF-formand Kristian Thulesen Dahl har investeret megen politisk kapital i et sæt borgmesterkæder til partiet. I det lys er målfotoet også en begmand til ham og DF-ledelsen. Og denne gang kan begmanden næppe forklares med, at man stadig et et »nyt« parti lokalt, som DF-ledelsen ynder at understrege.«

Sørens Pinds påstand – og TV 2-chefens spørgsmål

De politiske stridigheder og personangreb plejer at blive holdt på et nogenlunde minimum på selve dagen, hvor vælgerne herhjemme skal sætte deres kryds.

Det var dog ikke tilfældet ved dette kommunal- og regionsrådsvalg, hvor uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i et debatindlæg i Berlingske rettede skytset mod Københavns overborgmester, Frank Jensen (S) på valgdagen.

I indlægget kom Søren Pind med en række beskyldninger mod Frank Jensen – blandt andet i sagen om gratis udlån af lokaler på Københavns Rådhus til medlemmer af Borgerrepræsentationen. En sag, der førte til, at Anna Mee Allerslev (R) trak sig som beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Pind beskyldte overborgmesteren for at stå bag lækket af historien til pressen og skrev således i indlægget, der var adresseret til overborgmesteren:

»I fik plantet en historie om misbrug af lokaler, som I smart fik lagt til rette for år tilbage. Og derefter lækkede.«

Berlingske forsøgte tirsdag forgæves at få en kommentar fra Søren Pind til indlægget. På Twitter forsøgte redaktionschef på TV 2 Nyhedernes politiske redaktion på Christiansborg, Mads Bisgaard, at udfritte Venstre-ministeren om anklagen i debatindlægget.

Bisgaard: »Er du i besiddelse af beviser for din påstand om, at S lækkede Anna Mees misbrug af lokaler og 'fik (det) lagt til rette for år tilbage?' I så fald hører vi og resten af pressen gerne fra dig.«

Pind: »Jeg kan forstå, at Frank Jensen i morgen vil bevise, at det ikke forholder sig sådan. Det ser jeg frem til,« sagde Pind med henvisning til, at Frank Jensen til TV 2 tidligere på dagen havde sagt, at, at Søren Pinds indlæg var »fyldt med usandheder, og jeg vil ikke gennemgå hans beskyldninger i dag«.

Bisgaard: »Mon ikke vi skulle holde os til det gode gamle princip om, at vi har beviser for det, vi går og beskylder hinanden for? Hvis du skulle komme i besiddelse af noget sådant, hører vi gerne fra ministeren for uddannelse.«

Pind: »Tænker du på sexchikane-delen eller det med at overborgmesteren gennem hele valgkampen kunne have taget ansvar for spørgsmål om udlån af lokaler, men ikke gjorde det?«

Bisgaard: »Tænker udelukkende på din påstand om, at S-folk lækkede og tilrettelagde historien om Anna Mees lokalerod. Det er da en god historie, så hvis der er røv i bukserne på dine linjer, vil vi da gerne fortælle den journalistiske historie. Lige nu er det jo bare - ja, en historie.«

Pind: »Jeg er ikke et sekund i tvivl. Du må tage det for, hvad det er.«

Bisgaard: »Søren, for faen. Det er jo ikke nok. Og du ved det. Nå. God aften.«

Pind: »Sue me...«

Bisgaard: »Jeg ville sådan set bare gerne have en god journalistisk historie. Der skuffede du lidt. Men jeg overlever, så du behøver ikke tjekke e-boksen for søgsmål.«

Pind: »Spændende at følge det krav på TV2s redaktion til Besserwisserne fremover.«

Bisgaard: »Så det var din personlige vurdering, at S lækkede og tilrettelagde Anna Mess lokalerod? Så skal du jo bare skrive det. I disse metoo-tider er det sgu lidt narrepiks-agtigt af dig. Troede, det var en historie!«

Pind: »Narrehvad? Jeg tror, vi stopper her. For mit sprogbrug i forhold til dit intellekt vil i givet fald matche.«

Bisgaard: »Jeg ser ingen grund til at trække intelligenskortet. Det var et forsøg på at være en smule morsom i denne ellers ret seriøse sag. God aften. Hvis nu din under et sekund lange tvivl kommer under nul og kan løftes til fakta, er mailen mbis@tv2.dk.«

Pind: »Det var vist også det, Dyrby bemærkede i sin tid. Ja ja, hver sin morskab.«

Bisgaard: »Nu går der vist Dahlgårds Tivoli i den...«

Pind: »Ved du hvad... du kan kalde det analyse, påstand eller Dahlgårds Tivoli. Men nej. I min branche aflytter vi ikke eller hører Nets-medarbejdere om folks færden. Har heller ikke sagt eller ment andet.«

Bisgaard: »Nu retter du vist smed for bager. Kan ikke se, hvorfor jeg skal stå på mål for en hel branche? Du skal omvendt heller ikke redegøre for andet end rigtigheden af din påstand i din egen blog. Det var mit eneste ydmyge ønske. Dyrby har heller ikke noget med sagen at gøre. Eller Nets.«

Pind: »Jeg har aldrig givet udtryk for andet, end det er min vurdering, påstand eller bestemte overbevisning. Havde jeg hemmelige papirer eller lydoptagelser var det nok ikke i en kronik i Berlingske, det blev anført.«

Bisgaard: »Fair nok. Så har du givet udtryk andetsteds end i Berlingske, for der skriver du det sort på hvidt. Selvom en blog er en hylde til personlige holdninger, skal det jo stadig have rod i det faktuelle. Man kan ikke lade det være op til brugerne at trække momsen fra det, du skriver.«

Pind: »Det er et holdningsindlæg. Ikke et juridisk skrift. Og jeg er sikker på, det forholder sig som anført.«

Bisgaard: »Vi kommer nok ikke frygteligt meget længere, kan jeg fornemme.«

Pind: »Det er en knivskarp analyse. Endelig.«

Bisgaard: »Analyse? Jeg betragter det som fakta. God aften.«

Her sluttede diskussionen om Søren Pinds påstand.

Uddannelses- og forskningsministeren er ikke den eneste Venstre-profil, som har beskyldt Frank Jensen for at lække oplysninger om Anna Mees bryllup.

Venstres partisekretær, Claus Richter, har således også rettet beskyldninger mod Frank Jensen i sagen. Den historie kan du læse her.

To tweets fra stemmeboksen

Dagens svirp

SF's Villy Søvndal følte sig kørt ud på et sidespor i forhandlingerne om det kommende regionsråd i Region Syddanmark.

»Ja, jeg føler mig dårligt behandlet. Det er simpelthen børnehavemanér at lukke nogen udenfor på den måde. Det er så tydeligt et tegn på magtfuldkommenhed, som det kan være,« sagde Villy Søvndal til DR Fyn.

Den hidtidige regionsrådsformand, Stephanie Lose, fortsætter på posten, og hun mener, at SF betaler prisen for vedvarende kritik af partiet:

»Det er klart, at når man i tre måneder har hørt på, at mit parti Venstre skulle være præget af magtfuldkommenhed, mangel på vilje til at rydde op, kammerateri og vennetjenester, så har det konsekvenser.«

Den historie her.

Dagens to indledninger

Aviserne havde tirsdag alle haft deadline, inden stemmerne var endegyldigt talt op. Derfor er den politiske morgenpost ikke så avistung, som den plejer.

Vi er dog onsdag morgen faldet over to læseværdige indledninger, som I ikke skal snydes for:

1: Ekstra Bladet har interviewet Alternatives leder, Uffe Elbæk, på den omdiskuterede natklub Monastic, hvor partiet holdt sin valgfest

Uffe Elbæks tænder er selvlysende.

Alternativets leder har hevet Ekstra Bladet med i en dyb afkrog af kælderklubben Monastic til interview om den kaotiske situation i partiet, hvor den ene sexsag afløser den anden.

I loftet hænger en ad den slags fluorescerende lyspærer, som var pensum på ethvert provinsdisko inden årtusindskiftet. Men nu er det altså her partiets københavnerafdeling har inviteret til valgfest. Bollerum og bollegynger er pakket af vejen, efter en intern strid i partiet om sømmeligheden af den aparte lokalitet.

Resten af historien her.

2: Politiken tegner et portræt af Alternativets Niko Grünfeld. Det begynder på Dronning Louises Bro i København. Med et cykelstyrt.

Der er to mulige fortællinger om første gang, Alternativet får rigtig politisk magt. De udspiller sig med fem minutters mellemrum på Dronning Louises Bro i København, hvor spidskandidat Niko Grünfeld uddeler flyers på valgdagen.

Først cykler en femårig pige forbi i lyserød flyverdragt og high fiver partiets frivillige, der har oprettet en national high five dag-for at sprede fed, fed lykke til alle. Hun cykler videre mod solopgangen og en grønnere fremtid.

Dernæst løfter en midaldrende cyklist sin knyttede hånd i triumf:

»Jeg stemmer på jer! Wohooo!«, råber hun, hvorefter hun  slår en forlæns kolbøtte over styret, så hun lander på snotten i asfalten.

Hele reportagen her (kræver abonnement).

Det sker i dag

10:30 Statsråd på Christiansborg
Statsråd på Christiansborg Slot. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er blandt deltagerne.

13:00 Møde i salen med ministrenes spørgetid
Møde i folketingssalen, hvor ministrene svarer på spørgsmål i ministrenes spørgetid. En stribe lovforslag bliver også behandlet på dagens møde, heriblandt to forslag fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) om erhvervsuddannelse.