Når anonyme embedsmænd hvisker højt om Eva Kjers landbrugspakke

Dagens overblik: Flere embedsmænd siger nu, at processen bag den omstridte landbrugspakke var forhastet, professorer frygter for nye konsekvenser, og så siger Søren Pind »tsk« til medierne. Alt om dansk politik i dag her.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her får du dit overblik over alt, hvad der er værd at vide om dansk politik i dag.

Én ting står øverst på den politiske dagsorden denne tirsdag. Regeringens landbrugspakke.

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) skal tirsdag formiddag tage del i en høring om tallene og regnemetoderne i den omstridte pakke, og senere på dagen står den på samråd, hvor ministeren skal svare på den brede kritik, som landbrugspakken har mødt.

Både høringen og samrådet kan du følge direkte her på politiko.dk.

I dagens medier er pakken - og processen bag den - atter i fokus. Det ser vi nærmere på her:

»Man kørte bare videre med bind for øjnene«

I Berlingske fortæller anonyme embedsmænd tæt på forløbet, hvordan det fra begyndelsen var en bunden opgave at bringe den politiske aftale om landbruget til verden, selv om man godt vidste, at pakken samlet set ville komme i konflikt med Danmarks EU-retlige forpligtelser.

»Alle i ministeriet har fra start vidst, at summen af at fjerne gødningsnormen, randzonerne og ændre reglerne for jordbearbejdning var problematisk i forhold til direktiverne. Men alle undlod også at undersøge, om det var i strid med direktiverne. Det var fra start en bunden opgave at få virkeligheden til at passe til det politiske projekt,« siger en embedsmand tæt på forløbet om landbrugspakken.

»Når man så havde et resultat, som passede til det politiske ønske, spurgte man så en juridisk kompetence til råds? Nej, man kørte bare videre med bind for øjnene,« siger embedsmanden tæt på forløbet til avisen.

Fagligheden er i højsædet

I Berlingske undrer juraeksperter sig desuden over grundlaget bag landbrugspakken.

Avisen har været i kontakt med flere kilder tæt på forløbet og har spurgt til, om der undervejs er foretaget en egentlig juridisk vurdering af landbrugspakken. Det nærmeste, kilderne kan komme, er en såkaldt udleveringsnotits om »Fødevare- og Landbrugspakkens forhold til EU-retten« udleveret til Folketinget 10. december 2015. Notitsen omtaler på én A4-side mulige problemer med EU-retten.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen siger i en skriftlig kommentar, at det kommer »bag på mig, hvis nogen skulle mene, at fagligheden ikke er i højsædet.«

Hun oplyser desuden, at ministeriet selv har foretaget en juridisk vurdering af landbrugspakken, herunder mulige konflikter med EU-reglerne. Du kan læse hele historien hos Berlingske her.

Vi forlader Berlingske for en stund, men bliver i landbrugssporet:

Hos Politiken peger forskere nemlig i dag på, at landbrugspakken kan medføre en øget brug af de potentielt skadelige stråforkortere med op til 20 procent om året.

En af dem er professor og sektionsleder for Vand og Klima ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, Jørgen E. Olesen. Til avisen siger han:

»Der er ingen tvivl om, at øget gødskning vil betyde flere sprøjtemidler.«

Forligspartierne bag pakken, de Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, har ikke ønsket at kommentere sagen i avisen, og Eva Kjer Hansen vil først tage stilling til det, når sagen ligger på ministerens bord. Du kan læse hele historien hos Politiken her.

»De seneste måneders politiske arbejde har presset citronen«

Hos Information er Eva Kjer Hansens ministerium ligeledes i fokus. På avisens forside hedder det, at Miljø- og Fødevareministeriet er ramt af medarbejderflugt.

Siden sammenlægningen af Miljøministeriet og Fødevareministeriet den 28. juni 2015 er ca. 37 medarbejdere fratrådt alene i departementet, skriver avisen.

En kilde i departementet, som har ønsket at være anonym, siger:

»Som embedsværk er vi vant til skiftende regeringer og politikker, som vi loyalt arbejder for, men de seneste måneders politiske arbejde har presset citronen. Vi er mange, som oplever, at den kritiske faglighed og dialog er blevet ’overrulet’ af et ensidigt fokus på at tilfredsstille regeringen.«

Afdelingschef Charlotte Ahrendt Steen kan ikke genkende billedet af, at embedsmænd ’overrules’ for at tilfredsstille regeringen.

»Men det får mig til at tænke, at jeg på førstkommende samarbejdsudvalgsmøde bør tage emnet op og vende det,« siger hun til information. Du kan læse hele den historie her.

2 analyser om landbruget

1: Hos Politiken skriver politisk redaktør Jesper Thobo-Carlsen, hvordan Eva Kjer Hansen skal passe på med at træde de Konservative over fødderne:

»Konservative truer Eva Kjer Hansen med en næse efter dagens samråd. Søndagens møde tyder ikke på, at det generer hende. Alligevel er hun også under pres for at finde en blød landing de kommende dage. Hvis hun ydmyger Konservative, kan de blive nødt til at fyre hende.«

2: Hos Børsen skriver Helle Ib, politisk kommentator, om det generelle billede af blå blok, som forhandlingerne om landsbrugspakken har efterladt.

»De giftige slagsmål om landbrugspakken varsler ilde for sammenholdet i blå blok og de store politiske udfordringer, der venter i år.«

2 historier om landsbrugspakken, du også skal se

1: Dansk Folkeparti er klar til at komme de Konservative i møde og åbner for flere penge til miljøet. Det siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder.

»Vi forhandler gerne med de Konservative omkring miljøkompenserende tiltag,« siger han lige her.

2: Hos Politiken er formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, for konsekvenserne, hvis landsbrugspakken, som forventes stemt igennem på torsdag, ryger i vasken:

»Falder landbrugspakken, så går en tredjedel af alle danske landmænd konkurs«, siger han i printavisen.

Har du mistet overblikket? Så se her:

Tidslinje over kvælstofsagen - klik på pilene eller træk i billedet - artiklen fortsætter under tidslinjen.

Og lad os så se på dagens andre politiske nyheder.

Søren Pinds »tsk«

Mens kritikerne tordner mod regeringens planer om at tvinge internet- og teleselskaber til at opbevare oplysninger om danskernes internettrafik, går rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg nu i brechen for justitsminister Søren Pinds (V) kontroversielle plan.

Det gør han i Berlingske i dag.

»Politiet står altså med helt nye udfordringer, og i forhold til de kriminelles kommunikation på nettet vakler det under os. Gamle arbejdsmetoder og værktøjer har ikke den samme kraft, og vi har behov for at kunne få de samme oplysninger, som vi kan få på teleområdet.«

Rigspolitichefen går på banen, for at »tydeliggøre politiets synspunkter i debatten«, hvor lagringen af data ifølge bl.a. IT-politisk forening og Forbundet af IT-professionelle vurderer, at regeringens forslag er ude af proportion med skaden på borgernes frihed.

»Det er vigtigt at slå fast, at det ikke har noget med overvågning at gøre. Det har noget at gøre med, at man i særlige sager beder en dommer om at tage stilling til, om politiets vurdering af en sag er rigtig, og om man kan få de her oplysninger,« siger han.

Justitsminister Søren Pind »kommenterer« tirsdag morgen historien på Twitter. Bl.a. med et »tsk« til de medier, som har haft fokus på kritikken af regeringens planer.

Du kan læse hele historien og reaktioner fra teleindustrien her.

SU-opgøret

Nedskæringer gør det nødvendigt at ændre SUen på de videregående uddannelser fra stipendie til lån.

Sådan lyder det fra flere sider i uddannelsessektoren. De sparede SU-penge skal i stedet bruges til at skabe mere kvalitet i uddannelserne.

Afgående bestyrelsesformand for handelshøjskolen CBS, erhvervsmanden Peter Schütze, kommer i dagens Berlingske med en række forslag til, hvordan universiteterne kan blive drevet mere effektivt end i dag.

Peter Schütze understreger, at han alene er fortaler for, at SU bliver omlagt til lån for de toårige kandidatuddannelser. Der skal fortsat være gratis SU til at læse tre år til bachelor.

»Alle skal have en chance for at tage en bachelor. Men tager man en kandidat, kommer man i langt de fleste tilfælde til at blive blandt de højest lønnede i landet, og så er det måske ikke helt afbalanceret, at man får sine leveomkostninger betalt af samfundet i to år,« siger Peter Schütze til avisen.

Du kan læse historien og reaktionerne her - og debatindlægget her.

Det sker i dag

10:00 Formanden for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, René Christensen (DF), har indkaldt fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til høring efter kritikken af regeringens landbrugspakke. Under høringen forventes også eksperter og embedsmænd at svare på spørgsmål.

14:00 Justitsminister Søren Pind (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) er kaldt i samråd om tilsyn af læger, der begår seksuelle overgreb på patienter.

14:00 Forsvarsudvalget har kaldt forsvarsminister Peter Christensen (V) i samråd om den kritik, som FNs Torturkomité har rejst med hensyn til en gruppe irakeres manglende mulighed for at føre en erstatningssag mod den danske stat. Det drejer sig om 23 irakere, som blev taget til fange i forbindelse med den såkaldte Operation Green Desert i 2004.

14:30 Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er i dag kaldt i samråd om kritikken af landbrugspakkens miljøpåvirkning. Ministeren skal redegøre for landbrugspakkens påvirkning af miljøet set i lyset af den kritik en række forskere har rejst af tallene, og hvordan disse er blevet brugt til at fremvise et 'grønt plus' for alle årene omfattet af pakken.