Morten Østergaard angriber Mette Frederiksens udemokratiske »vendetta«: »Her skilles vores veje«

Dagens overblik: Minister var advaret om hul for kvotekongerne, Morten Østergaard langer ud efter Mette Frederiksens »vendetta« mod muslimske friskoler, og så mener Pia Kjærsgaard, at »hele Nørrebro er ved at blive et parallelsamfund«.

Radikale soc. dem
RB plus. Arkivfoto:Den radikale loppe gør ad de stores flirt.De Radikale skoser den tidligere regeringspartner Socialdemokratiet for at nærme sig DF for meget. Men De Radikale har ikke fordums politiske styrke. Arkivfoto: Onsdag den 8. februar 2017 mødtes finansministeren, skatteministeren, økonomi- og indenrigsministeren og erhvervsministeren med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre til forhandling om et evt. nyt ejendomsskattesystem. Formand for Socialdemokraterne Mette Frederiksen og formand for Radikale Venstre Morten Østergaard. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske morgenpost.

Denne uges store historie har været Rigsrevisionens hårde kritik mod Fødevare- og Miljø-ministeriet under i alt otte forskellige ministre i sagen om kvotekonger.

Det er der interessant nyt om i dag, men inden vi når der til, skal vi forbi et angreb fra den radikale leder, Morten Østergaard, på den tidligere så tætte allierede, Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

I mediet Ræson skriver Østergaard i et debatindlæg, at Mette Frederiksens forlag fra sidste uge om at lukke alle friskoler med en andel af elever med udenlandsk baggrund på over 50 procent er udemokratisk og ikke flugter med de frihedsværdier, som kendetegner Danmark.

»Det må gælde for skoler som for mennesker, at vi dømmer dem på deres handlinger og ikke på deres tilhørsforhold til en religion. Her skilles vores veje, Mette og mine. Desværre. For Mettes vendetta mod muslimske skoler som sådan er i lodret strid med den demokratiske dannelse, som mine børn forhåbentlig lærer i skolen. Det er et sundt, demokratisk princip, at ingen skal straffes for handlinger begået af andre, når man selv er uskyldig. Det princip vil jeg fastholde over for de muslimske skoler, som lever op til lovens standarder. Det samme burde Socialdemokratiet gøre, hvis de vil ære det Danmark, vi kender,« skriver Morten Østergaard.

Du kan læse hele indlægget her.

Minister advaret om kvotehul

Vi springer til Politiken og sagen om de årelange problemer med fiskematadorerne, også kendt som kvotekonger.

I 2012 blev den daværende fødevareminister, Socialdemokratiets Mette Gjerskov, nemlig advaret direkte om, at reglerne for at begrænse kvotekongernes fremfærd med at suge alle fiskekvoter til sig langt fra virkede.

Det var fiskeriforskeren Jeppe Høst, der i december 2012 sendte en mail til fødevareministeren med en klar advarsel.

»Som forsker med indsigt i dansk fiskeri føler jeg, at jeg bliver nødt til at henlede ministeriets opmærksomhed på, at de nye koncentrationsregler ikke i deres konkrete udformning opfylder deres politiske hensigter«, skrev den daværende ph.d.-studerende.

Dansk Folkeparti undrer sig over, at Gjerskov ikke har handlet på advarslen.

»Man har så åbenbart ikke taget det alvorligt«, siger DFs fiskeriordfører, Ib Poulsen.

Gjerskov skriver i en SMS til Politiken, at hun »formentlig« ikke har set mailen.

Du kan læse artiklen her.

Hos DR kan du læse, at Socialdemokratiet kræver en redegørelse fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om, hvorvidt Venstre får direkte økonomisk støtte fra kvotekongerne.

Læs det her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Politikere vil have DR kulegravet

Vi iler videre til sagen om DR, hvor Ekstra Bladet gennem de seneste uger har beskrevet public service-mediets lønforhold. Først handlede det om mangfoldighedskonsulent Gitte Rabøls løn på 2,1 millioner kroner og i går kunne Ekstra Bladet fortælle, at kulturminister Mette Bock (LA) fik et gyldent håndtryk på to millioner kroner, da hun i november 2009 sagde sit job op som programdirektør i DR efter mindre end to år på posten.

Nu kræver et politisk flertal med Socialdemokratiet i spidsen, at Rigsrevisionen sættes til at kulegrave DRs forvaltning af aftrædelsesordninger og aflønningsformer, skriver Ekstra Bladet.

»Nu gider vi ikke at høre mere bøvl om aftrædelsesordninger i DR. Nu vil vi have Rigsrevisionen til at undersøge det og eventuelt komme med en kritik, hvis der er behov for det, og så må DR rette ind,« siger medieordfører Mogens Jensen (S).

Også DF og Venstre er klar på en grundig undersøgelse af DR.

Mere om det her.

I Politiken står Mette Bock i øvrigt fuldt ved sin aftrædelsesordning.

Du kan læse et interview med hende om det her.

Carl Holst-modstandere hyrer advokat – trods advarsler fra advokaten selv

I går besluttede et flertal i Region Syddanmark at hyre et advokatfirma til 90.000 kroner til at undersøge, om der kan rejses et civilt søgsmål mod den tidliger regionsrådsformand Carl Holst (V) for at have ansat en partifælle til at føre valgkamp for sig under folketingsvalget i 2015.

Det kritiserede Statsforvaltningen skarpt i 2015, men siden har Rigsadvokaten vurderet, at der ikke var grundlag for en straffesag. Juristerne i Region Syddanmark har ligeledes konkluderet, at der heller ikke er basis for en civilretssag.

Det samme har det advokatfirma, som nu skal løfte opgaven. Alligevel har SF, de Konservative og Socialdemokratiet besluttet at sætte undersøgelsen i gang, skriver Jyllands-Posten.

Avisen har derfor spurgt Socialdemokratiets næstformand i Region Syddanmark, Poul Erik Svendsen (S), hvorfor S vil være med til at bruge skattekroner på en ny undersøgelse, når advokaten selv advarer mod det.

»De bød ind på opgaven alligevel. De sagde ikke nej, da de blev spurgt,« siger han.

Læs hele den historie her (kræver abonnement).

Pia Kjærsgaard: Hele Nørrebro er ved at blive et parallelsamfund

I Berlingske har avisen spurgt Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), hvad hun ser som Danmarks største problem.

Den tidligere partiformand peger på parallelsamfund, som hun ser som en voksende udfordring.

»Vi må bare erkende, at der er massiv kriminalitet i ghettobebyggelserne. Det er de faktiske forhold. Hele Nørrebro er ved at blive et parallelsamfund. Nordvestkvarteret ligeså. Det er da et kæmpe stort samfundsproblem,« siger Pia Kjærsgaard.

Du kan læse hele interviewet her (kræver abonnement).

»På et tidspunkt ryger Liberal Alliance ud af dansk politik, for de repræsenterer ikke længere fornyelse«

Vi bliver i Berlingske, der har set på Liberal Alliances udvikling fra protestparti til i dag at sidde i regering.

I 2009 lå partiet på 0,0 procent af stemmerne, og det var netop partiets opgør med de gængse spilleregler i dansk politik, der har bragt dem til, hvor de er i dag, mener politisk kommentator Hans Engell.

»De var jo ved at bane vejen for et decideret opbrud i dansk politik. De gik på valg på ultimative og klippefaste krav og var ligeglade med konsekvenserne. Skulle de samarbejde og give DF stramninger på udlændingeområdet, så skulle de have noget på f.eks. topskatten. Den måde at bytte mærkesager, så alle blev tilgodeset, i stedet for at mødes på midten, var en helt ny og frisk måde at tænke politik på,« siger Hans Engell.

Til gengæld mener han, at partiet i dag fuldstændig har mistet sit nyskabende præg senest manifesteret, da partiet gik med til at droppe at spille ud med topskattelettelser til efterårets skatteforhandlinger.

Og det tror Engell, kan gøre partiet overflødigt.

»På et tidspunkt ryger Liberal Alliance ud af dansk politik, for de repræsenterer ikke længere fornyelse,« siger han.

Anders Samuelsen ser det helt anderledes. Han mener, at partiet får indflydelse på liberale mærkesager i regeringen og hæfter sig ved, at partiet ikke går mærkbart tilbage i meningsmålingerne.

»Så det tyder på, at folk faktisk har købt vores argumentation, og jeg tror stadig på, at vi inden for en beskeden årrække runder ti procent af stemmerne,« siger han.

Du kan læse mere her.

Tre hurtige nyheder, du også skal have med inden weekenden

1) Udenlandske kamphunde, der er ulovlige i Danmark, skal fremover kunne slippe ud af landet med livet i behold, hvis deres ejere har taget dem med hertil i god tro. Det mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der vil lempe reglerne i hundeloven, skriver Ritzau.

2) Sammen med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i Nigeria for at tale om flygtningesituationen og drøfte hjemsendelsesaftaler. Det skriver Ritzau om her.

3) De Radikales tidligere formand, Marianne Jelved, mener, at fejlslagen integration er de borgerliges skyld. Det sagde hun i forbindelse med sit partis sommergruppemøde på H.C. Andersen skolen i Odense i går. Det er igen Ritzau, der har været flittige, og skriver om det her.

Dagens analyse

Står Børsens politiske kommentator, Helle Ib, for, hvor hun som de fleste andre fredage kårer ugens op- og nedtur.

Nedturen er Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, efter at han i søndags gik med til at sløjfe topskattelettelser.

»LA-vælgerne har hidtil taget relativt godt imod transformationen fra protestparti til pragmatisk regeringsansvarlig. Men Anders Samuelsen risikerer endnu en kølhaling i offentligheden, hvis ikke VLAK kan levere dét til efteråret, han i sin iver efter at rette blikket mod nye solbeskinnede højder har stillet i udsigt: Historisk store skattelettelser!  Hvad gør Samuelsen, hvis de samlede lettelser bliver historisk små?,« skriver Ib.

Læs hele analysen og se også, hvem der er ugens optur, lige her (kræver abonnement).

Dagens citat

Er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen leveringsdygtig i. I et debatindlæg i Berlingske skriver han, at det er på tide, at Folketinget og regeringen »vågner op«, »mander sig op« og »erkender«, at truslen fra Rusland er alvorlig og skal håndteres.

»Jeg ved godt, at jeg vil blive skudt i skoene, at jeg bare er en »gammel koldkriger«, der savner sine kanoner, fordi de er blevet foræret væk. Det er også rigtigt. Men den gamle koldkriger har dog en vis erfaring i, hvordan man omgås bøller, der truer ens fredelige hverdag. Det gør man ikke ved at bedyre sin fredsommelighed, og så håbe på, at andre kommer til undsætning, hvis det ikke er nok. Man skal derimod demonstrere, at man både har evnen og viljen til at forsvare sig, hvis det skulle blive nødvendigt.«

Læs hele indlægget her.

Dagens interview

Finder vi i Berlingske, hvor folketingsmedlem Rasmus Prehn (S) fortæller om en skoletid med fysisk afstraffelse i 1980erne, selv om det på det tidspunkt var forbudt.

»Lærernes spark, straf og ydmygelser nedbrød og ændrede mig.«

Læs hele det interview her.

Dagens detalje - fra i går

Jarl Cordua, liberal-borgerlig politisk kommentator, skrev torsdag et indlæg hos netavisen Altinget.dk med fokus på det anspændte topskatteforhold mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

I indlægget ser han tilbage på 00'ernes sværdslag mellem DF og de Konservative. Og det med en sjov og nok så berømt detalje om Kristians Thulesen Dahls ankomster i Finansministeriet.

Du får det uddrag herunder:

Det var dengang tv-kameraerne altid fangede den travle DF-finanslovsordfører Kristian Thulesen Dahl ved indgangen til Finansministeriet, som konsekvent kom for sent til forhandlingerne med den tykke udgave af finanslovsforslaget under armen med de mange gule lapper, der indikerede flittig læsning og ekstrem forberedelse.
I virkeligheden, forlyder det, var de gule lapper sat ind tilfældige steder af hans sekretær, og travlheden skyldes en (selv)bevidst selviscenesættelse til ære for pressen, samt tjente et formål som ren magtdemonstration over for de ventende forhandlere, der dermed blev mindet om, at forhandlinger altså først begynder, når DF's forhandler har sat sig ved bordet.

Resten kan læses hos Altinget her.

Dagens banko

Det sker i dag

11.00 Liberal Alliance holder pressemøde

I forbindelse med partiets sommergruppemøde, holder Liberal Alliance pressemøde på Radisson Blu Hotel Papirfabrikken i Silkeborg. Forvent et spørgsmål eller to om topskat.

Politiko ønsker alle en rigtig god weekend.