Morten Messerschmidt tager nu skridt mod at vende tilbage: Ansætter ny spindoktor

Dagens overblik: Den sygemeldte Dansk Folkeparti-politiker er på vej tilbage, Lars Løkke slap på flere måder godt fra mødet med Trump, og så er der nye oplysninger i sagen om Esben Lunde Larsen. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

God-fredag-morgen,

Her får du ugens sidste gennemgang af alt det, du skal vide om dansk politik.

I dag kan du læse om Morten Messerschmidt, der har ansat ny spindoktor, om et særligt håndtryk i Det Hvide Hus og om en tøvende regering, som har en plan.

Vi begynder dog dagen med at kigge lidt tilbage. Det var således i går aftes dansk tid, at statsminister Lars Løkke Rasmussen og USAs præsident, Donald Trump, mødtes i Det Hvide Hus.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen diskuterede de to statsledere bl.a. frihandel, Danmarks bidrag til NATO og kampen mod Islamisk Stat, og så gjorde Løkke det klart over for de danske journalister, der var rejst med på turen, at vi har set for unuanceret på den amerikanske præsident.

»Jeg har hele tiden sagt, at den her administration skal bedømmes på sine handlinger og ikke på enkeltstående tweets,« lød det fra Løkke med henvisning til Trump, som ofte har vakt opsigt med kontante udmeldinger på Twitter.

Donald Trump har gjort det klart, at mange NATO-lande ikke bidrager med nok penge til alliancen, ligesom han har sået tvivl om, hvorvidt USA vil hjælpe de lande, som ikke bidrager nok til forsvarsfællesskabet. Det fik de to ledere også talt om.

»Det er en kendt sag, at USA yder broderparten. Og det er også regeringens ambition at give dansk forsvar et substantielt løft til efteråret.«

Inden mødet med Løkke sagde den amerikanske præsident, at de to har et »fremragende forhold«.

»Det er godt at møde den danske statsminister. En vidunderlig mand, der gør et vidunderligt stykke arbejde,« sagde Trump inden mødet.

Du kan læse flere udtalelser fra Løkke hos Berlingske her. Avisens korrespondent i USA, Michael Bjerre, har i løbet af natten forfattet en analyse af mødet. Den finder du her (kræver abonnement).

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og præsident Donald Trump gav hinanden et ægte hestehandler-håndtryk, og det var tydeligt, at der var god kemi mellem de to statsledere. REUTERS/Carlos Barria Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA.

»Han gør en halvstor armbevægelse«

Og så må vi hellere lige vende de to statslederes håndtryk.

Donald Trump er nemlig efterhånden berygtet for sine håndtryk, men ifølge ekspert i kropssprog og tidligere gidselforhandler Michael Sjøberg fra Human Advisor, som DR har talt med, får Løkke topkarakter i den disciplin:

»Lars Løkke gør det til en jovial og venskabelig hilsen, og han lægger faktisk noget klask i det. Der ligger en stemning i det, og det giver en god dynamik,« siger kropssprogseksperten og uddyber:

»Lars Løkke bruger meget plads, men ikke på en dominerende måde. Han gør en halvstor armbevægelse, og han får udnyttet det godt. Især når man ser, hvordan det er gået andre statsledere.«

Du kan læse den vurdering og se håndtrykket hos DR her.

Og så ellers videre til dagens andre politiske nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Messerschmidts hundrede procent

Den sygemeldte Dansk Folkeparti-politiker Morten Messerschmidt er dette forår på vej tilbage som aktiv politiker.

Første skridt tages nu med ansættelsen af en ny rådgiver, skriver netavisen Altinget.dk fredag morgen.

På mandag begynder Messerschmidts nye spindoktor Erik Bjørn Møller, der bl.a. har en fortid som pressechef i Socialdemokratiet for daværende partiformand Mogens Lykketoft.

Morten Messerschmidt blev sygemeldt på ubestemt tid for godt fem måneder siden, efter den omfattende afdækning af mulig misbrug af EU-midler. Der er ikke sat dato på, hvornår han vender tilbage.

Til Altinget.dk siger Erik Bjørn Møller:

»Morten og jeg har selvfølgelig mødtes undervejs i ansættelsesprocessen, og han har det klart bedre. Men der er heller ingen tvivl om, at det har været en drøj tur for ham. Og i modsætning til andre, der måske har været ramt af stress og en nedtur, så er det ikke så let for en politiker at vende tilbage gradvist og f.eks. begynde på halv tid. Derfor tager det sin tid. For når han vender tilbage, vil der jo være en forventning om, at han leverer hundrede procent fra starten. Og det er jo også det, han selv vil,«

Du kan læse hele nyheden hos Altinget.dk her.

Pia Kjærsgaard (DF) har i et interview med DR tidligere sagt, at Morten Messerschmidts fremtid i partiet bliver afgjort af den konklusion, som EUs antisvindel-enhed, OLAF, kommer frem til i sagen om mulig svindel med EU-midler.

Esben Lunde Larsens fiskeri

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er tilsyneladende alligevel blevet grundigt orienteret om mulighederne for at gribe ind over for de såkaldte kvotekonger, som sidder på meget store andele af det danske fiskeri.

Det fremgår af dokumenter fra Miljø- og Fødevareministeriet, som Berlingske har læst. Den historie er lagt på nettet fredag morgen.

De seneste dage har et flertal i Folketinget netop bebrejdet ministeren, at han blot har præsenteret dem for én eneste mulighed – en såkaldt tro- og loveerklæring – til at gribe ind over for fiskeriets kvotekoncentrationer.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har beskyldt ministeren for at lyve.

Socialdemokraterne kalder den nye oplysning i sagen for »dybt, dybt alvorligt.«

Danske Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, siger:

»Det er et stort problem, at vi tilsyneladende har en minister, der i den grad lider af hukommelsessvigt.«

Læs den seneste nye udvikling hos Berlingske her.

»Ryger ministeren på sagen? Nej

Både Børsen og DR har - inden den seneste udvikling - analyseret på sagen. Du får de to udlægninger her:

Politisk korrespondent i DR Uffe Tang:

»Alt i alt ligner det en ganske alvorlig sag. Langt alvorligere end sagen mod transportminister Ole Birk Olesen (LA) og langt, langt alvorligere end sagen mod ældreminister Thyra Frank. Men ironisk nok, kan det blive netop de to sager og det faktum, at ministeren ikke kommer fra Liberal Alliance, der kan blive Esben Lunde Larsens redning. Fornemmelsen er, at Dansk Folkepartis ledelse ikke har brug for mere ministerstorm lige nu. Og slet ikke mod en V-minister. Der har været ballade nok. Der skal lægges låg på.«

Mere her.

Politisk kommentator på Børsen, Helle Ib:

»Ryger ministeren på sagen? Nej. Ikke på det foreliggende grundlag. Men slagsmålet med støttepartiet vidner om, at den slags fylder meget, når VLAK mangler et fast greb om de større dagsordener. Efter Thyra Franks (LA) og Ole Birk Olesens (LA) tur i vridemaskinen har VLAK ikke brug for mere ministerstøj.«

Mere her (kræver abonnement).

Pind og de 1.600 pladser

Vi springer videre til Jyllands-Postens forside.

Her fortæller uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at regeringen i år vil nedlægge hver fjerde studieplads på de engelsksprogede uddannelser. Det svarer til 1.600 pladser.

Beslutningen kommer, da alt for mange udlændinge ifølge regeringen tager en uddannelse i Danmark og derefter rejser ud af landet igen uden at komme i arbejde. Og det koster statskassen. Dels får de uddannelsen gratis, og dels får mange af dem SU fra den danske stat, mens de læser.

Søren Pinds plan er, at der skal lukkes færre ind på erhvervsakademier og professionshøjskoler, hvor mange forlader landet efter studiet.

»Hvordan skal jeg formulere det bedst? Der har altså været nogle uhensigtsmæssigheder forbundet med, at det for institutioner har været for attraktivt at tiltrække udlændinge, som faktisk ingen indvirkning har på det danske arbejdsmarked. Nogle vil bruge udtrykket spekulation, andre vil bruge udtrykket uhensigtsmæssighed,« siger Søren Pind.

Hvilket tillægsord vil ministeren selv vælge?, spørger Jyllands-Posten i et længere interview inde i avisen.

»Det, jeg har oplevet, er, at der er brug for at lukke forskellige huller,« siger ministeren.

Du finder nyheden med reaktioner fra Danske Erhvervsakademier, Socialdemokratiet og DF her. Og her finder du det længere interview med ministeren. Sidstnævnte kræver abonnement.

Tre gange gasnyt

Som det har været beskrevet flere steder i denne uge, vil der i løbet af de kommende dage lande en ansøgning fra Rusland om den såkaldte Nord Stream 2-gasledning mellem Rusland og Tyskland.

Flere medier har nye vinkler på sagen i dag. Vi har samlet til bunke her.

Politiken:
Et flertal af danskerne mener, at Danmark bør afvise en udvidelse af den russiske Nord Stream på dansk søterritorium. Flere partier opfordrer regeringen til at inddrage Folketinget i beslutningen.

Jyllands-Posten (kræver abonnement).
Det står regeringen frit at sige nej til den aktuelle plan for en russisk gasledning gennem dansk farvand, selv om statsministeren taler om, at Danmark er forpligtet af internationale regler i den storpolitiske sag.

En række eksperter fastslår, at Danmark ikke er bundet juridisk til at godkende den del af den 1.200 kilometer lange rørledning kaldet Nord Stream 2, der ifølge planen skal lægges tæt forbi Bornholm.

Børsen (kræver abonnement).
Ruslands præsident Vladimir Putin skal ikke kunne bruge gas som et politisk våben mod Østeuropa, og derfor skal Danmark, Norge og Polen slå sig sammen for at stække ham. Det vil et flertal i det danske folketing gøre ved at bruge et milliardstort beløb på at bygge en ny gaslinje.

Rørledningen Baltic Pipe skal gå fra den norske del af Nordsøen, tværs over Jylland, Fyn og Sjælland, gennem Østersøen fra Rødvig ved Stevns, for 230 km senere at gå i land i Polen ved byen Niechorze.

Dagens analyse

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver i dagens avis.

»Efter lang tids tøven kommer regeringen ud af startklodserne - og en hel stribe vækstudspil vil blive lanceret i den kommende tid.«

Læs det hele her (kræver abonnement).

Det sker i dag

08:30 Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er kaldt i samråd om tilbageholdelse af oplysninger i sagen om stramning af reglerne i relation til kvotekoncentration. Ministeren beskyldes for at lyve for Folketinget, hvor DF og fem andre partier mener, at ministeren har talt usandt om, hvad man kan gøre ved magtfulde storfiskere. Mere om den sag hos Berlingske her.

10:00 Der er i dag møde i folketingssalen, hvor flere lovforslag behandles. Blandt andet et forslag fra de Radikale om at legalisere cannabis i en treårig prøveperiode.

14:00 Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er sammen med ældreminister Thyra Frank (LA) kaldt i åbent samråd om tryghed i ældreplejen. Ministrene skal blandt andet redegøre for, hvilke initiativer regeringen vil tage for at forhindre flere konkurser i ældreplejen.