Ministerium mørklægger spil om lukrativt job til Søren Espersen: Det lugter af »en eller anden sindrig politisk kabale«

Dagens overblik: Der er hemmelighedskræmmeri om en særdeles attraktiv og vellønnet post, der for nylig tilfaldt en toppolitiker. En ny undersøgelse ryster en minister. Og så ser det ud til, at det snart bliver billigere at købe regnfrakker. Hele dit overblik her.

Foto: Emil Hougaard. Med sin nye post som kommitteret for hjemmeværnet sikrer Søren Espersen (DF) sig en ekstra månedsløn på 35.909 kroner. Men Forsvarsministeriet vil ikke fortælle noget om ansøgningsprocessen.
Læs mere
Fold sammen

Det er mandag, og du har klikket dig ind på ugens første udgave af den politiske morgenpost, hvor du får alt, du skal vide om dansk politik – velkommen til.

Vi sørger for, at du kommer godt i gang med en ny uge, så hæld kaffe i koppen og læs med.

Dagens overflyvning begynder hos Jyllands-Posten, der kan fortælle, at Forsvarsministeriet mørklægger forløbet om besættelsen af den lukrative post som kommitteret for hjemmeværnet, som for nylig gik til Søren Espersen (DF).

Det vellønnede ben, som sådanne poster bliver kaldt, sikrer, at Dansk Folkepartis næstformand i de næste fire år indkasserer en ekstra årlig indtægt på 363.300 kroner – plus pension. Det svarer til en ekstra månedsindtægt på 35.909 kroner, oplyser Forsvarsministeriet i et skriftligt svar til avisen.

Til gengæld vil ministeriet ikke oplyse noget om forløbet og ansøgningsprocessen til stillingen som civil chef for hjemmeværnet, der blev slået op i 14 dage i oktober.

Jyllands-Posten kan således ikke få at vide, hvor mange ansøgninger der var til stillingen, og om der blev afholdt jobsamtaler. Forsvarsministeriet begrunder afvisningen med, at retten til aktindsigt ifølge offentlighedsloven »ikke omfatter sager om ansættelse eller forfremmelse i det offentliges tjeneste«.

Den attraktive post går normalt til det største regeringsparti – altså enten Socialdemokratiet eller Venstre – så da Søren Espersen fik tjansen, skrev flere politiske kommentatorer, at det blandt andet handlede om, at regeringen ville forsøge at styrke alliancen til sit støtteparti.

Søren Espersen selv siger til Jyllands-Posten, at han ikke ved, hvorfor jobbet er havnet hos en DFer.

»Det må I spørge forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) om. Det er jo ham, der har udnævnt mig. Jeg har jo søgt stillingen, og jeg håber da, at jeg har fået den, fordi jeg er ret god til kommunikation,« siger han.

DF-næstformanden lægger desuden ikke skjul på, at han er ganske godt tilfreds med lønnen.

»Lønnen er jo fantastisk god. Det er jo mange penge, jeg kommer til at tjene, og det er jeg selvfølgelig ikke utilfreds med, men det er nu ikke det, der driver mig,« siger Søren Espersen til avisen.

De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, ser helst, at posten helt afskaffes:

»Man kunne få den tanke, at det mere handler om, at man skal uddele nogle ben, og at stillingen indgår i en eller anden sindrig politisk kabale,« siger han.

Få hele historien om mørklægningen her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Glade mænd i jakkesæt

Inden vi skal videre til dagens andre historier, skal vi lige runde en politisk aftale, der sent i går eftermiddags blev præsenteret af en flok glade, jakkesætsklædte mænd.

Se selv:

Her blev regeringen, Dansk Folkeparti og de Radikale nemlig enige om en ny erhvervspakke, der samlet afsætter 14,7 milliarder kroner frem til 2025.

Pakken fjerner blandt andet flere afgifter, hvilket skal gøre det mindre attraktivt at handle over grænsen, ligesom den skal fremme den grønne omstilling ved at lempe elvarmeafgifter.

Med aftalen indføres også en aktiesparekonto, der skal gøre det mere attraktivt for danskere at investere i noterede aktier. Regeringen havde spillet ud med, at man skulle kunne sætte 500.000 kroner ind på kontoen, men det ville Dansk Folkeparti ikke gå med til.

Derfor har kontoen til at begynde med et loft på 50.000 kroner med mulighed for, at det kan stige til 200.000 kroner, hvis partierne bliver enige om det.

»Aftalen skal hjælpe virksomhederne. Vi vil styrke aktieinvesteringer, turisme og digitalisering, og så indeholder den også en meget ambitiøs grænsehandelspakke. Den skal sikre, at vi har nogle meget stærke virksomheder fremover,« sagde erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), da aftalen blev præsenteret.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) hæfter sig ved, at pakken fjerner afgifter på nødder, te og regnfrakker. Det kan også noget.

Erhvervspakken finansieres blandt andet med penge fra det økonomiske råderum og gennem effektiviseringer i DSB.

Socialdemokratiet er ikke med i aftalen, og det ærgrer erhvervsordfører Morten Bødskov sig over. Især når regeringen har droppet sine planer om at finde penge til pakken gennem besparelser på dagpengene, som flere medier kunne berette om i sidste uge.

»Socialdemokratiet sagde nej til at være med til at finansiere pakken med besparelser på eksempelvis unges dagpenge. Det er den eneste årsag til, at vi ikke er med. Efter det blev vi smidt ud af forhandlingerne,« siger Morten Bødskov til Ritzau og fortsætter:

»Jeg tror, at det havde været bedre for Danmark, hvis vi havde fået en langt bredere aftale. Men det er regeringen, der har valgt, at man ikke ville det. Aftalens indhold tror jeg godt, vi kunne have talt om.«

Bliv klogere på erhvervspakken her og her.

To pakke-analyser

Du skal ikke snydes for to analyser af den politiske aftale.

1. Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver, at erhvervspakken styrker alliancen mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Men forløbet har ikke været helt velorkestreret, understreger han.

»I tilbageblikket kan regeringens tilrette­læggelse af forhandlingerne dog undre en smule. Reelt har det længe stået klart, hvad DF ville. Men i stedet for at tage bestik af »de faktiske forhold i jernindustrien« har der været endnu en omgang sejpineri mellem regeringen og DF. Dermed er tiden gået, uden at regeringen har kunnet præsentere flere af de aftaler, som ellers kunne vise vælgerne, at regeringen og DF igen arbejder sammen og skaber resultater,« skriver Thomas Larsen og fortsætter:

»Det har heller ikke styrket processen, at der undervejs er lækket papirer, som viste, at regeringen overvejede at skære i dagpengene for at finansiere erhvervspakken. Lækagen udløste panik i ministerkontorerne og satte skub i forhandlingerne, så den færdige aftale kunne fremlægges søndag eftermiddag.«

Hele analysen her.

2. Hos Børsen hæfter politisk kommentator Helle Ib sig ved, at Socialdemokratiet ikke er med i aftalen.

»Regeringen har, efter ønske fra DF, forhandlet i flere omgange for at få også Socialdemokratiet med i aftalen om erhvervs- og iværksætterinitiativer. Det kunne have øget DFs mod. Nu bliver den smallere aftale, som også de Radikale er med i, blandt andet et vidnesbyrd om DFs mishag ved alt, hvad der lugter af indirekte topskattelettelser,« skriver Ib og fortsætter:

»Aftalen er endnu et varsel om, at DF heller ikke kommer til at lægge stemmer til noget, der ligner topskattelettelser, når resten af finansloven og personskattelettelserne skal forhandles på plads.«

Hele den analyse her.

Og så er det slut med erhvervspakken i denne morgenpost. Det lover vi.

Dagens kommunalvalgsoverblik

Vi springer fluks videre til dagens kommunalpolitiske overblik, som du får i hver eneste morgenpost frem til kommunalvalget.

Valget er nu kun godt en uge væk, og vi har samlet to historier til dig her, som er gode at få med:

1. En majdag sidste år rejste 12 nordjyske byrådspolitikere en uge til San Fransisco i den amerikanske delstat Californien for at se på skrald.

Meningen med turen var, at de lokale politikere skulle lære af de amerikanske erfaringer med skrald og genbrug, men flere af politikerne konstaterer efterfølgende, at de reelt intet fik ud af turen, skriver Jyllands-Posten.

Avisen kunne i går fortælle, hvordan de folkevalgte i landets byråd de seneste fire år har brugt millioner af kroner på at rejse vidt omkring for at blive inspireret til det politiske arbejde.

Men nordjydernes tur til San Fransisco var altså angiveligt ikke pengene værd.

Jyllands-Posten har spurgt byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune Jørgen Hammer Sørensen (DF), om de 12 politikere fik ideer på turen, som vil komme borgerne i Nordjylland til gode.

Til det svarer han:

»Nej, for det viser sig, at i forhold til amerikanske forhold er de muligvis langt fremme med genanvendelighed og genbrug af restaffald, men vi gør det stadig bedre, som vi gør det nu. Så vi blev bekræftet i, at vi gør det godt i Danmark.«

Hele historien her.

2. I forbindelse med bandekonflikten i København har Berlingske spurgt de ni partiers spidskandidater, hvad de vil gøre for at løse konflikten.

Forslagene handler om alt fra legalisering af hash og mandsopdækning af de højest rangerende bandemedlemmer til styrkede exitprogrammer og hjælp med fritidsjob til de unge.

Du kan dykke ned i alle de ni bud her.

Minister: Sexchikane i filmbranchen er »rystende«

Vi går videre til Politiken, der på sin forside bringer en nedslående historie, der kommer i kølvandet på adskillige sager om sexchikane i filmbranchen.

Det er ikke kun noget, der foregår i Hollywood, skriver avisen.

Politiken har foretaget en rundspørge blandt medlemmerne af Dansk Skuespillerforbund, og den viser, at to ud af tre kvindelige skuespillere i løbet af de seneste ti år har oplevet seksuel chikane fra deres overordnede.

I alt er 949 skuespillere blevet spurgt – 378 har svaret. Og det er 149 af dem, der siger, at de har oplevet fysiske krænkelser i form af uønskede berøringer og kys, fysisk pres eller overgreb.

Kulturminister Mette Bock (LA) kalder omfanget »rystende«.

»Det her handler jo ikke om flirter. Nogle af eksemplerne i undersøgelsen er meget grænseoverskridende. Og der er et stærkt behov for, at branchen gør noget ved det her, for det handler om de normer, der er i dele af den,« siger hun til avisen.

Læs hele historien her.

Information har også talt med ministeren om sexchikane i filmbranchen i forlængelse af historierne fra tidligere praktikanter og ansatte i filmselskabet Zentropa om seksuelt betonede krænkelser fra Zentropa-boss Peter Aalbæk Jensens side.

Mette Bock siger til avisen:

»Meget tyder på en branche, som nogle steder har en rådden kultur, derfor hilser jeg diskussionen velkommen, men ser også frem til, at branchen selv tager fat på diskussionen, for hvis det er et udbredt fænomen, at man ikke respekterer andre menneskers grænser, så er det problem for branchen.«

Fik du læst?

Berlingske bragte i går et større interview med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der snart fylder 40 år.

Her fortæller hun blandt andet om at være kronprinsesse i et regeringsbærende parti, om forskellen på hende og forgængeren, Helle Thorning-Schmidt (S), og om hvordan det ændrede hendes verden at blive mor.

Og så fortæller hun, hvordan tiden som justitsminister blev afgørende for de holdninger, hun har i dag – især på udlændingeområdet.

»Justitsministeriet er et meget, meget alvorligt sted. Jeg har altid været sådan en ukuelig optimist, og jeg har haft et let sind. Det har faktisk ændret sig. Ikke at det er blevet mørkt. Men det er blevet mere alvorligt,« siger Mette Frederiksen i interviewet.

Sidstnævnte kan tidligere justitsminister Søren Pind (V) nikke genkendende til:

Du kan læse hele interviewet med Mette Frederiksen her, hvor S-formanden også giver danskerne en garanti om, at hun ikke vil lempe udlændingepolitikken, hvis hun bliver statsminister.

Det har fået de øvrige røde partier til at reagere, og det kan du læse om her.

Det sker i dag

Faktisk ikke det store. Hav en forrygende mandag.