Ministerens nye jagtmarker, regeringens rundkredspædagogik og Joachim B. Olsens retræte

Dagens overblik: SF holder landsmøde de næste tre dage - vi tegner et portræt af formand Pia Olsen Dyhr. Og så skal vi forbi rundkredspædagogik, der går for langsomt, et forslag om beskæftigelsespolitik fra Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, der ikke er LA-politik, og et kredsskifte for en af regeringens topministre.

Læs mere
Fold sammen

På en fredag, hvor 'Kasi-Jesper' på forsiden af Børsen siger, han vil »erobre hele verden«, hvor Ekstra Bladet siger »goodbye Seebach«, fordi Lukas Graham »snupper poptronen« og hvor flere danske aviser sætter storfokus på et titelskift i kongehuset, er det glædeligt at kunne byde velkommen til dagens morgenpost - dit daglige politiske overblik.

Vi starter med at kigge frem mod dagens store politiske begivenhed (der er nok en del SFere, der vil være uenig i den formulering).

Klokken 11.30 byder Lars Løkke Rasmussen velkommen til nye trepartsdrøftelser med arbejdsmarkedets parter. På dagsordenen er ikke mindst spørgsmålet om praktikpladser til unge, der ønsker sig en erhvervsfaglig uddannelse. En praktikpladsgaranti er regeringens mål.

Du kan læse mere om regeringens ambitioner i gårsdagens Berlingske-optakt her.

'PC' skifter jagtmarker

Hvad gør man, hvis man ikke blev valgt ind ved det seneste folketingsvalg, efterfølgende stoppede i politik, sidenhen blev hevet tilbage i manegen, da ens mangeårige ven måtte forlade forsvarsministeriet og tilsyneladende igen er blevet glad for at være i dansk politik?

Man skifter valgkreds.

Og det er netop det, forsvarsminister Peter Christensen nu har gjort. For mens det, der på Twitter virkede som det halve Christiansborg i går så Liverpool levere endnu et af klubbens såkaldte trademark comebacks i fodboldens Europa League, blev 'PC', som han bliver kaldt på Christiansborg, stillet op i Næstved.

På den måde skal han fremover jagte stemmer på Sjælland og ikke i Sønderjylland, hvor han sidste år fik halveret sit stemmetal og altså ikke opnåede valg til Folketinget.

»På Sydsjælland er der mange af de samme udfordringer, som jeg kender fra Sønderjylland, og den geografiske placering giver mig en unik mulighed for at være til stede i kredsen, samtidig med at jeg passer min ministergerning i København,« lyder det fra ministeren. Mere her.

Foto: Jens Astrup. Fold sammen
Læs mere

Joachim B. Olsen præciserer: Det er mit forslag, ikke LAs

»Han må sgu da have tabt sutten.«

Reaktionen fra SFs beskæftigelsesordfører Karsten Hønge var ret kontant, da vi her på politiko.dk ringede for en kommentar til Liberal Alliances Joachim B. Olsens forslag om at gøre kontanthjælpssatsen afhængig af leveomkostningerne i den landsdel, man bor i.

Og snart sagt alle andre partier på Christiansborg var enige. Tudetosset, gakket, diskriminerende, noget fis, fuldstændig skævt, lød reaktionerne fra Enhedslisten, de Radikale, Socialdemokraterne - og også fra Liberal Alliances kolleger i blå blok, Dansk Folkeparti.

»Han har nok haft influenza, da han fandt på det,« sagde Dansk Folkepartis Bent Bøgsted eksempelvis.

Men forslaget er slet ikke Liberal Alliances politik. Det er Joachim B. Olsens egen, siger Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Joachim B. Olsen.

»Det er ikke et forslag, Liberal Alliance har stillet. Det er noget, jeg har sagt, og ikke noget, man kan tage Liberal Alliance til indtægt for,« sagde han i går til politiko.dk.

Læs hele historien her.

SF-udspil: Effektiv indsats mod skattely skal sikre 4 mia. kr. til danske børn

Og så tager vi lige hul på en SF-blok, så at sige. Normalt er det sådan, at partiers udspil bliver præsenteret og beskrevet i artikler i aviser eller nyhedsindslag i tv eller radio. Sådan er det ikke i dag med SFs udspil om at skaffe 4 mia. kr. til »at give børn en god start i livet«. Det udspil fortæller SFs formand, Pia Olsen Dyhr, om i dagens kronik i Berlingske.

Anledningen til udspillet er, at mens det i 2003 var hvert fjerde barn af underklassen, der selv endte i underklassen, var det i 2013 vokset til mere end hver tredje, skriver Olsen Dyhr. Hvad pengene præcis skal bruges til, har SF ikke lagt sig endeligt fast på. Men de skal komme fødeafdelingerne, daginstitutionerne og folkeskolen til gode, lyder det.

Og hvor skal pengene komme fra? En effektiv indsats mod skattely, lyder svaret. Og det er »absolut realistisk«, slår Pia Olsen Dyhr fast og remser op, hvordan det skal ske:

»De to vigtige spor er udveksling af oplysninger mellem skattemyndighederne kombineret med offentliggørelse af en del af disse, og realisering af de allerede vedtagene principper for fordeling mellem landene af retten til at beskatte selskabers overskud.«

Derudover er der brug for strengere straffe og brug for flere ressourcer til Skat, slutter SF-formanden. Du kan læse hele kronikken her.

Hvem er Pia Olsen Dyhr?

Og nu vi er ved SF, tegner vi her et lille miniportræt af partiets formand, Pia Olsen Dyhr. Portrættet bygger på et interview i Information, der har fået overskriften 'Venstrefløjens værdiordfører'. Men hvem er denne SFs formand og værdiordfører egentlig?

Hun er en politiker, der mener at have fundet SFs niche på venstrefløjen anno 2016: Udlændingepolitikken. Hun mener, at vi i Danmark er gået over til enten signalpolitik eller det modsatte; at fornægte problemerne. Det er hun uenig i. Og derfor er Pia Olsen Dyhr en, der vil »holde SF på et spor, hvor vi siger, at der er reelle problemer.«

Pia Olsen Dyhr er ikke Steen Gade. Men hun er stadig grøn. Og så er hun en af de mange politikere, der bruger udtrykket »men jeg må bare sige«, når hun skal understrege en pointe. I denne sammenhæng er pointen, at hun er en politiker, der mener, at de femcifrede antal udlændinge, der sidste år fik asyl er »den helt store politiske dagsorden«.

Og selvom det er det, den helt store politiske dagsorden altså, så er Pia Olsen Dyhr også en, der »også stadig« er optaget af børns muligheder og social dumping.

Pia Olsen Dyhr er heller ikke Pia Kjærsgaard eller Mette Frederiksen. Hun starter nemlig et andet sted i sine analyser, skriver Information. »Jeg er optaget af, hvad som skaber Danmark og det er de grundlæggende værdier - demokrati, ytringsfrihed og ligestilling,« siger SFs formand som forklaring på, at hun altså starter sine analyser et andet sted end Frederiksen og Kjærsgaard.

Og så er Pia Olsen Dyhr ligeglad med, om folk spiser frikadeller. Det er nemlig en privatsag. Du kan læse hele interviewet med Pia Olsen Dyhr i Information her.

Foto: Sara Gangsted. Fold sammen
Læs mere

To SF-udspil

Man må give SF, at de har formået at skabe opmærksomhed om deres parti i ugen, der altså nu (for SFerne) kulminerer med landsmødet i Vejle. Herunder er endnu to SFske udspil fra dagens aviser:

  • For at fremme ligestillingen skal kvinder med anden etnisk baggrund mødes med et uddannelsespålæg til gengæld for at få kontanthjælp. Det mener SF, der lufter den ide i dagens Information. Og forslaget får opbakning fra Socialdemokraterne og DF.
  • SF vil stoppe regeltyranniet i det offentlige. Med en 17-punktsplan agter partiet at gøre op med den måde, man fra Slotsholmen længe har kontrolleret det offentlige på. Konkret foreslår SF i dagens Politiken, at der skal være 10 procent færre regler i den offentlige sektor, og at reglerne på et områ- de kun må ændres en gang om året, så medarbejderne får arbejdsro. Den artikel er ikke lagt online endnu.

To andre nedslag i dagens aviser

1) Landets kommuner har nu så mange penge til gode hos borgere og virksomheder, at de får lov til selv at kradse en del af gælden ind. Det er resultatet af en ny kriseplan, der netop er aftalt mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, skriver Politiken i dag på avisens forside.

Fra december 2014 til december 2015, som er seneste opgørelse, er de kommunale restancer steget mere end 400 millioner kroner, så de nu udgør godt 3,5 milliarder.

2) Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil indføre nye og skrappere regler for, hvornår Skat kan anke retssager mod borgerne, som Skat allerede har tabt én gang. Indgrebet bliver en del af regeringens Retsikkerhedspakke II, som er lige på trapperne. Det skriver Berlingske i dag.

Dagens citat: Regeringens fornemmelse for rundkredspædagogik

I går var der endnu engang kaldt til forhandlinger om, hvad man fra politisk hold kan gøre ved radikale imamer og hadprædikanter. Det var andet ud af tre planlagte møder. Men det går for langsomt, mener både S og DF:

»I bedste fald må man sige, det er en anelse uklart, hvad regeringen selv vil. Og så går det alt for langsomt. Jeg havde forventet, at en borgerlig regering var mindre begejstret for den slags rundkredspædagogik, de praktiserer ved forhandlingerne,« siger DFs forhandler, Martin Henriksen, til Jyllands-Posten.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Fold sammen
Læs mere

Dagens politiske satire

Finder vi i dag i Berlingske, der i dag har premiere på to nye tegneserier i avisen. Den ene kan du se her:

Berlingskes nye tegneserie »Hårdt mod hårdt« Fold sammen
Læs mere

Det sker i dag

10:00 SF's landsmøde begynder
Fra i dag og frem til søndag holder Socialistisk Folkeparti landsmøde. Landsmødet finder sted på Vingsted Hotel og Konferencecenter nær Vejle.

10:00 Møde i salen
I dag er der møde i Folketingssalen. Flere lovforslag ventes behandlet, på dagsordenen er blandt andet forslag fra justitsministeren om forsikringer og pension og erhvevs- og vækstministeren om værdipapirhandel.

11:30 Trepartsforhandlinger om praktikpladser
Efter aftalen om integration, der faldt på plads før påske, mødes parterne igen i dag for blandt andet at snakke om praktikpladser. Det sker ved et sættemøde, som finder sted i Spejlsalen fra klokken 11.30. Efter mødet vil der være et kort doorstep-pressemøde. Få nyt om mødet her på politiko.dk efter pressemødet.