Minister modtager ikke underskriftindsamlinger: »Simpelthen, fordi jeg ikke vil«

Dagens overblik: Henrik Sass Larsen mener ikke selv, han er jordens mest tålmodige menneske; tager møder mere end en time, bliver han »utilpas«, siger han. Hvordan skal Mette Frederiksens strategi give regeringsmagt, spørger en avis og kigger på det socialdemokratiske forhold til de Radikale. Og så kigger vi nærmere på Løkkes evner på de sociale medier. Få hele dit politiske overblik her.

Foto: Thomas Lekfeldt

God-fredag-morgen og velkommen til denne uges sidste politiske morgenpost.

Vi har samlet alt det væsentlige, og vi kaster os uden yderligere dikkedarer ud i det.

Vi starter gennemgangen med et valgresultat. For i går var landets 60.000 8.-10. klasser til valg. Skolevalg 2017 løb nemlig af stablen. Venstre blev landets største parti - og et klart flertal af de unge satte deres kryds ved et af de partier, der befinder sig i den blå lejr.

Vi har været i værkstedet og lavet følgende grafik, der viser resultatet. Du kan læse ret meget mere om skolevalget på dr.dk her.

Danmark tvangshjemsender to afviste asylansøgere til Somalia

Fra en blå sejr til historien om en hemmelig og mørkelagt operation.

Berlingske kan i dag fortælle historien om, at Danmark i efteråret 2016 sendte to afviste asylansøgere tilbage til Somalia.

Indtil nu har forløbet været fuldstændigt mørklagt for offentligheden. Regeringen vil ikke sige noget. Politiet vil heller ikke.

Og selvom der tilsyneladende ikke er nogen juridiske problemer i hemmeligholdelsen, udløser historien, der kommer på et tidspunkt, hvor især Politiken har sat fokus på, om det overhovedet var muligt at tvangshjemsende somaliere, kritik fra forskere og organisationer.

Ifølge Berlingskes oplysninger blev selve hjemsendelsessagen med de to somaliere behandlet af domstolene bag såkaldt dobbeltlukkede døre. Af udleverede aktlister fra Udenrigsministeriet fremgår det også, at de danske myndigheder holdt møde med Somalias »sikkerhedsminister og migrations-taskforce« i Mogadishu.

Du kan læse meget mere om tvangshjemsendelsen i dagens Berlingske. Eller lige her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

NGOer advarer om elendig sikkerhed

Politiken har i øvrigt i dag en gennemgang af de bilag, som Udlændingestyrelsens såkaldte fact-finding-rapport om Somalia bygger på. Den viser, at de NGOer, der arbejder i Somalia, på en lang række områder advarer om elendig sikkerhed i landet.

Også selvom rapporten har konkluderet, at sikkerhedssituationen er forbedret i det østafrikanske land.

»Ifølge observatører er virkeligheden fortsat den, at civile hver uge bliver såret og dræbt ved målrettede angreb med skydevåben eller angreb med bomber og granater«, lyder en af advarslerne ifølge Politiken.

Sass: Jeg er ikke jordens mest tålmodige menneske

Altinget har i deres nye magasin - det hedder »Altinget: Magasin« - portrætteret Socialdemokratiets magtfulde gruppeformand, Henrik Sass Larsen, under overskriften 'Kongemageren fra Vestegnen'.

Politisk er Sass et omvandrende opgør med arven fra Svend Auken, skriver Altinget, der har talt med Henrik Sass Larsen om hans ledelsesstil, som en anonym kilde betegner som »my way eller the highway«.

Og Sass erkender da også, at han ikke er jordens mest tålmodige menneske:

»Jeg ville være en sindssygt dårlig mødeleder i Alternativet. At sidde og ævle uden særligt formål kan jeg ikke holde ud. Tager et møde over en time, bliver jeg utilpas,« siger han i portrættet.

De fleste i den socialdemokratiske gruppe er dog nogenlunde tilfredse, og der er bred anerkendelse af Henrik Sass Larsens politiske overblik, står der i Altingets magasin. Som en anden - også anonym - partifælle sammenfatter det:

»Nogle synes, han er svær at leve med. Men han er umulig at undvære.«

Læs Altingets magasin her. Der er masser af interessant stof.

Dagens (SoMe)-analyse

Har vi også læst i Altingets magasin, der sætter fokus på de sociale mediers (SoMe) betydning i dansk politik. Og konklusionen er klar: Sociale medier har indtaget en hovedrolle i den politiske samtale i Danmark. Og som politisk værktøj og kanal til vælgerne.

Det siger ekspert i sociale medier Benjamin Rud Elberth i magasinet.

Den tidligere radikale leder, Margrethe Vestager, bliver udråbt som social medie-frontløber, mens statsminister Lars Løkke Rasmussen får ros for at være den første, som forstår at bruge de forskellige sociale medier som sin egen kontrolpult.

»Lars Løkke er om nogen blevet en digital taktiker. Man kan kalde ham den største tværmediale taktiker, vi har i Danmark. Han formår at bruge de rigtige medier på de rigtige tidspunkter,« siger Benjamin Rud Elberth.

Han mener sågar, at Lars Løkke Rasmussens tilstedeværelse på Facebook gør, at han »redder skindet på næsen gang på gang«:

»Den helt store forskel på Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen er sociale medier. Løkke har et langt dårligere brand generelt, men han redder skindet på næsen gang på gang ved at være på Facebook,« siger Benjamin Rud Elberth til Altinget.

Hvordan skal Mette Frederiksens strategi give regeringsmagt?

Vi lægger Altingets magasin fra os for en stund og napper Weekendavisen i stedet. Her er en artikel om Socialdemokratiets kurs.

Den socialdemokratiske ledelse er nemlig ved at skrive Helle Thorning-Schmidts politik ud af historien, skriver Weekendavisen og stiller spørgsmålet: Det giver vælgere, men giver det magt?

»Firkantet sagt går den socialdemokratiske manøvre ud på at gå til højre i udlændingepolitikken og tillige i EU-politikken, mens man går til venstre i velfærdspolitikken,« skriver Weekendavisens journalist og pointerer, at kursen er vejen til et brud på alliancen mellem Socialdemokratiet og de Radikale:

»Og hermed er vi fremme ved den socialdemokratiske strategis svage punkt. For det er uomtvisteligt, at den lige nu har vælgertække. Men hvordan skal den give regeringsmagt? Trods fremgang tyder intet på, at den klan erhverves uden støtte fra De Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten. Hvordan man vil holde linjen i den regnbuekoalition, vil blive det store forklaringsproblem, i takt med at et valg nærmer sig,« står der i Weekendavisen.

Artiklen er ikke online.

Så gode venner er de

Og vi bliver lidt ved de to partier. For de har haft en hel del uenigheder og forskellige virkelighedsbetragtninger, siden de indtil valget i 2015 var i regering sammen.

Således også i går på Twitter efter skolevalget:

Fire historier fra i dag, du også lige skal have med

I) Uddannelsesminister Søren Pind (V) vil have højere faglighed ind på uddannelserne og siger til Politiken: »Hvis flere dumper, må de gøre det bedre«. Læs hele historien i Politiken.

II) SF mener, at de ansatte i staten skal have den samme mulighed for en fleksibel arbejdstid, som stadig flere kommunalt ansatte får. Derfor vil partiet med et nyt beslutningsforslag pålægge regeringen at indkalde de statsansattes faglige organisationer til forhandlinger, der skal sikre dem bedre mulighed for efter eget ønske at gå op eller ned i arbejdstid. Den historie står i Information.

III) Dansk Folkepartis gruppeformand på Christiansborg er vred. Han er nemlig blevet bekendt med, at Østjyllands Politi har besluttet, at det ikke længere er »tryghedsskabende« for borgerne at få at vide, at der har været indbrud, hvorfor det ikke nødvendigvis optræder i de såkaldte døgnrapporter. »Hvad bliver det næste, vi ikke må få at vide? Et mord?,« spørger Peter Skaarup i Randers Amtsavis.

IIII) Skoler, der hellere vil bruge krudt og ressourcer på andre ting end lange skoledage, får nu lov til det. I hvert fald har undervisningsminister Merete Riisager bebudet et forsøg, hvor 50 af landets folkeskoler kan søge om at være med i et forsøg, der varer tre år. Det skriver Politiken.

Kristian Jensen glæder sig over nye tal for 65-69-årige i arbejde

Kristian Jensen, landets finansminister, glæder sig over tal, der viser, at andelen af de 65-69-årige i beskæftigelse siden år 2000 er vokset med syv procentpoint eller det, der svarer til knap 45.000 mennesker.

»Det viser, at dem over 65 år er langt mere aktive på arbejdsmarkedet, og at virksomhederne gerne ansætter dem. Så myten om, at der ikke er nogen, der vil have de ældre, passer ikke,« siger Venstres finansminister til Ritzau og bruger tallene til at understrege vigtigheden af, at danskerne bliver længere på arbejdsmarkedet - sådan som regeringen har bebudet, at den vil have.

Finansministeren svarer efterfølgende ikke på Ritzaus spørgsmål om, hvorvidt tallene ikke »netop viser, at der ikke er behov for at tvinge flere ældre til at arbejde længere«:

»Hvis vores ønsker til udviklingen af vores velfærdssamfund skal kunne nås i de kommende år, så bliver man nødt til at have en længere del af sit liv på arbejdsmarkedet,« lyder Kristian Jensens svar på det spørgsmål.

Hvor meget VLAK-regeringen vil hæve pensionsalderen, vil Kristian Jensen stadig ikke løfte sløret for. Ifølge tal fra hans ministerium vil et halvt års senere pensionsalder give statskassen et provenu på 3,75 milliarder kroner. Læs hele historie her.

...Og Goldman Sachs griner hele vejen hen til banken

DONG Energy har slået sit allerede opjusterede resultat og leveret selskabets første overskud i fem år.

Det fik Enhedslistens Rune Lund til tasterne på Twitter i går:

Dagens tal: 5

Fem elbiler blev der solgt i Danmark i januar i år. Det viser tal fra Dansk Elbil Alliance, der siden indfasningen af afgifter på elbiler 1. januar 2016 har kunnet berette om styrtdykkende salg.

Til sammenligning blev der inden indfasningen i december 2015 solgt mere end 1.500 elbiler på en enkelt måned.

Det skriver Information i dag, hvor partierne bag afgiftsreformen mødes til det, de Radikales finansordfører, Martin Lidegaard, betegner som elbilernes ’skæbnetime’.

Også Rasmus Jarlov var på Twitter i går

Den konservative forsvarsordfører havde i går følgende udlægning af Danmarks hjælp til Vestens forsøg på at stå fast over for Rusland:

Jarlov var i øvrigt også tweetende om det danske forsvarsbudget lidt tidligere på dagen i går:

Er politisk sabotage og sexisme et problem på Christiansborg?

Politiken stiller i dag det spørgsmål til tre politikere, efter debatten om bogen ’De underdanige og de magtfulde’, hvori forfatteren Susan Simonsen (der er tidligere praktikant i Venstre) retter en kritik mod den politiske kultur, som hun mener, er plaget af politisk sabotage og sexisme.

»Nej, det mener jeg ikke, man kan sige. Jeg har aldrig mødt sexisme i mit politiske liv. Jeg har ikke mødt den sexistiske kultur, som Susan Simonsen beskriver. Hverken på den radikale gang eller i min tid i Kulturministeriet, Økonomiministeriet eller i Kirkeministeriet. Og jeg har heller ikke observeret det andre steder på Christiansborg. Men selv om jeg aldrig selv har været udsat for sexchikane eller observeret det, kan jeg ikke sige, at hendes kritik er forfejlet. Jeg kan kun sige, at det ikke er noget, jeg har erfaret på nogen måde,« siger de Radikales Marianne Jelved.

Læs hvad Josephine Fock (Alternativet) og Louise Schack Elholm (Venstre) svarer her.

Derfor modtager Esben Lund Larsen ikke underskriftindsamlinger

Onsdag var miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) kaldt i samråd. Enhedslistens Søren Egge Rasmussen ville gerne høre, hvorfor Esben Lunde Larsen ikke ønsker at modtage underskriftsindsamlinger.

Og svaret er lige så kort, som det er simpelt:

Fordi han ikke vil.

Du kan se Esben Lunde Larsen uddybe begrundelsen hos Altinget her.

Se noget af det Christiansborg, du ellers aldrig ser

I Altingets nye magasin har de været på tur rundt på Christiansborg. De har haft en fotograf med, der har taget billeder af det Christiansborg, du ellers aldrig ser. Kom med ind i Pia Kjærsgaards formandslejlighed, ministrenes åndehul og til karate i træningslokalerne på toppen af Christiansborg.

Dagens 'Kend din folketingspolitiker': Orla Hav

For Socialdemokratiets Orla Hav indtager både Anker Jørgensen og Jens Otto Krag »særlige pladser«, når snakken falder på mennesker, han ser op til.

Han synes, »ørkesløs journalistsnak« fylder for meget i den politiske debat.

Og så er han bange for »tåber, der udstyres med magt over andres ve og vel«. Kom tættere på Socialdemokratiets handicapordfører her.

Kulturministeren vil arbejde for SKAM

Okay-okay. Den er ikke fra i dag. Eller i går. Men fra i onsdags. Men vi napper den alligevel, kulturminister Mette Bocks (LA) svar til sin forgænger Bertel Haarders ønske om, at hun arbejder for at få den norske TV-serie SKAM tilbage på dansk tv.

Det sker i dag

Der er i dag EU-topmøde i Maltas hovedstad, Valletta, hvor det øverste emne på dagsordenen er migration. De 27 lande, der bliver i EU efter den britiske exit, holder efterfølgende møde samme sted.

Det er i øvrigt også i dag, at Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mødes med Kroatiens ditto Davor Ivo Stier.

10:00 Møde i folketingssalen. På dagsorden er blandt andet en redegørelse fra regeringen om konsekvenserne for produktivitetskravet, der årligt pålægger de offentlige sygehuset at levere to procent flere ydelser.

10:30 Åbent samråd om social arv og social ulighed. Børne- og socialminister Mai Mercado (KF) er indkaldt i åbent samråd i dag om social arv og social ulighed. Folketingets social-, indenrigs- og børneudvalg har indkaldt ministeren.

12:15 Ministre lancerer pakke mod hævnporno. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K), undervisningsminister Merete Riisager (LA) og minister for ligestilling og nordisk samarbejde Karen Ellemann (V) holder i dag pressemøde, hvor de lancerer en pakke mod digitale sex-krænkelser, det såkaldte hævnporno. Pressemødet finder sted på Solrød Gymnasium klokken 12.15.