Milliardæren Lars Seier angriber Rasmus Jarlov: »Man bliver så træt af idioti som din«

Dagens overblik: De Konservatives Rasmus Jarlov er modstander af medicinsk cannabis, og det får en milliardær til at råbe op. Søren Pape Poulsen vil gøre det muligt at smide hjemløse helt ud af en kommune. Og så får kvindelige politikere tilsendt penisbilleder. Hele dit overblik her.

Foto: Sophia Juliane Lydolph

Godmorgen på denne novembermandag og velkommen til dagens politiske overblik.

Nu er vi efterhånden ved at have lagt sidste uges kommunalvalg helt bag os, og aviserne har i dag historier om meget andet end kommunale borgmesterdramaer og lokale flertalskonstellationer, så lad os komme i gang med dagens overflyvning.

Inden vi når til historien bag overskriften, skal vi forbi Berlingske, der i dag har historien om, at regeringen er klar med et nyt tiltag i kampen mod banderne.

Fremover skal vidner i retssager have en bedre beskyttelse – særligt hvis de vidner i sager, der involverer rockere og bandemedlemmer.

»Forudsætningen for at få folk bag tremmer er, at folk tør vidne. Det må aldrig være sådan i Danmark, at du ikke vidner, fordi du er bange for repressalier, og vi kan se, at vi har en udfordring dér,« siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til avisen.

Regeringen er klar med en tipunktsplan, der blandt andet skal sikre, at vidner i bandesager altid tilknyttes en fast kontaktperson i politiet, ligesom man vil udvide brugen af videoafhøringer. Derudover skal tiltalte i en bandesag »i videst muligt omfang« føres ud af retssalen under vidnets forklaring, og så vil justitsministeren øge brugen af anonyme vidner.

Sidstnævnte punkt møder kritik fra flere sider – blandt andre fra en af landets førende forsvarsadvokater, Mette Grith Stage.

Hele historien hos Berlingske her.

Og så kan du i faktaboksen herunder få et overblik over alle de ti punkter i Papes plan.

»Om så hele kendisdanmark går til angreb...«

Og så skal vi til historien bag overskriften.

Debatten om medicinsk cannabis blusser fra tid til anden op og udstiller store uenigheder.

I oktober fremsatte sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) et lovforslag, der fra 1. januar 2018 skal gøre det muligt at igangsætte en forsøgsordning med medicinsk cannabis som behandling til eksempelvis sklerosepatienter.

De Konservative er som et af de eneste partier i Folketinget modstander af at benytte medicinsk cannabis i det danske sundhedsvæsen. Derfor deltog folketingsmedlem for de Konservative Rasmus Jarlov for nylig i en debat i DR-programmet »Aftenshowet« sammen med tidligere socialminister Manu Sareen, der i dag er medlem af Alternativet og er fortaler for brugen af medicinsk cannabis.

Siden har Rasmus Jarlov oplevet en del angreb på sin »person«, skrev han i går i et opslag på Facebook, hvor han gjorde det klart, at angrebene opstod, »når argumenterne slipper op«. Jarlov mener ikke, at der er noget »fagligt belæg« for, at cannabis virker mod alle de sygdomme, tilhængere af brugen peger på.

»Det bliver folk enormt ophidsede på både mig og fagkundskaben over. Lægerne er korrupte, og jeg er et ondt menneske, som skider på de syge. Hvad der dog ikke er blevet skrevet om mig det sidste døgn. Man skal ikke tro, at jeg er ligeglad med at læse den slags kommentarer. Det er jeg absolut ikke. Det er da enormt ubehageligt. Men det rykker mig ikke fra mit standpunkt. Tværtimod,« skriver Rasmus Jarlov.

»Om så hele kendisdanmark går til angreb, kommer jeg ikke til at opgive synspunktet om, at fagkundskaben er bedre til at vurdere effekten af medicin end kendte mennesker, der fortæller anekdoter,« lyder det fra den konservative politiker.

Og det har fået Saxo Bank-milliardæren Lars Seier Christensen til at reagere. I en kommentar til Rasmus Jarlovs opslag skriver han:

»Det er ikke et spørgsmål om, at argumenterne hører op. Det er et spørgsmål om, at man bliver så træt af idioti som din. Det er simpelthen ikke rimeligt, at normaltbegavede mennesker skal bruge tid på dig.«

Den kommentar har Jarlov ikke meget tilovers for:

Således opløftet kan vi bevæge os videre til dagens andre historier.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Papes kamp mod hjemløse

Vi skal til endnu et forslag fra justitsministeren – denne gang i Politiken, der har historien om, at Søren Pape Poulsen vil gøre det muligt at udelukke hjemløse fra en hel kommune.

Med et nyt lovforslag vil Pape give politiet hjemmel til at udstede et zoneforbud, der betyder, at hjemløse kan blive udelukket fra en kommune, hvis de overnatter i en lejr, der skaber utryghed i nærområdet.

Udelukkelsen kan have en varighed på op til to år, og en overtrædelse af zoneforbuddet vil kunne straffes med fængsel i op til halvandet år, skriver avisen. Lovforslaget er rettet mod udenlandske hjemløse, der opretter lejre i det fri, men vil også kunne ramme danske hjemløse.

Adskillige organisationer er stærkt kritiske over for forslaget.

»Det er et voldsomt indgreb i hjemløses rettigheder, når man kriminaliserer nogle af de handlinger, hjemløse må ty til i mangel af bedre. Vi frygter, at den kriminalisering er med til at stigmatisere udsatte borgere endnu mere,« siger specialkonsulent Emil Kiørboe fra Institut for Menneskerettigheder til Politiken.

Søren Pape Poulsen understreger i en mail til avisen, at lovforslaget »først og fremmest er et klart signal til udlændinge og andre om, at vi ikke vil acceptere disse lejre i Danmark«.

Mere hos Politiken her.

Kvindelige politikere får voldtægtstrusler og penisbilleder

Vi skal videre til en historie om, at kvindelige politikere i hele landet oplever chikane online.

Det viser en ny undersøgelse fra Amnesty Internationals danske afdeling, som har interviewet 18 kvinder fra samtlige partier rundt omkring i landet. Ritzau har kigget nærmere på undersøgelsen.

En stor del af chikanen og truslerne er møntet direkte eller indirekte på kvindernes køn, fortæller programleder for køn i den danske afdeling Helle Jacobsen

»Der er de helt direkte trusler om voldtægt eller andre former for seksuelle overgreb. Der er mænd, som sender billeder af deres nøgne penis til politikernes e-mail eller på Messenger. Altså gentagne kommentarer om udseende, påklædning og skældsord, som retter sig direkte til kvindernes køn: So, kælling og luder – ting, som man normalt ikke ville kalde en mand,« siger hun.

Amnesty har blandt andre interviewet børne- og ungdomsborgmester i København Pia Allerslev (V), som anmeldte en episode til politiet, der fandt gerningsmanden:

»Det var en person, som skrev en privat besked på Facebook om, at med de holdninger, jeg havde, så burde jeg ikke leve, jeg burde ikke være politiker, og jeg burde ikke have lov til at sige noget i offentligheden, og han vidste, hvor jeg boede,« fortæller Pia Allerslev til Ritzau.

Hele historien her.

Tre gode fra weekenden

1. Berlingske kunne søndag fortælle, at én mands beregninger kan ende med at flå grundlaget for landsbrugspakken fra hinanden.

Det seneste halve år har forskeren Bjørn Molt Petersen hjemme i sin kælder gennemgået det videnskabelige grundlag for landbrugspakken, og resultatet vækker opsigt:

Bjørn Molt Petersen har opdaget, at der er store problemer med det videnskabelige grundlag bag pakken. Eksempelvis at man ikke kan stole på den mest betydningsfulde regnemodel bag landbrugspakken.

»Man har vedtaget en af de største lovpakker for landbruget på grundlæggende forkerte præmisser,« fortæller han til avisen.

Historien om Bjørn Molt Petersens beregninger er der kommet en fremragende fortælling ud af, som du kan læse hos Berlingske her. Og bare rolig – du behøver ikke at være landbrugsnørd for at læse den. Du bliver som læser taget fint i hånden undervejs.

2. Exitcirklens direktør, Sherin Khankan, stævner nu de tre folketingspolitikere Marcus Knuth (V), Naser Khader (K) og Martin Henriksen (DF), kunne DR Nyheder fortælle i går.

Det sker, efter at de tre borgerlige politikere i september sendte en e-mail til ordførere fra flere andre partier, hvor de fremførte en række anklager mod Sherin Khankan og hendes kollega i Exitcirklen Khaterah Parwani.

For nylig gav Sherin Khankan Khader, Knuth og Henriksen ti dage til at undskylde deres anklager – ellers ville hun rejse en sag mod dem for ærekrænkende udtalelser, lød det.

Fristen er nu udløbet, og derfor vil der i »den nære fremtid« blive indgivet en stævning mod de tre politikere, fortæller Khankans advokat til DR Nyheder.

3. Hvad har Jussi Adler-Olsen, Shaka Loveless, Emma Holten og Hilda Heick tilfælles?

De er alle medunderskrivere på et åbent brev til landets politikere, som Politiken bragte i weekenden.

I alt 40 prominente personer er gået sammen om at komme med en direkte besked til politikerne: Danmark bør igen tage imod 500 kvoteflygtninge om året.

»Kære politikere,« indledes brevet:

»På tirsdag skal I behandle et lovforslag, der gør det muligt for en minister at melde Danmark helt ud af det internationale samarbejde om at modtage kvoteflygtninge. I forvejen har et flertal af jer midlertidigt lukket af for de 500 kvoteflygtninge, Danmark har modtaget hvert år siden 1989. Vi er bekymrede for, at Danmark er i færd med at vende ryggen til nogle af verdens mest udsatte mennesker, FNs kvoteflygtninge. Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil Danmark være det første land blandt vores nabolande, der aktivt lukker for kvoteflygtninge og dermed kraftigt signalerer, at vi ikke vil være en del af det internationale samarbejde om at modtage flygtninge,« lyder det videre.

Læs hele brevet her.

Fik du læst – om gode ben?

Selv om rød blok fik de magiske 42 mandater ved valget i København, var angsten for afhoppere så stor, at overborgmester Frank Jensen (S) bød Dansk Folkeparti med til bords.

I medgift fulgte en vigtig post i Borgerrepræsentationen og en bestyrelsespost i By & Havn – som senere gik videre til en helt tredje.

Berlingske tager dig med bag kulisserne på Københavns Rådhus, når de såkaldte »gode ben« skal fordeles på valgnatten.

Her kan du læse om, hvordan det gik til, at Frank Jensen gav magtfulde og velbetalte poster til en DFer.

Morgendagens fødselsdag

I morgen fylder VLAK-regeringen ét år.

Chefen for det hele fejrer det i Indonesien:

Det sker i dag

Løkke besøger Indonesien og Singapore
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er på officielt besøg i Indonesien 27.-29. november, hvor han som nævnt kan fejre sin regerings etårsfødselsdag. Efterfølgende besøger han Singapore 29.-30. november. I Indonesien vil statsministeren mødes med landets præsident, Joko »Jokowi« Widodo. Besøget skal styrke Danmarks partnerskab med Indonesien og fremme frihandel og dansk erhvervsliv. Statsministeren besøger Indonesien med en erhvervsdelegation med blandt andre Vestas, Grundfos, Novozymes, Novo Nordisk og Terma.

08.00: Åbent samråd om fornyelse af overenskomster
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) er i dag kaldt i samråd om forlængelse og fornyelse af overenskomster og aftaler for visse ansatte på det offentlige område, herunder navnlig lærere i folkeskolen. Ministrene skal blandt andet redegøre for dele af processen op til den seneste overenskomst for lærerne.

10.00: Audiens på Christiansborg Slot
Dronning Margrethe holder i dag audiens på Christiansborg Slot. Her kan modtagere af medaljer og ordener blandt andre møde op for at takke for dem.

10.30: Ny politisk aftale om ændringer på andelsboligområdet
Mandag formiddag holdes afsluttende politiske forhandlinger om en aftale på andelsboligområdet, og i den forbindelse inviteres der til et muligt doorstep-pressemøde. Forhandlingerne foregår i Erhvervsministeriet, og det forventes, at der indgås en politisk aftale om tiltag på andelsboligområdet.