Mette Frederiksens tre uger, de Radikales 100 dage og Hizb ut-Tahrirs talte dage

Dagens overblik: Præcis nul gange har de Radikale ventet mere end 100 dage på et svar fra en minister. DF har prøvet det mere end 90 gange. Og så er Mette Frederiksen både i flertal og undertal i dag. Få dit overblik over dagens historier i dansk politik her.

Arkivfoto: Mette Frederiksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi indleder med lidt tal i dag:

Det tog Bjarne Corydons (S) finansministerium mere end ni måneder at regne sig frem til, at Liberal Alliances økonomiske politik potentielt vil skabe 124.000 flere job.

Regnestykket blev lavet på opfordring fra partiets finansordfører, Ole Birk Olesen, som tilbage i april 2014 stillede finansministeren et såkaldt udvalgsspørgsmål om konsekvenserne af Liberal Alliances reformplaner.

Svaret, der fylder hele 33 sider og gennemgår både de positive og negative sider ved politikken, lå klar tirsdag 27. januar.

Det er dog langt fra unormalt, at et ministerium bruger flere måneder på at besvare et spørgsmål.

Politiko.dk har analyseret 35.351 spørgsmål stillet til en minister via et af Folketingets udvalg, siden Thorning-regeringen tiltrådte 3. oktober 2011 og frem til 4. februar 2015.

Du får en enkelt pointe fra gennemgangen her:

Ved i alt 301 spørgsmål har det taget ministerierne 100 dage eller mere at besvare et spørgsmål. Kun to af de meget forsinkede svar var på spørgsmål fra Socialdemokraterne. De Radikale står med et rundt nul som partiet, der aldrig i denne valgperiode har måttet vente mere end 100 dage.

Senere i dag bringer Politiko.dk en gennemgang af alle resultaterne, som bl.a. har fået Venstre til at kritisere regeringen i hårde vendinger.

Og nu til dagens andre politiske historier

Hizb ut-Tahrir skal under lup

Det bliver nu et job for Rigsadvokaten at undersøge, hvorvidt den islamistiske forening Hizb ut-Tahrir kan opløses ved tvang.

Et flertal i Folketinget med justitsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen er således ifølge Politiken klar til at se på et regulært forbud.

»Min egen holdning er, at den organisation skal opløses. Og i det sekund, Rigsadvokaten mener, at der er grundlag for at få dem opløst, skal det ske,« siger Mette Frederiksen til avisen.

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og SF bakker op, skriver avisen. Derfor gør Enhedslisten ikke.

Terrorrapport om tre uge, tak!

Mette Frederiksen er til gengæld ikke på hold med flertallet alle steder denne torsdag.

I dag vil blå blok og SF således pålægge regeringen, at den inden tre uger skal være klar med en redegørelse over terrorangrebet, som fandt sted for små to uger siden.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt lovede ellers allerede i forbindelse med præsentationen af regeringens 12-punktsplan til terrorbekæmpelse, at regeringen ville lave en »erfaringsopsamling af weekendens begivenheder«. Men den proces skal speedes op, mener flertallet.

Mette Frederiksen vil ikke modsætte sig, men som hun forklarede i går til DR Nyheder, så er hun lodret uenig med det politiske flertal. Det er således ikke der, PET og politiet bør lægge deres kræfter nu, siger hun.

»Folketinget kan jo træffe de beslutninger, de vil. Men jeg er nødt til som justitsminister at erklære min uenighed, for det er mig, der har ansvaret for de her myndigheder, og jeg mener sådan set, vi alle har en kæmpe stor interesse i, at efterforskningen får lov til at pågå på den rigtige og korrekte måde,« sagde hun til DR.

Politiet siger i øvrigt også »ro på, politikere.«

At spørgsmålet splitter Christiansborg kunne man også i går se på Twitter, hvor Lars Løkke Rasmussen fik ren besked af Socialdemokraternes Astrid Krag.

Johannes sidste 100 dage som ordfører?

Hvis Thorning ikke udskriver valg, inden nedtællingsuret herunder når 0, vil ingen kunne stemme på Enhedslistens største profil, Johanne Schmidt-Nielsen, ved det kommende valg. I dag rammer uret de sidste 100 dage.

Du kan få en fyldig forklaring her:Johanneuret.dk

Andre nyheder.

- Benzindrevne biler hører ikke nødvendigvis fortiden til om 35 år, siger Venstre. Partiet vil nu justere den tidligere VK-regerings 2050-mål.

- Hvor lang tid skal en studerende læse om ugen? 43 timer, siger Sofie Carsten Nielsen (R).

-Hvis de borgerlige vinder valget, kan danskerne forvente et fuldstændigt skattestop, lover Lars Løkke.

- Socialdemokraten Simon Kollerup betaler 30.000 kr. tilbage til Folketinget, efter han har været anklaget for boligfusk. Det slipper Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, til gengæld for. Mere om det her.

- Venstres Inger Støjberg skabte omfattende debat med en Facebook-opdatering om et biografbesøg i begyndelsen af februar. Nu har hun været i biografen igen.

Dagens Søren Pind

I går gik bølgerne højt mellem Venstres Søren Pind og transportminister Magnus Heunicke. I er det Søren Pind og Henrik Qvortrup, som udveksler ord. Denne gang på Twitter.

Det sker i dag

10.00: Skatteminister Benny Engelbrecht (S) skal en tur i samråd om Rigsrevisionens ønske om en undersøgelse af forholdene i Skat. Udvalget har bl.a. bedt Engelbrecht redegøre for, hvorfor Skat i juli sidste år bad om en udsættelse af Rigsrevisionens undersøgelse af forholdene. Hvem besluttede det?

10.00: Møde i Folketingssalen: Her er der bl.a. debat om, hvorvidt IS-krigere kan dømmes for landsforræderi.

10.30: Lukket samråd med transportminister Magnus Heunicke (S). På dagsordenen er bl.a. kabeltyverier fra jernbanerne, som har plaget togdriften herhjemme ved flere lejligheder.

13.00: Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) skal et smut i samråd om offentlige myndigheder og private bygherrers brug af arbejdsklausuler.

14.00: Lars Løkke Rasmussen besøger Københavns Politi samt den jødiske skole Carolineskolen. Løkke vil med politiet drøfte politiets ressourcer efter terrorangrebet i København.

15.30: Til sidst men ikke mindst: Klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) skal i samråd om overfladetemperaturen på vinduers inderside. #tilløbsstykke.