Mette Frederiksen sætter for første gang ord på: Derfor blev Mette Gjerskov fyret

Dagens overblik: Lars Løkke Rasmussen rejser til afgørende EU-topmøde med en besked. S-formand Mette Frederiksen fortæller, at hun længe har haft planer om en regering uden de Radikale. Og så udpeger politisk korrespondent særligt én mand som vinder efter Uffe Elbæks statsministerplan. Hele dit politiske overblik her.

Socialdemokratiets Mette Gjerskov fik frataget sit ordførerskab, da hun bekendtgjorde, at hun ville stemme imod tildækningsforbuddet. Nu fortæller S-formand Mette Frederiksen hvorfor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

I går var den politiske dagsorden i dén grad præget af, at Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, pludselig spillede sig selv på banen som statsministerkandidat.

I dagens morgenpost kommer vi til at se nærmere på efterdønningerne af den melding, men vi skal også rundt om en masse andet. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager i dag til et afgørende EU-topmøde, S-formand Mette Frederiksen sætter for første gang ord på fyringen af partifællen Mette Gjerskov, og så får du svar på, hvordan erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) åbner en cola.

Vi begynder med det første: EU-topmødet, der afholdes i Bruxelles torsdag og fredag.

Foruden Brexit og den truende handelskrig med USA skal de 28 EU-landes stats- og regeringschefer diskutere migration som det altoverskyggende tema.

Særligt Tysklands kansler, Angela Merkel, er under pres fra sin regering, der vil have en aftale med de øvrige EU-lande, så Tyskland kan afvise asylansøgere ved grænsen, hvis de allerede har søgt asyl i et andet land.

Og Lars Løkke Rasmussen drager også til den belgiske hovedstad med en besked.

Politiken har talt med statsministeren forud for topmødet, og i interviewet afliver han tanken om omfordeling af flygtninge og migranter i Europa som den store løsning på EUs asylkrise.

»Det er jo en skrivebordstanke, som har meget, meget svært ved at møde virkeligheden. Når jeg møder baltiske kolleger, som har indgået i de der fordelinger, som man stemte igennem, lige før jeg blev statsminister, og som har skabt alt det onde blod, så har de jo ikke set nogen af de flygtninge. De kom. Og de skred,« siger Lars Løkke Rasmussen.

I stedet bør EU fokusere på at forhindre, at »folk kommer hertil i første række,« siger Løkke til Politiken:

»Det er snarere der, fokus er, end på, hvad vi skal gøre, når folk alligevel kommer ind i EU.«

Siden de store migrant- og flygtningestrømme i særligt efteråret 2015 er der kommet mærkbart færre asylansøgere til Europa, men Lars Løkke Rasmussen understreger, at presset på EUs grænser er permanent, særligt som følge af den voksende afrikanske befolkning.

»Derfor vil der være et permanent pres på Europa i generationer frem. Uanset hvor varmt et hjerte man har, og uanset hvor meget man kan sætte sig ind i andres situation, dur det bare ikke. For vores sammenhængskraft, de værdier, den er bygget op omkring, de smuldrer, hvis vi ikke bevarer retten til at bestemme, hvem der kan komme ind. Alle vil gerne banke på døren, men det er os, der bestemmer, hvem der skal åbne døren,« siger han.

Læs hele det interessante interview i Politiken her.

Flere andre medier varmer desuden op til EU-topmødet. Jyllands-Posten har set nærmere på de mange forslag om at etablere lejre til migranter uden for Europa, mens Berlingske fokuserer på presset på Angela Merkel.

I forbindelse med grundlovsdag luftede Lars Løkke Rasmussen i øvrigt, at Danmark sammen med Østrig arbejder på en model, hvor afviste asylansøgere skal samles i modtage- eller udsendelsescentre i et land uden for EU.

Mens Løkke endnu ikke har udpeget et specifikt land, er lande som Serbien, Makedonien og Albanien blevet nævnt. Men Albaniens premierminister, Edi Rama, afviser nu over for den tyske avis Bild, at han vil lægge jord til sådanne centre.

»Vi vil aldrig acceptere den slags EU-flygtningelejre,« siger han.

Mere hos Berlingske her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Mette Frederiksen sætter ord på Gjerskov-fyring

Vi forlader Bruxelles og retter i stedet blikket mod Slotsholmen og dansk politik.

Børsen har talt med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, om, hvordan hun har ændret sit partis kurs i udlændingepolitikken, hvordan Socialdemokratiet har bevæget sig væk fra de meget fasttømrede kaffeklubber og om hendes overvejelser om at gå efter en smal S-regering efter et valg – uden de Radikale.

Hun fortæller i interviewet, at »beslutningen om at danne en ren S-regering har været undervejs i ganske mange år«.

»Hos mig længere tid, end jeg har været formand,« siger Mette Frederiksen, der nu har stået i spidsen for Socialdemokratiet i tre år.

Mette Frederiksen har før talt om, at hun har været på »en rejse« i forhold til sit standpunkt i udlændingepolitikken, hvor S nu særligt samarbejder med Dansk Folkeparti og de øvrige blå partier. Hun fortæller i interviewet, at det har været en svær ledelsesopgave at tage Socialdemokratiet med på den rejse.

»Det nytter ikke noget, at jeg flytter mig og siger, at vi flytter os, hvis ikke Socialdemokratiet er med på rejsen. Det kræver gennemskuelighed, og at jeg bruger rigtig lang tid på at forklare, hvorfor jeg synes, vi skal gøre, som vi har gjort,« siger hun til Børsen.

Socialdemokratiets udlændingekurs har i nogle tilfælde ført til interne gnidninger i partiet. Og i marts besluttede S-toppen at fratage udviklingsordfører Mette Gjerskov (S) sit ordførerskab, fordi hun åbent proklamerede, at hun ville stemme imod partilinjen i afstemningen om det såkaldte burkaforbud.

Mette Frederiksen sætter nu for første gang offentligt ord på fyringen af Gjerskov. Hun fastholder, at det var den rigtige beslutning at fratage hende ordførerskabet, fordi der var tale om et brud på de »relativt simple spilleregler«, hun har sat op som partiformand.

»Der er stort set ingen folketingspolitikere, der bliver valgt på deres egne stemmer alene. Langt, langt de fleste af os bliver kun valgt, fordi vi er stillet op på en liste og dermed repræsenterer et parti. Den gensidighed kræver en enorm respekt for fællesskabet.«

»Det er altid ærgerligt, når der er nogen, der ikke vil overholde de spilleregler, man har truffet beslutning om i fællesskab,« siger Mette Frederiksen.

Læs hele interviewet hos Børsen her.

Tre Ånalyser

Som du kunne læse i indledningen af denne morgenpost, kommer vi ikke uden om Uffe Elbæks statsministerambitioner i dagens politiske overblik.

Elbæk har gjort det klart, at han hverken vil pege på Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen efter valget, men han vil heller ikke forhindre nogen i at danne regering.

Og hvad betyder det så? Hvad vil der ske i en dronningerunde efter et valg? Og kan Alternativet ende med at gøre Løkke til statsminister? Det forsøger landets korps af politiske analytikere og kommentatorer at svare på, og vi har samlet tre gode bud her.

Skal du være endnu klogere, kan du også læse denne artikel fra DR, hvor to professorer forklarer, hvorfor Elbæk reelt ikke kan trække sine mandater ud af den politiske ligning, selvom han bekendtgør, at det er det, han vil.

1. Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen:

Marchen Neel Gjertsen gennemgår de fem trin i det scenario, der efter alt at dømme vil udspille sig, hvis Uffe Elbæk gør alvor af sine ambitioner.

Dem kan du læse her.

Hun opsummerer:

»Elbæks udtalelser er i yderste konsekvens lig med en ultimativ destabilisering af dansk politik og ligner mest af alt en manøvre udtænkt af en hacker. Hvor der kan føres lange, politiske argumentationer for et angreb, men hvor de fleste kun forstår konsekvensen: ødelæggelse.«

2. Politisk korrespondent hos DR Christine Cordsen:

Christine Cordsen bemærker i sin analyse, at der særligt er én person, der vinder på Uffe Elbæks udmelding: Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

»Både de Radikale og Alternativet bruger som en del af begrundelsen for den lunkne/fraværende støtte til Mette Frederiksen, at de ikke kan leve med den socialdemokratiske udlændingepolitik, og S-formandens alliance med Dansk Folkeparti,« skriver hun:

»Men de politiske realiteter er, at de to partier kan komme til at skubbe Mette Frederiksen endnu længere over i armene på Kristian Thulesen Dahl. Samtidig med at de sikrer DF-formanden en central og magtfuld position, uanset om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen vinder valget.«

Christine Cordsen skriver videre:

»Hvis de Radikale og Alternativet stiller krav om lempelser i udlændingepolitikken, så kan Thulesen meddele, at han ikke vil modsætte sig, at Mette Frederiksen danner regering. Så vil S-formanden ikke have et flertal imod sig, og det er nok til at indtage Statsministeriet.«

3. Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

Thomas Larsen spørger i sin analyse i dagens udgave af Berlingske, om Elbæks udmelding får konsekvenser:

»Her og nu risikerer Uffe Elbæk, at følgerne bliver værst for ham selv. Det er dristigt, for ikke at sige dumdristigt, at lancere sig selv som statsministerkandidat, når alle andre opfatter det som en vittighed. Og det er ekstra farligt at sende signalet fra en så vaklende platform, som Alternativet for tiden udgør for Elbæks store drømme og visioner.«

Han skriver også:

»På Christiansborg vil blå blok naturligvis slå på, at S-formand Mette Frederiksen, som i avisannoncer siger, at hun gerne vil samle Danmark, end ikke er i stand til at holde sammen på sin egen blok. Men det er en kritik, der vil have begrænset effekt al den stund, at blå blok så længe har været arnested for opgør og kriser.«

»Derudover har Mette Frederiksen god grund til at tro, at når det kommer til stykket, tør Uffe Elbæk ikke blokere Socialdemokratiets vej til regeringsmagten, hvis det betyder, at Lars Løkke Rasmussen vil kunne fortsætte som regeringschef. En sådan udgang vil Alternativets venstreorienterede vælgerkorps ikke tillade,« lyder det fra Thomas Larsen.

Fire hurtige

1. Transportminister Ole Birk Olesen (LA) vil nu alligevel undersøge muligheden for at anlægge en kombineret tog- og bilbro over Kattegat, skriver Politiken.

Han har ellers tidligere fastholdt, at det kun var muligheden for en ren bilbro, der skulle undersøges – ellers ville det blive for dyrt for statskassen. Men nu har Ole Birk Olesen bedt Vejdirektoratet om at udvide regnearbejdet til også at omfatte en togforbindelse.

»Tidligere beregninger har vist, at en kombineret vej- og baneforbindelse er urealistisk, men i lyset af den store interesse for en fast Kattegatforbindelse har jeg bedt Vejdirektoratet om at udvide den igangværende analyse med opdaterede beregninger af en kombineret vej- og baneforbindelse,« skriver transportministeren i et svar til Politiken.

Avisen har tidligere på ugen beskrevet, at private investorer er klar til at betale for en bro over Kattegat.

2. Først besluttede regeringen at fjerne 30.000 hektar jord fra listen med Natura 2000-områder – områder, hvor dyrelivet og biodiversiteten får en særlig beskyttelse.

Nu vender den nye miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), på en tallerken og vil udpege lige så mange nye områder, fortæller han til Berlingske.

3. Midt under Folketingets afslutningsdebat vakte det stor opstandelse, da Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet pludselig gik sammen om en ambition om at bremse et lovforslag fra regeringen, der ville friholde landets bilkøbere for ekstra udgifter.

Men nu springer DF fra alliancen med Socialdemokratiet og støtter i stedet regeringens endelige plan, skriver DR Nyheder.

»Det er rigtig, vi har lavet en aftale ovre i Skatteministeriet,« siger finansordfører René Christensen (DF).

4. Behandlingen af psykisk syge halter mærkbart efter den kvalitet, sundhedsvæsenet tilbyder i behandlingen af borgere med fysiske sygdomme, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Det vil regeringen nu lave om på med en ny handlingsplan for psykiatrien, der bliver præsenteret i efteråret, skriver Politiken.

Det skal være slut med, at psykiatrien er sundhedsvæsnets »lillebror, der altid kommer bagerst i køen«, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til avisen.

Dagens detalje

Vi lovede, at du i dagens morgenpost får svar på, hvordan Rasmus Jarlov åbner en cola. Svaret findes i et interview, Berlingske Business har lavet med den nyslåede erhvervsminister.

Du får indledningen her:

Rasmus Jarlov tager to sodavand på bordet. Med et rask snuptag åbner han en Coca-Cola Zero med den anden flaske og stiller den uåbnede flaske retur. Oplukkeren lader han ligge.

På mange måder er de Konservatives nyudnævnte minister kendt som en bramfri og ligefrem politiker, der ikke holder sig tilbage fra politiske slagsmål med hverken ven eller fjende. Den kontante stil har han taget med sig til Erhvervsministeriet, hvor han allerede har markeret sig med markante holdninger til hvidvaskskandalen i Danske Bank.

Netop i forhold til skandalen i Danske Bank siger Jarlov også i interviewet, at han ikke er afvisende over for at tage kontakt til Finanstilsynet.

Læs resten her.

Dagens citat

Er faktisk fra i går.

Ophavsmanden er Lars Løkke Rasmussen, der efter et møde i Europaudvalget onsdag eftermiddag blev spurgt til, hvad han mener om Uffe Elbæks statsministerambitioner.

»Det første, der ligesom faldt mig ind, da jeg hørte det, det var: It's crazy,« sagde statsministeren til DR Nyheder.

Bemærkningen blev ifølge DR leveret med et stort grin.

Den er i øvrigt en henvisning til Uffe Elbæks udtalelse til Alternativets valgfest efter folketingsvalget i 2015, hvor partiet kom i Folketinget med ni mandater, og Elbæk i den forbindelse fik fremstammet til de fremmødte journalister:

»Hvor er det crazy, det her, mand!«

Dagens eksminister

Brian Mikkelsen nyder efter alt at dømme tiden efter dansk politik.

Og hans afløser er tilsyneladende hurtigt blevet bekendt med de mange goder ved at være minister.

Det sker i dag

13.30: Åbent samråd om Viking Link
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) er i dag i åbent samråd om Viking Link – et planlagt HVDC-jævnstrømskabel mellem England og Revsing, Danmark. Ministeren skal på samrådet redegøre for overvejelserne omkring nedgravning af elledningerne i forbindelse med etablering af Viking Link, og hvordan det i så fald ville ændre projektets økonomi. Endvidere skal ministeren redegøre for den forventede påvirkning af CO2-udledningen på europæisk niveau som følge af Viking Link – både frem mod 2030 og i perioden fra 2030 til 2040.

14.15: Åbent samråd om korrekte oplysninger i forbindelse med en nedgravet kabelløsning fra Idomlund
Lars Christian Lilleholt skal i endnu et samråd i dag, hvor han skal redegøre for, hvorvidt han har givet korrekte oplysninger til Folketinget om mulighederne for en nedgravet kabelløsning fra Idomlund til den dansk/tyske grænse.

EU-topmøde med migration på dagsordenen
Stats- og regeringscheferne fra de 28 EU-lande mødes til EU-topmøde i Bruxelles, hvor migration og en reform af det fælles europæiske asylsystem er det altoverskyggende tema. Derudover skal Lars Løkke Rasmussen og de øvrige regeringschefer diskutere sikkerhed, forsvar, økonomi og Brexit.

Forhandlinger om medieforlig og energiaftale
I dag forhandles der videre om et medieforlig og en energiaftale, og begge dele ser ud til at være meget tæt på at lande. I Kulturministeriet mødes forhandlerne fra regeringen og Dansk Folkeparti klokken 10 uden bagkant. Forhandlingerne om energiforliget blev afsluttet kort før klokken 23 onsdag aften og genoptages igen i dag, skrev finansminister Kristian Jensen (V) på Twitter i går aftes.