Mens vælgere ser til højre, stemmes der mere over midten

Dagens overblik: Et vælgerantal svarende til de Radikale og Liberal Alliance savner et parti til højre for DF, imamer bliver pillet ud af politisk plan, Khader afviser comeback »på nuværende tidspunkt«, og så gør Politiko.dk status på, hvordan det er gået med blokpolitikken, siden Thorning kom til.

Rød blok og blå blok har oftere fundet hinanden hen over midten og stemt sammen i Folketinget i denne valgperiode end tidligere. Her ses lederne af hver deres blok, da V-formand Lars Løkke overdrog Statsministeriet til Helle Thorning-Schmidt (S) efter valget i 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens dagens historier mest handler om højrefløjen, så ser vi til sidst i politisk morgenpost nærmere på, hvordan det går med samarbejdet hen over midten i Folketinget. Det kommer vi til. Først nogle nyheder.

Et nyt højre?
13 pct. savner et parti, der har en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti, viser en meningsmåling i Jyllands-Posten. Samme andel ville overveje at stemme på sådan et nationalkonservativt parti til højre for DF. Det svarer ifølge Berlingske Barometer sådan cirka til den aktuelle vælgeropbakning til de Radikale og Liberal Alliance. Tilsammen.

Foreningen Dansk Samling med bloggeren Morten Uhrskov i spidsen forsøger at forløse savnet og blive opstillingsberettiget til Folketinget.

»Vi mangler helt åbenlyst et parti, der sætter det som et ufravigeligt krav, at der indføres reelle og tydelige stramninger på udlændingeområdet. Og det har Dansk Folkeparti ikke kunnet leve op til,« siger han til avisen.

State of the union
Præsident Obama holdt i aftes sin årlige tale til nationen, hvor han talte om skattelettelser til middelklassen, barselsorlov til kvinderne og løn under sygdom. Washington-korrespondent Kristian Mouritzen analyserer her.

Væk med imamer
Hvis borgerlige politikere ikke kan få sendt kontroversielle imamer ud af landet, vil de i det mindste have dem fjernet fra regeringens plan mod radikalisering.

Og det krav efterkommer justitsminister Mette Frederiksen (S) ifølge et brev til partierne, som Jyllands-Posten citerer fra i dag. Mens regeringen oprindeligt ville have PET til at inddrage »religiøse forkyndere« i forebyggelsesarbejdet, så konstaterer Mette Frederiksen nu, at »der ikke anvendes satspuljemidler til at understøtte en dialog med religiøse forkyndere«. Til glæde for blå blok, som tirsdag er inviteret til forhandlinger med ministeren.

»Vi er positive over for, at man tager imamerne ud og i højere grad bruger de institutioner, vi kender, dvs. politiet, PET og kommunerne,« siger integrationsordfører Martin Geertsen (V) til avisen.

Jeg er ikke kandidat til nogen toppost
De Konservative mangler at sætte navn på, hvem der skal overtage det så godt som sikre mandat i Østjyllands Storkreds, efter Tom Behnke (K) har bebudet, at han ikke genopstiller. Naser Khader er et varmt navn på rygtebørsen, men afviser et comeback i en SMS til TV 2 Østjylland.

»Jeg har på nuværende tidspunkt ingen planer om at komme tilbage til dansk politik,« skriver han.

Pilen peger på VK
Politikens garvede Christiansborg-reporter Kristian Klarskov konstaterer i en analyse, at en ny VK-regering er den mest sandsynlige regeringskonstellation i tilfælde af en borgerlig valgsejr.

»I partiet (Venstre, red.) virker tænkningen i stigende grad til at gå i retning af, at der vil være behov for mindst én regeringspartner for at kunne mønstre et nogenlunde stabilt fundament for en borgerlig regering. At sidde med tre borgerlige støttepartier, der er indbyrdes uenige om centrale økonomiske spørgsmål, er for bøvlet og besværligt,« skriver han i avisen.

Kontra
Nøj, hvor hørte vi meget om kasernelukninger i løbet af 2013, da partierne bag den danske forsvarspolitik skulle forhandle et nyt forlig på plads. Til sidst blev det farvel til kasernerne i Fredericia og Sønderborg, mens Vordingborg måtte drosle ned for aktiviteterne. Men nu sker det modsatte. Nu vil Forsvaret åbne en ny kaserne i Aarhus, fordi der er brug for et sted til at uddanne sundhedspersonel. Læs mere her.

Dagens søjler
Har Thorning brudt blokpolitikken? Bedøm selv. Søjlerne viser andelen af afstemninger i salen, hvor partierne har stemt inden for blokken eller hen over midten.

Kilde: Hvemstemmerhvad.dk Fold sammen
Læs mere

Det sker i dag
Kl. 13: Spørgetid i folketingssalen, hvor bl.a. Helle Thorning-Schmidt (S), Bjarne Corydon (S) og Mette Frederiksen (S) vil blive udspurgt om alt fra Palæstina, vækstplan og landsforrædere. Seancen er ej at forveksle med spørgetimen med statsministeren, hvor kun partiledere må stille spørgsmål.

I alpebyen Davos er der storpolitisk topmøde, hvor statsledere, erhvervsfolk og andre magtfulde mennesker deltager. Thorning kommer ikke.