Medie: Søren Gade advarede Løkke om bagholdsangreb fra Thulesen Dahl og Mette Frederiksen i en SMS

Dagens overblik: Inger Støjberg skiftede i går forklaring i sagen om hendes ulovlige instruks, Løkke blev advaret om bagholdsangreb fra Thulesen Dahl, og så vil Marie Krarup have kristen missionering over for muslimer på finansloven.

Foto: Keld Navntoft

Velkommen til ugens sidste morgenpost.

Det er dagen, hvor et flertal efter alt at dømme vil afskaffe blasfemiparagraffen, og hvor du kan læse om, at Søren Gade advarede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om, at DF-formand Kristian Thuelsen Dahl var ved at gå bag hans ryg med den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen.

Den historie får du om lidt, men først til efterveerne fra et dramatisk samråd i går.

For torsdag var en højspændt dag i dansk politik, hvor udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på et næsten fem timer langt samråd skiftede forklaring i sagen om hendes ulovlige instruks om adskillelse af asylpar, hvor den ene part er mindreårig.

Hvor Støjberg gennem de seneste uger har forklaret offentligheden, at embedsmændene i ministeriet godkendte den instruks, der blev sendt ud om behandlingen af asylparrene, sagde hun i går, at den pressemeddelelse, hun sendte ud 10. februar, som Ombudsmanden har kendt ulovlig, kun var en pressemeddelelse med et politisk budskab. Det var ikke - modsat hvad hun har hævdet de seneste uger - en instruks om, hvordan asylparrene skulle behandles, siger hun nu.

I pressemeddelelsen fjernede Støjberg egenhændigt den helt afgørende juridiske passus, at alle asylpar skulle have en individuel vurdering for ikke at overtræde internationale konventioner og forpligtigelser.

Støjberg forklarede, at der ikke blev lavet anden skriftlig instruks end pressemeddelelsen, og det faktum beklagede hun. Hun understregede dog, at der var givet en mundtlig instruks til Udlændingestyrelsen - der skulle behandle asylparrene - om at man skulle vurdere parrene individuelt, ligesom hun understregede, at der blev administreret efter loven.

Derfor, fremførte Støjberg i går, blev der »selvsagt heller ikke foretaget en juridisk vurdering af, om pressemeddelelsen efter sin ordlyd ville være lovlig«.

Men i Politiken i dag vurderer flere jurister, at Inger Støjberg også med sin nye forklaring har handlet i strid med ministeransvarsloven.

»Hun skal have det juridisk vurderet. Hun har pligt til at sikre sig, at det, der går ud af huset, er lovligt. Selv hvis det var en harmløs pressemeddelelse – hvilket det ikke var – så må den ikke være ulovlig«, siger lektor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

»Det er i strid med ministeransvarsloven, fordi hun ikke har fået foretaget en juridisk vurdering af det. Det er en skærpende omstændighed, at hun selv har fjernet de nødvendige undtagelser i embedsmændenes udkast til pressemeddelelsen eller instruksen,« fortsætter han.

Du kan læse den historie i Politiken her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

På samrådet undveg Inger Støjberg flere gange at svare på centrale spørgsmål fra oppositionen, der var mødt talstærkt op.

F.eks. linede Socialdemokratiet op med politisk ordfører Nicolai Wammen, udlændingeordfører Dan Jørgensen og Mattias Tesfaye og Astrid Krag, der sammen med Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, SFs Holer K. Nielsen, Alternativets Josephine Fock og de Radikales Sofie Carsten Nielsen førte an i den lange udspørgen af Støjberg.

Flere gange stillede de spørgsmål, som Støjberg ikke svarede direkte på. F.eks. hvornår det gik op for Støjberg, at hendes pressemeddelelse blev opfattet som en instruks, og hvorfor hun for 11 dage siden sagde, at det var en instruks, hun sendte ud, men nu siger det var en pressemeddelelse med et politisk budskab.

Venstre havde på den anden siden taget Marcus Knuth, Hans Christian Schmidt, Jan E. Jørgensen og Carl Holst med, som agerede bølgebrydere for rækken af kritiske spørgsmål til Støjberg.

Efter mødet var oppositionen voldsomt utilfreds med Støjberg.

»Det er noget af det mest syrede, jeg har været med til i Folketinget nogensinde. Vi står simpelthen med en minister, som er magtfuldkommen, og som konsekvent undlader at svare på vores spørgsmål, som taler sort, og som ændrer forklaringer,« sagde Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen efter samrådet til Ritzau.

Også Josephine Fock, og Sofie Carsten Nielsen er hårde i deres kritik af Støjberg (læs det her), ligesom Socialdemokratiets Mattias Tesfaye er. Til Politiken appellerer han til de borgerlige, der på samrådet forsvarede Støjberg.

»Danmark er ikke en bananrepublik; det er et demokrati det her. Og det er meget alvorligt, at hendes forklaring skifter«, siger han.

Dansk Folkeparti har dog fortsat tillid til Støjberg:

»Det er selvfølgelig noget rod, at ministeren udsender en pressemeddelelse, som siger et, og så lægger man op til, at praksis reelt skal være noget andet. Det er noget rod. Men det ændrer ikke ved, at kernen i diskussionen for os er, at man stadig har barnebrude på danske asylcentre. Det er mig helt ubegribeligt, at venstrefløjen i overdreven grad har fokuseret på redegørelser,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Enhedslisten vil nu indkalde til et nyt samråd for at få svar på spørgsmålene.

»Et skjold af rå, politisk magt beskytter Inger Støjberg«.

Efter samrådet har flere aviser skrevet analyser om sagen.

Og mens der måske er et mudret billede af forløbet, står en ting helt klart ifølge alle analyser: Inger Støjberg er efter samrådet ikke i fare for at ryge som minister, medmindre der kommer nye belastende ting frem.

Det skyldes, at Dansk Folkeparti holder hånden over hende, og så er der ikke flertal i Folketinget for at stille hende for en rigsret, som Alternativet åbent har krævet, og de andre partier mere end insinuerede i går, at de også er klar til det skridt.

Berlingskes politiske redaktør, Kasper Kildegaard, skriver i en analyse, at »et skjold af rå, politisk magt beskytter Inger Støjberg«.

»Når det kommer til parlamentariske nøglebegreber som »tillid« og »ministeransvar«, er det Folketinget, der definerer op og ned. Og når det kommer til Folketinget, er det så godt som altid de 90 mandater, der får ret. Inger Støjberg har disse mandater i ryggen, og det er nok. Det er folketingsflertallets rå og uforfalskede magt i sin rene form, der dikterer, hvordan den type sager udvikler sig – og sådan har det altid været. Derfor er der heller aldrig nogen objektiv, almengyldig skabelon, som kan bruges til at forudse, om en ministerstorm også ender med et ministerliv, der når sit punktum. I nogle sager er ministre blevet væltet til manges overraskelse. I andre har ministre fået lov at blive siddende uden større skrammer, selvom at de var blevet genstand for ganske alvorlig kritik. Sagen om Inger Støjberg har lidt fra begge verdener.«

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, skriver i sin analyse, at »19. februar 2016 er central i Støjberg-sag«. For det var her, at Justitsministeren rådgav Udlændingeministeriet om, hvorvidt der var handlet inden for loven i sagen.

»Denne dag står pludselig centralt i sagen om de unge asylpar, fordi Justitsministeriets kronjurister her sendt en meddelelse til Udlændingeministeriet i sagen. Ifølge Politikens oplysninger fra centrale kilder har Justitsministeriet fra begyndelsen fastholdt, at der skulle foretages en individuel vurdering af de unge asylpar. Den vurdering vil betyde, at kronjuristerne har dømt Inger Støjbergs instruks ulovlig. Justitsministeriets rolle fyldte meget på særlig den sidste del af samrådet. Flere af de røde partier ville gerne vide, hvad ministeriets kronjurister havde sagt. Hvorfor? Fordi Støjberg fortsatte sin ulovlige praksis efter Justitsministeriets første henvendelse. På et samråd et par uger senere afviste hun at lave en konkret vurdering af de unge asylpar, da blandt andet Alternativet og Enhedslisten spurgte til det.«

Jyllands-Postens politiske redaktør, Martin Kaae, skriver, at »Støjbergs dobbeltspil giver hende problemer«.

»Hun nyder fortsat politisk opbakning fra Dansk Folkeparti, og hun er ikke i nærheden at blive væltet. Men hendes troværdighed blev slidt noget tyndere under torsdagens samråd, fordi hun ofte har fortalt om at være stram - nu forsøger oppositionen at tage hendes udlægninger af stramheden alvorligt. Og så bliver dobbeltspillet blotlagt.«

Og så forlader vi dagens dækning af sagen om Støjberg - for denne gang.

Søren Gade advarede Løkke om bagholdsangreb fra Mette Frederiksen og Thulesen Dahl i en SMS

Vi springer i stedet til en historie i Weekendavisen, som kan fortælle, at Venstres gruppeformand, Søren Gade, i en SMS advarede statsminister Lars Løkke Rasmussen mod, at Dansk Folkeparti var ved at gå sammen med Socialdemokratiet uden om regeringen og kræve en kommission nedsat til at kulegrave de mange skandalesager i Skat.

Mandag aften den 15. maj gik de to partiledere Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl ud sammen og krævede en kulegravning, og dermed var der et flertal for en undersøgelseskommission uden om regeringen.

Men de tanker havde Kristian Thulesen Dahl ifølge Weekendavisen allerede luftet for Søren Gade om lørdagen den 13. maj - to dage før. Der var de tilfældigvis begge to i Jyske Bank Boxen i Herning for at se en film med Elvis »udsat for storskærm og livespillende symfoniorkester,« som avisen skriver.

Thulesen bad ifølge avisen Gade om at sende budskabet om, at DF var klar til en undersøgelseskommission videre til Løkke. Derfor sendte Gade en SMS til Løkke, skriver Weekendavisen. Men siden skete der ingenting i Venstre, og derfor »løb begivenhederne fra Løkke« om mandagen.

»Venstre kan bebrejde Thulesen Dahl, at han ikke i så alvorlig en sag selv kontaktede den statsminister, han har peget på. Men der har også været alvorlige samtaler mellem Løkke, Gade og Kristian Jensen om, hvad der dog gik galt på de indre linjer i de knap to døgn efter Elviskoncerten. Og eftersom en del af amatørismen må identificeres i Venstres egen top, er det en sag, man hurtigst muligt vil prøve at lægge bag sig. I stedet vil man søge at mindske skaderne og arbejder eksempelvis for, at man kan undgå den løbende afrapportering fra undersøgelseskommissionen, som Mette Frederiksen har krævet - naturligvis i håbet om at skade tidligere skatteminister og nuværende kronprins Kristian Jensen mest muligt. Der kan være kræfter i Venstre, der håber at kunne fremme egen sag ved at stække kronprinsen, men den almindelige opfattelse blandt centrale kilder er, at den slags ville ødelægge partiet og derfor ikke vil nyde fremme. Der er ingen realistisk mulighed for at komme uden om Jensen som næste Venstreformand, som sagerne står nu,« står der i Weekendavisen.

Artiklen er ikke online.

Løkke: Trump svigter sit ansvar som verdens mægtigste leder

I går fortalte USAs præsident, Donald Trump, at han vil trække USA ud af den internationale klimaaftale fra Paris.

Det får hårde ord med på vejen af Lars Løkke Rasmussen, der har sendt et brev til Trump sammen med sine nordiske kolleger, hvor han opfordrer ham til at lade USA blive i Paris-aftalen.

»Alle de argumenter, som Donald Trump fremfører, er forkerte. Der bliver tegnet et billede af USA i en offerrolle, som slet ikke passer på verdens største økonomi. Jeg er ked af det på verdens og Amerikas vegne. Det er en trist aften,« sagde han til TV 2 i går aftes.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) siger til Ritzau, at »Trump har truffet en historisk dårlig beslutning«. Det kan du læse her.

Tre hurtige nyheder, der også skal med inden weekenden

1) Jyllands-Posten skriver på sin forside, at »Regeringen presses på EU-politikken«. 25 år efter danskerne forkastede Maastricht-traktaten og fik fire EU-forbehold, er dansk EU-politik uklar, siger eksperter, politikere og diplomater til avisen.

»De EU-positive partier bør sætte sig sammen og fastlægge en strategi, som sikrer, at Danmark ikke manøvrerer sig selv ud af det samarbejde, som er ved at vokse frem efter brexit og den svækkede amerikanske tilstedeværelse,« siger Uffe Ellemann-Jensen (V), som var med til at forhandle forbeholdene hjem i 1992.

Du kan læse den historie her.

2) EU-parlamentarikeren Jørn Dohrmann (DF) tiltvang sig fysisk et kamera fra tv-fotograf, da et produktionsselskab var i gang med en dokumentar. Politiet undersøger nu sagen, som ifølge fotografens advokat minder om, hvad man oplever i fascistiske lande, skriver Politiken.

Den historie kan du læse her.

3) Dommernes formand, Mikael Sjöberg, mener, at det er urealistisk at undersøge mere end 10 års skandaler i Skat til bunds, som et flertal i Folketinget nu er klar til at få nedsat. Det skriver Politiken.

»Det fremgår af den politiske debat, at 'enhver sten skal vendes' inden for skatteområdet 10-12 år tilbage. Det er – set i lyset af tidligere kommissionsundersøgelser – og sund fornuft – et helt urealistisk sigte«, skriver Mikael Sjöberg.

Det kan du læse om her.

Dagens interview

Finder vi i Berlingske, hvor børneminister Mai Mercado frygter, at curlingforældre skaber »famlende« børn.

Hun er enig med familieforsker og psykolog Per Schultz Jørgensen, der i Berlingske har sagt, at vi ikke har magtet at stille krav til vores børn, og at vi dermed ikke har rustet dem til at blive gode, ansvarlige samfundsborgere. Vi har i alt for høj grad ageret curlingforældre.

»Han rammer ned i selve det problem, vi har med tiden. Det er blevet for meget laissez-faire, og det gør, at der er for mange børn, der virkelig mangler opdragelse. Og det er meget, meget svært at danne et lille menneske, hvis det ikke har fået en ordentlig opdragelse. Det er faktisk ret alvorligt,« siger hun.

Du kan læse interviewet her.

Dagens debat

Finder vi Berlingske, hvor Dansk Folkepartis Marie Krarup har skrevet et indlæg, hvor hun foreslår at sætte kristen missionering over for muslimer på finansloven.

»Vi kan da ikke være bekendt at lade muslimerne fortabes for evigt, fordi vi kun vil dialogisere med dem, men ikke give dem det budskab, der er sandheden, livet og vejen. Muslimer er faktisk mennesker af lige så megen værdi som alle andre. Derfor er det heller ikke rimeligt, at kristne ikke vil indvie dem i vejen til frelse,« skriver hun.

Du kan læse indlægget her.

Det sker i dag

9.00 Møde i folketingssalen. Blandt andet er det i dag, at et flertal efter alt at dømme vil stemme for at afskaffe blasfemipragraffen. Du kan se hele programmet her.

Holdet bag den politiske morgenpost ønsker alle en rigtig god pinse.