»Man skal se at få sig lettet fra sofaen, komme ud på arbejdsmarkedet og lære noget dansk«

Dagens overblik: Ingen Støjberg vil forlænge perioden med integrationsydelse, formand frygter for »juridisk ingenmandsland« i Danmark, og DF-ordfører spekulerer ikke »til daglig over, hvad jeg vil sige, hvis Putin angriber Danmark«. Hele dit overblik her.

Foto: © Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Vi er nået til torsdag og dermed ugens næstsidste politiske morgenpost.

Og dagens udvalg af politiske historier er markant, så lad os straks kaste os ud i det.

Vi begynder hos Politiken, som i dag på avisens forside skriver, hvordan regeringen lægger op til at indføre nye vidtgående muligheder for at bruge tvang mod psykisk syge. Tvangen skal i modsætning til i dag også bruges mod borgere, der ikke er indlagt på psykiatriske sygehuse.

Det fremgår af et internt notat, som sundhedsminister Sophie Løhde (V) og socialminister Karen Ellemann (V) har præsenteret under forhandlinger med Folketingets partier.

Regeringens oplæg kommer som reaktion på en række drab på medarbejdere på bosteder, men planerne møder modstand fra flere sider:

»Jeg er bange for, at det kan ende i en slags juridisk ingenmandsland som Guantánamo-lejren«, siger Birgit Elgaard, formand for pårørendeforeningen Bedre Psykiatri, til avisen.

I regeringens notat står der ifølge Politiken, at »i akutte situationer, hvor en patient er voldsomt udadreagerende og akut farlig for andre, kan døren til patientens opholdsrum låses ganske kortvarigt, dvs. op til få timer, og udelukkende indtil politiet ankommer, eller patienten er faldet til ro«.

»Det svarer til, at du er i fængsel. Det er ren indespærring. Patienterne er tæt på at være retsløse«, siger Knud Kristensen, formand for landsforeningen Sind, til avisen.

Blandt flere partier på Christiansborg bliver planerne mødt med skepsis. Du kan læse hele historien og en reaktion fra sundhedsminister Sophie Løhde hos Politiken her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Jeg spekulerer heller ikke til daglig over, hvad jeg vil sige, hvis Putin angriber Danmark«

Vi hopper videre til Berlingske, som i dag kan fortælle, at antallet af sigtelser mod kriminelle udlændinge er fordoblet siden 2009.

Kriminaliteten består især af butikstyveri, databedrageri og svindel med betalingskort samt indbrud i eksempelvis private villaer – og den bliver stadig mere organiseret, påpeger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg. En organisering, der antager mange former.

»Det er ikke et entydigt billede, hvor der altid sidder en stor, tyk bagmand og arrangerer det hele i kulissen og bygger et stort imperium op,« siger han til avisen.

En hjørnesten i bekæmpelsen af den omrejsende kriminalitet er Danmarks medlemskab af Europol, som bruges til et tæt samarbejde med andre europæiske landes politi.

Men netop Europol står Danmark lige nu til at ryge ud af 1. maj som følge af nej’et ved sidste års folkeafstemning om retsforbeholdet. Og det vil være en »alvorlig svækkelse« for dansk politi, mener rigspolitichefen.

Og det bringer os faktisk videre til Jyllands-Posten, som i dag har et interview med  Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, om netop politiets frygt for at ryge ud af Europol. DFeren tror stadig på en aftale, og han mener, det er for tidligt at bekymre sig.

Hvad vil I gøre, og hvad vil I sige til vælgerne, hvis det nej, I talte for i 2015, ender med at svække den danske indsats mod rocker- og bandekriminalitet?, spørger avisen.

»Det er jeg ikke begyndt at spekulere over. Jeg spekulerer heller ikke til daglig over, hvad jeg vil sige, hvis Putin angriber Danmark. Jeg anser det for højest hypotetisk,« siger Kenneth Kristensen Berth. Du kan læse hele interviewet her.

»Man skal se at få sig lettet fra sofaen«

Vi hopper tilbage til Politiken, som i dag skriver, hvordan det skal være slut med, at nytilkomne højst kan være placeret på den særligt lave integrationsydelse i syv år.

Står det til regeringen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), skal ydelsen, der næsten udelukkende rammer ikke-etnisk danske personer, således kunne fortsætte på ubestemt tid – nemlig indtil den pågældende har haft, hvad der svarer til to et halvt års fuldtidsbeskæftigelse i Danmark inden for de seneste otte år.

Da I skærpede reglerne for at være på såkaldt tålt ophold, sagde du, at det skulle være så utåleligt at være på tålt ophold som muligt. Skal det for dig at se også være så utåleligt som muligt at være nydansker og ikke være i arbejde?, spørger avisen Inger Støjberg:

»Man skal bare se at komme ud på arbejdsmarkedet. Man skal se at få sig lettet fra sofaen, komme ud på arbejdsmarkedet, lære noget dansk og få Danmark ind under huden og bidrage. Så enkelt er det,« lyder svaret. Du kan læse hele interviewet her, og så kan du læse, hvordan flere organisationer og de Radikale retter hård kritik mod forslaget lige her.

En tvangshjemsendelse, der gik helt og aldeles galt

Et mislykket og højdramatisk forsøg på at tvangshjemsende en 21-årig afvist asylansøger til Afghanistan for knap en måned siden endte med, at den afghanske viceminister for flygtninge, dr. Alema Alema, afviste, at Afghanistan vil tage imod flere tvangshjemsendte asylansøgere fra Danmark.

Det fremgår af et fire siders notat og en 20 siders, »Rapport om ledsaget udsendelse«, udarbejdet af medarbejdere i Rigspolitiet, som Information i dag ser nærmere på.

Over for avisen afviser udenrigsminister Kristian Jensen (V), at dr. Alemas afvisning vil få nogen særlig betydning.

»Jeg henholder mig til, at den afghanske præsident under mit besøg i Kabul i juli  bekræftede, at Afghanistan fortsat vil opfylde vores aftale om tilbagetagelse, som gælder alle afviste asylansøgere,« hedder det i et skriftligt svar til avisen.

Du kan læse nyheden her. Og her kan du læse den dramatiske gennemgang af »en tvangshjemsendelse, der gik helt og aldeles galt«

Fattiggården

Borgere med de laveste indtægter i Helsingør Kommune skal fremover huses i midlertidige bofælleskaber - under samme tag. Det skriver Ekstra Bladet i dag.

Byrådet har således besluttet, at borgere, der ikke har råd til en husleje på over 3.000 kroner om måneden, skal tilbydes pladser i det, kommunen kalder »kollektive bofællesskaber«.

Ifølge Palle Wørman, formand for et af de større boligselskaber i Helsingør, samler man dermed de fattige i noget, der minder om de gamle fattiggårde.

»Det er vanvittigt og inhumant. Der bliver skabt nogle områder, hvor man bare sætter ressourcesvage beboere ind og danner fattiggårde, hvor fattiglapperne kan bo, og det synes jeg er særdeles problematisk,« siger han til avisen.

Borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær (K), mener ikke, det er problematisk med de kollektive bofællesskaber:

»Jeg har selv boet i et bofællesskab engang, og det var ganske glimrende. Jeg kan sagtens forestille mig, at det vil være godt for integrationen og for flygtningene at bo dør om dør med andre borgere,« siger hun til avisen i et interview.

Historien er endnu ikke lagt på nettet.

Thor P's helikopter

Tidligere finansminister Thor Pedersen kalder det »principløst«, hvis skattestoppet bliver ophævet, og han kalder samtidig ejendomsværdibeskatningen for et »misfoster«, der burde fjernes. Det gør han på forsiden af dagens Jyllands-Posten.

I et længere interview i avisens finanssider uddyber den tidligere minister sit synspunkt, som bl.a. går på, at ejendomsretten ifølge grundloven er ukrænkelig, men politikernes fortolkninger betyder et mere pragmatisk syn på grundloven, bl.a. når det gælder skattepolitik.

»Den beskyttelse, som grundloven giver det frie menneske, smuldrer bl.a. via beskatning af den ukrænkelige ejendomsret. Hvis man mener noget med grundloven, skal man pille boligen ud af skattesystemet, og med skattestoppet fjernede vi alle undskyldninger for, at magthaverne kan vælge den letteste løsning ved at sige ”der er noget, vi gerne vil, og vi tager borgernes penge til at betale for det”. Der findes ingen argumenter for at hæve skatterne. I stedet må magthaverne lære at håndtere de penge, de har,« forklarer han til avisen.

Thor Pedersen mener, det er moralsk forkert at opkræve skat på boliger. Hvad siger du til det?, spørger Jyllands-Posten finansordfører for Venstre, Jacob Jensen.

»Helt oppe i helikopteren og med den meget principielle hat på, så er jeg enig med Thor i, at det er forkert at betale skat på sin bolig. Men det ændrer ikke ved, at der så skulle findes 42 mia. kr. andre steder. Inden for det system og med det budget, vi har nu, så skal de 42 mia. findes bl.a. på skat på arbejde, og det ville ikke gavne økonomien,« siger Jacob Jensen i et interview, som du kan læse her.

Kort nyt og ingen kommentarer

Finansministeriet sendte i går følgende pressemeddelelse:

Sverige og Norge agter at sælge dele af deres SAS-aktier

Regeringen noterer sig, at den svenske og den norske regering har besluttet sig for at sælge en del af de to staters SAS-aktier. Dette er ikke overraskende, idet begge stater i en årrække har haft stående mandater til at reducere deres ejerandel i SAS.

Den danske stat deltager ikke i salget.

Regeringen har ikke yderligere kommentarer.

Du kan dog blive lidt klogere på meddelelsen hos Berlingske Business her.

To korte nyheder, du også skal have med i dag

1: Velfærden bliver smadret, hvis flygtninge ikke får job. Det var budskabet, da den såkaldte IGU-ordning blev lanceret under forårets trepartsforhandlinger mellem LO, DA og regeringen.

Men 68 pct. af topcheferne har aldrig hørt om ordningen om integrationsgrunduddannelse, skriver Børsen i dag. Den historie her.

2. Politikerne bør ikke blande sig i, om Jakob Scharfs sikkerheds-firma skal levere opgaver til staten, når politiet efterforsker, om han har brudt sin tavshedspligt i bogen »Syv år for PET«

Sådan lyder det fra en ekspert, mens en anden peger på, at det lige nu vil være vanskeligt at stoppe samarbejdet med Scharfs sikkerhedsfirma, CERTA Intelligence & Security. Det er står alt sammen i Jyllands-Posten. Historien er ikke på nettet endnu.

Dagens debat

»Berlingske, den sure tante, har det seneste halve år forsøgt at øge forargelses-niveauet med sine »afsløringer« af Venstre-regeringens vedholdende insisteren på at føre sin egen politik ud i livet.«

- Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug, i dagens....Berlingske.

Dagens debat II

»Først og fremmest skal vores medier til at tage ansvar. Den måde, de ensidigt har fremstillet indvandrere og efterkommere på, har været med til at skabe et utrolig skævvredet billede af, hvem den gængse dansker med anden etnisk baggrund er. Det skyldes, at man konsekvent har lagt vægt på enkelte historier, hvor muslimer, indvandrere eller efterkommere har opført sig tosset, udemokratisk eller ulovligt.«

- Elevrådsformanden Jens Philip Yazdani, der blev landskendt, da Dansk Folkepartis Martin Henriksen nægtede at kalde ham dansk i Debatten på DR 2, skriver i dagens Politiken. Indlægget er ikke på nettet.

Politiko.dk har i øvrigt i en laaaang artikel set nærmere på, vad der præcis skete, da et af de mest omdiskuterede DR2-programmer længe løb over skærmen. Det kan du læse her.

Fik du læst?

Hvad betyder alle truslerne om valg og dronningerunde, der de seneste uger har præget Christiansborg for dansk politik?

Politiko tog i går temperaturen på efterårets politiske big bang - 2025-forhandlingerne - og to eksperter peger på det parti, der lige nu fører kampen om skattelettelserne.

Du kan blandt andet finde ud af, hvorfor politisk kommentator Hans Engell mener, at »blå blok ligner Titanic, der stille og roligt sejler direkte ind i et isbjerg«.

Og hvorfor han ikke ser noget gennembrud i horisonten, der gør, at skibet kan ændre kurs og styre udenom det isbjerg.

Dagens analyse

De her ni linjer, som Enhedslistens Pelle Dragsted - også - faldt over i de økonomiske vismænds 265 sider lange rapport, som blev offentliggjort tidligere på ugen, danner baggrund for en længere analyse i Politiken i dag.

Anders Bæksgaard, politisk redaktør på avisen, skriver bl.a.:

»Citatet efterlader en række spørgsmål. For kan partierne på Christiansborg stole på, at flere af regeringens betændte reformer, f.eks. af pension, SU og skat, får den effekt, man lover? Risikerer partierne - og i så fald hvornår - at opleve en ny regnebommert, som da Finansministeriet trods advarsler fra flere økonomer forsikrede, at højst 4.000 ville ryge ud af dagpengesystemet, og det reelle tal vise sig at være flere end 34.000?«

Analysen er ikke på nettet endnu.

Dagens analyse - fra i går

Hos netavisen Altinget skrev Jarl Cordua, liberal-borgerlig politisk kommentator, i går et indlæg, der blandt andet så på, hvad der kan komme til at ske i Venstre i tilfælde af, at partiet taber et kommende folketingsvalg og Løkke ikke længere vil være formand.

»Uanset hvem af kandidaterne, man ser på, så er der ingen af dem, der opfylder alle krav, og mange har synlige handicap, som de slås med. Hvad indeholder Søren Gade egentlig sådan rent politisk? Pind opfattes af mange som alt for impulsiv til, at han kan stå i spidsen for Venstre. Støjberg ses som enkeltsagspolitiker – kan hun favne hele Venstre med sine markante holdninger? Kristian Jensens karisma går der ikke ligefrem frasagn om, og nogle mener, at han mistede sin chance i en kælder under Odense Congress Center for to år siden. En kandidat uden for flokken er partiets politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen, som flere og flere taler om, og som er meget vellidt overalt i partiet.«

Du kan læse hele indlægget her.

Politiko tegnede i øvrigt i sidste måned et portræt af Jakob Ellemann-Jensen, der bag det venlige smil bærer på et voldsomt temperament og enorme ambitioner. Det kan du læse her.

Det sker i dag

09:00 Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal i åbent samråd og redegøre for økonomisk ulighed i 2025-planen.

10:30 Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal i åbent samråd om børnechecken. Ministeren skal redegøre for ændringerne i børnechecken, som regeringens helhedsplan medfører. Samtidig skal han forklare, hvad de såkaldte stordriftsfordele er ved at få to børn eller flere.

13:00 Forsvarsminister Peter Christensen (V) er kaldt i samråd om indkøb af nye kampfly. Ministeren skal blandt andet redegøre for forsvarets fremtidige budget og eventuelle konsekvenser for budgettet, hvis kampflyene bliver dyrere end ventet.

15:00 Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) skal i åbent samråd om arbejdsmiljø for ansatte i sundhedssektoren. Ministeren skal blandt andet svare på, hvad regeringen vil gøre ved det dårlige psykiske arbejdsmiljø på flere sygehuse.