Måske-måske-måske blev til formand-formand-formand

Dagens overblik: Mogens Lykketoft fuldender et hattrick af tunge formandsposter, vismændene foreslår at gøre dagpengemodtagere til elitebilister, og så skal Enhedslisten i næste uge en tur i folketingssalen og tage endeligt stilling til, om de vil bringe regeringen i mindretal.

Mogens Lykketoft i Tårnet på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Hvad Mogens Lykketoft i marts 2013 betegnede som måske-måske-måske, kan i dag omskrives til formand-formand-formand, efter det står klart, at den socialdemokratiske veteran skal et år til New York og dermed fuldender et hattrick af formandsposter. Først hos Socialdemokraterne, siden i Folketinget, snart i FN's generalforsamling.

Den 68-årige tidligere finansminister og udenrigsminister udnævnes formelt til juni - hvilket han selv betragter som en formalitet - og tiltræder 15. september 2015 - tilfældigvis på den dato, hvor der allerallersenest skal være folketingsvalg.

 

Lykketoft understreger, at han genopstiller til Folketinget, og at han gerne tager en tur mere som formand på Christiansborg.

»Jeg spiller gerne den samme rolle, som jeg hidtil har gjort. Både før og efter det her udlån til FN's generalforsamling, som per defition er et år,« siger han.

Og nu til noget helt andet ...

Elitebilister på dagpenge
De økonomiske vismænd har en kronik i Jyllands-Posten i dag, hvor de i forlængelse af deres seneste rapport foreslår at indføre det, de kalder en elitebilist-ordning i dagpengesystemet, fordi dækningsgraden - dagpengebeløbet ift. lønnen - er blevet stadigt ringere. Forslaget går kort fortalt ud på, at a-kassemedlemmer, som længe har været i job, helt præcist to år og ni måneder i træk, skal kunne få en 25 pct. højere dagpenge i tre måneder, hvis de bliver ledige. Ligesom forsikringen bliver billigere, hvis bilen forbliver fri for buler og skrammer.

Politisk set har Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen været inde på noget af det samme, da han under en spørgetime i folketingssalen sagde, at »jeg kan godt få øje på udfordringer i det danske dagpengesystem - f.eks. at dækningsgraden for folk med en pæn indkomst ved kort tids arbejdsløshed ikke er voldsom«.

Også den socialdemokratiske kronprinsesse, Mette Frederiksen, talte for mere fleksibilitet, mens hun endnu var beskæftigelsesminister.

»Vi har ét regelsæt, der gælder os alle sammen, det kunne være, at vi kunne indrette det klogere ved at se på hvad har den ufaglærte har behov for, hvad den nyuddannede akademiker har behov for, og hvad sygeplejersken har behov for,« sagde hun under partiets kongres i år.

Afstemning
Det skal være slut med lurepasseri om DR's Underholdningsorkester, mener Dansk Folkeparti, som nu indkalder til en hasteforespørgsel i folketingssalen i næste uge, skriver Berlingske. Den slags slutter med en afstemning, og da vil det vise sig, om Enhedslisten reelt vil bringe regeringen i mindretal om sagen. Lige nu er partiets position, som det fremgår af Politiken, at DR skal tilføres flere penge for at løse problemet, hvilket de andre partier afviser.

Respons, der rusker
Dansk Flygtningehjælp har nu haft tid til at gennemlæse Udlændingestyrelsens rapport om forholdene i Eritrea. En rapport, der reelt er blevet en bremse på omkring 1.400 eritreaneres asylsager. Responsen er hård.

»Det er muligt, at nogle af de adspurgte kilder mener, at afviste asylansøgere ikke bliver straffet, hvis de vender tilbage, men de bliver stadig indkaldt til militærtjeneste af mere eller mindre vilkårlig længde og under forhold, som involverer risiko for menneskerettighedsovergreb,,« siger Dansk Flygtningehjælps asylchef, Eva Singer, til Jyllands-Posten.

Faktatjek
På Politiko.dk testede vi i aftes tre påstande i den meget omtalte angrebsmanual, som blev lækket i går. Politiken gør noget lignende i dagens avis. Tilsammen viser en del af Venstres angreb sig at være sandheder med modifikationer eller direkte misvisende.

Valg i Rigsfællesskabet
I morgen er der valg på Grønland. I dag kan du på fem minutter forstå, hvad det går ud på.

Det sker i dag
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mødes med den franske premierminister Manuel Valls, der er på to dages visit i Danmark.

Kl. 13.30: Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er i samråd om sundhedsvæsenets brug af borgernes personlige oplysninger.

Kl. 15: På endnu et samråd skal fødevareminister Dan Jørgensen (S) udlægge de danske konsekvenser af Ruslands boykot af landbrugsvarer fra Europa.