Lykketofts technofester, billigere BMWer og en »ret speciel« S-melding

Dagens overblik: Foruden spørgetime, lavere bilafgifter og baggrunden for LO-fyringerne kommer dagens morgenpost også rundt om vrede reaktioner på Henrik Qvortrups bog om Helle Thorning-Schmidts regeringstid.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og glædelig spørgetimedag.

Visionen var dueller med levende og aktuel debat.

Forhåbningen var, at gækken ville blive sluppet løs.

Drømmen var, at danskernes interesse for Folketingets arbejde ville stige.

Intet af det blev virkelighed.

Alligevel vender spørgetimen, der af mange blev dømt »rædselsfuld«, i dag tilbage. Klokken 13 debuterer Løkke som statsminister i formatet, hvor han ifølge Venstre aldrig fik svar på sine spørgsmål, da det var Thorning, han duellerede mod. I dag er rollerne byttet om.

Og de bliver en del af noget, der kommer til at adskille sig markant fra de spørgetimer, der sidste år »kørte fuldstændig af sporet«. Det lover Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, over for politiko.dk.

»Man kommer til at mærke, at det både er en ny formand og en ny statsminister,« siger hun med skråsikker henvisning til, at hun forventer, Løkke vil svare på Frederiksens spørgsmål. Og på de syv øvrige partilederes, i øvrigt. Pia Kjærsgaard deler V-opfattelsen af, at Thorning aldrig svarede på spørgsmålene i spørgetimen.

Længere tid til spørgetimen

Seancen i dag er forlænget med et kvarters tid i forhold til tidligere. Men taletiden skal overholdes, proklamerer Pia Kjærsgaard. Til gengæld behøver gækken ikke blive sluppet løs, siger hun.

»Vi har gennem ganske lang tid været vidner til, at der er blevet fyret planlagte vittigheder af, som hverken var spontane eller politikernes egne. Jeg synes, det er herligt, hvis der i folketingssalen kan komme en helt spontan, kvik bemærkning. Men det er ikke sjovt, når det er læst op fra noget, partisekretariaterne har skrevet,« siger hun.

Hos Enhedslisten er forventningerne ikke store. Pernille Skipper kritiserer Pia Kjærsgaard for at være visionsløs som Folketingets formand. Kjærsgaard laver ikke andet end at irettesætte, korrekse og påtale, mener Skipper, der drømmer sig tilbage til Lykketoft i formandsstolen.

»Det kan godt være, Lykketoft ikke startede nogen technofest med de spørgetimer, men han prøvede da i det mindste at løfte debatten lidt op og få folk til at interessere sig for det, der foregår i folketingssalen. Det er mere, end man kan sige om Pia Kjærsgaard,« siger hun til politiko.dk.

S-profiler angriber Qvortrup

I dag udkommer Henrik Qvortrups nye bog. »Tre år, ni måneder, tre dage«, hedder den og omhandler Helle Thorning-Schmidts tid som statsminister.

Bogen, der bliver anmeldt af Bent Winther til fire stjerner i dagens Berlingske, baserer sig på anonyme kilder. Noget, der både er »bogens styrke, men også dens svaghed«, skriver Winther og fortsætter:

»For var det nu også sådan, det skete, og var det nu også sådan, replikkerne faldt? Og kunne de måske tolkes på en anden måde?«

Og det kan det. I hvert fald hvis man skal tro de S-topfolk, som BT og Ekstra Bladet i dag har talt med. Her et et udpluk:

Mogens Lykketoft til EB: »Jeg er simpelthen ikke dum nok til at tro, at det kunne lade sig gøre at fjerne en siddende statsminister i utide. Det er udtryk for, at Qvortrups sans for, hvad der kan lade sig gøre i den her verden, er meget stærkt reduceret.«

- Qvortrup skriver i bogen, at Lykketoft meget tidligt begyndte at undergrave Thorning-regeringens økonomiske politik og mente, at S skulle finde en ny formand i god tid inden næste valg.

Pernille Rosenkrantz-Theil til BT: »Der er ikke nogen revolte, og det er noget vrøvl, at Lykketoft er illoyal. Det er helt vanvittigt, og det er faktisk en alvorlig beskyldning. Jeg vil ikke finde mig i, at min loyalitet bliver beklikket. Jeg har været loyal over for Helle og Bjarne i hele regeringsperioden, selvom der ved gud har været tidspunkter, hvor jeg ikke har været enig.«

- Qvortrup skriver i bogen, at Rosenkrantz-Theil to gange foreslår, at man skal arbejde for, at regeringens politik kommer til afstemning på et S-gruppemøde. En sådan afstemning (og nederlag til Thorning) ville betyde hendes afgang som formand, skriver Qvortrup. Rosenkrantz-Theil oplyser, at hun én gang har foreslået en sådan afstemning. Men hun mener ikke, et Thorning-nederlag havde ført til et formandsexit, understreger hun.

Henrik Sass-Larsen til EB: »Jeg kan ikke genkende beskrivelsen af illoyalitet – tværtimod blev der arbejdet hårdt fra alle sider med at sikre opbakning til regeringens linje, også når der til tider blev truffet vanskelige beslutninger, som skabte debat i parti og bagland.«

- Qvortrup skriver i bogen, at Sass sammen med Mette Frederiksen og Nick og Ole Hækkerup mødtes hemmeligt i Frederiksens Beskæftigelsesministeriet med det formål at sikre sig magten i partiet efter Thorning. Men møderne var hverken »hemmelige eller konspiratoriske«, siger Sass til EB.

3 hurtige

  • Den stramme styring af politiets ressourcer skal skrottes, mener DF, der kræver politiets måltal afskaffet. De skævvrider politiets arbejde, siger Peter Skaarup til dr.dk.
  • Carl Holst fik intensiv engelskundervisning for 133.000 kroner på skatteydernes regning som regionsrådsformand Region Syddanmark, skriver Fyens Stiftstidende. »Jeg havde ikke et stort sprogøre,« siger Holst.
  • Der lå dårlig behandling bag Lizette Risgaards fyring af hele den administrative LO-top blot tre dage efter hendes tiltræden. Det skriver Politiken i dag. Risgaard har ifølge Politiken følt sig dårligt behandlet i sine otte år som næstformand, og flere fagforeningstopbosser erkender, at tonen i toppen af fagbevægelsen kan være hård.

Billigere biler på finansloven

Står du foran et køb af ny bil? Så skulle du måske holde ekstra godt øje med de igangværende finanslovsforhandlinger. I hvert fald hvis du påtænker at investere i en stor BMW eller en anden bil til mere end knap 170.000 kroner.

Ifølge Jyllands-Posten er lavere registreringsafgifter nemlig på bordet i forhandlingerne om statens husholdningsbudget for næste år.

Det viser et internt forhandlingsnotat, skriver avisen. Konkret arbejdes der med en reduktion af registreringsafgiften fra 180 pct. til 140 pct. LA kalder det en »vigtig prioritet«.

S og V vil ikke sige noget, mens SF er på krigsstien.

»Nu skal folk åbenbart kunne købe en BMW eller en anden stor bil billigere, mod at vi skal skære yderligere i den borgernære velfærd,« siger finansordfører Jonas Dahl (SF), der mener, det vil betyde et »sortere« Danmark.

Hvor langt er finanslovsforhandlingerne egentlig?

Vi bliver ved de forhandlinger, der har finansminister Claus Hjort Frederiksen for bordenden.

Jyllands-Posten er nemlig dykket ned i finanslovsforhandlingerne og giver i dagens avis på side 8 & 9 en status. Både på hovedforhandlingerne og på mindre delaftaler.

DF står til at få 1 mia. kr., K får »et beløb« til at »adressere« den stigende grundskyld, mens LA altså får noget på registreringsafgiften, skriver avisen, der også har lavet nogle glimrende grafikker. Dem kan du se her (kræver premium-abonnement).

2 hurtige forsider

1) Information skriver i dag på sin forside, at Udlændingestyrelsen får hård kritik, fordi man undlader at oplyse asylbørn, der kommer til Danmark, om deres særlige ret til familiesammenføring.

2) Politiken skriver i dag på sin forside, at regeringens grønne boligjobordning får begrænset effekt på den samlede udledning af CO2. Det er Energistyrelsen, der i et notat til Folketinget har regnet på effekterne af ordningen til 800 mio. kr., som fra 1. januar 2016 giver boligejere skattefradrag for energiforbedringer.

»Jeg ved godt, hvad du er ude på, men du kan ikke lave den historie«

Der er gnidninger i rød blok. Og de skyldes udlændingepolitikken.

I weekenden kunne Jyllands-Posten fortælle, at dele af den socialdemokratiske folketingsgruppe i sidste uge kritiserede S-toppen for at ville acceptere regeringens nye, lavere integrationsydelse.

S kom ikke med i forliget, men i dag vil partiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen, ikke i Politiken svare på, om man efter næste valg vil tilbagerulle det, regeringen vedtager.

»Jeg ved godt, hvad du er ude på, men du kan ikke lave den historie«, siger Dan Jørgensen til Politikens journalist. Og det får både S og R til at reagere:

»At de ikke kan afvise den nye integrationsydelse, synes jeg er ret specielt,« siger de radikales Sofie Carsten Nielsen.

»Faktisk ved jeg ikke længere, hvad der er overraskende, når det kommer til Socialdemokraternes udlændingepolitik. På mange måder virker det, som om de er gået i stramme-kapløb med Dansk Folkeparti,« siger SFs Jakob Mark til avisen.

V skyder ja-kampagne i gang

Vi forlader for en stund aviserne og bevæger os uden for. Sammen med statsministeren.

For Løkke og Venstre har i dag skudt gang i den kampagne, der skal få danskerne til at stemme ja ved folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december.

Statsministeren er selv gået på gaden, og ved Nørreport fangede TV 2 News ham.

»Vi gambler med vores fremtid«, hvis vi stemmer nej, sagde statsministeren, der havde udenrigsministeren, justitsministeren, Venstres politiske ordfører og partiets EU-ordfører med sig i morgentimerne.

Dagens Twitter-slagsmål

Og vi bliver ved folkeafstemningen, men trækker indenfor på Twitter.

De to EU-kolleger DFs Morten Messerschmidt og SFs Margrethe Auken tog nemlig i går aftes et rask lille slagsmål på det sociale medie. Emnet var folkeafstemningen 3. december, hvor de to er rygende uenige om, hvad der skal stemmes.

Messerschmidt mente, at han for »en gangs skyld« var enig med Auken, efter at SFeren havde tweetet, at man skal stemme ja, hvis man vil med i flygtningesamarbejdet.

»Vås @MrMesserschmidt kan du ikke engang læse?« replicerede Auken og understregede de tos uenighed. Igen.

Det skete i dag:

... i 1948: Harry S. Truman vælges til USAs 33. præsident.

... i 1957: Sovjetunionen opsender Sputnik 2 med det første dyr i rummet: Hunden Laika.

... i 1988: Under et postrøveri mod Købmagergades Postkontor dræber Blekingegadebanden en politibetjent og slipper bort med 10 mio. kr.

... i 1992: Bill Clinton vinder præsidentvalget over George Bush. Clinton får 43%, Bush 38% og Ross Perot 19%.

... i 1997: Poul Nyrup Rasmussen undskylder sin klodsede håndtering af sagen omkring Salman Rushdies besøg i Danmark.

Det sker i dag:

Kl. 12.00 Folkeskoleelever fra hele landet ventes i dag at samle sig på Rådhuspladsen i København, hvor de vil tilkendegive deres utilfredshed med den nye skolereform.

Kl. 13.00 Spørgetimen sæsondebuterer. Lars Løkke Rasmussen skal svare på spørgsmål fra de øvrige partiledere.

Kl. 14.15 Åbent samråd om skoledagenes længde i folkeskolen.

Kl. 14.45 Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) er kaldt i åbent samråd af Sundheds- og Ældreudvalget. Samrådet omhandler autorisation af sundhedspersoner i det danske sundhedsvæsen.

Kl. 15.00 Åbent samråd om risikoen for, at potentielle terrorister og ekstremister indrejser i Danmark.

Hvis du vil vide mere om, hvad der sker i dag eller i morgen, så se mere på dato.dk.

Politisk morgenpost skrives løbende. Senest opdateret kl. 9.00