Løkkes sværhedsgrad, Støjbergs genvej og en formand, som ikke vil tromles

Dagens overblik: Statsminister Lars Løkke Rasmussen går en svær tid i møde, når den politiske sæson i dag skydes i gang, udlændingeminister Inger Støjberg varsler nye stramninger, og så sætter Søren Pape Poulsen foden ned.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal nok være de politikere, som vil mene, at den politiske sæson har været i gang længe allerede.

Men først i dag bliver det officielt.

Det sker, når Folketinget åbner, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved middagstid holder åbningstale fra folketingssalens talerstol. Her kan Løkke samtidigt markere, at det er 100 dage siden, han præsenterede sit ministerhold for offentligligheden.

Dagen er traditionsrig og nøje tilrettelagt, og hos Politiko.dk har vi derfor lavet en oversigt over de vigtigste tidspunkter, så du f.eks. ved, hvornår medlemmerne af Kongehuset ankommer ved hovedindgangen, og hvornår Bertel Haarder - igen i år - leder det første møde.

Læs mere her.

»Vi lader os ikke tromle«

Men inden vi kommer så langt, så lad os se på dagens vigtigste historier i dansk politik.

Hos Politiken skærper de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, kritikken af Venstre-regeringens plan om milliardbesparelser på ulandsbistanden. I alt vil regeringen spare 2,85 mia. kr. allerede i år, en beslutning, som regeringen ikke agter at drøfte med resten af Folketingets partier.

Men den går ikke, siger Søren Pape Poulsen, som nu kalder udenrigsminister Kristian Jensen i samråd om sagen.

»Det er muligt, at regeringen tror, at sådan her gør man bare, hvis man vil tromle os. Jeg tror ikke, man skal forvente, at vi bare lader os tromle. Det er en mærkelig strategi, der bliver ført lige i øjeblikket,« siger den konservative leder til avisen.

I de kommende finanslovforhandlinger lægger regeringen op til at sænke udviklingsbistanden fra 0,87 til 0,7 procent af bruttonationalindkomsten, hvilket de Konservative ligeledes er imod.

Kristian Jensen tager Papes udmelding med sindsro.

»Det tager jeg stille og roligt ud fra en betragtning om, at de forhandlinger skal nok lykkes,« siger udenrigsministeren til Politiken.

Sæsonstart for Løkke

I både Politiken og Jyllands-Posten bliver der set på, hvad der venter Lars Løkke Rasmussen i den kommende politiske sæson, og som Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen, skriver det i dagens avis, så kan statsministeren se frem til et folketingsår, hvor »både tempoet og sværhedsgraden bliver endnu højere.«

Der venter således finanslov, dagpengeændringer og en jobreform, som skal laves med »minimum tre og sandsynligvis flere partier,« og samtidig er Venstre vingeskudt i de seneste meningsmålinger.

»Lars Løkke Rasmussen går altså til politisk eksamen langt fra topformen. I de kommende forhandlinger bliver han nødt til at lade de andre partier løbe med æren. Hans bedste chance for at genoplive Venstres brand er simpelthen at bestå,« skriver Jesper Thobo-Carlsen.

»De nye spilleregler«

Hos Jyllands-Posten skriver politisk analytiker Christine Cordsen, at »magten i langt højere grad er rykket tilbage til Folketinget« med Løkkes smalle V-regering, og derfor gør statsministeren en dyd ud at at pleje sit politiske netværk i både sit eget og andre partier.

»De nye spilleregler betyder også, at V-regeringen kan se frem til at komme under trykpres fra et Folketing, der konstant vil afprøve sin styrke til at påvirke regeringen. Eller bringe den i mindretal.« Læs hele analysen her.

I anledning af dagen fortæller Politiko.dk i øvrigt historien om regeringens første 100 dage gennem 13 tal.

Der er både politisk substans og fjollede pointer om ministre i løbetøj fra de sociale medier. Det får du lige her.

Bare det ikke rammer mig

Regeringen har - som de fleste nok har bidt mærke i - planer om at rykke omkring 3.900 statslige arbejdspladser fra hovedstaden og ud i landet. Og det, mener danskerne, er en rigtig god ide. Så længe det ikke er dem selv, det skal pakke i flyttekasser.

Hos Jyllands-Posten siger 58,3 procent af de adspurgte i en meningsmåling, at de støtter regeringens planer.

Samtidigt siger blot 13,3 procent - svarende til omkring hver ottende – at de selv ville flytte med, hvis deres arbejdsplads blev flyttet mere end 150 km væk.

I avisen forsikrer erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) om, at regeringen ikke går med planer om at flytte flere job end de bebudede små 4.000.

»Dette er en meget ambitiøs plan, som ingen nogensinde tidligere har kunnet levere på. Så vi har ikke aktuelle planer om at tage yderligere skridt,« siger han til avisen her.

Nye stramninger på vej

Mandag lykkedes det regeringen at samle et flertal, som gør det sværere at blive dansk statsborger.

Men i samme omgang varsler regeringen endnu en stramning, skriver Jyllands-Posten.

I den aftale, udlændingeminister Inger Støjberg (V) lavede med Socialdemokraterne og partierne i blå blok, fremgår det således, at regeringen i den kommende folketingssamling vil fremsætte et forslag om at lukke en genvej til at få dansk statsborgerskab, som gælder personer, der er født og opvokset i Danmark.

Genvejen blev indført af Thorning-regeringen, og betød, at børn af udenlandske forældre ikke behøvede at opfylde de almindelige krav om sprogprøve og videntest, hvis de skulle opnå statsborgerskab.

»Regeringen mener, at denne gruppe velintegrerede unge skal have lettere ved at opnå statsborgerskab. Det fremmer integrationen,« udtalte daværende justitsminister, Karen Hækkerup (S), i marts 2014, da hun lancerede forslaget. Men nu åbner partiet altså for andre løsninger. Hele historien her.

Vi bliver i statsborgerskabssporet, men springer over i Politikens trykte udgave.

​Ser det ikke lidt dumt ud?

For her bliver Venstre beskyldt for at bryde et løfte om netop statsborgerskab.

I maj lovede partiet således, at fartsyndere ikke længere skulle have udskudt statsborgerskab i tre år, hvis de f.eks fik en færdselsbøde på 3.000 kroner.

Nu bliver det så 4 ½ år med de regler, som et flertal vedtog i går.

Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, var ellers ret klar i mælet dengang:

»Det betyder, at folk, der har kørt 63 km/t. et sted, hvor man må køre 50, betragter man som så alvorlige forbrydere, at de skal have karantæne fra deres statsborgerskab. Det giver ikke meget mening,« sagde han til avisen.

Ser det ikke lidt dumt ud set fra dem, der før valget faktisk fik indtryk af, at man kunne stole på, hvad du sagde,? spørger avisen i dag.

»Man kan stole på, hvad jeg siger, men jeg kan desværre ikke komme igennem med alt det, jeg godt kunne tænke mig at komme igennem med,« svarer Jan E. Jørgensen i den trykte udgave.

Det står der også i dagens spalter.

1: En ny opgørelse fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) viser, at der kom 2.500 færre danskere med fuldtidsbeskæftigelse i den private sektor under SRSF/SR-regeringens år ved magten. Den finder du hos Information.

2: Patienter udebliver fra 50.000 aftaler på bare ét hospital. Det er ikke i orden, lyder det fra sundhedsministeren i dagens Berlingske.

3: Finansminister Claus Hjort Frederiksen anklages for at skjule nøgletal. Ifølge ledende økonomer mangler der således demokratisk kontrol med et nøgletal, der er helt centralt i forhold til rammen om næste års finanslov. Den historie finder du hos Børsen.

4: Regningen for afgiftsfrie elbiler kan ende hos turister og udlandsdanskere. Jyllands-Posten har den historie lige her.

Det sker i dag:

I dag slutter landspolitikernes sommerferie officielt, når Folketinget åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder lidt efter 12.00 den traditionsrige åbningstale. Du kan se den direkte på Politiko.dk.

14:00: Undervisningsminister Ellen Trane Nørby og uddannelsesminister Esben Lunde Larsen er kaldt i åbent samråd. Her skal de to ministre redegøre for deres holdning til de massive besparelser, som regeringen har bebudet på uddannelsesområdet.

13.30 Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen skal et smut i åbent samråd om regeringens politik på dagpenge-, førtidspensions- og kontanthjælpsområdet. Mere om det samråd her.

Dansk Folkeparti fejrer 20 års fødselsdag. Partiet blev stiftet af Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl, Poul Nødgaard og Ole Donner, der alle inden da var medlemmer af Fremskridtspartiet.

I dag ventes de to kommuner Holstebro og Struer i deres respektive byråd at tage et afgørende skridt om et tættere samarbejde i retning mod en en sammenlægning. På byrådsmøderne skal politikerne beslutte sig for, om de skal udskrive en folkeafstemning blandt indbyggerne i de to kommuner om sammenlægning. Mere om den sag her.