Løkkes natteskriblerier, Folketingets pauseunderholdere og Ks kamp mod det røde kvælertag

Dagens overblik: Er politikerne på Christiansborg reduceret til pauseunderholdning? Får de konservative overhovedet nogen grønne forbedringer? Og var statsministeren virkelig oppe klokken halv fem i nat? Svarene - og overvejelserne fra dagens politiske historier - får du i tirsdagens morgenpost.

Lars Løkke Rasmussen var sent oppe - og kom sent hjem fra EU-topmøde - i nat. Men inden han gik i seng, skrev han en analyse af mandagens begivenheder på EU-topmødet i Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Godmorgen og velkommen til denne uges første morgenpost.

Det politiske overblik har holdt lang weekend, det beklager vi. Til gengæld er det nu tilbage for fuld damp. Lad os ikke spilde mere tid - lad os i stedet springe lige ud i det. Vi starter med noget, der skete i nat.

For mens morgenposten har holdt lang weekend, har statsminister Lars Løkke Rasmussens mandag været »L a n g«. Det skrev Løkke i nat på de sociale medier, da han var vendt hjem fra EU-topmøde i Bruxelles.

»Kl. 4.20 - endelig hjemme efter 'gårsdagens' EU-topmøde,« skrev Løkke på Twitter og henviste til sin Facebook for et par bemærkninger om topmødet, der ganske overraskende endte uden en aftale.

På Facebook glædede Løkke sig over, at der nu »første gang spores en reel parathed til at angribe og ødelægge menneskesmuglernes forretningsmodel« blandt EUs stats- og regeringschefer. Den danske statsminister refererer til, at der i slutdokumentet fra topmødet står, at EU får lov af Tyrkiet til at sende hver eneste person, der ankommer illegalt til en græsk ø, direkte tilbage til Tyrkiet. En 1:1-løsning, så at sige.

»Brikkerne er på bordet til en løsning, der kan stoppe trafikken mellem Tyrkiet og Grækenland. Og det er den første forudsætning for, at vi kan få styr på situationen. Håber brikkerne kan samles til en egentlig løsning, når vi mødes igen om bare ni dage. Og nej, jeg er ikke naiv. Ved godt, at nye ruter dernæst kan opstå - f.eks. over Sortehavet via Bulgarien - men heldigvis er naiviteten i EU-kredsen også ved at være på retur,« skrev statsministeren i løbet af de helt tidlige morgentimer.

L a n g dag, aften og nat slut. Endelig hjemme efter EU-topmødet, der sluttede henad kl. 1 i Bruxelles. Ingen endelig l...

Posted by Lars Løkke Rasmussen on Monday, March 7, 2016

Du kan læse meget mere om EU-topmødet, om tyrkernes udspil og om Tysklands kansler Merkels store fodaftryk på det, der ligner en kommende aftale i Berlingskes Bruxelles-korrespondent, Jakob Ussings, dækning af topmødet på Berlingske.dk.

Historien om nattens topmødeafslutninge finder du her.

Historien om Tyrkiets nye udspil til en aftale kan du læse her.

»Kæmp fortsat!«

Vi forlader EU-topmødet og vender os mod kvindernes internationale kampdag.

Og der er nok at kæmpe for, mener den danske minister for ligestilling, Ellen Trane Nørby, der i dag optræder i flere aviser med en status på kampen for netop ligestilling.

»Kæmp fortsat! Ikke bare for danske kvinders rettigheder, men for kvinder over hele verden. Der er mange steder, hvor det ikke er en selvfølge, at kvinder selv bestemmer, hvad de vil uddanne sig til, hvem de vil gifte sig med - ja, hvor de ikke bestemmer over deres egen krop,« siger ministeren i Berlingske.

I Politiken fremlægger regeringen et udspil, der skal dæmme op for stalking. Det indeholder blandt andet forslaget om et strakstilhold, der skal kunne udstedes til folk, der udøver vedvarende forfølgelse eller chikane.

»Skal 8. marts have værdi af at være en dag, hvor man reelt handler på noget af det, der fortsat er en ligestillingsudfordring, er dagen velvalgt til at sætte fokus på at få stoppet stalking,« siger Ellen Trane Nørby. 100.000-130.000 mennesker rammes årligt af stalking, vurderer Justitsministeriet.

dr.dk er der allerede nu flere, der kritiserer regeringens udspil.

Selv delte Ellen Trane Nørby i går et indlæg på sin Facebook, som hendes partifælde Fatma Øktem og Socialdemokraternes Yildiz Akgodan skrev sidste år i Berlingske.

Et indlæg, som handler om, at der er brug for kvindekamp i mange nydanske familier. En kamp, der »i den grad stadig er aktuelt her et år senere,« skriver Ellen Trane Nørby i dag (eller, altså i går):

Dagen før 8. marts en deling af det indlæg som min gode kollega @fatma Øktem og Yildiz Akdogan skrev sidste år om...

Posted by Ellen Trane Nørby on Monday, March 7, 2016

Du kan læse indlægget her.

I Berlingske har vi samlet 20 fakta om kvinders udfordringer i både Danmark og udlandet. Du kan se dem i avisen på side 3 eller her:

SF vil tvangsfordele indvandrerbørn i folkeskolerne

På forsiden af Jyllands-Posten blæser SF til kamp mod social kontrol af nydanske kvinder og piger.

De skal have samme rettigheder som alle andre, lyder budskabet fra SF-formand Pia Olsen Dyhr, der blandt andet vil tvangsfordele indvandrerbørn i de danske folkeskoler, så der maksimalt må være en tredjedel tosprogede elever på hver skole.

»Det er vigtigt, at alle forældre fortsat vil sende deres børn i folkeskolen. Nogle skoler i København har 90 pct. tosprogede, mens hvert tredje barn er i privatskole. Det skader sammenhængskraften,« siger Pia Olsen Dyhr, der får ros af Socialdemokraterne. I regeringen undrer man sig over SFs kursskifte. Læs hele historien her.

Er politikerne magtesløse pauseunderholdere?

I hvert fald er de folkevalgte på Christiansborg ofte reduceret til nogen, der er tvunget til at se til, mens Grundloven, EU, konventioner eller andet står i vejen for deres lyst til at lovgive om både dette og hint. Det mener Berlingskes samfundsredaktør, Bent Winther:

»Jo mere de springer frem og ender med at støde panden mod barrierer for deres magtudøvelse – om det så er grundloven, EU, internationale konventioner, den danske arbejdsmarkedsmodel eller det kommunale selvstyre – desto mere udstiller de deres magtesløshed. Og når de kræver, at ældre skal have skiftet bleen oftere, at ingen må ligge på gangene på hospitalerne, eller at der skal flere pædagoger i børnehaven og mere disciplin i klasserne, beder kommuner og regioner dem venligt om at blande sig udenom,« skriver han i dag i Berlingske. Læs analysen på side 5.

Politikerne fik ikke noget at vide om problematisk regnemetode

Måske var de Konservative slet ikke så tonedøve under forhandlingerne om landbrugspakken. Ingen af forhandlingsparterne fik tilsyneladende at vide, at regeringens regnemetode kunne være problematisk.

Fire folketingspolitikere, der alle deltog i det intense forhandlingsforløb op til jul 2015, siger i dag til Berlingske, at de ikke fik at vide, at regeringens regnedrenge havde anvendt en metodisk problematisk regnemetode, som fik konsekvenserne af landbrugspakken til at se mere miljøvenlige ud. En af dem er Venstres Anni Matthiesen:

»Jeg husker ikke, at vi direkte får at vide, at man har lagt årene sammen,« siger hun.

Hele historien her.

Dagens analyse: Konservatives kamp mod det røde kvælertag

Ifølge Børsens politiske kommentator, Helle Ib, taler meget for, at De Konservative gør sig fri af kvælertaget og ender med en aftale med de blå allierede i sagen om tillægsaftalen til den landbrugspakke, der for nylig satte fut i blå blok og kastede både de borgerlige partier og V-regeringen ud i en krise.

»De Konservative har en interesse i at tiltrække borgerlige stemmer som det grønnere parti i blokken. Men Papes tropper er reelt uenige i rød bloks påstande om de miljømæssige rædsler ved landbrugspakken,« skriver Helle Ib og fortsætter:

»At rød blok lokker og presser De Konservative for at gå med i en tillægsaftale dækker ikke over udpræget enighed. De Radikale og venstrefløjen forsøger primært at holde liv i blå bloks krise - og at skabe en platform for at angribe De Konservative, hvis partiet ender med at leve med små grønne forbedringer.«

Ibs analyse kommer, efter at den nye miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, for nylig skrev følgende på sin Facebook (Du kan læse Jarlovs Twitter-kommentar ved at bladre videre):

Jeg indleder drøftelser med de blå partier i den kommende tid omkring indholdet af en ny naturpakke, som regeringen ved...

Posted by Esben Lunde Larsen on Saturday, March 5, 2016

Dagens ord: Omprioriteringsbidrag

Ok, indrømmet. Omprioriteringsbidrag er ikke just et nyt ord. Men det dukker igen og igen op i den politiske debat - og således også i dag.

I Berlingske kan man læse, at 93 procent af borgmestrene i en rundspørge, som KL-bladet Momentum har lavet, mener, at omprioriteringsbidraget vil betyde forringelser af den borgernære service i de danske kommuner.

Og hvad er det så, omprioriteringsbidraget? Det er en opfindelse fra regeringsgrundlaget. Den består af én pct. om året i det kommunale udgiftsloft, og den ene procent, som skal spares i kommunerne i 2016, svarer til 2,4 mia. kroner. Regeringens og kommunernes økonomiaftale for 2016 gør imidlertid, at der skal tilbageføres 1,9 mia. kroner til kommunerne i 2016. Det betyder, at det beløb, der reelt skal spares, er 500 millioner kroner.

»Omprioriteringsbidraget er et redskab til at prioritere midler på tværs af sektorer. Dermed er omprioriteringsbidraget med til at sikre, at vi bruger skatteborgernes penge dér, hvor de gør størst gavn, og at den offentlige sektor kan køre længere på literen. Det er der behov for – særlig i en tid med snævre økonomiske rammer,« siger finansminister Claus Hjort Frederiksen, der afviser den kommunale bekymring.

Dagens debat: Tre kampdags nedslag

1) Geeti Amiri, Sociologistuderende og blogger, i Politiken:

»Dagen i dag må være som en herlig boble, hvis man er en feminist, der aldrig har mærket virkeligheden, som den er i ghettoen, men altid kan gemme sig bag høje mure af teorier om strukturel racisme. På en måde ville jeg ønske, at jeg kunne holde fri fra min fortid og feste med i Vega, når alle de elitære feminister mødes i aften. Men jeg er simpelthen så mærket af mine egne erfaringer og oplevelser, at dagen i dag først og fremmest minder mig om, hvordan kvinder selv svigter den universelle kvindekamp.

2) Halime Oguz, SF-folketingskandidat, cand.mag, i Berlingske:

»Det er kvindernes internationale kampdag tirsdag, og der er noget at fejre. Men om en bestemt gruppe kvinder må man sige, at det ikke er gået fremad, snarere tilbage. Det er alle de nydanske kvinder, der ligger under for den patriarkalske dominans i parallelsamfundene, og hvis eneste trøst er deres belønning i det hinsides.«

3) Ban Ki-Moon, FN-generalsekretær, i Politiken:

»På denne kvindernes internationale kampdag er jeg fortsat oprørt over knægtelsen af rettigheder til kvinder og piger, men jeg glæder mig over mennesker overalt, som handler på baggrund af deres viden om, at ligestilling fører til udvikling af samfundet. Lad os ved hjælp af solid finansiering, stærk støtte og ubøjelig politisk vilje opnå ligestilling i hele verden. Der er ingen bedre investering i vores fælles fremtid.«

Dagens citat

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, fortæller i Jyllands-Posten om baggrunden for partiets udspil til bekæmpelse af såkaldt social kontrol:

»Jeg kan se, at Holger K. Nielsen sagde det i 2002, og Villy Søvndal sagde det i 2007. Så det er jo ikke nyt for SF. Men jeg må da indrømme, at i forhold til mig selv – og vist også for andre på venstrefløjen – der er det en øjenåbner, at vi kan ikke sammenligne ligestilling i Danmark med det, vi ser i de her miljøer. Det er ikke det samme. Det er en helt anden udfordring, der bunder i kulturforhold og forhold, i det land man kommer fra.«

Læs et stort interview med SFs formand her.