Løkkes kødhakker, embedsmænd i tvivl og DFs mange muligheder

Dagens overblik: Tidligere rådgiver tvivler på statsministerens taktik, embedsmænd tvivlede på regeringens regnestykke, og så er DFs udlændingeordfører ikke i tvivl om stramninger.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Her får du ugens sidste gennemgang af alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Det var en flok tavse blå partiledere, som kort før midnat i aftes forlod Marienborg, hvor de i syv timer var samlet hos statsminister Lars Løkke Rasmussen for at diskutere indholdet af en tillægspakke til den omstridte landbrugspakke, som torsdag blev stemt igennem i Folketinget.

Ifølge DRs politiske analytiker, Christine Cordsen, var der på mødet »en rimelig god stemning«.

Det kan måske skyldes, at det politiske drama om fremtiden for miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen ikke var hovedemnet.

»Som jeg hører det, har de kun snakket om tillægsaftalen til landbrugspakken. De har ikke taget fat på det mere sprængfarlige om Eva Kjer Hansen endnu,« siger Christine Cordsen til dr.dk.

Netop spørgsmålet om Eva Kjer Hansens fremtid på regeringensholdet ser efter dagen i går til at tegne sig alt andet end let. Tre citater viser det med al tydelighed:

1: Lars Løkke Rasmussen har gjort det fuldstændigt klart, at han står last og brast med sin minister:

»Jeg kender udmærket positionerne. Får det mig til at afskedige min minister? Nej. Det gør det ikke. Så er der et lidt mere sandsynligt udfaldsrum. Det er at udskrive et folketingsvalg.«

2: Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, finder det åbenlyst, at udarbejdelsen af en tillægsaftale skal medføre, at de Konservative må fravige kravet om, at miljø- og fødevareministeren samtidig træder tilbage.

»Det er klart, at ideen med en møderække, hvor man dels laver en tillægsaftale om miljøforbedringer og dels prøver at få alle til at føle sig godt behandlet, er, at man så også accepterer, at statsministeren har sat sit hold, og at det består af Eva Kjer Hansen.«

3: Og K-formand Søren Pape Poulsen lader sig ikke true, skrev han i går på en blok hos TV 2.

»Vi kan hverken købes eller trues til tillid, og vi er ikke bange for et valg.«

Som det står nu, bliver onsdag i næste uge en spændende dag i dansk politik.

De røde partier - støttet af de Konservative - fremsatte i går et mistillidsvotum mod miljø- og fødevareministeren, og sagen kan dermed afgøres i folketingssalen, hvis de blå partier altså ikke forinden finder en løsning.

Det er atypisk, det må jeg nok sige

Hos Jyllands-Posten kalder Jørgen Albæk Jensen, juraprofessor ved Aarhus Universitet, det »atypisk«, at Eva Kjer Hansen stadig har en stol på ministerrækkerne.

»Men så længe det ikke er konstateret ved en afstemning i folketingssalen, om flertallet er der eller ej, så er statsministeren i sin gode ret til at sige: Vi må se, om flertallet er der på onsdag. Derefter er der kun to valgmuligheder. Enten fyrer han hende, eller også udskriver han valg.«

Avisen skriver desuden, at det ifølge Folketingets Oplysning aldrig før er nået dertil, at det danske parlament har vedtaget et mistillidsvotum rettet mod en specifik fagminister. Læs mere her.

Lektor emeritus i statskundskab på Københavns Universitet Lars Bille giver samme udlægning hos Politiken.

»Det er atypisk, det må jeg nok sige. Jeg har også prøvet at grave i hukommelsen, men jeg kan ikke huske en situation, hvor der er et offentligt erklæret mistillidsvotum til en minister, hvor vedkommende bare bliver siddende, og statsministeren så ikke reagerer på det«, siger han her.

Mørnes som en sej bøf

I samme artikel vurderer Løkkes tidligere rådgiver, Søs Marie Serup, der i dag er politisk kommentator, at statsministeren måske har spillet for hårdt ud, og at det kan give bagslag at true Pape med et valg.

»Hvis det havde virket, så havde han vundet respekten fra blå blok og mange andre. Det virkede bare ikke. Så lagde han strategien om fra en ’shock and awe’-taktik til: Nu kører vi Pape gennem kødhakkeren. At han skal mørnes som en sej bøf. Jeg stiller mig tvivlende over for, om det kommer til at virke,« siger hun til avisen her.

Vi forlader positionerne i blå blok for en stund og retter fokus mod landbrugspakken, der som bekendt blev stemt igennem i går.

Berlingske skriver i dag, hvordan regeringens egne embedsmænd i Miljøstyrelsen flere gange har sået tvivl om de beregninger, der ligger til grund for den omstridte pakke.

Fagfolk i Miljøstyrelsen, der hører under Miljø- og Fødevareministeriet, har således stillet kritiske spørgsmål til centrale beregninger til pakken siden efteråret 2015.

Det fremgår af en korrespondance mellem bl.a. Miljøstyrelsen, forskere på Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Offentlighedsekspert og forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen er blevet forelagt de centrale notater og e-mails. Til Berlingske siger han:

»Formuleret på embedsmandssprog skriver embedsmændene, at de mener, at der er problemer med metoder og sikkerhed i materialet. Helt elementære hensyn til at sikre et ordentligt, fagligt beslutningsgrundlag, før der træffes politiske beslutninger, er blevet tilsidesat,« siger han.

Du kan læse hele historien hos Berlingske her.

Har du mistet overblikket? To løsninger

1: Berlingske giver her svar på de centrale spørgsmål i kvælstofsagen, som har udløst dybe revner gennem det borgerlige Danmark.

2: Og en grafik herunder.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Inden vi lukker landbrugspakken og krisen i blå blok helt, får du her tre korte nyheder, som også er værd at notere sig.

1: Som plaster på såret for landbrugspakken ønsker de Konservative, at der skal plantes mere skov, som kan nedbringe mængden af kvælstof, der udledes til vandmiljøet.

Samtidig vil partiet øge brugen af afgrøder, som sås, men ikke høstes, og dermed opsamler kvælstof, så det ikke ender i åer og fjorde. Mere hos Berlingske her.

2: Næsten halvdelen af den danske befolkning mener, Eva Kjer Hansen bør gå af. Det viser en ny Megafon-undersøgelse foretaget for TV 2 og Politiken. Mere om det her.

3: Formanden for Natur- og Landbrugskommissionen siger nu fra over for landbrugspakken. Det er ikke rimeligt, når pakken begrundes med henvisning til anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen, lyder kritikken fra formand Jørn Jespersen hos Altinget.dk.

Og lad os så se på dagens andre nyheder.

Overraskende vildledning af Folketinget

Flere skattepolitiske ordførere angriber hos finans.dk skatteminister Karsten Lauritzen (V) for at have fortiet væsentlige oplysninger om skandalen om milliardsvindel i Skat over for Folketinget.

»Jeg er stærkt overrasket, og vi kommer til at spørge ministeren, om det ikke er direkte vildledning af Folketinget, og hvad forklaringen er på det,« siger de Radikales Martin Lidegaard.

Helt kort fortalt drejer sagen sig om, at Skat sidste år opdagede aftaler med tre banker om refusion af udbytteskat, fordi de var ulovlige. Men det var ikke den forklaring, som Folketinget fik.

Læs hele historien - og svaret fra skatteminister Karsten Lauritzen - hos finans.dk her.

Mer vil ha mer

På trods af flere stramninger på flygtningeområdet mener et flertal af blå bloks vælgere, at politikken stadig er for lempelig. Det skriver Jyllands-Posten i dag på sin forside.

I alt 54 pct. af blå bloks vælgere mener, at den danske udlændingepolitik lige nu er for lempelig, mens kun 5,3 pct. mener, at den er for stram, viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for avisen.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, kalder det over for avisen uforståeligt, at regeringen i første omgang har afvist yderligere stramninger, da man først vil se, hvordan de for nyligt vedtagne stramninger virker.

»Der er virkelig mange muligheder, som bare ligger klar til, at vi tager fat på dem,« siger Martin Henriksen til avisen. Hele den historie her.

Ny næse

Finansudvalget har besluttet at give regeringen en næse for ikke at lytte til et flertal i Folketinget og sløjfe besparelser på udviklingsbistanden. Det skriver Altinget.dk.

Kristian Jensen har allerede fået en næse for den her sag. Er det ikke nok?, spørger Altinget Enhedslisten Pelle Dragsted.

»Vi stod i en situation, hvor vi skulle godkende den her tillægsbevilling, og havde vi stemt den ned var regeringen faldet. Det er aldrig sket før,« siger han og påpeger, at ikke alle partier bag næsen var klar til så drastisk et skridt.

»Men omvendt mente vi heller ikke, at vi bare kunne stemme for loven uden at udtale den her kritik,« siger han til Altinget. Mere her.

Dagens tegning

Dagens kronik

»Jeg undrer mig, når der – som i disse dage – blæses til ministerjagt på Christiansborg. Det gjorde jeg også, da jeg så blodtørsten i øjnene hos den daværende opposition på det samråd, der for nogle år siden fik Uffe Elbæk til at trække sig som minister. Dansk politik går på krykker.«

Mette Bock, Liberal Alliance, medlem af Folketingets Præsidium, hos Berlingske.

Dagens citat - fra januar 2013.

»Ingen kan forstå, at man kan sidde som borgmester, hvis et meget stort flertal - ja på et tidspunkt alle i byrådet - er imod én. Det sender et mærkeligt signal...«

»Min forståelse af demokrati hviler på, at når man har et politisk tillidshverv, så skal man også have tilliden på plads. Har man ikke det, så bør man ikke have det tillidshverv.«

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, til Ritzau i forbindelse med sagen om daværende borgmester i Fredericia, Thomas Banke, der sad som borgmester trods mistillid fra byrådet. Det fik dengang Løkke til at åbne for en ændring af kommunalstyrelsesloven.

Det sker i dag

08:15 Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen er kaldt i samråd om kontanthjælpsloftet. Ministeren skal blandt andet forklare, hvordan han vil skaffe job til de cirka 24.000, som ventes at blive ramt af kontanthjælpsloftet.

09:00 Der er forhandlingsmøde i Finansministeriet i forbindelse med de igangværende drøftelser mellem regeringen og KL om en styrkelse af integrationsindsatsen.

10:00 Møde i Folketingssalen, hvor der blandt andet vil være 1. behandling af forslag til folketingsbeslutning om offentliggørelse af Irak- og Afghanistankommissionens dokumenter.

11:00 Blå blok genoptager forhandlingerne om en tillægspakke. Der sker på igen på Marienborg.